Web Analytics
More
    Reklāma

    Saules paneļu logi nodrošina rekordlielu energoefektivitāti

    Jaunākie raksti

    Runājot par saules enerģiju, droši vien pirmais, kas ienāk prātā, ir uz māju jumtiem esošie saules paneļi. Taču, kurš teicis, ka arī logi nevar kalpot par efektīviem saules enerģijas savācējiem? Mičiganas universitātes pētnieki izpētes procesā radījuši caurspīdīgu saules paneļu materiālu, kas var sniegt pat rekordlielu efektivitāti. Šis atklājums paver iespējas tādu ēku kā debesskrāpji daudzos jau daudzos logus izmantot kā saules enerģijas superavotu.

    Caurspīdīga saules paneļa materiāla izstrādē pētnieku komanda izmantoja organisku, ogleklī balstītu tehniku, kas ļāva saules gaismu pārveidot elektrībā ar 8.1% lielu efektivitātes koeficientu. Salīdzinājumam komerciālo saules paneļu, kuru ražošanā izmanto silīciju, nevis oglekli, efektivitātes koeficients parasti ir augstāks un svārstās no 14% – 19%. Mičiganas universitātes profesors Stīvens Forests norāda, ka logi ir ideālā vieta organiskajām saules baterijām, jo tās piedāvā ko tādu, ko nevar silīcijs, proti – augstu efektivitāti kombinācijā ar ļoti labu redzamību, ko nodrošina augstais caurspīdīguma efekts.

    Reklāma

    Pētnieku radītajiem saules paneļiem caurspīdīguma efekts bija 43.3%, tātad daļēji caurspīdīgi stikli, kas līdzinās debesskrāpju vai tonētajiem auto logiem. Šeit jāpiebilst, ka debesskrāpji un citas lielas ēkas ar stikla fasādēm jau izmanto pārklājumu, lai mazinātu saules ietekmi. Izmantojot caurspīdīgu saules bateriju loksnes, tiktu nodrošināta tāda pati funkcionalitāte, vienlaikus ražojot arī elektrību ēkas energoapgādei.

    Šo caurspīdīgo saules paneļu materiālu iespējams ražot salīdzinoši plašos apmēros, izmantojot videi draudzīgākas sastāvdaļas. Būtiski, ka šāda veida materiālu var arī ievietot dzīvojamās mājas pakešu logos. Protams, šeit efektivitāte vairāk būs atkarīga no ēkas platuma un leņķa.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    20.08.2020 12:28

    Gribu! Kad ražošana, kurš pirmais uzliks? Kāda Šveices banka?

    Krotow
    20.08.2020 17:35

    Šis ir bumba. Debesskrāpjiem arī tonētie logi ir ierasta lieta, tāpēc caurspīdīguma zudumu, nomainot parastos stiklus pret logiem, kas ražo elektrību, pat nepamanīs. Šādi logi ir perfekta autonomās ēkas risinājuma daļa. Taču vēl jāatrisina saules saspīdinātās enerģijas uzkrāšanu lietošanai naktī.

    Last edited 3 years ago by Jānis Baumanis
    Agris
    24.08.2020 08:14
    Reply to  Krotow

    Domāju debesskrāpjos elektrības patēriņš ir tik milzīgs, ka nav iespējams saražot tik daudz elektrības ar saules baterijām, lai būtu ko uzkrāt

    24.08.2020 09:00
    Reply to  Agris

    brīvdienas sastāda veselus 28.57%, nu tur plus vēl svētki kādi. kāpēc mest ārā bezmaksas nefosilo enerģiju?

    0930
    20.08.2020 19:16

    efektivitāti vērtē kā augstu vai zemu, liela ir piem. ēka)

    Reklāma