Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas tehnoloģiju jaunuzņēmumu Veset iegādājas Japānas PLAY

    Jaunākie raksti

    Inženiera Gata Gaiļa un viņa tēva, bijušā Latvijas ministru prezidenta un uzņēmēja Māra Gaiļa izveidoto televīzijas satura straumēšanas mākoņpakalpojumu jaunuzņēmumu SIA Veset iegādājas Japānas lielākā televīzijas operatora Nippon meitasuzņēmums PLAY. Kopīgiem spēkiem iecerēts Latvijā radīto mākoņpakalpojumu izplatīt daudz plašāk nekā līdz šim. Darījuma summa ir konfidenciāla un netiek atklāta.

    “Mēs jau vairākus gadus strādājām kopā, tāpēc zinājām, ka starp abiem uzņēmumiem pastāv laba sinerģija, tostarp kopīga misija nodrošināt digitālo transformāciju mediju un izklaides nozarē. Uzņēmuma iegāde palīdzēs attīstīt piedāvājumu un mērogot uzņēmumu, īpaši palielinot mūsu klātbūtni Āzijā,” saka SIA Veset līdzdibinātājs un vadītājs Gatis Gailis.

    Reklāma

    Ar jauno īpašnieku Veset dibinātāji iepazinās 2019. gadā, kad Latvijas uzņēmums Japānas partnerim nodrošināja pirmo četru kanālu satura pārraides mākoņpakalpojumu. Šogad PLAY nolēma iegādāties Veset. “Pēdējos gados, strādājot ar Veset, mūs ir pārliecinājusi ne tikai radītās tehnoloģijas kvalitāte, bet arī visa komanda, kurai ir tādas pašas vērtības kā mums. Esmu pārliecināts, ka apvienošanās būs ieguvums ne tikai abiem uzņēmumiem, bet arī mūsu klientiem un viņu skatītājiem,” norāda PLAY vadītājs Kazumichi Kuroda.

    G. Gailis norāda, ka šis ir labs darījums, jo Veset iegūst papildu finansiālās iespējas strādāt ar lielākiem klientiem. “Ar mūsu tehnoloģiju PLAY saredz labu iespēju iziet no Japānas tirgus un piedāvāt savus pakalpojumus globāli. Tāpat PLAY ir lielākais “Amazon” mākoņpakalpojuma AWS (Amazon Web Services) klients Japānā, kas ļaus arī mums iegūt labākas cenas par pakalpojumiem un piekļūt AWS pārdošanas tīklam visā pasaulē,” saka G. Gailis.

    200 televīzijas kanāli visā pasaulē

    Ideja par satura pārraides mākoņpakalpojumu radās 2011. gadā. Tolaik uzņēmējam un bijušam premjerministram Mārim Gailim viņa draugs Jānis Vaišļa ierosināja atgriezties televīzijas biznesā – viņš jau astoņdesmito gadu beigās darbojās televīzijā. M. Gailis par šo ieceri izstāstīja savam dēlam Gatim Gailim un viņi nolēma kopīgi veidot uzņēmumu, piesaistot arī Jāni Krampānu. “Tolaik Baltijas valstīs bija 20 televīzijas kanāli, tāpēc uzreiz bija skaidrs, ka jāpiedāvā tāds risinājums, kas būs noderīgs plašākā mērogā, ne tikai mūsu reģionā. Kā IT inženieris biju strādājis ar mākoņtehnoloģijām, tāpēc nolēmām izstrādāt risinājumu mākonī,” stāsta G. Gailis.

    Piedāvāt mākoņpakalpojumus šajā nozarē ir sarežģīti. Televīzija ir konservatīva un lēna nozare, vienlaikus tajā ir augstas pieejamības prasības. Piemēram, ja grāmatvedības sistēma nedarbosies vienu minūti, iespējams, neviens to pat nepamanīs, bet, ja televīzijas kanāls nebūs pieejams piecas sekundes, piegādātājs saņems sodu.

    Veset ieguva pirmos klientus pašu spēkiem, tomēr kļuva skaidrs, ka izaugsmei būs vajadzīgi papildus resursi. Tāpēc 2014. gadā uzņēmums piesaistīja 700 tūkstošu eiro investīcijas un izveidoja mātesuzņēmumu “Veset International” Londonā. “Londonā ir Eiropas televīzijas centrs – tur atrodas BBC un visi citi lielākie televīzijas kanāli. Lai būtu viņiem interesanti, mums vajadzēja būt Londonā,” saka G. Gailis.

    Šobrīd Veset ir klienti 20 valstīs – vairāk nekā 200 televīzijas kanāli izmanto Latvijā radīto satura pārraides programmatūru. 70% klientu ir Eiropā, pārējie ir ASV, Japānā, Meksikā, Brazīlijā u.c. “Šis bizness ir tīrs eksports. Mūsu tehnoloģiju izmanto arī kāda informāciju tehnoloģiju kompānija, kuras tirgus vērtība ir vairāki triljoni dolāru, bet kuras nosaukumu izpaust nedrīkstam,” saka G. Gailis.

    Veset strādā 16 darbinieki, no kuriem lielākā daļa atrodas Rīgā. Plānots palielināt programmētāju skaitu.

    Vairākus gadus priekšā konkurentiem

    Kad televīzija plāno saturu, ir skaidri zināms, ka, piemēram, 10.00 no rīta ir viens raidījums, vēlāk seko reklāma, bet 11.00 – filma. Tradicionāli televīzijas kanāli šāda satura pārraidīšanai izmanto dažādas specifiskas iekārtas, tāpat vajadzīgi tīkli, datu centru atbalsts un inženieri, kas prot šo procesu vadīt. Veset to visu aizvieto ar mākoņpakalpojumu. “Televīzijas kanāla vadībai nav nepieciešams investēt iekārtās, viņiem ir jāmaksā tikai mūsu un AWS pakalpojumu abonēšanas maksa. Liels ieguvums ir mērogojamība – mediju uzņēmums var īsā laikā, piemēram, izveidot trīs jaunus kanālus un divos vecos slēgt. Tas mediju biznesam dod elastību,” saka G. Gailis. M. Gailis piebilst, ka Veset bija pirmais uzņēmums pasaulē, kas sāka piedāvāt šādu pakalpojumu. 11 gadu laikā jau ir radusies konkurence, bet viņš ir pārliecināts, ka vairāku gadu pieredze ir Veset konkurētspējas priekšrocība. Līdz šim lielie televīzijas kanāli bija atturīgi pret iespēju sadarboties ar jaunuzņēmumu no Latvijas.”Viņiem būtu liels risks atteikties no iekārtām un pāriet uz mūsu tehnoloģiju – ja nu mēs kādudien pazūdam? Tagad, kad uzņēmumu ir nopircis Japānas uzņēmums ar ievērojamiem finanšu resursiem, šīs bažas atkrīt. Esmu pārliecināts, ka jau drīz Veset tehnoloģijas izmantos daudz vairāk televīzijas kanālu nekā līdz šim,” teic M. Gailis.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma