Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple pēta virtuālo tastatūru un skārienpaliktņu attīstības virzienu

    Jaunākie raksti

    Apple, skrējienā pēc arvien plānākām ierīcēm, ar katru savu Macbook datoru paaudzi plānākus padara tastatūras taustiņus un nu esam nonākuši tik tālu, ka šādas tastatūras bieži salūzt un ir ļoti dārgi remontējamas. Apple gan sola šīs problēmas novērst bez maksas.

    Kas ir nākamais solis, kas var tastatūru vēl vairāk saplacināt? Pareizi – vispār izmetam šo lieki sarežģīto mehānisko detaļu un ieviešam datorā vēl ekrānus. Šādu pieeju pavisam nesen mums parādīja Asus ar dullo Project Precog koceptu un drīzumā jau reāli nopērkamo ZenBook Pro, kur skārienpaliktni aizvieto mazs displejs. ASUS gan nav pirmie, kas šajā virzienā strādā, jo līdzīgas idejas esam redzējuši arī no Lenovo un Razer.

    Reklāma

    ASUS Project Precog

    Pēc patentu pieteikumiem var spriest, ka arī Apple izskata šādu datoru dizaina attīstības virzienu un pēta mehāniskās tastatūras aizvietošanu ar virtuālo. Patenta aprakstā norādīts, ka ir padomāts arī par taktilo sajūtu radīšanu, dators spēs piespiediena vietā novibrēt, lai radītu sajūtu, ka uz visādi citādi neko neizsakošās virsmas ir kaut kas nospiests.

    Kopumā personīgi mani reāli baida šāda pieeja, jo es nespēju iedomāties garāku tekstu ievadi bez fiziskas, sataustāmas un izjūtamas tastatūras. Man pilnīgi noskurināties gribas iedomājoties vien, ka nākotnē viss būs tikai skārienjutīgas virsmas. Es, protams, saprotu, ka tīri no ražošanas viedokļa tas būs krietni ērtāk un labāk, bet lietojamība vismaz iesākumā būs pilnīgs murgs.

    Ko tu domā par virtuālajām tastatūrām un skārienpaliktņiem? Vai esi gatavs šādiem datoriem?

    AvotseTeknix
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kaspars Vjaksa
    09.08.2018 11:17

    savā laikā, kad Apple ienāca tirgū ar pirmo iphone ļoti daudz cilvēki/ražotāju smīkņāja vai pat klaji ņirgājās par ideju rakstīt ar virtuālu klaviatūru, kā redzam uz telefoniem tā tagad ir norma un obsolūtais vairākums smīkņā par Balckberry, kas mēģina telefonus ar fizisko klaviatūru turēt pie dzīvības. No otras puses pieļauju, ka uz datoru šis experience varētu būt savādāks un nepieņemamāks lielākajai daļai. Dzīvosim redzēsim.

    Rūdolfs Rancāns
    09.08.2018 11:29
    Reply to  Kaspars Vjaksa

    Starp datoru un telefonu milzīga atšķirība ir tajā, ka rakstot uz datora bieži vien nemaz nav jāskatās uz klaviatūras, jo to jūt. Savukārt rakstot uz telefona tāpat ir jāblenž ekrānā, tāpēc virtuālai klabināšanai nav ne vainas.

    09.08.2018 11:34

    Man ir nācies vairākas reizes rakstīt vismaz A4 lapas apjomu uz touch klaviatūras.
    Windows, 27” ekrāns, uz galda gandrīz guļus.
    Pārsteidzoši, bet jau pēc dažām rindiņām es biju pieradis un rakstīju bez kāda diskomforta. Ok, par kadiem 10-20% lēnāk, droši vien, bet secinājuma ir viens – bez problēmām. ;)

    Kristaps Skutelis
    09.08.2018 11:55
    Reply to  Smirnoff

    OK, tad būs jāpārvar skepse un vienkārši jāmēģina :|

    digitalk
    09.08.2018 12:21
    Reply to  Smirnoff

    tieši tas, ko Rūdolfs rakstīja — tāpat ir jāblenž ekrānā, tāpēc virtuālai klabināšanai nav ne vainas.

    Skābene
    10.08.2018 09:01
    Reply to  Kaspars Vjaksa

    Pieauga arī CSNg skaits, jo cilvēkiem bija jāsāk skatīties uz ekrānu, kad rakstīja sms. Nokijas ērā visi dragāja sms pat neskatoties telefonā. Un šito fīču ne apple, ne citi ražotāji nav iemācījušies nosimulēt uz virtuālās klavieres.

    Krotow
    09.08.2018 16:02

    Lēnai bakstīšanai, rakstot skatoties uz klaviatūru, jau vienalga. Aklajai rakstīšanai gan nederēs. Un geimeriem tāpat būs jāslēdz laptopam ar šādu klaviatūru klāt vēl ārējā klaviatūra, jo tur bez taustāmām pogām nu nekā.

    KKTK
    09.08.2018 21:09

    Kāpēc bez sajūtas? Tak pat rakstā minēts, ka novibrēs, lai sajustos, ka nospiests. Pec tā kā Apple nosimulē jaunā tačpda “nospiešanu” es sāku domāt, ka var kaut kas sanākt. Es tikai nesaprotu, kas notiks, ja tu vienkārši vēlēsies nolikt rokas uz klavieres, pačamdīt, padomāt. Ka nesanāk tāda neaizskarama jēla ola, tik aiz maliņas un pirkstu galiņiem… :/

    digitalk
    09.08.2018 21:44
    Reply to  KKTK

    tu nevari sataustīt, kur taustiņi atrodas. tāpēc bez sajūtas.

    KKTK
    09.08.2018 22:17
    Reply to  digitalk

    A ko zini – varbūt viņi izdomās kā nosimulēt kantīti, kaut kā ievibrējot vai dedzinot :D Tā, lai sajustos uzkalniņš, pirms sākas virtuālais taustiņš :D

    Krotow
    10.08.2018 00:07
    Reply to  KKTK

    Uz aklo rakstot jau nezini vai trāpīji pareizi, jo novibrē vienādi, trāpot gan pareizajam gan nepareizajam taustiņam.

    Fake
    13.08.2018 12:36

    Ar to, kādi ir pašreizējie touchscreeni, man tas neliekas reāli
    1) Touchscreen`s ir pārāk ciets
    Pēc vairāku dienu aktīvas rakstīšanas uz iPada es sāku izjust diskomfortu, varētu teikt pat sāpes, pirkstos un locītavās. Varbūt es intuitīvi esmu pieradis spiest taustiņus stiprāk kā to prasa touchscreen, varbūt ar laiku spiestu taustiņus maigāk.
    2) vibrācija pasaka, ka esi nospiedis kaut ko, bet vibrē visa iekārta nevis konkrētais apgabals/taustiņš
    3) uz tastatūras tu vari turēt pirkstus. Lai arī apple prot diezgan labi atpazīt nejaušos pieskārienus, vienalga rakstot ir daudz typo. Un turot pirkstus gaisā, rokas nogurst
    4) pirkstu atrašanās … ja skaties uz pirkstiem rakstot tā varbūt nav problēma.

    Ja apple uztaisīs touchscreenu, kas ir elastīgs, atsaucīgs uz pieskārieniem konkrētā reģiona, spētu uz touchscreen veidot izcilņus u.tml, kas simulētu taustiņu apveidus. Varbūt kaut kas varētu sanākt.

    Reklāma