Web Analytics
More
    Reklāma

    Fitbit Ionic sporta viedpulksteņa apskats – tīri labi, bet pieviļ programmatūra

    Jaunākie raksti

    Fitbit Ionic uzņemu ar dalītām jūtām. No vienas puses Ionic ir pirmais Fitbit viedpulkstenis, bet no otras puses Ionic ir paliekas no Pebble pulksteņiem. Fitbit iegādājās Pebble 2016. gada nogalē, uzreiz paziņojot par Pebble nāvi. Atgādināšu, ka šajā gadā gaidāma Pebble servisu pārtraukšana, tātad arī visi Pebble pulksteņi zaudēs kaut kādu (bet noteikti ne mazu) daļu no sava vieduma.

    Lai arī neviens Pebble man nekad nav piederējis, tomēr īsu mirkli pirms Fitbit paziņojuma par Pebble gandrīz sev iegādājos Time modeli. Laikam jau labi, ka pārdomāju un pirkumu neveicu. Pebble tobrīd piedāvāja fantastisku akumulatora darbības laiku un ļoti interesantas viedās funkcijas. Kristaps gan ilgāku laiciņu lietoja Pebble Steel un škendējās par to, ka Pebble vadība nolaida podā šo uzņēmumu.

    Reklāma

    Fitbit Ionic tika izziņots pagājušā gada septembrī. Fitbit solīja attīstīt Ionic iespējas (lietotnes, glītākas digitālās ciparnīcas) laika gaitā, bet tas vēl īsti nav noticis. Cik lasīts, esot parādījušās jaunas ciparnīcas, bet tās nav īsti dēvējamas par dikti glītām.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Fitbit OS
    • Saderība: Android vai iOS
    • Ekrāns: 1.42 collas, 348 x 250, Corning Gorilla Glass 3
    • Savienojumi: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth, GPS, NFC (maksājumiem)
    • Papildus: ūdens noturība līdz 50 m (ar pulksteni var peldēt baseinā), optiskais sirdsdarbības sensors, SpO2 sensors (pēc internetā pieejamās informācijas nav aktīvs)
    • Krāsas: Charcoal/Smoke Gray, Slate Blue/Burnt Orange, Blue Gray/Silver Gray
    • Cena: aptuveni 340 eiro

    Izskats un uzbūve

    Ja kāds prasītu manu viedokli, teiktu, ka Fitbit Ionic ir vizuāli atšķirīgs, bet ļoti glīts viedpulkstenis. Šis ir viens no retajiem viedajiem pulksteņiem ar kantainu uzbūvi un arī kantainu ekrānu. Protams, taisnstūra formas ekrāns atļauj izmantot lielāku laukumu, bet vienlaikus nepamet dīvaina sajūta, ka tomēr pulkstenim būtu jābūt apaļam. Jā, zinu, Apple Watch ir tālu no apaļa, bet tam ir salīdzinoši ļoti noapaļots korpuss un ekrāna stūri arī nav asi.

    Fitbit Ionic veidots no metāla, bet tam nāk plastmasas (labi, sauksim to par gumiju) rokas siksna ar metāla aizdares sprādzi. Klāt vari iegādāties arī augstvērtīgākas rokas siksniņas, tās ir viegli nomainīt, bet nevarēsi izmantot parastās, pāris dolārus maksājošās eBay siksniņas.

    Viedpulksteņa vadībai tiek izmantots skārienekrāns kopā ar veselām trim fiziskām pogām. Šāda pieeja man nav īsti skaidra, varēja iztikt ar vienu pogu vai vispār ignorēt skārienekrānu. Saskarnes lietošanā šobrīd bez skārienekrāna nevar iztikt, bet kaut kā rodas sajūta, ka ir kaut kas par daudz.

    Fitbit pats apgalvo, ka Ionic saņēmis liektu Corning Gorilla Glass 3 ekrāna aizsargstiklu, bet tas ir drīzāk plakans. Varbūt Ionic ekrāna liekums ir pielīdzināms Zemes apaļumam – visi saka, ka ir, bet liekums novērojams tikai atsevišķās vietās un tikai uzmanīgi pētot.

    Ražotājs nav pārlieku aizrāvies ar Ionic tehniskās specifikācijas publisku izķidāšanu. Zināms, ka ar Ionic vari peldēt saldūdenī, par sālsūdeni nekas nav piebilsts. Labāk būtu nemēģināt. Zināms, ka ir GPS, bet nav zināms, vai ir GLONASS vai kāds cits papildus elements. Viedpulkstenis izmanto Wi-Fi (2.4 GHz b/g/n), lai pārsūtītu lielākās datnes (MP3), bet par Bluetooth versiju mājaslapa klusē.

    Tīri no uzbūves viedokļa Ionic nav kur piesieties. Daži apskati tīmeklī min, ka Ionic nav diez ko glīts, bet man Ionic kantainums patīk. Tāpat tiek minēts, ka Ionic forma nav īsti piemērota smalkākai jaunkundzes rociņai, bet kungiem Ionic derēs un būs pat ērts.

    Par ekrānu ir dalītas jūtas – tas ir gana spilgts, bet šķiet nedaudz neatsaucīgs uz skārieniem. Ionic noteikti būs visai bremzīgs, kad to salīdzina ar līdzīgas cenas konkurentiem, bet tā nebūs tieša ekrāna tehnoloģijas vaina.

    Programmatūra un iestatīšana

    Man ir aizdomas, ka Fitbit Ionic pirmreizējās iestatīšanas laikā tiek rakti Bitkoini vai arī ņemta dalība Folding@home marsiešu rēķināšanas projektā. Tiesa, Folding@home pēc pēdējās informācijas vairāk pievērsies vēža zāļu vai tamlīdzīgiem aprēķiniem. Nav būtiski. Īsāk sakot, Fitbit Ionic iestatīšana ir ilga. Tā aizņem aptuveni 20 līdz 25 minūtes, kuru laikā spīd Ionic ekrāns un tērējas akumulators. Pēc tam tiek paziņots, ka veikta atjaunināšana.

    Iespējams, Ionic izmanto kādu ļoti vecu Bluetooth versiju, tāpēc process ir lēns un ražotājs kautrējas Bluetooth versiju nosaukt tehniskajā specifikācijā. Arī visas pārējās datu pārraides (sinhronizācija, digitālās ciparnīcas) ir nožēlojami lēnas. Te būtu vēlreiz jānorāda, ka Fitbit Ionic daļēji prot izmantot arī Wi-Fi 2.4 GHz savienojumu (5 GHz diemžēl nav) mūzikas pārsūtīšanai.

    Pēc iestatīšanas vari mēģināt iepazīties ar Fitbit Ionic programmatūru. Tā nav pārlieku saprotama, piemēram, no 12 uz 24 stundu pulksteņa standartu nomainīt Fitbit Ionic nav vienkāršākais uzdevums. To nav iespējams paveikt ne pulkstenī, ne viedtālruņa lietotnē, ne arī izvēloties elektronisko ciparnīcu. Nākas ielogoties Fitbit kontā ar tīmekļa pārlūku, lai izmainītu pulksteņa iestatījumus.

    Otrais uzdevums – nomainīt digitālās ciparnīcas. Arī šeit ir savas nianses, jo pulkstenī tiek uzglabāta tikai viena ciparnīca, Samsung Gear šajā jomā gājis tālāk, ciparnīcas tiek glabātas pulkstenī. Fitbit Ionic pagaidām (pusgadu pēc pulksteņa iznākšanas) ir visai ierobežots ciparnīcu klāsts un tās visas ir neglītas. Pilnīgi visas digitālās ciparnīcas izskatās dizainētas Excelī un pielabotas Paintā. Nav nevienas digitālās ciparnīcas, kas būtu kopēta no slavena analogā pulksteņa, gandrīz neviena ciparnīca nav dēvējama par klasisku. Izvēle ir katastrofāla. Arī ciparnīcu maiņu pavadi visai ilga sinhronizācija.

    Fitbit Ionic ir viedpulkstenis, tam var uzstādīt pāris lietotnes, bet diez vai vēlēsies to veikt, jo arī lietotņu sadaļa ir sērīga. Tur atradīsi The New York Times, Yelp, Philips Hue viedo gaismu iestatīšanas lietotni, kalkulatoru, burtiski pāris vājas spēlītes, bet tas arī ir īsumā viss. Katra lietotne, katra spēle izskatās citādāk, viss lietotņu kopums ir vājprātīgs un neloģisks.

    Viedierīces lietotne arī īsti neatbilst 2018. gadam. No sporta iespējam tā piedāvā tikai dažas – piemēram, nav pieejama velobraukšana telpās (velo trenažieris). Skriešana, velobraukšana ārpus telpām un peldēšana gan ir iekļautas Fitbit Ionic.

    Kopumā rodas sajūta, ka Fitbit Ionic programmatūra pašā pulkstenī (Fitbit OS) un arī viedtālruņa lietotne ir ļoti pavirši nostrādātas. Jā, tās pilda minimālo programmu, bet Samsung, Apple un pat Google Wear pulksteņos atradīsi daudz lielāku kārtību, ātrāku darbību, patīkamāku sinhronizāciju, glītākas digitālās ciparnīcas. Nevajag piemirst, ka Fitbit Ionic sadarbojas vienlīdz labi ar iOS un arī ar Android.

    Ikdienas lietošana un sports

    Vienkārši dievinu Fitbit Ionic ikdienai – tas ir pareizi izsvarots, pulkstenim nav tendence tīries apkārt ap roku. Šo nepatīkamo niansi novēroju vairākiem Android Wear modeļiem, Samsung veicas nedaudz labāk, bet arī Samsung pulksteņi ir smagi, tos nākas nedaudz par stingru pievilkt pie rokas. Nākas tikai nedaudz piešauties pie Fitbit Ionic siksniņas aizvēršanas, bet viss cits ir gandrīz perfekti. Pat rokas vēzienu, lai aktivizētu ekrānu, Fitbit Ionic atpazīst gandrīz vienmēr.

    Viens no lielākajiem Fitbit Ionic trumpjiem ir aptuveni piecu dienu darbības laiks ar vienu uzlādi. Šoreiz ražotāja solījums tiešām arī atbilst realitātei. Tā kā Apple iOS un Android Wear konkurenti parasti nepārdzīvo otro dienu, tos nākas lādēt naktī, bet Fitbit Ionic varēsi izmantot miega sekošanai, jo to nenāksies katru vakaru lādēt.

    Fitbit Ionic neatbalsta nevienu digitālo asistentu, tam nav balss ievades iespējas, atbildēšana uz saņemtajām ziņām drīzāk ir neeksistējoša. Ir diezgan sarežģīti nodēvēt Fitbit Ionic par viedu pulksteni.

    Fitbit Ionic visai veiksmīgi uzskaita soļus, tāpat arī uzkāptie stāvi tiek uzskaitīti gana precīzi. Man īsti nepatīk, ka iedzertās kafijas, ūdeņus un apēstos burgerus vari uzskaitīt tikai Fitbit lietotnē. Sirdsdarbības sensors ir pietiekami precīzs, bet atzīšos, ka neizdevās to pārbaudīt skriešanai, jo vēl kādus trīs mēnešus esmu saudzējošā režīmā pēc visai pamatīgas traumas. Ar velosipēdu iekštelpās nedaudz pabraucu – izskatās, ka Fitbit Ionic šādos mierīgos apstākļos ir ļoti precīzs, nosakot sirds sitienu skaitu.

    Fitbit Ionic lietotne cenšas izrēķināt tavu VO2 Max, bet šis mērījums tiek precizēts tikai tad, kad veic vairākus ilgākus skrējienus. Zinu, ka mans VO2 Max labajos laikos bija 46, tagad tas varētu būt zemāks, bet Fitbit Ionic uzstāj, ka mans šībrīža VO2 Max ir knapi 38. Negribētos ticēt… Kaut gan – kas zina…

    Ja gadījumā vēlies sportošanas laikā klausīties mūziku ar Bluetooth austiņām, ņem vērā vienu lietu – Fitbit Ionic prot sadarboties tikai ar Pandora mūzikas servisu un mūzika ielādējama tikai Pandora Premium lietotājiem. Manuprāt, Latvijā tas ir absolūti nederīgi.

    Nobeigumā

    Fitbit Ionic pavisam noteikti ir lielisks dzelzis, bet tam pietrūkst programmatūras atbalsta. Viss, ko tu dari ar Fitbit Ionic, ir nedaudz lēnīgs, apgrūtināts, sarežģīts un prasa aplinkus ceļu meklēšanu. Tā nevajadzētu notikt ar milzīgā Fitbit produktu, turklāt Fitbit uzsūca sevī labāko no labākā – Pebble. Man nav skaidrs, kā tieši Fitbit Ionic ir izdevies tik lēnīgs un ar tik šaušalīgu pavadošo programmatūru.

    Kā ikdienas pulkstenis Fitbit Ionic ir pieņemams, to pat varētu dēvēt par glītu… līdz ieslēdz ekrānu. Nezinu kā tieši Fitbit izdevies iesaldēt visus digitālo ciparnīcu dizainerus astoņdesmitajos gados un pagājušajā gadā tos atkausēt. Ciparnīcas labākajā gadījumā varētu dēvēt par īpatnējām.

    Akumulatora darbība ir nepārspējama, tā ir pārņemta no Pebble labākajām tradīcijām.

    Fitbit Ionic neatbalsta nevienu Bluetooth sporta aksesuāru – nevarēsi pievienot Bluetooth krūšu jostiņu, nevienu velosipēda jaudas un pat kadences sensoru. Bluetooth atbalsta tikai savienojumu ar viedtālruni un Bluetooth austiņām. Bet, kā jau noskaidrojām, Bluetooth austiņas diez vai izmantosi kopā ar Fitbit Ionic, jo mūziku Fitbit Ionic iekopēt var tikai no Pandora Premium.

    Pulkstenis pats par sevi labs, bet programmatūrai ir, kur augt!

    Patika

    + akumulators
    + soļu un stāvu skaitīšanas precizitāte
    + dizains
    + ūdensdrošība pietiekama peldēšanai

    Nepatika

    – lēnīgs
    – nepārdomāta programmatūra
    – dīvainas digitālās ciparnīcas
    – nav neviena digitālā asistenta

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    02.03.2018 14:07

    >ūdens noturība līdz 50 m (ar pulksteni var peldēt baseinā)

    garajā)

    Mahmuds
    02.03.2018 15:30

    Ar šo devaisu varētu konkurēt Xiaomi Amazfit Bip, kas Ali pieejams par 52€.

    Lapsinieks
    02.03.2018 22:17

    blet, tak dizains nopi**īc no apple

    Kristaps Skutelis
    03.03.2018 06:47
    Reply to  Lapsinieks

    Nē, Apple Watch neizskatās tik briesmīgi.

    Lapsinieks
    03.03.2018 11:12

    tas bija par šo. https://kursors.lv/2018/03/01/fitbit-gaidamie-viedpulksteni-aiznemsies-apple-dizainu/ ka sviests ir svešo viedokli vnk copy/paste un uzdot kā kursora viedokli – jūs abi tā domājiet?

    Kristaps Skutelis
    03.03.2018 11:23
    Reply to  Lapsinieks

    ??

    Lapsinieks
    03.03.2018 11:38

    “Fitbit gaidāmie viedpulksteņi aizņemsies Apple dizainu” Autors – A. Ābols. Nevis, ka tāda dzeltena klikbaitu lapele digitaltrends tā izdomājusi. Tipa – tas ir viedoklis? Attieksme? Vnk pārtulkots raksts. Citas, nopietnākas lapas (piem. gsmarena, theverge), nez kālab šādiem dizaina analītiskajiem spriedumiem nenodarbojās). Un es no jums nerodu atbildi – ir vai nav aizņēmušies dizainu no apple.

    Kristaps Skutelis
    03.03.2018 11:46
    Reply to  Lapsinieks

    Nu, paga, tas ir dziļi subjektīvi. Artis domā, ka ir. Es domāju, ka tur maz līdzības.

    Lapsinieks
    03.03.2018 11:58

    problēma jau tajā, ka Artis nevienā vietā neraksta, ka viņš tā domā. Pēc komentāriem un mana komentāra apvotiem – ka neviens tā nedomā.

    Kristaps Skutelis
    03.03.2018 12:05
    Reply to  Lapsinieks

    Nedomā tak nedomā. Kur problēma?

    04.03.2018 19:11
    Reply to  Lapsinieks

    Pag, Ionic jau ir 6 mēneši vismaz. Tajā linkā ir runa par modeļiem, kas tikai kādreiz būs.

    Lapsinieks
    04.03.2018 19:53
    Reply to  Artis Ābols

    tā bija ironija, kuru Kristaps neuztvēra, tāpēc aizgāja offtopiks par cita raksta tēmu.

    geksis
    04.03.2018 13:26

    Nu nez, gaumes jautājums, jeb kā krieviski saka “на вкус и цвет фломастера разные”. Man tīri no vizuālā viedokļa (skatoties attēlos, jo dzīvē ne vienu ne otru neesmu turējis rokā) šis labāk simpatizē.

    Reklāma