Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas Komisijas jaunākie priekšlikumi varētu mudināt tevi retāk pirkt jaunu viedtālruni

    Jaunākie raksti

    Eiropas Komisija (EK) nākusi klajā ar jaunākajiem priekšlikumiem, kuri šoreiz saistīti ar mobilajiem tālruņiem. Pirmkārt, tiem ražotājiem, kuri piegādā ierīces Eiropas tirgum, būtu pienākums nodrošināt rezerves daļas vismaz piecus gadus sākot no iekārtas izlaišanas brīža. Otrkārt, ražotājiem būtu jāparūpējas arī par ilgāku tālruņa akumulatora darbības laiku.

    EK ir konkretizējusi, ka viedtālruņu ražotājiem būtu jānodrošina vismaz 15 dažādu detaļu pieejamība un ka akumulatoriem vajadzētu izturēt vismaz 500 pilnas uzlādes, nepazeminot baterijas kapacitāti zem 83% līmeņa.

    Reklāma

    ES pārdotajiem tālruņiem arī būtu jānorāda energoefektivitātes marķējums, kas kopš 2021. gada 1. marta ir obligāts nosacījums sadzīves tehnikai. Ražotājiem tajā būtu jāinformē, piemēram, par viedtālruņa paredzamo akumulatora darbības laiku, ierīces izturību pret kritienu un citiem raksturlielumiem, kas aktuāli šādām iekārtām.

    Ierosinātie priekšlikumi attiecas uz mobilajiem tālruņiem un planšetdatoriem. EK to nepieciešamību ir pamatojusi ar to, ka, padarot aparatūru labāk remontējamu un pārstrādājamu, ierīces ražošanā un lietošanā patērētais enerģijas apjoms tiktu samazināts par trešdaļu.

    Tāpat jaunie priekšlikumi attiecas arī uz programmatūru. Konkrētāk, ražotājiem ir jāsniedz drošības atjauninājumi piecus gadus pēc tam, kad konkrētais ierīces modelis iziet no tirgus. Savukārt funkcionalitātes atjauninājumi jānodrošina trīs gadus pēc tam, kad iekārta tirgū nav pieejama.

    Šajā sakarā jāpiebilst, ka “Apple” aprīlī izlaida savu jauno pakalpojumu “Self Service Repair”, kas lietotājiem dod iespēju pašiem veikt ierīces remontu. Pagaidām gan šis pakalpojums pieejams vienīgi ASV, taču sagaidāms, ka vēlāk varētu parādīties arī citviet, tostarp Eiropā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    03.09.2022 11:39

    ražotājiem ir jāsniedz drošības atjauninājumi piecus gadus pēc tam, kad konkrētais ierīces modelis iziet no tirgus – nu, tur būtu derīgi definēt, ko saprot iziešanu no tirgus, vai tā ir diena kad ražotājs modeli noņem no konveijera, beidz piegādāt tirgotājiem vai kad ir pārdots pēdējais eksemplārs. Nu tā, lai tas viss nebūtu jārisina ilgās tiesu prāvās, padarot vēl turīgākus juristus.

    Par detaļu pieejamību – it kā jau labi, bet – tfux3, es neesmu nesis labot nevienu no saviem telefoniem, norakstīsim to uz veiksmi.

    Kaspis
    03.09.2022 11:59
    Reply to  Biteme

    3-4 gadu veca bača būs bēdu ieleja. Tās nomaiņa arī ir remonts

    rudzu rikas
    03.09.2022 17:17
    Reply to  Kaspis

    Atliktu atkal sākt ražot korpusus ar lietotāja nomaināmām baterijām un šāda problēma nebūtu. Pašreiz lietoju tel ar 7000mAh nenomaināmu bateriju. 4 dienas tur (pa nakti slēdzot ārā), ekrāna laiks vidēji 12-14h). Pašreiz iet jau simtā uzlāde.

    Biteme
    03.09.2022 17:34
    Reply to  rudzu rikas

    Kāds tajā komisijā varētu aizdomāties līdz tam, ka baterijai jābūt ārējai – telefoni būtu plānāki par prieku visiem thinofīliem, baterija nav komplektā par prieku ražotājiem, baterija var būt pieslēgta ar vadiņu vai tikt izgatavota ietvara veidā kurā ietūcīt telefonu. Maini bateriju kaut katrus 6 mēnešus, nejūtot ietilpības izmaiņas.

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    03.09.2022 17:21

    Es savu Vertu tāpat bieži nemainu

    Biteme
    03.09.2022 17:36

    Kāpēc to mainīt? Stāv plauktā un smuki izskatās. Great conversation piece.

    azad
    04.09.2022 07:42

    Kas visiem ir ar to bateriju, ko jūs ar viņām dariet, ka gribat mainīt?
    Un ja pats mainīs bateriju, tātad vērs vaļā korpusu un tur visas mitruma un putekļu aizsardzības attā, jo katrs precīzi atpakaļ nesaliks.

    Krotow
    05.09.2022 00:53
    Reply to  azad

    Neko īpašu. Tikai izlādējam līdz 0 un lādējam līdz 100%.

    Skābene
    05.09.2022 08:49

    Detaļas jau tagad ir pieejamas, bet nereti jauns ekrāns maksā dārgāk, kā jauns telefons uz akciju, turklāt jaunāks modelis! :)

    Tievais
    05.09.2022 10:18

    Manam vecajam Samsung S9 izbeidzās skaļrunītis, tas viss pēc garantijas. Oficiālais serviss jau to varot nomainīt, bet… pazūd IP67, tā ir ar servisiem, šamie nevarot garantēt ka viss būs čikiniekā. A es viņu bieži izmantoju dabā, kur lietus un visas citas lietas. Tad nu nācās tikt pie jauna Samsunga ar pilnvērtīgu garntiju utt.
    Tā arī tās lietas tiek mainītas, ne vienmēr gribas vecās lietas izmest, ja tās kalpo godam.

    Biteme
    05.09.2022 14:59
    Reply to  Tievais

    IP67 ikdienas lietošanā, manuprāt, ir pārvērtēts. Ja telefonu ilgi nelieto lietus gāziena laikā, tad ne-IP-drošs, bet vienkārši sļakstudrošs bez IP klases ir pilnīgi pietiekami. Vismaz es spēcīga lietus laikā diez vai labi dzirdētu sarunu biedru, lai runātu ilgāk par “Klau, pārzvanīšu pēc brīža” ko var nospiest arī sms veidā, noraidot sarunu. Parasta lietus laikā, ja nu tiešām runāju nepaejot zem nojumes, telefons zem saliektas plaukstas jau lielā mērā ir pasargāts no lietus.

    Bet IP klase prasa upurus – tā nerodas no zila gaisa un neturpinās mūžīgi. Filmu fotoaparātiem blīves bija jāatjauno reizi gadā, lai tas turpinātu būtu ūdensdrošs. Acīmredzot, servisi nevar garantēt rūpnīcas salikšanu. Un tas ir pareizāk, nekā apsolīt IP sertifikāciju mūžīgi mūžos, āmen.

    Krotow
    05.09.2022 15:46
    Reply to  Biteme

    Līmētie telefoni ar divpusējās līmlentes starpliku starp korpusa pusēm IP67 nodrošina arī ilgāk. Tur gan ir nianses telefonu remontējot. Ja saliekot korpusu, uzliku kaut kur ieliek šķībi, ar mitrumdrošumu ir cauri. Tapēc servisos šiem telefoniem mitrumdrosuma saglabāšanu vairs negarantē.

    Reklāma