Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Renault Scenic E-Tech elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Pirms nedēļas aizvadījām kārtējo mūsu 1000km elektroauto testu un pamatīgāk iepazinām pavisam jauno Renault Scenic E-Tech elektroauto. Jau pirms pāris gadiem mēs šādā formātā testējām Renault Megane E-Tech elektroauto un sapratām, ka Renault izstrādātā platforma (starp citu, uz tās veidots arī Nissan Ariya) ir sanākusi veiksmīga. Tāpēc bija liela interese palūkot, kas ir sanācis ar Scenic, kas tiek mārketēts kā krietni ietilpīgāks un labāk aprīkots ģimenes elektroauto. Un teikšu kā ir – franču autoražotājam ir sanācis pavisam lielisks elektroauto!

    Jaunais Renault Scenic E-Tech varam izvēlēties ar 60 kWh vai 92 kWh akumulatoru, kas nodrošina attiecīgi līdz 420 km vai 620 km nobraukumu. Mazākā akumulatora versija Latvijā maksā ap 44 tūkstošiem eiro, bet lielākā ap 52 tūkstošiem. Uz testu saņemtais auto ir aprīkots ar lielo akumulatoru.

    Izteiksmīgs dizains

    Nekādu izbrīnu neraisa fakts, ka francūži savas mašīnas dizainē izteiksmīgas. Nereti tik izteiksmīgas, ka tas pat traucē braukt. Bet šis īsti nav tas gadījums. Manuprāt, baltā krāsā šis jaunais elektriskais Scenic izskatās ļoti labi! Šūnas dizaina priekšpuse, optika priekšā un aizmugurē, kā arī svītrotās dienasgaitas lampas izskatās unikāli un veiksmīgi.

    No sāna skatoties uz šo auto, uzmanību uzreiz piesaiste interesanti noformētie riteņu diski. Pieņemu, ka nosegtā forma ir aerodinamikas dēļ, bet nu izskatās labi. Konkrētais demo auto ir aprīkots ar 20 collu riteņiem, kas noteikti atstās (negatīvu) iespaidu uz nobraukumu. Jo lielāki riteņi, jo mazāks elektroauto būs nobraukuma potenciāls.

    Nu, bet, tu paskaties, cik labi šis auto izskatās arī no aizmugures! Izteiksmīgi bremžu lukturi, un nepierasts aizmugurējā bampera dizains. Šis gan varētu nepatikt krāsotājiem vai dīteileriem.

    Auto durvīs iegrimstošus durvju rokturus mēs esam redzējuši arī citos elektroauto (piemēram, Hyundai Ioniq 6 vai Tesla Model 3, Tesla Model Y) un arī šis elements tiek veidots, lai uzlabotu auto aerodinamiku. Taču Scenic gadījumā šie rokturi veidoti tā, ka ar pirkstiem ļoti ērti varam aizāķēt tos aiz stūra un vieglāk atvērt. Citām mašīnām šāda veida rokturi ir izveidoti krietni neērtāk lietojami. Renault, malači!

    Vēl no ļoti interesantiem, bet reizē arī praktiskiem jaunumiem, ir Solarbay pašaptumšojošais panorāmas jumts. Ar vienas pogas spiedienu varam to padarīt caurspīdīgu vai arī daļēji padarīt necaurredzamu. Mūsu testa video es parādu, kā praksē šī funkcija darbojas, taču šeit pateikšu tikai to, ka tā ir ērta un noderīga. Brauciens tika aizvadīts ļoti saulainā un karstā dienā, taču salonā no jumta svelme nebija jūtama.

    Interjers arī ar savu “odziņu”

    Šis auto izskatās interesanti ne tikai no ārpuses. Arī iekāpjot mašīnā, redzēsim, ka dizaineri te ir pamatīgi paplosījušies. Renault uzsver, ka šajā mašīnā neatradīsim dabisku ādu un vispār salona apdarē 26% materiālu ir pārstrādāti. Tāpat arī šīs mašīnas akumulators ir veidots tā, lai to var viegli uzturēt un pārstrādāt. Mašīnā ir plašuma sajūta un ir domāts arī par dažādām praktiskām niansēm.

    Piemēram, elkoņa atbalsts ir liels un plats. Tas arī ir pastumjams uz priekšu vai aizmuguri. Tiesa, ja esam uz tā pamatīgi atspiedušies straujākos līkumos varam “aizbraukt” uz priekšu. Proti, prasītos stingrāk nofiksējams šis mehānisms. Elkoņa atbalsta priekšpusē ir maza kārbiņa biežāk lietojamām mantām, bet zem tā ir vēl viena dziļāka mantu kārbiņa.

    Elkoņa atbalsts ir tik plats un līdzens, ka uz tā varam pat ērti noturēt portatīvo datoru, lai pastrādātu mūsu izbraukumu laikā. Ne kurā katrā auto tas ir ērti izdarāms. Malači, Renault!

    Dzērienu glāzes būs jāmeklē krietni zemāk nekā varbūt mēs to gribētu. Viens glāžu/pudelītes turētājs ir fiksēts, bet otru varam pielāgot. Man šī zona šķita pārāk zemu novietota un pagrūti aizsniedzama. Un 12V ligzda vispār ir tik tālu, ka to droši aizsniegt varēsim tikai tad, kad auto nekustēsies.

    Sākot kāpt uz augšu pa viduskonsoli, pamanīsim telefona uzlādes paliktni. Ideja nav slikta, bet diezgan asais stūris būs biežā kontakta ar mūsu labās kājas celi. Nav nekas patīkams. Skatāmies augstāk un redzam ļoti patīkami un gudri nostrādātas sviras. Tās varam kustināt uz augšu un leju, un tādējādi darbināt auto apsildi vai dzesēšanu. Virs šīm svirām lielā multimediju displeja apakšējā joslā redzēsim informāciju par auto apsildi/dzesēšanu. Manuprāt, ļoti ērti un glīši nostrādāts!

    Gan multimediju, gan mērinstrumentu paneļa displeji ir kvalitatīvi, ar augstu izšķirtspēju un labi nolasāmi dažādos apgaismojuma apstākļos. Zem brīžiem savdabīgā, bet nenoliedzami izteiksmīgā saskarnes dizaina slēpjas Android Automotive, ko redzējām arī pavisam nesen testētajā Volvo EX30. Jāsaka, ka Android sistēma mašīnās ir baigā štelle. Ja esam pieraduši pie Google Maps navigācijas citās savās viedierīcēs, tad ļoti patīkami to ieraudzīt arī mašīnā. Nepatīk Google Maps un esi pieradis pie Waze? Nekādu problēmu, varam šo lietotni pa tiešo uzstādīt mašīnā. Ir padomāts arī par tiem, kas grib lietot Apple Carplay, jaunajam Scenic E-Tech ir arī šīs sistēmas atbalsts.

    Arī mērinstrumentu panelis “sirgst” ar Renault dizaineru augsto domas lidojumu. Šo displeju es gribētu redzēt drusku mierīgāku un ar nenograuztu ātruma indikāciju. Pie visa, protams, var pierast un nekas kritiski slikts te nav, bet… ir jāpierod.

    Mašīna ir aprīkota ar labu adaptīvās kruīzkontroles sistēmu, kas pati spēj piebremzēt pirms asākiem līkumiem un apļiem. Ļoti noderīga funkcija, kas darbojas labi. Arī joslā noturēšanās un piestūrēšanas sistēmas darbojas pietiekami labi un pārlieku netraucē.

    Lai arī kopumā šajā mašīnā viss ir labi ar pārskatāmību, tomēr labās puses spogulim ir ļoti agresīvi noapaļots stūrītis un brīžiem ir pagrūti saprast, kas atrodas no mums pa labi. Tāpat es neesmu pārlieku liels fans atpakaļskata spoguļos iebūvētajiem displejiem. Pa dienu tas ir parasts spogulis (kas darbojas labi), bet naktī varam ieslēgt kameru (šī funkcija izmanto otro – zem aizmugurējā stikla iebūvēto kameru). Bet varbūt es vienkārši neesmu pieradis. Arī atpakaļskata parkošanās kameru sistēma man nešķita labākā. Testa atskata video es par to runāju mazliet plašāk.

    Kopumā gribu teikt, ka, lai arī interjerā un vadības elementu izstrādē dizaineriem ir ļauta paliela brīvība, kopumā šī auto vadīšana ir viegla. Pārsvarā visi vadības elementi atrodas saprotamās vietās un varam ērti pie to novietojuma un lietošanas pierast.

    Augsts komforts priekšā un aizmugurē

    Šajā mašīnā ir patiešām daudz vietas un plašuma sajūta ir gan priekšpusē, gan aizmugurē. Šis bija patiešām retais elektrotauto, kas patika maniem bērniem un pat sievai, kas mūsu lietotā elektroauto testa mašīnas dēļ principā ienīst šādus auto. Krēslu auduma materiāls (tumšajā daļā) man šķita mazliet par raupju un to jutīsim cauri planākām maikām, bet visādi citādi tie ir ērti krēsli. Vadītāja pusē to varam elektroniski vadīt un krēslam ir pat masāžas funkcija.

    Paskat, cik daudz vietas ir auto aizmugurē? Šis ir piecvietīgs auto un tāpēc nebūs īsti opcija pavisam lielām ģimenēm, bet, ja mums ir divi bērni, tad vietas te ir atliektiem galiem.

    Renault ir padomājuši arī par interesantiem risinājumiem aizmugurēs elkoņa atbalstā. To varam atvērt un dabūt vēl divas USB-C pieslēgvietas mūsu gadžetu lādēšanai. Un tos varam ērti iestiprināt izbīdāmajos glāžu turētājos. Super risinājums, lai tuvākos un tālākos braucienos mūsu bērni var zombēties savos telefonos vai planšetdatoros. Tāpat varam otrajā sēdekļu rindā atvērt “caurumu” uz bagāžnieku ērtākai slēpju vai dēļu vadāšanai.

    Bagāžnieks ir liels, bet ar augstu malu

    Kā redzam bildē, bagāžnieks ir diezgan paliels (545 litri) un dziļš, taču bamperis ir augsts un būs diezgan jāpalokās, lai no tā izņemtu vai ieliktu kaut kādas smagākas/lielākas mantas. Protams, varam nolocīt otro sēdekļu rindu un tad iegūsim 1670 litru plašu telpu arī lielāku mantu pārvadāšanai. Zem bagāžnieka grīdas mums ir vēl forša un dziļa kaste kabeļiem.

    Auto priekšpusē gan mums nav atvēlēta vieta bagāžai. Visa motortelpa ir aizpildīta ar 220 Zs jaudas agregātu un to pavadošajām sistēmām. Šis ir priekšpiedziņas auto un 60 kWh versijā dzinēja jauda ir 170 Zs.

    Pieklājīgas uzlādes iespējas

    CCS uzlādes pieslēgvieta ir novietota šīs mašīnas priekšpusē labajā sānā. Mašīna nodrošina 22 kW maiņstrāvas (AC) un līdz 150 kW līdzstrāvas (DC) uzlādes jaudu. 60 kW versijai ir 130 kW maksimālā līdzstrāvas uzlādes jauda. Ja maiņstrāvas uzlādes jauda ir ļoti laba, tad ar 150 kW uzlādes jaudu var būt par īsu tālākos ceļojumos. Šis ir tāds auto ar ko braukt ir patiešām viegli un varam aizbraukt arī tālu, taču ceļojumos mēs gribēsim akumulatoru uzpildīt ātrāk. Ja auto paredzēts izmantot tikai Latvijā, tad būs okei, jo pie mums vēl nav nemaz tik daudz šādu jaudīgo uzlādes staciju.

    Interesanta nianse, ko pamanīju mūsu testā. Maiņstrāvas uzlādēm mašīna uzskatāmi rāda uzlādes jaudu, taču līdzstrāvas uzlādes gadījumā šādu informāciju neredzam. Dīlera pārstāvis gan saka, ka uzlādes jaudai ir jārādās abos gadījumos. Iespējams, kaut kāda konkrētās demo mašīnas nianse.

    Kopumā gribu teikt, ka šī mašīna ļoti stabili un bez problēmām veic uzlādes un ļoti paredzami arī izlādējas. Mašīna ir liela un smaga, taču priecēja ap 17-18 kWh/100km vidējais patēriņš. Tas arī ļāva vasaras apstākļos šosejas režīmā ar šo auto nobraukt savus 500 kilometrus. Nevienā brīdī nebija sajūtas, ka auto nobraukuma aprēķinu rāda neprecīzi. Elektroauto tas ir ļoti svarīgi! Mašīna ir aprīkota ar siltumsūkni un tas nozīmē, ka arī ziemas apstākļos apsilde būs efektīva.

    Galvenās atziņas pēc 1000km brauciena ar Renault Scenic E-tech

    • 1000km brauciena laikā es auto lādēju divas reizes, tam veltot precīzi 1 stundu. Brauciena gaitā veiktās uzlādes man izmaksāja 32.79 eiro. Uzlādes process stabils un 20 minūšu laikā varam ielādēt 200 km nobraukumu.
    • Šajā 1h auto tika ielādētas 96.40 kWh enerģijas.
    • Auto šo braucienu noslēdza ar vidējo enerģijas patēriņu 17.3 kWh uz 100km un tas ir ļoti adekvāts sniegums šāda izmēra un formas mašīnai. Šis ir auto, kas ļoti precīzi parāda nobraukuma atlikumu.
    • Auto ir pietiekami ietilpīgs un ļoti ērts ne tikai braucot divatā, bet tajā ērti jutīsies pasažieri.
    • Braukt ar Renault Scenic E-Tech ir viegli – auto brauc un stūrējas paredzami un komfortabli. Ar šādu auto es pavisam noteikti nebaidītos doties tālākos braucienos uz Eiropu.
    • Renault Scenic E-Tech šo 1000km testa distanci veica 13h 30min un mūsu rezultātu tabulā ierindojās godpilnajā otrajā vietā. Šo rezultātu spēs pārspēt citas mašīnas tad, ja tās brauks efektīvāk, vai uzlādes infrastruktūra pakāpsies virs 200kW+ jaudām un šīs mašīnas spēs atbalstīt šādu lielu uzlādes jaudu.

    Pēcvārds: Patīkams pārsteigums!

    Šo testu uzsāku ar diezgan lielu skepsi. Mašīna tomēr ir izmēros paliela, solītais patēriņš nav pārlieku zems un arī uzlādes jaudas nav zvērīgi augstas. Tomēr jau brauciena vidū es biju sapratis, ka Renault Scenic E-Tech ir patiešām labi nostrādāts elektroauto. Tas ir ļoti viegli braucams, modernām sistēmām aprīkots auto, kas uzlādējas paredzami un netaisa nekādus pigorus arī ar nobraukuma aprēķinu. Šis ir tāds sēdies un brauc tipa auto, kas neliek mums iespringt. Un es vēlreiz uzsveru – vietas šīs mašīnas salonā ir OHOHOO, cik daudz!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ingvars
    09.06.2024 23:32

    Kad jums ir bijis 1000 km brauciens ar KIA EV9?
    Redzeju saraksta.

    Last edited 16 days ago by Ingvars
    Name*
    10.06.2024 12:06
    Reply to  Ingvars

    1. jūnija tika braukts

    Ingvars
    10.06.2024 14:01
    Reply to  Name*

    Tabula redzu datumu. Bet ka zinam, posti tiek ielikti ar novelosanos. Kursora nevar atrast 1000km braucienu ar KIA EV9

    Kartupelis3
    10.06.2024 08:53

    Nedaudz bēdīgi, ka netiek pat piedāvāta 7v versija.. šķiet auto tik liels, ka tā nebūtu neiespējamā misija?

    Atis Dimants
    10.06.2024 10:05
    Reply to  Kartupelis3

    Nav tirgus motivācijas, vien tādi “nice-to-have” / “kā-būtu-ja-būtu”, kas anonīmi ieraksta kursors.lv

    Latvieša ģimenē ir vidēji 1.6 bērni, t.i. pietiek ar 3.6 vietām. Kāpēc lai autoražotājs iespringtu taisīt septiņvietīgu kasti?

    Kartupelis3
    10.06.2024 10:34
    Reply to  Atis Dimants

    nezinu, droši vien tā ir, ka mega pieprasījuma nav.. tajā pašā laikā, ja paskatās lietotus Tesla S, tad gana daudz cilvēku ir izvēlējušies piemaksāt par tām mistiskajām vietām.. tāpat ar Tesla X..

    Bet varbūt kādam ir info par tām plānotajām valsts atbalsta izmaiņām – tur tad tiešām nāksies meklēt šo neesošo 7vietīgo el auto?

    Biteme
    10.06.2024 14:52
    Reply to  Kartupelis3

    Nevar īsti saprast, kā ir šim auto, bet vairumam mūsdienu auto aizmugurē ir 2 vietas, bet saspiežoties 3tā durvis spiež malās sēdošo gurnos un malējie spiežas virsū vidū sēdošajam. Līdz ar to 7vietīgam auto ir jābūt vienu izmēru lielākam, kā tagadējie auto kas izskatās lieli, bet patiesībā ir makten šauri iekšā.

    n0@$$
    10.06.2024 14:55

    Tev neapnika nodarboties ar neko neizsakošiem testiem. Sedani pret SUV pret sport. 100 zs pret 300zs pret 500zs. Auto ,kas maksā 200 000 pret 20 000. U.t.t. un …………visus lādējam 50 kW lādētajos….. murgs ne tests.

    Bats
    11.06.2024 13:05
    Reply to  n0@$$

    Skaidri nolasāms, ka tests nav lasīts. 50kW lādētājiem Kristaps lepni aizbrauca garām. Par testu lietderību arī nepiekrītu. Visīsākais laiks, kas nepieciešams lai ar EV nokļūtu 1000km attālā galamērķī ir komplekss uzdevums. Motora jauda un milzīgs akumulators drīzāk skādē nekā palīdz, jo būtiski audzē patēriņu, kas nozīmē, ka pa ceļam ilgāk jālādējas. Līdz ieviesa ātrākas par 50kW uzlādes, lielie akumulatori un rijīgie elektromotori vienmzēr zaudēja efektīvākiem EV, tagad ir iespēja lādēties ar 150kW vai pat vairāk un 1000km distancē patēriņa loma nedaudz mazinājusies. Lai gan joprojām uzskatu, ka ja Hyundai atjauninātu veco labo Ioniq, ieliekot tur kādus 50kWh un tas spētu lādēties ar tādu pašu jaudu kā vecais 28kWh vai vēl ātrāk, tad to grūti būtu pārspēt. Renault gadījumā, tas, ka pirmos 600km var nobraukt ar iepriekšējā dienā uzlādētu akumulatoru, padara rezultātu nedaudz mānīgu. Pavisam godīgi būtu ierēķināt brauciena laikā arī sākotnējo uzlādi un, piemēram, 2000km braucienā tā pirmā uzlāde vairs tik daudz nenozīmē un vienmēr uzvarētu efektīvākā no mašīnām, savukārt, piemēram 500km braucienam uzlādes ātrums tiktu pilnīgā izslēgts mainīgos no testa mašīnām ar <20kWh100km un akumulatoriem ap 100kWh. Tātad 1000km ir tāds kā vidusceļš, kur iznākumā piedalās nedaudz no visiem parametriem. No uzlādes līknes redzams, ka dirnēt pie lādētāja pāri… Read more »

    Elektriķis
    11.06.2024 18:40

    Tas ir tāpat kā ar kurpēm pēc 3 gadiem: kad esi sapratis ka tiešī šīs tev ir ērtas un labas, izrādās ka vairs neražo :(

    Reklāma