Web Analytics
More
    Reklāma

    Aranet4 gaisa kvalitātes sensora apskats

    Jaunākie raksti

    Dažkārt mums nākas kļūt par universālajiem kareivjiem, izzinot ne tikai LED lampiņu mirdzēšanas noslēpumus un sporta pulksteņu pulsa mērīšanas tūkstoš nianses. Šoreiz ir kārta apgūt to, ko vismaz manā laikā fizikas un bioloģijas kursā vidusskolā nemācīja – par CO2 sastāvu gaisā un par tomātu audzēšanas niansēm.

    Latvijas uzņēmuma SAF Tehnika radītie Aranet bezvadu sensori mēra un ieraksta dažādus apkārtējās vides parametrus – temperatūru, gaisa mitrumu, gaismas intensitāti, CO2 daudzumu u.tml. Aranet piedāvā vides uzraudzības risinājumus tādām nozarēm kā pārtikas ražošana, lielveikali, noliktavas un loģistikas uzņēmumi, muzeji un izstāžu galerijas, viesnīcas un restorāni, lauksaimniecības uzņēmumi, datu centri u.tml.

    Reklāma

    Daži no Aranet ekosistēmas sensoriem

    Pilns Aranet produktu klāsts ir apskatāms mājaslapā aranet.com/products. Aranet sastāv no bāzes stacijas un bezvadu sensoriem. Sensori mēra temperatūru, relatīvo gaisa mitrumu un CO2 līmeņus. Sensori veidoti izturīgi un paredzēti izvietošanai kā iekštelpās, tā dabā. Sensoriem ir īpaši zems enerģijas patēriņš, kas ļauj tiem darboties līdz pat 10 gadiem bez bateriju nomaiņas. Lietotājs var pievienot līdz pat 100 sensoriem vismaz 3 km tiešās redzamības attālumā no bāzes stacijas.

    Aranet PRO bāzes stacija

    Aranet PRO komplektācijā ietilpst arī bezmaksas programmatūra. Tā ir viegli lietojama un ļauj analizēt un salīdzināt saņemtos datus izmantojot datoru, planšetdatoru vai viedtālruni. Piezīmēšu, ka šis produktu kopums tiek veidots biznesa lietotājiem.

    Uz apskatu esam saņēmuši vienu iepriekš pieminētās produktu ekosistēmas ierīci – pilnībā bezvadu Aranet4 gaisa kvalitātes sensoru, ko varam lietot arī atsevišķi no bāzes stacijas un citiem sensoriem. Ražotājs uz ierīces elektroniskās tintes displeja lieliem cipariem iznesis CO2 rādījumu un luksofora krāsu indikatori ļauj uzskatāmi saprast, kad šis mērījums ir sasniedzis neapmierinošu stāvokli. Tāpat pie sensora datiem varam piekļūt no Android vai iOS mobilās lietotnes.

    Augsts CO2 saturs gaisā var novest pie noguruma, galvassāpēm un sliktas pašsajūtas. Aranet4 ir viegli pārnēsājama ierīce un produkta autori uzskata, ka tādu gribēsi staipīt riņķī, lai analizētu gaisa kvalitāti mājās, vasarnīcā, darbā, publiskās vietās vai pat lidmašīnā. Cena? Sākot no 149 eiro.

     

    Ar ko atšķiras lētie CO2 mērītāji no Aranet4? Cik lielas drīkst būt mērījumu nobīdes?

    Aranet4 ir iebūvēts NDIR sensors, kas mēra CO2 līmeni gaisā. Lētajiem sensoriem ir lētāka tehnoloģija, lai “mērītu” CO2. Mērīt apzināti tiek likts pēdiņās, jo tiek mērīti gaistoši organiskie savienojumi un no tā tiek novērtēts iespējamais CO2 daudzums gaisā. Šāda metode bieži vien noved pie milzīgām nesakritībām starp vienām un tām pašām iekārtām, atrodoties blakus vienā un tajā pašā telpā.

    Lētie sensori CO2 min, nevis “mēra” – momenti, kad šo devēju rādījumi atbilst dārgajiem jāuztver būtu no sērijas, ka pat salūzis pulkstenis arī divreiz dienā rāda pareizu laiku. Iespējams, dažos apstākļos gaistošo organisko savienojumu devēji dos apmēram pareizu rezultātu, bet uzticēties tiem nevar, jo tie fundamentāli min CO2 daudzumu pēc citiem (nevis tieši saistītiem) parametriem.

    Varētu rasties jautājums – kāpēc, runājot par lētajiem CO2 mērītājiem, uzreiz pieņemam, ka mērīti tiek tieši VOC (Volatile Organic Compounts – gaistošie organiskie savienojumi) – tas tāpēc, ka NDIR devēji gluži vienkārši ir ievērojami dārgāki par VOC devējiem, tāpēc lētajos produktos liek VOC devējus.

    Iepriekš Kursors ir apskatījis Netatmo laikaziņu staciju, kurā arī bija iebūvēts CO2 mērītājs. Neliela izpēte tīmeklī norāda, ka arī Netatmo izmanto dārgāko NDIR sensoru, pētījumā atzīts, ka Netatmo CO2 sensora nobīde ir ± 50 ppm jeb ± 5%, kas mājas lietotājam ir pat ļoti precīzi mērījumi.

    Vai man kā mājas lietotājam ir tik ļoti būtiska mērījumu precizitāte?

    Galvenokārt svarīgi, lai var saprast, kad tiek pārsniegts 1000 – 1200 ppm punkts, kad jau būtu jāmeklē veids, kā mazināt CO2 koncentrāciju. Ja kļūda būs 100 ppm, tad vēl mērījumi ir izmantojami, bet ar 500 ppm nobīdi mērījumi jau paliek ar ierobežotu lietderīgumu.

    Nesen arī ziņu lapās parādījās informācija, ka visas pasaules CO2 līmenis ir pirmo reizi cilvēces vēsturē pārsniedzis 415 ppm. CO2 līmenis gaisā tiek izteikts ppm (parts per million) – daļiņas uz miljonu jeb koncentrācijas mērvienība.

    Lielāko daļu laika cilvēks pavada iekštelpās – mēs tur dzīvojam, strādājam un atpūšamies. Slikti vēdinātās telpās palielinās CO2 koncentrācija, ko jau sen uzskatīja par faktoru, kas slikti ietekmē cilvēka domāšanu.

    Lourenca Berklija Nacionālajā laboratorijā, kas atrodas ASV, tika veikti eksperimenti, lai noskaidrotu kā ogļskābās gāzes koncentrācija ietekmē cilvēka spēju risināt uzdevumus un to kognitīvo stāvokli. Cilvēki tika pakļauti trīs dažādām ogļskābās gāzes koncentrācijas līmeņiem – 600 daļiņas uz miljonu, 1000 daļiņas uz miljonu un 2500 daļiņas uz miljonu. Vēl augstāka ogļskābās gāzes koncentrācija (nekā tika izmantota eksperimentā) var tikt atrasta ēkās, kādās mēs atrodamies ikdienā (pat tajās, kur atrodas standarta ventilācijas sistēma). Skolu klasēs, it īpaši ziemā, kad logi ir aizvērti, ogļskābās gāzes koncentrācija var sasniegt pat 3000 daļiņas no miljona.

    Aranet4 sensora izskats un uzbūve

    Izmēģināšanai saņemts Aranet4 sensors, kas tiešām arī ir uzskatāms par sensoru ar ekrāniņu un vienkāršas informācijas izvadi un glabāšanu viedtālrunī. Ja vēlēsies no Aranet4 sensora izgūt kādu Excel datu lapās analizējamu informāciju, nāksies piepirkt klāt bāzes staciju Aranet PRO. Uzreiz atzīstu, ka Aranet PRO neesmu pat tuvumā redzējis, nevarēšu sīkāk par to neko pastāstīt.

    Aranet4 sensors izskatās pēc neliela elektroniska pulksteņa, kas novietojams uz naktsskapīša. Bērni to saukāja par olu vārāmo taimeri. Man jāsaka, ka tālu no patiesības viņi nav. Sensora izmēri ir 70 x 70 x 24 mm, tas sver 104 gramus.

    Aranet4 sensors ietērpts puscaurspīdīgā plastmasā, enerģiju tam piegādā divas AA tipa baterijas (iekļautas komplektā). Ļoti vienkāršotu informāciju Aranet4 sensors sniedz ar e-ink tehnoloģijas ekrāniņa palīdzību. Aranet4 sensors novietojams uz galda vai plaukta, tam ir arī iespēja tapt uzkārtam uz nagliņas pie sienas.

     

    Aranet4 sensors izmanto Bluetooth savienojumu ar viedierīci, bet, ja esi iegādājis Aranet4 PRO bāzi, ar to Aranet4 sensors sazinās ar speciālu Aranet radio savienojumu, kas nodrošina datu apmaiņu līdz 3 kilometru attālumā (tiešā redzamībā).

    Starp citu, to koši sarkano uzlīmi no sensora priekšpuses var noplēst nost un tad Aranet4 būs gaumīgi neuzkrītošs un iederēsies jebkādā interjerā.

    Ko īsti Aranet4 sensors prot?

    Aranet4 sensors mēra CO2, relatīvo mitrumu, temperatūru un gaisa spiedienu. Pastāv iespēja aktivizēt Aranet4 sensora skaņas signālu, kas vēsta par pārāk augstu CO2 koncentrāciju gaisā. Viens pats Aranet4 sensors (bez Aranet PRO) prot sinhronizēt datus uz viedtālruni.

    Viedtālruņa lietotne parāda tikai tos datus, kas tikko saņemti no Aranet4 sensora – nekādi dati netiek viedtālrunī uzkrāti. Ja neesmu klāt pie Aranet4 sensora, nevaru arī nekādus iepriekš ielādētos datus redzēt. No Aranet4 sensora saņemto datu eksportēšana pieejama tikai Aranet PRO īpašniekiem.

    Aranet4 pagaidām neatbalsta nekādus lietotāju kontus (dati netiek glabāti mākonī), tāpat Aranet4 sensors neprot sadarboties ar Apple HomeKit un Google Home viedās mājas risinājumiem. Tā kā Aranet4 sensoram nav Wi-Fi savienojuma, pieļauju, ka šis modelis tā arī nekad nepratīs būt daļa no viedās mājas. Aranet pārstāvji arī visai mīklaini izsakās par Apple HomeKit un Google Home viedās mājas integrācijas iespējām, tās it kā tiekot izstrādātas, bet netiek skaidri pateikts, vai šī izstrāde attiecas uz Aranet4 sensoru.

    Aranet4 sensors piedāvā veikt atkārtotu manuālu kalibrēšanu. Kalibrēšana izsaucama ar lietotnes palīdzību. Ražotāja rekomendācija ir manuāli pārkalibrēt devēju reizi 2 – 3 gados. Ja tiek manīti abnormāli mērījumi, tad protams arī jāveic atkārtota kalibrēšana. Ātrākā devēja pārbaude – novietot to āra gaisā, tur devējam būtu jārāda ap 400 ppm.

    Aranet4 mobilā lietotne ir ļoti vienkārša, lai neteiktu primitīva un diezgan gļukaina. Tajā varam apskatīt CO2, gaisa temperatūras, mitruma un spiediena mērījumu grafikus. Lietotnē varam pievienot vairākus Aranet4 sensorus un veikt to programmatūras atjaunošanu, kalibrāciju un mainīt iestatījumus, piemēram, mērījumu biežumu un pīkstuļa darbību. SAF norādīja, ka šobrīd tiek strādāts pie jaunās mobilās lietotnes versijas un tā būs gan glītāka, gan ar plašāku funkcionalitāti.

    Vai Aranet4 var izmantot siltumnīcā, kur ir augsts gaisa mitrums?

    Aranet4 nav domāts ļoti mitram gaisam, kāds parasti mēdz būt siltumnīcās, tāpēc īsti nebūs piemērots šādiem pielietojumiem. Ir citi – speciāli izveidoti Aranet produkti, kuri paredzēti tieši lietošanai siltumnīcās, piemēram, Aranet temperatūras un relatīvā gaisa mitruma sensors, Aranet CO2 sensors un attiecīgi Aranet Pro vai Aranet Mini bāze. Tātad Aranet4 mums nepalīdzēs izaudzēt tomātus, bet te būtu jāatzīmē, ka pēc siltumnīcas un specializēta Aranet sensora iegādes paša izaudzētā tomāta kilograma cena droši vien nevarēs palīst zem 25 eiro kilogramā.

    Cik šis viss prieks maksā?

    Aranet4 sensors tiek pārdots ar Amazon.de un Amazon.co.uk starpniecību un maksā sākot no 149 eiro, plus, 10 eiro par sūtīšanu. Es saku “sākot”, jo par 149 eiro mēs nopirksim Aranet4 HOME versiju, kas neļaus sensoru pieslēgt Aranet biznesa produktu ekosistēmai, proti, bāzes stacijai. To var izdarīt ar Aranet4 PRO versiju, kas maksā 249 eiro.

    Vēl pavisam nesen Aranet4 maksāja 250 eiro un cenas samazināšana, nogriežot mājas lietotājam absolūti nevajadzīgu funkcionalitāti, šo produktu padara krietni pievilcīgāku. Taču arī pie aptuveni 140 eiro cenas šis nav nekāds lētais pirkums un produkta funkcionalitāte ir diezgan ierobežota. Manuprāt, plikam Aranet4 sensoram bez datu analīzes iespējām, bez viedās mājas integrācijām un bez citām mūsdienu digitālās ēras spēļu iespējām, prasītā cena ir stipri augsta. Jāņem arī vērā, ka Aranet4 sensors viens pats ir ar ļoti ierobežotām iespējām, prasīgākiem apkārtējās vides pētniekiem nāksies piepirkt klāt arī Aranet PRO bāzes staciju, kuras cena ir virs 500 eiro.

    Konkurents, ko pats esmu vairākas nedēļas ar lielu prieku izmantojis, ir Netatmo. Toreiz izmēģināšanai tika saņemts telpām paredzētā Netatmo Smart Weather Station ierīce kopā ar ārpusei paredzēto temperatūras sensoru. Netatmo produkcija prot sadarboties ar Alexa digitālo balss asistentu, dati lietotājam pieejami arī attālināti, kā arī citi Netatmo produkti (termostats, slēdži) sadarbojas ar Apple HomeKit. Netatmo Smart Weather Station pat Latvijā ir gana plaša komūna, kas piedāvā savus mērījumus āra temperatūrai kopīgā kartē. Karte ar datiem ir brīvi pieejama (dažādos viltīgajos tīmekļa pārlūkos ar iebūvētu reklāmu bloķēšanu laikaziņu karte var nestrādāt).

    Būtiski, ka pat LMT tirgo Netatmo produkciju par visai pieejamu cenu. Iekštelpu un āra sensori Netatmo Smart Weather Station komplektā maksā 149 eiro, kas ir viena atsevišķa Aranet4 HOME cena. Arī Netatmo izmanto NDIR sensoru, kas mēra CO2 līmeni telpās.

    Nobeigumā

    Aranet4 sensors vienas pats bez Aranet PRO bāzes stacijas ir ar ļoti ierobežotu, lokālu datu izgūšanas iespēju, kas, manuprāt, ir lielākā Aranet4 sensora problēma, lai tas spētu iekarot lietotāju sirdis. Aranet4 sensors noteikti interesētu skolēnu vecākus, bet jau atkal Aranet4 sensora cena ir visai augsta. Šaubos, vai vecāki vēlēsies katrs samest pa 10 eiro, lai klasē novietotu CO2 mērierīci, kura ir tik sīka (lasi – kurai var viegli kājas pieaugt).

    Kā mājas lietotājs noteikti vēlētos redzēt Aranet4 sensora datus tīmeklī, ar iespēju datus izmantot viedajā mājā, Arduino projektos utt. Viens pats Aranet4 sensors datus uzkrāj tikai pats sevī (viedtālrunī dati neuzglabājas), turklāt dati tiek uzkrāti par 3 līdz 5 dienām atkarībā no mērījumu biežuma. Viedtālrunī vēsturiskos datus iespējams nolasīt tikai tad, kad esi Aranet4 sensora tiešā tuvumā ar Bluetooth savienojumu.

    Patīkami, ka Aranet4 izmanto kvalitatīvu CO2 mērierīci, bet tā nav nekāda ekskluzīvā iespēja. Arī Netatmo un vairāki citi turpat Amazon tirdzniecības vietnē atrastie (ieteiktie) CO2 mērītāji ir ar līdzvērtīgiem CO2 sensoriem.

    Noslēguma vārdi no Kristapa Skuteļa:

    Ir liels prieks redzēt, ka pamatā uz biznesa risinājumiem orientēts Latvijā mīlēts uzņēmums iemēģina roku patērētāju produktu izstrādē, taču “hardware is hard” un mani līdz galam nepārliecina uzņēmuma vīzija par to, ko varētu gribēt pircējs. Ideja par mazu un pilnībā bezvadu gaisa kvalitātes mērītāju ir laba un es pilnībā uzticos SAF inženieru tehniskajām spējām radīt kvalitatīvu produktu, taču cik daudzi no mums to gribēs ikdienā nēsāt līdzi? Vai mūsdienās šāda veida produkti ir pievilcīgi bez glītām un funkcionālām mobilajām lietotnēm un sensora uzkrāto datu analīzes rīkiem tīmeklī? Un kas ar integrācijām ar Apple, Google u.c. viedo māju automatizācijas servisiem? Vēl pirms nedēļas es teiktu, ka 250 eiro cena noteikti nav tas naudas daudzums, ko es būtu gatavs par šādu ierīci maksāt. Jaunā 149 eiro cena jau ir pievilcīgāks piedāvājums un atliek sagaidīt jauno mobilo lietotni, kā arī integrācijas ar citiem servisiem.

    P.S. Tikko nopirku pats sev vienu Aranet4 HOME, lai atbalstītu vietējo tehnoloģiju ražotāju un palīdzētu tam turpināt attīstīt šo produktu sēriju. Es nešaubos, ka vēl pēc pāris iterācijām šis produkts spēs piedāvāt tādu iespēju/cenas attiecību, lai tas būtu interesants daudziem cilvēkiem. Novēlu izturību darbā!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Renārs Dobkevičs
    08.08.2019 16:46

    Labs apskats, Kristap!

    Jānis Ļahs
    09.08.2019 09:13

    Ja būtu Kristaps…

    08.08.2019 18:55

    Ir lietošanā NDIR CO2 sensors ar mikrokontrolieri ESP32 un paštaisītu programmatūru. Datus sūta uz InfluxDB, attēlo ar Grafana. Pieeja no jebkuras vietas, varu likt brīdinājumus, analizēt tos datus, skatīties cik PPM bijis kaut vai pirms gada šajā laikā u.c. Protams, pielikti daudz un dažādi sensori, iekštelpās, ārā.

    Izmaksas, neskaitot zināšanas un darbu, ir 25 eiro par sensoru, 3 eiro par kontrolieri un 2 eiro par displeju.

    digitalk
    08.08.2019 21:28
    Reply to  Lietotajs

    > 3 eiro par kontrolieri

    līdz šim brīdim bija vēl ticamības moments ;)

    Carbon dioxide
    08.08.2019 23:54
    Reply to  digitalk

    Man ļoti līdzīgs risinājums un izmaksas arī līdzīgas, pats CO2 sensors maksāja 18€, tad vēl temperatūras un mitruma sensors + ESP kontrolieris ar WiFi – materiālās izmaksas kopā arī iekļaujas 25-30€. Lētā gala CO2 sensora rezultāti dažas dienas tika salīdzināti ar 20x dārgāku laboratorijā lietojamo sensoru – rezultāti ļoti līdzīgi un teicami korelē, atšķirības nepārsniedz 100ppm testējot gana plašā diapazonā (400-2000ppm)

    malvism
    01.12.2019 07:14
    Reply to  Carbon dioxide

    Varbūt var padalīties ar sensoru modeļu nosaukumiem?

    Reply to  Lietotajs

    +500 EUR jāmaksā kādam programētājam, lai uzraksta softu visiem tiem ESP un sensoriem… :D

    Aldis Butlers
    03.12.2019 16:29
    Reply to  Lietotajs

    Man jau palika interesanti, bet cik es pameklējos sensorus, tad ārā lec visādi varianti par 50-70 EUR, tad jau tas paliek mazāk vilinoši mēģināt pašam kaut ko sabakstīt. Vēl interesanti, ka nevienā DIY aprakstā kalibrēšanas jautājumam nemaz nepieskaras. Lētā gala sensoru raw signāls pat neesot lineārs (DOI: 10.3390/s120303641), kaut gan ja grib vērtēt telpas vēdināsanas nepieciešamību, tad tas tur tā varbūt priekš kaķiem, ja tā tā novirze tur ap 100 ppm turpu šurpu staigā.

    rudzu rikas
    17.08.2019 12:14

    Jā, interesants (vizuāli) verķis. Ja maksātu 50eur paņemtu acis nepamirkšķinot. Par “sākot no 149eur” … hmm, nezinu. It kā forši, varētu paņemt (lasi: nauda ir).
    Bet nu gribētos tad, lai tas būtu mazliet funkcionālāks, piemēram, būtu režīms, kur pamīšus var uzlikt, lai ar tik pat lielu ciparu izmēru kā tiek rādīts CO2 līmenis tiktu rādīts pulkstenis ik pa pāris sekundēmm t.i, piemēram 20 sekundes rādām pulksteni, 20 sekundes CO2 un tā uz riņķi.

    Lūk, tas būtu normāls apvienojums – stilīgs galda pulkstenis + CO2 mērītājs.

    Jānis Lūsis
    15.09.2019 14:00

    Lietojam šo ierīci savā Interešu izglītības centrā! Ļoti noderīgs risinājums, lai vaktētu gaisa kvalitāti mācību telpā. Ir jau labi, ka karstajā vasarā kondicionieris telpu atdzesē, taču svaiga gaisa jautājumu tas nerisina. Tad nu šī ierīce ļauj noķert to momentu, kad logus tomēr, gribi negribi, jāver vaļā, lai telpu izvēdinātu un skolēni nesāktu gurt. Kurš gan neatceras mācību stundas skolā, kad skolēni apātiski sēdēja un nebija spējīgu uztvert absolūti neko no skolotāja teiktā – un tas bija tieši augstā CO2 līmeņa dēļ, kad smadzenes pārstāj normāli funkcionēt… Ierīces cena nav maza, taču tā ir ļoti kvalitatīva un darbojas nevainojami! Un dubults prieks, ka radīta Latvijā!!!

    P.S. Tas, ka kāds līdzīgu risinājumu var salipināt lētāk no AliExpress iepirktām detaļām, ir labi. Tas norāda, ka galva darbojas, elektroniku sajēdzam un programmēšanu arī protam pielietot. Taču jūs te piemirstat šo zināšanu ieguvei patērēto laiku un pūles. Un visbeidzot to paš-lipinājumu vēl smukā kastītē ar ekrānu jāietērpj un jāizveido kvalitatīva lietotne, kas ļauj datus viedtālrunī apskatīt. Varēsiet to paveikt zem 100 EUR? :)

    digitalk
    15.09.2019 19:51
    Reply to  Jānis Lūsis

    sāc ar jautājumu vai šie pašdarbnieki būs spējīgi saražot kaut pārsimts vienādas kastītes un tevi, un simtiem citu klientu, apkalpot pāris gadus? ;)

    17.09.2019 19:56

    Tajā kopējā Netatmo kartē man parādās tikai viena stacija kaut kur Francijā. Tas arī viss.

    Toms kohs
    15.10.2020 17:56

    Bez īpaša pamatojuma Aranet4 cena pacelta uz 199 eur. Laikam dēļ lielā pieprasījuma :(

    Kristaps
    19.12.2020 15:03

    Labdien, kur var pārliecināties, ka tiek izmantota NDIR.

    Elektriķis
    19.12.2020 15:50
    Reply to  Kristaps

    Protams ka atskrūvējot, to var redzēt.
    Pašlaik tiek izmantoti Senseair Sunrise sensori. Parametrus un skaidrojumu var atrast Senseair mājas lapā. Pašos pirmajos bija tā paša ražotāja LP8.

    Reklāma