Web Analytics
More
    Reklāma

    Miljards Android viedierīču darbojas ar vismaz 2 gadus vecu programmatūru

    Jaunākie raksti

    2008. gadā Google uzsāka Android operētājsistēmas projektu, kura sākotnēja ideja bija aizraujoša – ņem izejas kodu bez maksas, pielāgo savām vajadzībām un izlaid viedtālruņus. Diemžēl vienlaikus atklājās arī pielāgojamības ēnas puses, no kurām grandiozākā bija ražotāju nespēja (slinkums, alkatība, sauc, kā vēlies) izlaist atjauninājumus esošām viedierīcēm.

    Tiek ziņots, ka šobrīd pasaulē aktīvs ir vairāk nekā viens miljards Android viedierīču, kas nav saņēmušas pat ne drošības ielāpus pēdējos divus gadus. Vēl 2017. gada maijā Google ziņoja par aktīviem 2 miljardiem viedierīču, bet pusi no tām darbina Android 5.1 Lollipop vai agrāk izlaista operētājsistēmas versija.

    Reklāma

    Vienlaikus arī tikko iznākušās Android versijas arvien slinkāk atnāk kopā ar jaunām viedierīcēm, neuzlabojot Android statistiku. Nougat operētājsistēmas versija nāca ļoti lēni, kad to salīdzina ar iepriekšējiem Marshmallow sasniegumiem. Oreo šogad uzrāda to pašu ļoti lēno atnākšanu. Tiek pieļauts, ka pēdējo gadu viedtālruņi ir izturīgāki, tos retāk nomaina pret jauniem modeļiem. Tāpat viedtālruņi ir gana jaudīgi, lai to izmantošana arī pēc vairākiem gadiem būtu ciešama.

    Google ar Project Treble ir iebūvējusi Android 8.0 Oreo operētājsistēmā iespēju veikt atjauninājumus daudz vienkāršāk. Vai jaunās iespējas izmantos ražotāji – to rādīs tikai laiks.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    oldschool zerolemon fan
    20.11.2017 12:39

    Labprāt maksātu mazu, bet godīgu abonentmaksu, lai mana ierīce būtu savlaicīgi updeitota. Nav skaidrs, kāpēc ražotāji līdz tādam konceptam vēl nav nonākuši. Tagad ir tā, ka 80% ražotāju aizmirst savus ražojumus uzreiz pēc to izlaišanas, lai pēc pusgada izlaistu kārtējo jauno brīnumu.

    fake
    21.11.2017 10:44

    Tāds biznesa modelis nestrādā:
    – tikai 1/3 daļa ir gatavi par kaut ko maksāt pēc telefona iegādes.
    – drošību ir ļoti sarežģīti pārdot (lēti!)
    – 20-30% lietotāju savlaicīgi uzstāda atjauninājumus, pārējie stiepj gumiju vai vispār ignorē atjauninājumus
    – telefons nav mūžīgs (salīdzinot piem. ar datoriem) un iegādājoties jaunu telefonu pēc 1-2 gadiem visticamāk tam būs jauna versija
    – uuun protams tā sajūta, ka pēc 1/2 gada telefons jau liekas novecojis un kāpēc “ieguldīt” naudu kaut kur, kas ir novecojis.
    Tagad pamēģini starp visiem šiem atlasīt tos pāris miljonus, kas būtu gatavi maksāt 10-30$ / mēn

    x
    21.11.2017 10:58

    tā abonentmaksa ir iekļauta dārgo telefonu cenā, bet ja gribās ikurāt ikmēneša maksu – var ņemt uz nomaksu, būs sajūta ka maksā par jauninājumiem.

    fake
    21.11.2017 11:24
    Reply to  x

    Nav gan. Pat flagmaņi neko negarantē un var nākties dzīvot mēnešiem bez drošības atjauninājumiem neskatoties, ka piem., ievainojamība ir atklāta un publicēta

    x
    21.11.2017 11:54
    Reply to  fake

    nu, es domāju, kaut cik jēdzīgu ražotāju.
    protams, kas ir flagmanis. tas, ka kāds ražotājs ir sadūšojies uzlikt cenu 500+, nenozīmē ka tas ir flagmanis vai ka tas vispār ir diskutējams pirkums.

    nabadanga
    20.11.2017 12:46

    Acīmredzot ir jānotiek kaut kam grandiozi sliktam, lai ES likumdošanas līmenī izbeigtu šo nejēdzību.

    Lapsinieks
    20.11.2017 16:59

    nevajag dramatizēt. lielie ražotāji varbūt nepārtaisa uz jaunāko versiju, bet visādus lokālos ielāpus taisa bieži.

    piecipieci
    21.11.2017 09:11

    LG G3, lietoju 5.0, 1a pardeva šveices versiju. Bet principā nesūdzos. telefons strādā normali ātri (priekš 3 gadus veca) , nekādas īpašas problēmas nerada. Jaunas ikonu podziņas? Nav nepieciešamība.

    and
    21.11.2017 11:50

    nu afiģet. a man orgāni 30 gadus veci. ko tagad, apgreidot ?

    Krotow
    21.11.2017 12:08

    Pielāgošanas iespējas ēnas puse – pielāgotājam pašam jārūpējas ar softa atjaunošanu. Un ja 70% telefoniem/planšetēm dzīves cikls ir +/- 2 gadi, ražotājam nav jēgas saspringt, jo citādi var izkrist no tirgus. Patiesībā daļa vainas te būtu jāuzņemas arī Google, jo katra jaunā lielā sistēmas versija parasti ir divreiz rijīgāka (RAM, procesors) par iepriekšējo un netiek atbalstīti iepriekšējās sistēmas draiveri, kas atkal rada problēmas atjaunot sistēmu vecākās iekārtās, jo nav dzelžu atbalsta (kamera, WiFi utt.). Tur kaut kas ir jādara.

    Reklāma