Web Analytics
More
    Reklāma

    Bite Latvijā atklāj savu 4.5G mobilo sakaru tīklu

    Jaunākie raksti

    Ceturtdien, 15.jūnijā mobilo sakaru operators Bite atklāja astoņas jaunas 4.5G bāzes stacijas, tā izveidojot pamatu savam 4.5G tīklam Latvijā.

    “Uzstādot astoņas jaunas 4.5G bāzes stacijas, mēs mērķtiecīgi turpinām tuvoties 5G – nākotnes tehnoloģijai un jaunai ekosistēmai, kas savienos industrijas un veicinās jaunu pakalpojumu izveidi. Mūsu mērķis ir izveidot īpaši ātru un ikvienam Latvijas iedzīvotājam pieejamu mobilo internetu, tāpēc pērn Bite tīklā un tehnoloģijās, tostarp 4.5G tīkla izveidē, ieguldīja 11,3 miljonus eiro. Šogad šīs investīcijas turpinām jau lielākā apmērā, turklāt paredzam, ka arī tuvākajos gados to apjoms tikai pieaugs,” skaidroja Buls.

    Reklāma

    4.5G ir vairāk nekā ciparu kombinācija – tas jau ir būtisks uzlabojums datu pārraides kvalitātē un jaudā. Maksimālais datu pārraides ātrums, ko var sasniegt šī tehnoloģija, ir līdz pat 1 Gbit/s. Tas, protams, var svārstīties atkarībā no ierīces veiktspējas, laikapstākļiem, signāla stipruma, taču iespējas jau ir krietni plašākas nekā piedāvā 4G tehnoloģija.

    Piemēram, mobilā televīzija, droša autonomā braukšana, dažādi uz sensoriem balstīti un digitāli risinājumi, kas var atvieglot mūsu ikdienu, lietu internets u.tml. pakalpojumi kļūs iespējami vien tad, kad būs izveidota stabila 4.5G un vēlāk arī 5G infrastruktūra. Starptautiskie eksperti lēš, ka līdz 2035. gadam 5G radīs līdz pat 12 triljoniem vērtus pakalpojumus un produktus.

    Pašlaik Eiropā 4.5G jeb “LTE Advanced Pro” tehnoloģija ir pieejama tikai 19 telekomunikāciju operatoriem no 15 valstīm. Bite ir pirmais telekomunikāciju uzņēmums Latvijā, kas to padara pieejamu plašākai sabiedrībai – gan fiziskām personām, gan uzņēmējiem, kuriem nepieciešams jaudīgs un stabils internets, taču nav piekļuves optiskajam internetam vai arī šā pakalpojuma cena nav konkurētspējīga.

    Šobrīd 4,5G jaudu var izjust tie, kam ir pieejamas šo tīkla standartu atbalstošās ierīces, piemēram, Huawei “B618” maršrutētājs un Sony Xperia XZ Premium, Samsung Galaxy S8/S8+, HTC U11 viedtālruņi.

    “Kaut arī pašlaik tirgū pieejamas vien pāris ierīces, kas atbalsta 4.5G tehnoloģijas standartu, esmu pārliecināts, ka to skaits drīzumā strauji pieaugs, bet šo ierīču lietotāju skaits līdz ar to. Tieši tā savulaik notika ar 4G ierīcēm – pēdējo divu gadu laikā to lietotāju skaits Bites tīklā ir trīskāršojies, kas ir veicinājis arī ievērojamu datu patēriņa pieaugumu. Tas tikai vēl vienu reizi apliecina to, ka mums kā mobilo sakaru operatoram ir jābūt gataviem nodrošināt patērētāju aizvien pieaugošās prasības,” teica Bites tehnoloģiju direktors Gints Butens.

    5G standarts vēl tiek izstrādāts, taču jau tagad ir skaidrs, ka tas kvalitatātes ziņā būtiski atšķirsies no līdzšinējām mobilo datu apraides tehnoloģijām. Piemēram, pašlaik 5G standarts paredz interneta lejupielādes ātrumu līdz 10 Gbit sekundē un tīkla latentumu vien vienu milisekundi, kas faktiski ļauj nodrošināt reāllaika pakalpojumus, kā arī kapacitāti līdz pat miljonam ierīču uz kvadrātkilometru.

    5G ieviešana komerciālā lietošanā ir saistīta arī ar frekvenču pieejamību, kas ir valsts un pat pārnacionāls jautājums. Paredzams, ka pirmās 5G ierīces tirgū parādīsies 2018.gada beigās. Savukārt 5G frekvences ieviešana Eiropā plašākā mērogā saskaņā ar ekspertu prognozēm varētu notikt pēc 2020. gada.

    Savlaicīgi gatavojoties pārejai uz 5G, BITE ne vien attīsta 4.5G tīklu, bet arī šā gada aprīlī iegādājās telekomunikāciju uzņēmumu “Unistars”, jo tam pieejamās frekvences atbilst pašlaik izvirzītājai 5G tehnoloģijas definīcijai, uz kuras pamata tiek izstrādāts 5G standarts.

    Bite Rīgā ir uzstādījusi astoņas bāzes stacijas – RTU ēkā Kaļķu ielā, RTU ēkā Āzenes ielā, Centrālajā stacijā, Rīgas Tehniskajā koledžā pie t/c “Domina”, “Arēnā Rīga”, biroju centrā Uriekstes ielā 2a, pie t/c “Elkor Plaza” Brīvības gatvē un t/p “Alfa”. To izvietojums ir plānots, ņemot vērā gala lietotāju blīvumu. Palielinoties 4.5G tehnoloģiju atbalstošo ierīču pieejamībai tirgū, tiks izvērtētas iespējas ieviest šo tehnoloģiju arī Latvijas reģionos, par ko gan mediji, gan sabiedrība tiks informēti atsevišķi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Viesis
    15.06.2017 17:19

    Tūlīt aizies komentāri stila. Lai sākumā uztaisa 3G/4G.

    Es
    15.06.2017 17:47

    Nevis lietotāju pieprasījums, bet mobilo ierīču ražotāji pieprasa no telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējiem to 4G. Kurš mūsdienīgs aparās atbalsta tikai 3G? Visi ir ar 4G. Tāpēc tiek būvēti tie 4G 4.5G un 5G.

    Opaaa
    15.06.2017 18:58

    Biti neizskatu kā nopietnu uzvēli. Man vajag, lai visur ir stabils 4g (var arī 4g+). 1 konkrētā vietā Rīgā uz ielas salīdzinot Biti un citu operatoru, Bitei bija tikai E, otram operatoram 4g. Ar to man pietika, lai Bitei virsū neskatītos.

    Kristaps Skutelis
    15.06.2017 19:09
    Reply to  Opaaa

    Tu taču saproti, ka viena vieta nav rādītājs :)

    x
    15.06.2017 19:11

    vienas vietas rādītājs))

    🚶🏻
    15.06.2017 19:14
    Reply to  Opaaa

    Ak jēzin tītar🙄 Un citviet kur bitei ir 4g, tur pat blakus lmt, vai tele2 nav tā 4g.
    Ja Tu visu salidzini pec šadiem saviem principiem, tad sorry, Tu tītars😂

    Skābene
    16.06.2017 08:22
    Reply to  Opaaa

    Es tev varu parādīt 100 un vienu vietu kur tas pats būs ar LMT!
    Man māja ir trijstūrī, kur nav LMT 4G, bet ja iziet uz ielas aiz žoga, tad sāk parādīties! :D

    Jānis S
    15.06.2017 19:38

    4G diezgan ievērojami patērē enerģiju. Man un sievai ir Tele2 pieslēgums. Iepriekšējās nedēļas laikā pamanīju, ka no rīta akumulatora līmenis ir zemāks nekā parasti. No sākuma domāju, vainīga kāda programma. Izdzēsu visu lieko, ko nevarēja izdzēst deaktivizēju. Īpaši nekas nemainījās. Ieinstalēju Gsam Battery monitor. Neuzrādīja, ka kāda aplikācija vairāk tērētu enerģiju nakts laikā. toties acīs iekrita, ka tīkla signāla stiprums ir 20-30%. Tajā vietā kur turu telefonu ir vājš signāls. To zināju, bet nebiju tam pievērsis tādu uzmanību. Pamainīju mazliet pozīciju un signāls uzlabojās uz apmēram 40-50%. Tomēr vienalga nebiju apmierināts ar baterija patēriņu nakts laikā, jo iepriekš bija labāk. Tad uzzināju, ka sievai arī pēdējā laikā telefons krietni vairāk tērē enerģiju. Viņai tieši darbā ir vājāks tīkla signāls. Izmēģināju atslēgt 4G uz 3G/2G. Rezultātā 7-10%(vienreiz pat 23%) akumulatora uzlādes līmeņa krituma vietā, tikai 1% pēc 7h pa nakti. (WiFi un mobilo internetu es vienmēr izslēdzu pa nakti. Nekas cits lieks arī nav ieslēgts). Ieteicu sievai atslēgt 4G un rezultāts dienas beigās atšķīrās par 30-35% mazāk akumulatora patēriņš. Nezinu, kas pagājušo nedēļu Tele2 mainījās 4G tīklā (man rāda 4G+), bet tas sāka ēst vairāk enerģiju. Atceros, ka vienu dienu uz dažām stundām pazuda mobilais internets. Iespējams pēc tam arī sāka… Read more »

    pseee
    15.06.2017 20:25
    Reply to  Jānis S

    un tev vajprata vajadzigs ieslegts nets naktii, mudak.

    Skābene
    16.06.2017 08:30
    Reply to  Jānis S

    Tas tak nav nekas jauns! Pirms daudziem gadiem, kad vēl visi lietoja Nokia ar melnbaltajiem ekrāniem un kārtīgām baterijām, kas tur nedēļu, visi zināja, ka baterija sēžas ātrāk, kad telefons meklē zonu!
    Tā kā viss jaunais, ko esi atklājis, patiesībā ir labi aizmirsts vecais! :)

    Jānis S
    16.06.2017 08:36
    Reply to  Skābene

    Njāāā. Bet negaidīju ka tik liela starpība patēriņā pat neieslēdzot datu pārraidi.

    KKTK
    16.06.2017 10:00
    Reply to  Jānis S

    Kāpēc uzsver to datu pārraidi? Ja trubai zona ir švaka, tad pat parastie keep-allive un servisa signāli trubai tāpat ir jāsūta ar ielāku piepūli – tātad, tā tērē vairāk enerģijas raidīšanai. Un pie noteikti zema “kubiku skaita” truba cītīgi meklē kādu labāku torni, pie kā pieslēgties. Tur arī aiziet tā baterija.

    Var jau būt ka zini, bet 4G ir ievērojami mazāks apraides laukums. Tāpēc no viena un tā paša torņa 4G būs vājāks nekā 3G no tā paša torņa. Gribi vēl vairāk ietaupīt bateriju (arī internetu) ieslēdz GSM ;)

    Es atkal esmu ievērojis, ka Eiropas lielākajās pilsētās pat ar 4G baterija dzīvo ilgāk kā LV ar 3G. Tas tikai norāda to cik bagātajai Eiropai ir daudz naudas. “No iekšām” zinu teikt, ka šie tikai pačkā tos raidītājus uz katra stūra, nedomājot ne par optimizāciju ne par virzieniem. LV tirgus turpretim ir maz, neviens normāli nemaksā, tad nu nākas izlīdzēties ar viltībām un kompromisiem.

    Jānis S
    16.06.2017 10:15
    Reply to  KKTK

    Paldies par info. Nebiju par to līdz šim tā interesējies.
    Kāpēc tam pievērsu tā uzmanību,jo tieši pēdējās nedēļas laikā enerģijas patēriņš pieauga(vidēji par 4%nakts režīmā un vienreiz par 17%, un galvenais ne tikai manam telefonam), lai gan zona vienmēr tur bija vāja. Tas nav tā, ka tagad palika vājāks signāls. Tas arī pirms tam bija tik pat vājš. Vismaz neredzu atšķirību zonas stiprumā pirms tam un tagad.

    KKTK
    16.06.2017 10:30
    Reply to  Jānis S

    Tur arī var būt vairāki izskaidrojumi. Piem.:
    1) tavam iecienītajam tornim nomira 4G antēna, tāpēc 4G ņem no cita torņa, kas ir tālāk.
    2) tornim mūsu nabagu optimizācijas rezultātā tā 4G antēna ir pagriezta citā virzienā. Jo no tā virziena ir saņemtas vairāk lietotāju sūdzības par sliktu internetu.
    4) Tornī sit ārā korķus un samazināja 4G antēnas jaudu :)
    5) Varbūt (ar neko īsti nepamatota prātuļošana), ja rajonā ir uzradušies Tele2 stacionārā interneta lietotāji, tad kaut kā pieaug tava telefona atbilžu skaits tornim, vai arī palieinās kļūdu skaits, kā rezultātā jāsūta atkārtots ziņojums. (tornis ar trubu ik pa laikam savā starpā “papļāpā”).
    Nu šitas gadījums NOTIEKTI būs tad kad visi lietos 5G, jo 5G var variēt ar vizienu. T.i. kamēr esi vienīgais visa jauda un ātrums iet tavā virzienā, bet tiklīdz uzrodas citi 5G klienti, tad antēna jau sāk sadalīt jaudu un virzienu lielākā pieprasījuma virzienā.

    Zvans uz Tele2, lai reģistē problēmu. Varbūt pēc 10ā zvana pagriezīs to antēnu atpakaļ, vai arī beidzot uzlikt jaudīgāku. Nopietni – ir jāzvana, lai krājas statistika. Ja neviens nezvana, tad viss ir kārtībā.

    Jānis S
    16.06.2017 10:46
    Reply to  KKTK

    Ok, paldies par skaidrojumiem.
    Ņemšu arī vērā tavu ieteikumu attiecībā uz Tele2.

    Jānis S
    16.06.2017 08:31
    Reply to  Jānis S

    “pseee” momentārs te vēl nav parādījies un varbūt arī neparādīsies, par cik rieva viņam tik viena un tā pati vertikāla. Lasīt ar nav iemācījies, jo skaidri un gaiši uzrakstīju, ka mobilo internetu un wifi vienmēr izslēdzu pa nakti. Viss aprakstītais pa nakti notika ar IZSLĒGTU internetu!

    Krotow
    16.06.2017 16:21
    Reply to  Jānis S

    Uzmanību, detektēti kiborgi! Diez kur viņam un sievai iebūvētas antenas?

    Jānis S
    16.06.2017 17:16
    Reply to  Krotow

    No konteksta mēs visi mākam izraut teikumus. Domu gan jau saprati rakstītajā.

    Premium
    15.06.2017 22:54

    Tam huawei rūterim cena 499$. Omg.

    LMT
    16.06.2017 14:15
    Reply to  Premium

    Poļi ar līgumu uz 2 gadiem piedāvā jau pieņemamu cenu.
    http://www.play.pl/oferta/przejdz-do-play/play-internet/?sku=TE-HU-B618X-PL1-WH#offer-details
    Atliek gaidīt, kad LMT atjauninās savu modēmu klāstu, jo Bites Mega
    150GB ir vēsa čura sejā.

    IMAGin
    16.06.2017 19:02

    Vismaz pāris no šajā rakstā minētajām 4.5G stacijām bija funkcionējošas jau vairāk kā gadu atpakaļ. Ātrums lai arī tur bija/ir labs, tomēr ļoti tāls no teorētiskā limita :)

    Reklāma