Web Analytics
More
    Reklāma

    Lielbritānija no iekšdedzes dzinējiem tomēr neatteiksies jau 2030. gadā

    Jaunākie raksti

    Lielbritānijas premjers Riši Sunaks gatavojas paziņot par izmaiņām Lielbritānijas auto sektora elektrifikācijas plānos, proti, līdz šim bija plānots, ka Lielbritānija jau 2030. gadā pilnībā aizliegs tirgot jaunas mašīnas ar iekšdedzes dzinējiem. Sunaks plāno šo termiņu pagarināt līdz 2035. gadam, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

    2030. gadu kā termiņu, kad jāatsakās no iekšdedzes dzinējiem, nosprauda tā laika premjers Boriss Džonsons un šis lēmums izpelnījies ne mazums kritisku viedokļu. Baumas par to, ka Sunaks apsver iespēju atcelt šo plānu klejoja jau vasarā. Tobrīd britu valdības pārstāvji gan norādīja, ka nekas nemainās un 2030. gadā briti vairs nevarēs nopirkt jaunu auto ar iekšdedzes dzinēju. Acīmredzot, tā gluži nebūs.

    Eiropas Savienības plāni paredz, ka iekšdedzes dzinēju lietošana jaunos auto jāpārtrauc 2035. gadā, līdz ar to britu pieeja bija krietni agresīvāka un ambiciozāka. Jāsaka, ka arī Eiropas Savienība mīkstinājusi savu nostāju šajos jautājumos, šogad pieņemot lēmumu, ka iekšdedzes dzinēji jaunās mašīnās būs atļauti arī pēc 2035. gada, ja tos darbinās ar sintētisko degvielu. Mašīnas ar iekšdedzes dzinējiem, kas pārdotas pirms 2030. un 2035. gada vismaz pagaidām neplāno būtiski ierobežot, lai gan ir bijuši aicinājumi to darīt un pie šī temata politiķi vēl var pagūt atgriezties.

    Britu premjera birojs atteicies plašāk komentēt izskanējušās ziņas, taču jau iepriekš Dauningstrītas runas cilvēki pauda, ka Sunaka un visas valdības prioritāte elektrifikācijas procesos ir pragmatiska rīcība. Tieši pragmatiskums un samērīgums ir vārdi, kurus Sunaks vairākkārt pieminēja jau vasarā, kad pirmoreiz izskanēja runas par to, ka termiņš, lai atteiktos no iekšdedzes dzinējiem, varētu mainīties. Viņš izteicās, ka arī Lielbritānijas iedzīvotāji saskaras ar arvien pieaugošām izmaksām, inflāciju, dzīves dārdzību, tāpēc uzkraut papildus izmaksas uz cilvēku pleciem, radīt jaunus sarežģījumus nebūtu pareizi.

    Sunaks izpelnījies ne mazums kritikas par to, kā tiek veidota viņa valdības klimata politika, taču politiķis vairākkārt uzsvēris, ka Lielbritānijai pirmkārt jāveicina sava energoneatkarība. Valsts premjerministrs īpaši uzsver, cik ievainojama ir ekonomika dažādu ārējo satricinājumu rezultātā, konkrēti pieminot Krievijas izraisīto karu Ukrainā, kas radīja strauju energoresursu cenu kāpumu visā Eiropā.

    AvotsMotor1
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma