Web Analytics
More
    Reklāma

    Viesabonēšanas atcelšana ES 2017. gadā: vienojas par jaunu pieeju

    Jaunākie raksti

    Eiropas komisāri apsprieda pārskatīto noteikumu projektu, kas nepieciešami, lai nepieļautu ļaunprātīgu rīkošanos ar viesabonēšanas maksu, kas no 2017. gada jūnija tiks atcelta.

    Komisāri pārrunāja jaunu pieeju godīgas izmantošanas principam un vienojās, ka patērētājiem nedrīkst noteikt ierobežojumus tam, kad un cik intensīvi viņi izmanto savas mobilās ierīces citās ES valstīs. Tajā pašā laikā šī jaunā pieeja ietver spēcīgu aizsardzības mehānismu operatoriem pret iespējamu ļaunprātību.

    Reklāma

    Jaunā mehānisma pamatā ir patērētāja dzīvesvieta vai iespējamās stabilās saites ar kādu ES dalībvalsti (piemēram, bieža un būtiska klātbūtne viesabonēšanas pakalpojuma sniedzēja dalībvalstī).

    Komisijas priekšsēdētāja vietnieks digitālā vienotā tirgus jautājumos Andruss Ansips sacīja: “Parlaments un Padome piekrita mūsu priekšlikumam atcelt viesabonēšanas maksu ceļotājiem ES. Kopā mums jāpanāk zemas cenas lietotājiem visā Eiropā, lai maksimāli izmantotu jaunus mobilo sakaru pakalpojumus. Pretējā gadījumā Eiropas patērētāji šādas pārmaiņas nepieņemtu.”

    Digitālās ekonomikas un sabiedrības komisārs Ginters Etingers teica: “Komisijas lēmums par viesabonēšanas cenām pieņemts Eiropas patērētāju labā. Pieņemtais noteikumu projekts nodrošinās, ka no 2017. gada 15. jūnija viesabonēšanas maksa tiks atcelta visiem cilvēkiem, kuri periodiski ceļo Eiropas Savienībā, vienlaikus gādājot, lai operatoriem būtu aizsardzības līdzekļi pret šo noteikumu pārkāpumiem.”

    Komisāri apsprieda noteikumu projektu, kas visiem ceļotājiem, kuri izmanto SIM karti, kas iegādāta dalībvalstī, kurā viņi dzīvo vai ar kuru viņiem ir stabilas saites, ļaus izmantot viņu mobilo ierīci jebkurā citā ES valstī tieši tā, it kā viņi būtu mājās. Eiropas iedzīvotāji maksās iekšzemes cenas par savas mobilās ierīces izmantošanu zvaniem, īsziņām un piekļuvei internetam, un viņiem būs pieejami arī visi pārējie pakalpojumi, kuri ietilpst viņu mobilo sakaru abonementā (piemēram, tarifu plānā iekļautais ikmēneša datu apjoms).

    Saņēmuši atsauksmes no BEREC (Eiropas Elektronisko komunikāciju regulatoru iestādes), dalībvalstīm un visām ieinteresētajām personām, komisāri līdz 2016. gada 15. decembrim pieņems galīgo priekšlikumu.

    Pret ļaunprātīgu izmantošanu vērsti aizsargpasākumi, kuru pamatā ir dzīvesvieta un pastāvīgās saites ar ES dalībvalsti

    Viesabonēšana paredzēta ceļotājiem. Jaunais projekts ļauj operatoriem pārbaudīt lietošanas shēmu, lai nepieļautu, ka “viesabonēšana kā mājās” tiek izmantota ļaunprātīgi. Šeit ir daži no kritērijiem:

    • iekšzemes datplūsma ir nenozīmīga salīdzinājumā ar viesabonēšanas datplūsmu;
    • ilgstoša SIM kartes bezdarbība, un tā lielākoties, ja ne vienīgi, tiek izmantota viesabonējot;
    • viens un tas pats patērētājs abonē un secīgi izmanto vairākas SIM kartes viesabonējot.

    Šādos gadījumos operatoriem būs lietotāji jābrīdina. Vienīgi tad, ja būs izpildīti šie nosacījumi, operatori varēs noteikt nelielu papildmaksu (Komisija ierosināja augstākais €0,04 par minūti zvana, €0,01/SMS un €0,0085/MB). Domstarpību gadījumā operatoram jābūt izveidotām sūdzību izskatīšanas procedūrām. Ja domstarpības saglabājas, patērētājs var iesniegt sūdzību valsts regulatīvajai iestādei, kura tad panāks izlīgumu.

    Ļaunprātīga rīcība varētu būt saistīta arī ar milzīga skaita SIM karšu iegādi un tālākpārdošanu pastāvīgai izmantošanai ārpus valsts, kurā reģistrēts operators, kas tās izdevis. Tādos gadījumos operators drīkstēs nekavējoties veikt samērīgus pasākumus, par to informējot valsts regulatīvo iestādi.

    Aizsargpasākumi gadījumos, ja ir ārkārtas apstākļi iekšzemes tirgū

    Ja konkrētā tirgū pieaug cenas vai ir kādas citas negatīvas sekas vietējiem patērētājiem, operatori drīkst neievērot “viesabonēšanas kā mājās” noteikumu, lai uz laiku noteiktu to pašu nelielo papildmaksu (Komisija ierosināja augstākais €0,04 par zvana minūti, €0,01/SMS un €0,0085/MB) ar nosacījumu, ka to atļāvusi valsts regulatīvā iestāde. Operatoriem būs jāsagādā pierādījumi, kas apliecina, ka “viesabonēšana kā mājās” ir apdraudējusi iekšzemes tarifikācijas modeli.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    LOOK
    22.09.2016 12:25

    Izklausās kad ar VAZE nākamgad varēs ceļot pa visu EU, bez piemaksas.

    TomsQ
    22.09.2016 12:44
    Reply to  LOOK

    Jau šogad izbraucu ar Waze pa Eiropu, nav tas dārgākais prieks – ja vari atļauties degvielu tik gariem braucieniem, tad maksa par waze iztērētiem datiem galīgi nav sāpīga.

    as
    23.09.2016 10:05
    Reply to  TomsQ

    Ko Tu stāsti – izbraucot caur Lietuvu-Poliju-Čehiju-Austriju-Vāciju jau salasītos 1+3+3+3+3=13EUR par EU datiem tikai uz brauciena laiku (LMT tarifi), mandomāt tas nav maz!

    TomsQ
    23.09.2016 10:15
    Reply to  as

    Man Latvija-Lietuva-Polija-Slovākija (kopā 7dienas) izmaksāja tieši 9,99 (tele2), bet 13 eur ir daudz? cik degvielas tu nobrauci ja tev 13 eur liekas daudz? Ok, ja Tu esi tālbraucējs, tad saprotams, ka nav lēti, bet ja reizi, max 2 reizes gadā dodies atvaļinājumā ar auto izbraucot pa Eiropu, tad ieplānot papildu 25 eiro (tik maksā 1GB tele2 uz 30 dienām), lai par datiem nesāpētu galva, galīgi nav dārgi, paskaitot pārējās izmaksas. (galva par datiem nesāpēs, ja video neskatīsies)

    x
    23.09.2016 21:01
    Reply to  TomsQ

    Skatoties, kā brauc. Ja katrā valstī daudz brauc pa vietējiem ceļiem un objektiem nost no lielajiem ceļiem, tad 13 eiriki ir OK. Ja tikai izbraukt cauri, tad šķiet par daudz.

    Sviests
    23.09.2016 19:03

    Es tikai līdz galam nesapratu ko šis viss sevī ietver. Kāda būs situācija, ja es vēlēšos sazvanīt savu brālēnu Vācijā uz viņa tur vietējo Vācijas nr, man turpinās piemērot minūtes maksu kā par starptautisko zvanu, vai pēc jaunās kārtības arī šoe zvani būs bezmaksas?

    Reklāma