Web Analytics
More
    Reklāma

    Maple CO2 gaisa kvalitātes sensora apskats

    Jaunākie raksti

    Cilvēks mūsdienās sevi apzinās kā darbīgu un ar pašapziņu apveltītu būtni, kurš darbu un dažādo pienākumu virpulī var iegriezties tik strauji, ka nespēj padomāt par pašsaprotamo un aizmirst par sevi. Maple vēlas, lai cilvēki rūpējas par sevi un savu veselību. Maple CO2 gaisa kvalitātes sensora uzdevums ir atgādināt cilvēkiem par telpu vēdināšanu, kā arī nodrošināt to, lai cilvēki pievērš uzmanību gaisa kvalitātei.

    Maple CO2 ogļskābās gāzes monitors ir radīts Latvijā, Maple CO2 monitora korpuss ir izgatavots no oša masīvkoka, kas ir dabai draudzīgs materiāls. Maple CO2 pieejams dabīgā oša un arī tumšākā, tonētā krāsā ar lakotu virsmu. Maple CO2 monitora cena šobrīd ir 129 eiro, bet pilna ierīces cena ir 149 eiro.

    Reklāma

    Izskats un uzbūve

    Maple CO2 iepakots nelielā kartona kārbiņā, līdzi tiek dots arī aptuveni metru garš, audumā smuki iepīts microUSB vads un elektrības adapters, bet šis adapters gan ir klasisks dižās Ķīnas brīnums. Kastītē ir arī pamācība, kas var izrādīties visai noderīga, lai interpretētu Maple CO2 sniegtos datus (gaismas signālus). Man gan bija iedota kaut kāda vecāka Maple CO2 instrukcija, kurā bija norādīts, ka Maple CO2 ir arī kalibrēšanas poga, lai arī Maple CO2 mājaslapā ir instrukcija par manuālu kalibrēšanu ar SET pogas palīdzību.

    Oša koka kastīte izgatavota visai precīzi, tai aizmugurē ir atskrūvējams vāks ar atverēm sensoram, microUSB pieslēgvieta un SET poga. Kastītes apakšā pielīmētas nelielas silikona peciņas. Maple CO2 nav iebūvēta akumulatora, ierīcē arī nevarēsi ievietot baterijas, tā pilnībā paļaujas uz microUSB piegādāto enerģiju, tāpēc Maple CO2 zaudē universālu pielietojumu un iespēju to paķert kaut kur līdzi, kā to varam izdarīt, piemēram, ar SAF Tehnika veidoto Aranet4. Jā, varēsi Maple CO2 izmantot kopā ar klēpjdatora USB vai powerbanku, bet tas nav ideāli ērti.

    Pati Maple CO2 ierīce ir 80 x 130 x 35 mm liela, tā sver ap 80 g. Tiek solīts, ka Maple CO2 darbojas ar ± 120 ppm precizitāti (mājaslapā ± 120 ppm, bet instrukcijā ± 80 ppm), bet par šo parunāsim nedaudz vēlāk.

    Maple CO2 monitora priekšpusē ir izgriezta visai liela izmēra kļavas lapa, kas iekrāsojas zaļā, oranžā vai pat sarkanā krāsā (un dažās krāsu kombinācijās), lai ziņotu par CO2 daudzumu istabas gaisā. Šajā mirklī atļāvos pajaukt vaļā Maple CO2, un te jāsaka, ka biju nedaudz vīlies, jo LED indikatoru gaismu izkliedē aptuveni 3 mm biezs iepakojamais materiāls, ko no 149 eiro ierīces nebiju gaidījis. Turklāt materiāls nogriezts pa roku galam, nekāda dižā precizitāte nav ievērota.

    Maple CO2 monitoram var iestatīt nakts režīmu – darbojošos Maple CO2 Monitor ierīci uz 30 sekundēm novieto tādā telpas apgaismojumā, pie kāda ir vēlama nakts režīma ieslēgšanās. Uz mirkli nospiediet ierīces aizmugurē podziņu SET. Turpmāk nakts režīms ieslēgsies pie šāda telpas apgaismojuma. Tādējādi šī ierīce pārlieku neizgaismos istabu diennakts tumšajā laikā.

    Kāpēc Maple CO2?

    Ar ko atšķiras lētie CO2 mērītāji no Maple CO2 monitora? Cik lielas drīkst būt mērījumu nobīdes? Maple CO2 ir iebūvēts NDIR sensors, kas mēra CO2 līmeni gaisā. Lētajiem sensoriem ir lētāka tehnoloģija, lai “mērītu” CO2. Vārds “mērīt” apzināti tiek likts pēdiņās, jo tiek mērīti gaistoši organiskie savienojumi un no tā tiek novērtēts iespējamais CO2 daudzums gaisā. Šāda metode bieži vien noved pie milzīgām nesakritībām starp vienām un tām pašām iekārtām, atrodoties blakus vienā un tajā pašā telpā.

    Lētie sensori CO2 min, nevis “mēra” – momenti, kad šo devēju rādījumi atbilst dārgajiem jāuztver būtu no sērijas, ka pat salūzis pulkstenis arī divreiz dienā rāda pareizu laiku. Iespējams, dažos apstākļos gaistošo organisko savienojumu devēji dos apmēram pareizu rezultātu, bet uzticēties tiem nevar, jo tie fundamentāli min CO2 daudzumu pēc citiem (nevis tieši saistītiem) parametriem.

    Varētu rasties jautājums – kāpēc, runājot par lētajiem CO2 mērītājiem, uzreiz pieņemam, ka mērīti tiek tieši VOC (Volatile Organic Compounts – gaistošie organiskie savienojumi) – tas tāpēc, ka NDIR devēji gluži vienkārši ir ievērojami dārgāki par VOC devējiem (sensoriem), tāpēc lētajos produktos liek VOC devējus.

    Maple CO2 nepavada nekāda viedierīču lietotne, Maple CO2 arī nemāk mērīt temperatūru vai relatīvo mitrumu.

    Iepriekš Kursors ir apskatījis Aranet4 un arī Netatmo laikaziņu staciju, kurā arī bija iebūvēts NDIR CO2 mērītājs. Neliela izpēte tīmeklī norāda, ka arī Netatmo izmanto dārgāko NDIR sensoru, pētījumā atzīts, ka Netatmo CO2 sensora nobīde ir ± 50 ppm jeb ± 5%, kas mājas lietotājam ir pat ļoti precīzi mērījumi.

    Šādi Maple CO2 iekrāso kļavas lapu:

    Krāsa ppm Gaisa kvalitāte
    Zaļa <720 Svaigs gaiss
    Zaļa un dzeltena 720-1000 Pieņemams gaiss
    Dzeltena 1000-1300 Palielināta CO2 koncentrācija
    Dzeltena un sarkana 1300-1800 Augsts CO2 līmenis
    Sarkana >1800 Pārāk augsts CO2 līmenis

    Tādējādi, ja sensors izgaismojas oranžs vai sarkans, veram vaļā logus un izvēdinām telpu, kurā atrodamies. Kad kļavas lapa ir zaļa, CO2 līmenis telpā ir normas robežās un netraucēs mums aizvadīt kvalitatīvu ikdienu.

    Ko un kāpēc mērīt?

    Galvenokārt svarīgi, lai var saprast, kad tiek pārsniegts 1000 – 1200 ppm punkts, kad jau būtu jāmeklē veids, kā mazināt CO2 koncentrāciju. Ja kļūda būs 100 ppm, tad vēl mērījumi ir izmantojami, bet ar 500 ppm nobīdi mērījumi jau paliek ar ierobežotu lietderīgumu.

    Kādus laiku atpakaļ arī ziņu lapās parādījās informācija, ka visas pasaules atmosfēras CO2 līmenis ir pirmo reizi cilvēces vēsturē pārsniedzis 415 ppm. CO2 līmenis gaisā tiek izteikts ppm (parts per million) – daļiņas uz miljonu jeb koncentrācijas mērvienība. Interesanti, ka tagad, Covid-19 ierobežojumu laikā tiešām arī var redzēt, ka ārā ir zem šiem minētajiem 415 ppm, bet pirms aptuveni diviem gadiem Aranet4 ārā (ārpus Rīgas) rādīja pat virs 430 ppm.

    Lielāko daļu laika cilvēks pavada iekštelpās – mēs tur dzīvojam, strādājam un atpūšamies. Slikti vēdinātās telpās palielinās CO2 koncentrācija, ko jau sen uzskatīja par faktoru, kas slikti ietekmē cilvēka domāšanu.

    Lourenca Berklija Nacionālajā laboratorijā, kas atrodas ASV, tika veikti eksperimenti, lai noskaidrotu kā ogļskābās gāzes koncentrācija ietekmē cilvēka spēju risināt uzdevumus un to kognitīvo stāvokli. Cilvēki tika pakļauti trīs dažādām ogļskābās gāzes koncentrācijas līmeņiem – 600 daļiņas uz miljonu, 1000 daļiņas uz miljonu un 2500 daļiņas uz miljonu. Vēl augstāka ogļskābās gāzes koncentrācija (nekā tika izmantota eksperimentā) var tikt atrasta ēkās, kādās mēs atrodamies ikdienā (pat tajās, kur atrodas standarta ventilācijas sistēma). Skolu klasēs, it īpaši ziemā, kad logi ir aizvērti, ogļskābās gāzes koncentrācija var sasniegt pat 3000 daļiņas no miljona.

    Nobeigumā

    Maple CO2 monitors ir vienkārša un gana stilīga ierīce, kas uzskatāmi ar gaismiņām parādīs, vai istabā ir pietiekami labs gaiss. Man gan pietrūkst Maple CO2 monitora universāluma – to nevar īsti paņemt līdzi, ja vien nestiep arī powerbanku. Par šo cenu varētu vēlēties arī viedierīču lietotni un iespēju ar Maple CO2 monitoru noteikt istabas temperatūru un relatīvo mitrumu.

    Vai no nocirsta oši izgatavota kārbiņa ir videi draudzīgs risinājums? Par to lai spriež katrs pats. Jau labu laiku oša kokiem Eiropā nepatīk – sākumā Polijā, tad Lietuvā, tagad arī Latvijā šie koki pamazām izmirst. Parastais osis ir olīvu dzimtas koks, kas Eiropā izplatīts no Vidusjūras līdz Skandināvijai. Pēdējos gados tas saskāries ar nopietnām problēmām – secināts, ka ošu bojāeju veicina no Ķīnas ievazāta sēnīte, kas ieperinās kokā un to novājina. Kad tas vairs nespēj izsargāties, osis kļūst ievainojams un mirst no pirmās lietas, kas to apdraud.

    Konkurents, ko pats esmu vairākas nedēļas ar lielu prieku izmantojis, ir Netatmo. Toreiz izmēģināšanai tika saņemts telpām paredzētā Netatmo Smart Weather Station ierīce kopā ar ārpusei paredzēto temperatūras sensoru. Skatos, ka tagad Smart Indoor Air Quality Monitor var nopirkt atsevišķi par 99 eiro. Netatmo produkcija prot sadarboties ar Alexa digitālo balss asistentu, dati lietotājam pieejami arī attālināti, kā arī citi Netatmo produkti (termostats, slēdži) sadarbojas ar Apple HomeKit. Netatmo Smart Weather Station pat Latvijā ir gana plaša komūna, kas piedāvā savus mērījumus āra temperatūrai kopīgā kartē. Karte ar datiem ir brīvi pieejama (dažādos viltīgajos tīmekļa pārlūkos ar iebūvētu reklāmu bloķēšanu laikaziņu karte var nestrādāt).

    Ja salīdzinām Maple CO2 monitoru ar Aranet4, tad Aranet4 uzvar ar mazo ekrāniņu, kurā ir vēl arī cita informācija, kā arī ar to, ka Aranet4 darbina baterija, turklāt baterija darbosies vismaz gadu, ja ne ilgāk. Un man patīk, ka Aranet4 jau pie 1000 ppm pāriet dzeltenajā zonā, kamēr Maple CO2 monitors to sāk darīt aiz 1200 ppm. Tiesa, Aranet4 šobrīd maksā krietni dārgāk – ap 200 eiro.

    Maple CO2 monitors pats par sevi ir interesants un noderīgs, bet konkurenti ir paveikuši savu mājasdarbu. Maple CO2 monitora lielākie mīnusi manās acīs ir pilnīga nesakritība starp līdzi doto instrukciju un mājaslapu. Iespējams, Maple CO2 monitorā kaut kas izmainīts vai optimizēts (versija 2.0 vai kas tāds), bet instrukcija ir vecā, kamēr mājaslapā ir aktuālā informācija. Šāds haoss gandrīz 150 eiro ierīcei nebūtu piedodams. Un tad ir jau minētais šķībi piegrieztais iepakojuma materiāls, kas tiek izmantots, lai izkliedētu LED indikatoru gaismu.

    Patika

    • laba ideja + vienkāršs izpildījums

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • bardaks, nesakritība starp drukāto instrukciju un mājaslapu
    • trūkst universāluma
    • par to pašu cenu konkurenti iedod daudz vairāk
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    25 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    07.06.2021 16:16

    Opā, Aranet4 jau 200 maksā :o

    as as
    07.06.2021 16:23

    Salīdzināju ar konkurentiem un izvēlējos šo. Konkurentiem ir smuks displejs ar precīziem Co2 rādījumiem, tsk temperatūrai un ir arī baterija. Maple baterija nav jāmaina, pieslēdz plauktā un miers. Precīzus datus var redzēt internetā, ja gribas, var izvilkt shortcut kādā lapā vai saglabāt grāmatzīmi, nav jāvelk vēl viena aplikācija. Bet pats galvenais, ka Maple rādījumu, tas ir lapas krāsu var redzēt pa gabalu – uzreiz redzi, ka istaba ir jāvēdina. Tas arī ir pats svarīgākais, lai sīči paši, redzot, ka viņu istabā lapiņa krāsojas dzeltena, atver logu. Konkurentiem arī ir krāsas, bet tie aplīši uz ekrāna nav tik uzskatāmi, kā šim

    Elektriķis
    07.06.2021 19:25
    Reply to  as as

    Hmmm…kā Maple rādījumus var redzēt internetā???

    Kursors.lv
    07.06.2021 23:10
    Reply to  Elektriķis

    Nevar.

    Ventagregāts
    08.06.2021 08:55
    Reply to  as as

    Tev nepieciešama ventilācijas sistēmas izbūve, cik ilgi vel virināsi tos logus?
    Varu Tev palīdzēt draugs. :)

    2002
    08.06.2021 10:27
    Reply to  Ventagregāts

    Kāpēc virināt logus, ja ventilācijas sistēmā var izaudzēt daudz dažādu sēnīšu u.c. draņķību? Un uzzināt par to jau tikai slimnīcā.

    Ventagregāts
    08.06.2021 11:00
    Reply to  2002

    Jā, tā ir problēma cilvēkiem, kuri nav pieraduši ievērot ražotāja nosacījumus, proti neveic apkope/tīrīšanas. Dzirdēts par to, ka arī ar datortehniku esot problēmas un kafijas automātiem arī ar automašīnām utt…

    2002
    08.06.2021 12:07
    Reply to  Ventagregāts

    Tas gan tiesa, ka jebkura sistēma ir jāapkalpo. Un šeit sākas rēķināšana – vai 1 kafijas krūzei man kafijas mašīna ir vajadzīga? Pie cik krūzēm tā kļūst noderīga? No cik kv.m. u.c. apstākļiem ventilācijas sistēma ir labāka par logu virināšanu un logu spraugā. Tas katram pašam jāizlemj, rēķinoties ka visas ērtības prasa gan sākotnējās izmaksas, bet regulāru uzturēšanu, kas arī kaut ko maksā. Brīva valsts, brīva izvēle.

    Ventagregāts
    08.06.2021 12:33
    Reply to  2002

    Neviens jau Tev neko neuzspiež, ja vēlies kaut durvis virini utt., bet tādēļ nevajag aizbildināties ar muļķīgiem komentāriem…

    2002
    08.06.2021 12:48
    Reply to  Ventagregāts

    Nevajag vērtēt manus komentārus, turpini rakstīt savējos ar reklāmu))

    Ventagregāts
    08.06.2021 13:04
    Reply to  2002

    Tas jau tikai joks, jo uzreiz bija skaidrs, ka Tu neko nepirksi, ja reiz esi jau iegādājies aparātu, lai zinātu kurā brīdī atraut vaļā logus un durvis. 😃

    2002
    08.06.2021 13:07
    Reply to  Ventagregāts

    Nenovirzies no tēmas – atceries, ka tavs mērķis ir pārdot savu pakalpojumu, nevis tērēt laiku ar tiem, kam ir iegādāts aparāts.

    Ventagregāts
    08.06.2021 13:14
    Reply to  2002

    Tā nav novirzīšanās no tēmas, mēs taču joprojām runājam par primitīvu gaisa apmaiņu, proti virinot logus un durvis. 🙂

    2002
    08.06.2021 13:18
    Reply to  Ventagregāts

    Jā, turpini, stāsti ka virināšana ir primitīvi, bet tu uztaisīsi advancēti. Tāpēc jau esi šeit. Paskat, kā apple izdevās pievērst tik daudzus, kas negribēja primitīvo Android – tev arī izdosies))

    Ventagregāts
    08.06.2021 13:27
    Reply to  2002

    Atvaino, ka aizskāru Tavas jūtas. 😕
    Es nevienā brīdī neteicu, ka primitīvs = slikti.
    Kā jau pats minēji, katrs dara pa savam, turklāt logu un durvju virināšana ir sava veida fiziskā aktivitāte un mūsdienās ļoti daudziem tās pietrūkst, tātad ar savu primitīvo risinājumu esi nošāvis divus zaķus ar vienu šāvienu! Svaigs gaiss + fiziskas aktivitātes = laba pašsajūta un veselība. Turklāt man, kā cilvēkam kuram rūp citu cilvēku veselība, tas ļoti priecē.

    2002
    08.06.2021 13:34
    Reply to  Ventagregāts

    Tu vari labāk! Beidz šos 90to tirgošanas paņēmienus, saucot manu risinājumu par primitīvu – tā var tirgot tikai pārcenotus putekļsūcējus un ūdens filtrus (bet tad meklē citu publiku), ieberot ūdenī reaģentu, kas to iekrāso sarkanu. Mani neķer tavi mēģinājumi, sauc manus logus kā vien gribi un māki hehe.

    Ventagregāts
    08.06.2021 13:44
    Reply to  2002

    Tu šķiet esi tik ļoti apvainojies par to, ka Tavu risinājumu nosaucu par primitīvu, ka nu jau centies man notirgot kaut kādu ūdens filtru? Nē paldies, neinteresē!🙄
    Vēlreiz atvainojos, saukšu Tavu primitīvo risinājumu par “moderno mākslu”.

    2002
    08.06.2021 13:51
    Reply to  Ventagregāts

    Tas arī viss, ko tu vari? Švaks, galīgi švaks tirgotājs….labs tirgotājs vilkam pārdos jēru, bet tu pārmeties uz pātariem. Varbūt pamēģini par mācītāju? Tantiņas žēlīgākas, varbūt ka labāk iet kā tirgot ventilāciju.

    Ventagregāts
    08.06.2021 14:21
    Reply to  2002

    Labi, atmaskoji mani, es esmu slikts “ventilācijas” tirgotajs, bet labs Maple pārstāvis, savu darbu esmu izdarījis godam, tiesa ne uz visiem 100%, jo mērķis pārdot gaisa kvalitātes mērītajus un tad kad cilvēkiem apnīk primitīvais gaisa apmaiņas risinājums (logu un durvju virināšana), viņi atkal vēršas pie mums. 😊

    P.s.
    Mācītaji un tantiņas īsti nederēs, viņi tāpat, kā Tu atbalsta primitīvo risinājumu.😒
    P.s.s.
    Lai labi kalpo aparāts.

    Elektriķis
    08.06.2021 09:15

    Kaut kad sen atpakaļ tādu iegādājos, tad kastīte vēl bija salīmēta no vairākiem gabaliem, tagad monolīts koks. Jocīgi ka no oša, jo mums Latvijā netrūkst kļavu. Ja jau “Maple”, tad jābūt kļavai!
    Par iepakojuma materiāla izmantšošanu arī bija šoks, bet kādēļ gan nē, ja no ārpuses izskatās labi?

    Pircējs
    09.07.2021 16:36
    Reply to  Elektriķis

    Mums birojā šī ierīce stāv un intereses pēc arī viņiem uzjautāju šo jautājumu. Atbildēja ar to, ka izmanto Oša koku, jo tam ir labāk redzama koka struktūra. Teica, ka arī mēģinājuši ar citiem dažādiem kokiem, piemēram, ozols izskatījies pēc parasta dēļa.

    kkkas tur vēl
    08.06.2021 10:18

    Derētu tomēr arī tos NDIR sensorus salīdzināt, nevis automātiski šo izstrādājumu nolikt vienā plauktiņā ar citiem, jo NDIR.

    Elektriķis
    08.06.2021 12:42
    Reply to  kkkas tur vēl

    Ja jau esam tik tālu ka jāsalīdzina NDIR sensori, tad jāvērtē, kā tie tiek izmantoti: nolasījumi, kalibrēšana, atmosfēras spiediena ietekmes kompensācija u.t.t.

    08.06.2021 20:56
    Reply to  Elektriķis

    Problēma ir tā,ka viņu būs nepieciešams kalibrēt vismaz reizi gadā.

    Elektriķis
    08.06.2021 20:59
    Reply to  Browserinfo

    Reizi gadā ir ļoti optimistiski, tas iespējams tikai ar īpaši labiem sensoriem…tādu nav daudz…

    Reklāma