Web Analytics
More
    Reklāma

    Lielbritānijas Vides komiteja: Apple ir atbildīga par “īslaicīgu produktu” kultūru

    Jaunākie raksti

    Lielbritānijas parlamenta Vides revīzijas komiteja īpaši garā ziņojumā izteikusies, ka tehnoloģiju uzņēmumi, piemēram, Apple, veicina elektronisko atkritumu rašanos. Tas saistāms, piemēram, ar apgrūtinātu ierīču labošanu – Apple savos klēpjdatoros līmē un lodē detaļas, kas remontu padara īpaši sarežģītu. Tāpat arī Apple ierīču remonta izmaksas nav tās lētākās.

    Kompānija “Apple”, izlasot šo ziņojumu, pauda pārsteigumu un vilšanos. Uzņēmums bija visai sašutis, ka ziņojumā netika pieminēti Apple centieni saglabāt resursus un aizsargāt planētu. Apple uzsver, ka klientiem tiek piedāvātas ierīces pārstrādes iespējas, kā arī uzņēmums sniedz drošāku un kvalitatīvāku remontu kā jebkad agrāk. Savukārt jaunākajās Apple ierīcēs – Apple Watch, iPad un iPhone – galvenās sastāvdaļas veidotas no pārstrādātiem materiāliem.

    Reklāma

    Savukārt Vides revīzijas komiteja uzsvēra, ka pašreizējais elektronikas biznesa modelis esot atkarīgs no nepārtraukta patēriņa, patērētāju kultūras un īslaicīgiem produktiem. Tāpēc tehnoloģiju uzņēmumi tiek aicināti uzņemties līderību ilgtspējīgu un videi draudzīgu uzņēmējdarbības modeļu izveidē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    1334
    28.11.2020 13:34

    Ne jau ražotājs viens pats to var izmainīt. Ja patērētajam ir iespēja mainīt elektroniku, tad to arī dara – ar vai bez vajadzības. Daļa jauno pirkumu izriet no straujās attīstības, jo pirms 2 gadiem pirkta lieta vairs neatbilst prasībām. Nu, arī elektroauto katru gadu pārsniedz iepriekšējos modeļus, novērš trūkumus un….rada jaunas problēmas, kas tiks novērstas vēl jaunākos modeļos. Tad ko mēs gribam risināt? Varbūt problēma ir tajā, ka nemākam savākt vecās lietas un gana efektīvi tās pārstrādāt?

    Ar telefoniem ir zināms paradokss – lētie telefoni, kas ātrāk noveco (tehnoloģiski), maksā lētāk un tos arī vairāk pērk, bet biežāk maina. Vai darbotos nodokļu sistēma, kas liktu izvēlēties starp dārgāku, bet garantēti vismaz 6 gadus izmantojamu telefonu (iekļaujot arī 1-2 baterijas nomaiņas cenā) un standarta 2 gadus atbalstīto, bet ar nodokļa pievienošanu jau krietni mazāk pievilcīgu telefonu?
    Varbūt iekļaut cenā pārstrādes nodokli, kas būtiski paceltu cenu? Bet tad pārstrādei ir jābūt godīgai un efektīvai, nevis ierakšanai zemē kādā nabadzīgā valstī – tas ir iespējams?

    Krotow
    28.11.2020 14:14
    Reply to  1334

    Lētajos telefonos parasti mirst 1) USB spraudnis un 2) baterija. Šo var risināt diezgan vienkārši – izmantojot nomaināmās baterijas un USB spraudņus telefona iekšā likt atsevišķā pieskrūvētā platītē. Ar vaļā atdabūšanu tās klases telefoniem parasti lielu problēmu nav bijis. Lielākā problēma – starpsavienojumu kabeļu spraudņi kas pielīmēti uz mūžu un šo kabeļu ligzdas platēs, kur atvienojot kabeli, ligzdas kontakti vienkārši izjūk un izbirst. 4-5 gadus veciem Xiaomi lētučiem tā bija tipiska problēma.

    Krotow
    28.11.2020 14:09

    Apple ir arī otrs “melnais pleķis” – savu čipu un komponentu ar “mazliet citādāku” interfeisu kā citiem izmantošana. Tas pats bēdīgi slavenais T2 čips, kuru Apple atsevišķi netirgo, bez kura iekārta der tikai durvju atstutēšanai, kurš mirst tāpat kā visas citas mikroshēmas un kuru var tikai izravēt no līdzīga modeļa Apple iekārtas. Specializēti barošanas kontrolieri uz mātesdēļa. Procesori (Intel ēras), RAM un SSD diski ar mazliet pamainītu izvadu izvietojumu, lai vietā nevarētu izmantot tādus pašus PC domātos komponentus un paši varētu tirgot ar 70..100% uzcenojumu.

    Par aizlīmētajiem telefoniem visu uzvelt Apple gan nav taisnīgi. Telefonus līmē ciet arī citi, kuri ražo ļoti plānus telefonus un vēl jo vairāk – mitrumizturīgus telefonus. Tur tehnoloģiskie risinājumi bez līmēšanas telefonu izmēru un svaru (un cenu) pieaudzētu vismaz divreiz. Ja tiešām grib šos telefonus padarīt remontējamus, jāveicina pieeja remonta materiāliem – ne tikai ekrāniem, bet arī šajos telefonos izmantotajām abpusēji lipīgajām blīvēm un vēl šim tam ko eBay netirgo. Un jāizmanto līme, kuru atkausējot nav jākurina tā lai izkustu puse telefona. Pārbaudīts personīgi :) Te starp citu visvairāk grēko lēto aparātu ražotāji. Xiaomi – tas domāts par jums.

    john
    29.11.2020 00:07

    Tas jau nav nekas jauns, sen jau nelietoju ASV preces, jo siem galvenais preces taisit uz gadu diviem. atrak nospraks vairak pelnas. Bija jau pirms tam skandals ar apple atjauninajumiem utt. Cilvekiem vajag labak padomat to ko tu perc Tev tiesam vajag, jo uzpustu reklamu netrukst. Vel aizvien stav vecs pioner radio un skan labak par musdienu tehniku, protams ja pirku pa vairakiem tukstosiem atrastu, ko labaku, bet fakts ir fakts. Atrak nolietojas, atrak jaunu vajag, bet par kvalitati doma retais, ka saka biznes ir biznes nekas personigs DDD

    Gun
    29.11.2020 12:11

    Apple ir apple, stāsta vienu dara citu, visādi izdomājot, kā to pasniegt skaistāk.
    Viss ko viņi dara ir tikai, lai viņiem būtu lielāka peļņa. Ne daba, ne lietotāji un problēmas ar kurām saskaras viņus neinteresē, un kamēr būs cērpjamās fanu aitas viņi tā arī turpinās.

    Kursors.lv
    29.11.2020 12:36
    Reply to  Gun

    Tu domā, ka Apple kaut kā atšķiras no visiem citiem tāda apmēra uzņēmumiem? Tie nestrādā ar galveno mērķi pelnīt naudu?

    Gun
    29.11.2020 13:46

    Neviens cits tik brēcoši nestāsta par saviem ‘labajiem’ darbiem un tajā pat laikā dara pretējo

    Elektriķis
    29.11.2020 14:06
    Reply to  Gun

    Diez kādu dziesmu Tu dziedātu, ja Tev piederētu Ābola akcijas? :)

    Hhbbbb
    29.11.2020 23:27
    Reply to  Gun

    Labi, ka tavs Samsung tā nedara

    Kursors.lv
    30.11.2020 09:19
    Reply to  Hhbbbb

    Tieši tā, visi šie lielie grandi ir diezgan līdzīgi savās runās un darbos.

    Reklāma