Web Analytics
More
    Reklāma

    Ar diskusijām un ūdens robotu demonstrējumiem aizsāks ūdens robotikas festivālu tradīciju Rīgā

    Jaunākie raksti

    15. augustā plkst. 16 AB dambī peldošajā mājā «NOASS», pie kuras atrodas arī «N-LAB WATERBOX» ūdens testu akvatorijs, pulcēsies robotikas entuziasti, inovāciju un tehnoloģiju eksperti, kā arī vides pētnieki un zinātnieki, lai, diskutējot par ūdens apsaimniekošanas robotikas attīstību, ieviļņotu nākamajā gadā gaidāmo pirmo ūdens robotikas festivālu Rīgā.

    Pasākumu «RoboRiga 2023» organizē N-LAB un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrika. «Festivāls apvieno divas aktuālas tematikas: ūdeni un robotiku. Pirmkārt, mēs vēlamies spēcināt robotikas attīstību Latvijā, otrkārt, roboti ūdenī spēj darīt lietas, ko cilvēkiem paveikt būtu bīstami, piemēram, attīrīt ļoti dziļas jūras dzīles vai veikt tajās dažādu iekārtu apkopes,» stāsta RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrikas vadītāja Elīna Miķelsone.

    Reklāma

    Pasākuma laikā tiks parakstīts memorands par sadarbību ūdens robotikas festivāla organizēšanā 2024. gadā, bet diskusijās viedokļiem apmainīsies ūdens kvalitātes, 5G tehnoloģiju, pilsētvides u.c. eksperti. Pasākumā piedalīsies RTU rektors Tālis Juhna, RTU inovāciju prorektore Liene Briede, Liepājas Jūrniecības koledžas direktora p.i. Jānis Džeriņš, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas Inženieru katedras dekāns Artis Teilāns, RTU Arhitektūras projektēšanas katedras docents Egons Bērziņš, RTU Ūdens pētniecības un vides biotehnoloģiju laboratorijas pētnieks Aigars Lavrinovičš, SIA «LVR Flote» Mērījumu nodaļas hidrogrāfs – informācijas sistēmu inženieris Gatis Ceruss, SIA «Latvijas Mobilais Telefons» Inovatīvo risinājumu vadītājs Arturs Lindenbergs u.c. Varēs arī apskatīt ūdens robotus – uzmērīšanas sistēmu dronu  «OTTER», apsekošanas un meklēšanas operācijām Latvijas klimatiskajos apstākļos īpaši izstrādāto «SUBmergeBaltic» un autonomo apsekošanas dronu «iRAFT».

    «Rīgai ir liels potenciāls kļūt par viedo pilsētu un reģionālas nozīmes tehnoloģiju centru, kur apvienotos dažādas disciplīnas – industrija, zinātnes un jaunrades institūcijas, lai pētītu un attīstītu pilsētvidi, sākot no ielu infrastruktūras un mobilitātes, beidzot ar ūdens akvatoriju un gaisa kvalitāti. «RoboRiga 2023» saved kopā šīs dažādās disciplīnas pašā Rīgas centrā un rada aizmetņus jaunām idejām un risinājumiem,» pauž N-LAB radošā un inovāciju centra valdes priekšsēdētājs Gatis Vectirāns. Nākamgad gaidāmais festivāls «RoboRiga 2024» plānots kā vairāku dienu tehnoloģiju pasākums ar sacensībām, praktiskajām darbnīcām un diskusiju paneļiem par ekoloģiju, urbāno nozaru attīstību, robotikas un autonomijas risinājumiem. Gada garumā plānoti dažādi blakus pasākumi, iesaistot universitātes, atbalstītājus, komandas, nozaru ekspertus.

    RTU Dizaina fabrika veicina studentu iesaisti inovācijas un zināšanu pārneses procesos, nodrošina praksē balstītas mācīšanās atbalsta procesus un infrastruktūru. «N-LAB» ir radoša platforma, kurā apvienojušies industriālie dizaineri, vides arhitekti, robotikas un elektronikas eksperti, lai izstrādātu novatoriskus robotikas risinājumus grūtu un bīstamu uzdevumu veikšanai cilvēkiem sarežģītā un ekstrēmā vidē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma