Web Analytics
More
    Reklāma

    Podkāsti pārņem pasauli

    Šī raksta autors Juris Baltačs veido podkāstu Svarīgās detaļas, kurā viņš intervē cilvēkus par vērtīgākajiem ieskatiem, ko viņi guvuši caur savu darbu un dzīvi kopumā.

    Jaunākie raksti

    Ja Tev būtu draugs, kurš ir Nobela prēmijas laureāts, vairāku olimpisko medaļu ieguvējs, miljardieris, talantīgs mūziķis un ārsts – cik daudz laika Tu gribētu veltīt sarunām ar viņu? Minēšu, ka daudz. Minēšu arī, ka Tev, tāpat kā man, nav tāda drauga, jo nav viena atsevišķa cilvēka, kurš sevī spēj apkopot visas zināšanas, kas vajadzīgas, lai sasniegtu tādas augstienes. Un pat, ja tāds cilvēks eksistētu, visdrīzāk, viņam nebūtu daudz brīva laika sarunām. Tomēr, mums ir kaut kas gandrīz tikpat labs, kā sarunas ar šo supercilvēku – podkāsti. Klausoties podkāstus, mēs varam dzirdēt, kā olimpiskie treneri trenē savus sportistus, kā miljardieri analizē biznesa iespējas un arī to, kāda ir ikdienas dzīve valstīs, kurās neesam bijuši.

    Podkāsti pārņem pasauli. Pēc Podcasting insights datiem, ASV iedzīvotāju daļa, kuri reizi mēnesī klausās podkāstus, ir kāpusies katru gadu kopš 2013. gada, 2018. gadā sasniedzot 44% ASV iedzīvotāju. Amerikā ir arī dāsns podkāstu piedāvājums. Šobrīd tur ir 630 tūkstoši podkāstu. Un podkāstu fenomens nedzīvo tikai rietumos. Pēc Statista datiem, Dienvidkorejā podkāstus klausās 58% iedzīvotāju, Honkongā 55% un Taivānā 47%.

    Reklāma

    Podkāstu burvība ir, ka tie ļauj sarunām būt dziļām un tajās var pārcilāt detaļas, kurām nav vieta ierastajos piecu minūšu segmentos, ko redzam tradicionālajos medijos. Tas ļauj sarunām būt, nevis mākslīgi neitrālām, bet autentiskām. Un stundām gara saruna ļauj tās dalībniekiem, ne tikai atkārtot naratīvu, bet izķidāt jebkuru no neskaitāmajām tēmām, par kurām ir šie simtiem tūkstošu podāstu. Pēc Digital News report datiem, populārākās tēmas ir ziņas un politika, tādas specializētas tēmas kā zinātne un tehnoloģija, bizness vai veselība un dzīvesstila tēmas kā ēdiens, māksla, literatūra un izklaide.

    Ir pamats domāt, ka podkāsti audio pasaulē vēl kādu laiku uzkavēsies. Digital News report, salīdzinot radio un podkāstu klausīšanos dažādās vecuma grupās, rāda, ka jaunākiem cilvēkiem ir tendence biežāk izvēlēties podkāstus. Un ņemot vērā, ka Spotify nesen iegādājās divus podkāstēšanas uzņēmumus – Gimlet un Anchor, un plāno ieguldīt vēl 500 miljonu USD citu uzņēmumu iegādē tajā pašā jomā, gaidāms, ka podkāstu patēriņš un patēriņa ērtība tikai celsies.

    Tikmēr Latvijā, pagaidām ērtākā vieta, kur atrast vietējos podkāstus vienkopus ir Delfi podkāstu sadaļa. Arī TVnet izveidojis sev podkāstu sadaļu un Dienas Bizness publicējis audio ierakstu, ko dēvē par podkāstu. Mums, kā latviešiem, vēl tikai jāvienojas par labu veidu, kā latviskot vārdu podkāsti. Esmu dzirdējis variantus aplāde un podraide. Bet, godīgi sakot, ceru, ka neviens no tiem mūsu valodā nepaliks – jo īpaši vairos no vārda “podraide”.

    Personīgi uz podkāstiem skatos kā uz pieredzes bagātu draugu, kurš gadu gaitā daudz darījis, daudz redzējis un ir gatavs dalīties ar ieskatiem, ko savā ceļā guvis. Kad atskatos uz pēdām, ko podkāstu klausīšanās atstājusi manā dzīvē, redzu baisi daudz nospiedumu. Pateicoties Tima Ferisa podkāstam, izveidoju sev rīta rutīnu, Joe Rogan kopā ar Sam Harris vainojami pie tā, ka uzsāku jiu-jitsu, un London Real podkāsts ir pirmais, no kura kļuvu atkarīgs un, beigu beigās, tas ir podkāsts, kura dēļ sāku veidot Svarīgo detaļu podkāstu. Es zināju, ka veidot podkāstu būs interesanti, un, pateicoties podkāstam, man ir bijusi iespēja satikt tādus cilvēkus kā ģenerāli Raimondu Graubi, komiķi Jāni Skuteli, bijušo ekonomikas ministru Danielu Pavļutu, kvantu fiziķi Vjačeslavu Kaščejevu un citus. Bet papildus vienkāršai iespējai satikt interesantus cilvēkus, podkāsts man ir izvērties par terapiju, ko pats nenojautu, ka man vajag.

    Ikdienā, ārpus podkāstu veidošanas, reti ir iespāja vairāk kā stundu sēdēt ar cilvēku netraucētā klusumā un dzirdēt, ko viņš vai viņa no savas dzīves uzskata par pieminēšanas vērtu. Ierastajā darbu steigā komunikācijas mērķis, gandrīz vienmēr, ir nodot informāciju. Un vienmēr to vajag izdarīt ātrāk, ērtāk, efektīvāk, labāk. Tādā vidē raizes par otra cilvēka sajūtām vai mūsu abu cilvēcisko saikni nav pat aiz apvāršņa. Tādā vidē viss, kas man vai otram rūp, ir, lai tiekam galā pirms pienāk termiņš.

    Kad veidoju podkāstu, viss ir pretēji – tur mūsu abu saruna ir viss, kas eksistē. Un pati svarīgākā informācija nepastāv vārdos, ko viesis saka, bet gan emocionālajā stadijā, kuru viņš projecē ar savu toni, kad esmu viņam ļāvis justies pietiekami labi, lai viņš – kā man patīk teikt – izvemj dvēseli.

    Te var noklausīties podkāstu ar Kursors.lv izveidotāju – Kristapu Skuteli:

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    28 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    BaltaisTehvs
    08.03.2019 11:04

    Lasu daudz . video skatos reizēm , poda kasti , šķiet , neesmu klausijies ne reizi …

    Reply to  BaltaisTehvs

    Daudziem podkāstiem ir pieejami arī video varianti. Mans favorīts ir Jocko podcast. Te viens klips: https://www.youtube.com/watch?v=55uh3no7wc0
    Viņu vada bijušais Navy Seal Jocko Willink, viņš vadīja godalgotāko specvienību visā Irākas karā un podkāstā runā par to, kā cilvēku daba atklājas karā.

    Jēkabs Balodis
    08.03.2019 11:24

    Pie Latvijā pieejamiem podkāstiem var pieminēt arī Latvijas Radio raidījumus – vismaz Pocket Casts un Google Podcasts meklējot “Latvijas Radio” var atrast vairākus podkāstus, kuros apkopoti ēterā izskanējuši raidījumi.

    Jā, Latvias Radio raidījumi ir labi. Vienīgais, kas manās acīs, tos padara ne gluži par podkāstiem ir brīvās formas trūkums. Tur parasti ir fiksēts garums un viņi nevar aizpļāpāties, ja sagrib. Bet klausīties ir vērts.

    Jēkabs Balodis
    08.03.2019 14:16

    Man tieši podkāsts vairāk asociējas ar radio raidījumu, ko klausos sev ērtā laikā un man tieši tā forma patīk – es vairāk sagaidu kādu informatīvu un izglītojošu raidījumu.

    Vai podkāsti (manis aprakstītajā izpratnē) Tev nešķiet informatīvi un izglītojoši? Šo dzirdēt man ir kā duncis sirdī. :D
    Es cītīgi piedomāju pie tā, lai Svarīgās detaļas ir ar lietderīgu, interesantu un izklaidējošu saturu.

    Jēkabs Balodis
    08.03.2019 16:22

    Negribēju kā ar dunci sirdī, sorry :D
    Es klausos un esmu parakstījies uz radiolab, serial, the truth (radioteātris) un tamlīdzīgiem podkāstiem. Ja esmu pareizi sapratis (neesmu klausījies, bet ja reiz saruna tiek turpināta) tad Svarīgās detaļas ir intervija ar viesi visa podkāsta garumā, kas vienkārši nav manā gaumē.

    Galvenokārt ierakstu sarunas ar viesiem jā (ne gluži intervijas, jo pats arī iespraužu pa domu graudam). Esmu ierakstījis arī pāris minisērijas, kurās stāstu monologu. Līdz šim visas minisērijas bijušas par kritisko domāšanu, bet man ir idejas arī citām tēmām, ko nobērt monologā. :)

    Krotow
    08.03.2019 11:31

    Podus neesmu klausījies. YouTube esošie apraksti gan bieži tiek klausīti fonā.

    Juris
    08.03.2019 11:54

    Podkāsti ideāli noder braucot mašīnā ja sanāk vienam braukt, lai neaizmigtu vai arī skrienot, ejot utt.

    Kursors.lv
    08.03.2019 13:03
    Reply to  Juris

    Tieši tā, es podkāstus arī varu paklausīties tikai braucot tālākus gabalus un kad mašīnā esmu viens pats.

    08.03.2019 12:18

    “Tikmēr Latvijā, pagaidām ērtākā vieta, kur atrast vietējos podkāstus vienkopus ir…”
    Atļaušos nepiekrist autoram. Ērtākā vieta, kur atrast tevi interesējošos podkāstus, ir tavs telefons. Nav svarīgi- Android vai Apple. Ja nevaru tur atrast podkāstu, kas mani ir “uzrunājis”, tad neiešu to meklēt ne Delfi, ne TvNet, ne DB, ne kur citur tīmeklī. Tādiem sliņķiem kā man ir sen jau izgudrotas aplikācijas/servisi, kas visu izdara tavā vietā. Paši lejupielādē tavā telefonā jaunāko epizodi un vēl paziņo īpašniekam par to. Podkāstam ir jābūt mobilam. Ne velti šī formāta nosaukums ir radies no vārdu “iPod” un “broadcast” salikuma. Ja man jāsēž pie datora un jāklausās saturs no turienes, tad tas nav priekš manis.
    P.S.
    Podkāsta “Svarīgās detaļas” autors varētu palūgt Kristapu, lai tas viņam palīdz tikt skaidrībā ar iTunes feed.

    Reply to  Dzintars

    Apple podcasts drīz būšu pieejams.

    Un piekrītu, ka podkāstus ērtāk klausīties aplikācijās, bet neesmu redzējis aplikāciju, kura apkopo tieši latviešu podkāstus bez vajadzības pašam tos vispirms atrast. Ja kas tāds ir, labprāt uzzinātu.

    08.03.2019 12:26

    Grūti noticēt, ka podkāsti kļūst populārāki – tagad, kad jaunatne metas uz jūtūbiem utml stafu. Galvenā podkāsta problēma ir – lai to pilnvērtīgi klausītos, jādara vai nu nekas, vai kaut kas tāds, kas neprasa domāšanu. Piemēram, braucot auto podkāstu var normāli klausīties uz šosejas, bet pilsētas satiksmē jau ir grūtāk. Skrienot vai strādājot mehānisku darbu – varbūt.
    Delfu podkāstu sadaļu nekad neesmu atvēris – priekš kam, ja telefonā ir podkāstu aplikācijas, kurās sevi cienoši podkāsti ir atrodami?

    Bet Svarīgās detaļas man patīk. Pamatīgas, kompetentas sarunas ar interesantiem cilvēkiem.

    Juris
    08.03.2019 15:35

    Par domāšanu tev ir taisnība. Beigās nebūs ne viens ne otrs :)

    Aha
    08.03.2019 12:58

    Niiice! Kristapam reāli labais foto priekš video! Badass!

    Kursors.lv
    08.03.2019 13:01
    Reply to  Aha

    Oi, tur bildei ir arī labs stāsts. Uzņemta pagājušajā vasarā, kad piedalījos laba drauga vecpuišu ballē. Jau bijām labi iesākuši pasākumu un man ieslēdzās tāds normāls badass režīms :D Man patīk tā bilde!

    RRR
    08.03.2019 12:59

    Kāds tad būtu ērtākais veids dabūt manā telefonā podkastus? Vai ir kāda aplikācija/platforma, kur podkāsti latviešu valodā tiek apkopoti?
    Meklēt individuāli pa mājas lapām man neliekas laba ilgteriņa opcija.

    Kursors.lv
    08.03.2019 13:07
    Reply to  RRR

    Apkopošanas nebūs, bet labas lietotnes ir iPhone iebūvētā Podcasts lietotnē, bet Android pasaulē tikko svaiga versija bija Pocket Casts un var izmantot arī Google Podcasts lietotni.

    Reply to  RRR

    Ja interesē tieši podkāsti latviešu valodā, tad jāiet uz Delfi podkāstu sadaļu. Tur var redzēt, kādi latviešu podkāsti eksistē. Tad visiem jāpieseko caur savu mīļāko podkāstu aplikāciju. :)
    Tādas tagad ir dučiem, bet visbiežāk dzirdētās ir Google Podcasts, Stitcher, Podbean, Podcast addict, Castbox. Un podkāsti pieejami arī Apple podcasts.

    08.03.2019 13:49

    Nekāda apkopošana nav nepieciešama. Pietiek ar to, ka Apple Podcasts lietotnē jau ir gana daudz kategoriju filti, kas atvieglo meklēšanu. Šaubos, ka viņi tuvākajā nākotnē plāno papildināt kategoriju sarakstu ar “Podkāsti latviešu valodā”. Vienu reizi nenoslinko, atrodi lietotnē to, kas tevi interesē, nospied Subscribe un viss. Atrast iTunes podkāstu (ja tas tur ir) nav grūtāk kā Youtube sameklēt kaķu video. Tur taču jūs orientējaties? Neesmu dzirdējis, ka būtu kāda Youtube alternatīva lietotne, kas jums atlasītu video saturu pēc “brūns britu īsspalvainais kaķis stāv uz pakaļkājām, piemiedzis vienu aci”.

    fake
    08.03.2019 15:36

    esmu klausījies youtuberu freestyle strīmus gan tādu for fun tukšu pļāpāšanu, gan par nopietnākām tēmām. Tas laikam arī atbilst podcast formātam. Ir pat pāris strīmi, ko man patīk pārklausīties šad tad. Tādas pļāpāšanas/improvizācijas mikslis spēj dažreiz radīt “pērles”.
    Bet diendienā neklausos. Viņi ir pārāk gari un teiktu, ka diezgan rūpīgi jāsako līdzi saturam.
    Tīri vērtējot pēc strīmiem, daudz jaudīgi youtuberi/blogeri nespēj pacelt šādu formātu. Varbūt tā ir tikai youtuberu problēma un podcasteriem viss ir savādāk.

    Reply to  fake

    “Tīri vērtējot pēc strīmiem, daudz jaudīgi youtuberi/blogeri nespēj pacelt šādu formātu.” Ko tiešu Tu domā ar vārdu “jaudīgi”?

    Es prasu, jo reizēm skatos Rubin Report, tas ir šovs par ASV politiku un tur bieži ir livestreami. Te nesenākais, kur viņi runā par Twitter politisko ideoloģiju (un Twitter vadības nespēju atzīt, ka viņiem tāda ir): https://www.youtube.com/watch?v=81TgEaVpa2U
    Tajā kanālā ir daudz labu livestream ar jaudīgiem viesiem, bet es vārdu “jaudīgi” te izmantoju kā zinoši / kompetenti, kuri manās acīs labi “paceļ” (tb, rada vērtīgu saturu) šo formātu. :)

    x
    08.03.2019 16:06

    man šķiet, ka podkāsts kā termins un formāts ir novecojis – nevajag vairs nekādi ipodu, nevajag neko saglabāt uz tā. un visa labā vārdā atpestī mūs no latviskā termina podraide)

    manuprāt, precīzāk ir “juris stāsta par to un šito”, nevis “jura podkāsts par šitento” – saprotams, ka tas ir jura runas ieraksts, ar vai bez video, bet kāpēc to visu sarežģīt ar dīvainiem terminiem.

    Astro
    08.03.2019 19:39
    Reply to  x

    Tieši tā!
    +1

    Astro
    08.03.2019 19:41

    Vai “aplikācija” ir kas tāds ko aplicējis kāds aplikators? :-)

    Andris
    09.03.2019 09:28

    Latviešu podkāstu veidotāji, nopublicēt saturu Souncloud nav gluži tas pats, kas izveidot podkāstu. Ja jūs neesat iTunes vai Pocketcasts, tad jūsu nav vispār. :)

    Ralfs
    09.03.2019 16:27
    Reply to  Andris

    100%

    Reklāma