Web Analytics
More
    Reklāma

    LaCie 1big Dock apskats – dokstacija un ārējais cietais disks vienā ierīcē

    Jaunākie raksti

    Modernu klēpjdatoru lielākais skaistums un arī posts ir USB Type-C pieslēgvietas, kas var slēpt sevī neskaitāmus labumus, bet vienlaikus tiek pazaudētas arī dažādas iepriekš par normu uzskatītas pieslēgvietas. Fotogrāfijas entuziastiem noteikti viens no lielākajiem zaudējumiem ir SD atmiņas karšu lasītājs, kā arī tagad nākas meklēt dažādus apkārtceļus, lai pie klēpjdatora pieslēgtu kaut vai tādu ekstru kā vēl vienu monitoru.

    LaCie 1big Dock ir visai negaidīts risinājums šim visam – kopā ar ārējo cieto disku tiek saņemta sava veida Thunderbolt 3 dokstacija ar visu DisplayPort 1.4, kur pievienot vēl vienu monitoru. Ko vēl vairāk var vajadzēt, ja ikdienā nākas iztikt ar klēpjdatoru foto un video apstrādes darbiem?

    Reklāma

    Apskatam šoreiz saņemts LaCie 1big Dock ar cietā diska (jā, vecais, labais, rotējošais HDD) dvēseli, bet pieejami ir arī LaCie 1big Dock SSD Pro modeļi ar (kā jau vēsta nosaukums) SSD un pat 2big Dock Thunderbolt 3 un LaCie 2big RAID, kas paļaujas uz parametriem, kas būtu tuvāki NAS.

    LaCie 1big Dock pieejams ar 4 TB, 8 TB, 10 TB vai 16 TB HDD, cenas gan nav nekādas zemās, bet jāņem vērā, ka tiek izmantots IronWolf Pro 7200 apgriez./ min cietais disks, kas jau ir enterprise datu centru līmeņa HDD.

    Tehniskās nianses

    • Pieejamās ietilpības: 4 TB, 8 TB, 10 TB vai 16 TB
    • HDD: IronWolf Pro 7200 RPM
    • Nolasīšanas ātrumi: līdz 280 MB/s
    • Ieraksta ātrumi: līdz 240 MB/s
    • Pieslēgvietas: 2x Thunderbolt 3, DisplayPort 1.4, USB 3.0, SD/CF atmiņas karšu nolasītāji
    • Programmatūra: LaCie Toolkit
    • Izmēri: 118 x 56.3 x 217 mm
    • Svars: 1.7 kg
    • Cenas: 4 TB ap 375 eiro, 8 TB ap 485 eiro, 16 TB ap 700 eiro

    Izskats un uzbūve

    Pašā pamatā LaCie 1big Dock ir 3.5 collu ārējais cietais disks, kas apbūvēts ar dažādām ļoti patīkamām iespējām. Viss LaCie 1big Dock dizains veidots gluži tāds, kādu tieši iedomājos mūsdienu LaCie, bet ņemot vērā vēsturiskus LaCie ārējo atmiņu produktu dizainus.

    LaCie d2 Quadra no aptuveni 2011. gada

    LaCie 1big Dock saglabāta zilā acs un daļēji arī industriālais dizains, kas tik ļoti patīk Apple Mac datoru lietotājiem, bet nu ir jāsaka, ka arī daudzi citi klēpjdatoru ražotāji izvēlas savus dārgos biznesa klases klēpjdatoru modeļus ietērpt ne sliktāka izskata mundierī.

    Aiz zilās acs slēpjas cietais disks, to varēsi pats bez raizēm nomainīt. Cieto disku saturošā atvilktne veras vaļā visai brīvi, pat jāuzmanās, lai HDD netiktu izrauts ārā, kad piekārto LaCie 1big Dock atrašanās vietu uz galda.

    Viens no LaCie 1big Dock augstās cenas iemesliem ir IronWolf Pro HDD izmantošana. Piemēram, LaCie 1big Dock 16 TB modelī viens pats cietais disks maksā ap 520 eiro, kamēr LaCie 1big Dock ar šo 16 TB HDD maksā ap 700 eiro. Tātad par pašu dokstaciju samaksāsi mazāk par 200 eiro, kas ir visai zema cena par Thunderbolt 3 doku. Protams, jo mazāka būs cietā diska ietilpība, jo salīdzinoši vairāk maksāsi par Thunderbolt 3 doku.

    LaCie 1big Dock ir pieņemams pieslēgvietu klāsts – priekšpusē ir USB 3.0 pieslēgvieta, CompactFlash un SD atmiņas karšu nolasītājs, kā arī zilā acs, kas ziņo par LaCie 1big Dock aktivitāti. Aizmugurē atradīsi divas Thunderbolt 3 pieslēgvietas, DisplayPort 1.4 izeju ārējā ekrāna pievienošanai un vietu, kur pievienot barošanas bloku.

    Viena no Thunderbolt 3 pieslēgvietām ir PC vai Mac datora pievienošanai un datu pārraidei, kā arī šī Thunderbolt 3 pieslēgvieta nodrošina 45 W klēpjdatora uzlādei. Te gan uzreiz jāsaka, ka ar 45 W var būt pat maz ierindas klēpjdatoram, jo tie parasti nāk komplektā ar 65 W USB Type-C uzlādes ierīci. Te gan jānorāda, ka otra Thunderbolt 3 pieslēgvieta padod 70 W, kas jau ir gana nopietni.

    Otra Thunderbolt 3 pieslēgvieta paredzēta, lai LaCie 1big Dock pievienotu vēl kādu Thunderbolt vai USB Type-C ierīci tā dēvētajā daisy-chain režīmā. Diemžēl šo iespēju zaudēsi, ja vēlēsies izmantot otru Thunderbolt 3 pieslēgvietu klēpjdatora uzlādei.

    Pamatīgs bonuss ir LaCie 1big Dock iespēja bez nekādiem instrumentiem nomainīt cieto disku. Tur gan ir jābūt visai pamatīgam video arhīvam, lai lielākās ietilpības LaCie 1big Dock uzpildītu ar video materiālu, bet mūsdienās ar 4K un augstākas izšķirtspējas video ne tas vien iespējams.

    Ja ir bailes zaudēt datus, tad varbūt labāk skatīties LaCie 2big Dock virzienā, tas piedāvā RAID vai līdz par 32 GB ietilpībai.

    Iestatīšana un lietotne

    Nekā sarežģīta šai procesā nav, jo LaCie 1big Dock tomēr pamatā ir ārējais cietais disks. Atliek vien to pievienot pie datora, lai operētājsistēma atpazītu to kā ārējo atmiņu. Ierīces aizmugurē ir ieslēgšanas poga, bet to vari atstāt ieslēgtu, jo LaCie 1big Dock pats aiziet gulēt, kad dators ir atslēgt vai netiek veiktas nekādas darbības.

    Te jānorāda, ka LaCie 1big Dock paļaujas uz aktīvo dzesēšanu un nelielais ventilators ir gana skaļš, lai tas klusākās telpās izklausītos ne pārāk iepriecinoši. Nedaudz dīvaini, bet lielāku datu kopēšana dzesēšanas sistēmā neizraisīja nekādas pārdomas, dzesēšana visu laiku strādāja vienlīdz skaļi. Jāsaka, ka gana moderns galddators (zem galda) ar nopietni videokarti ir jūtami klusāks par LaCie 1big Dock, kas atrodas turpat uz galda.

    Kad dators atpazinis LaCie 1big Dock, vari doties uz Start Here saiti, kas atrodama cietajā diskā, tā noved uz LaCie tīmekļa lapu ierīces reģistrēšanai un Toolkit lietotnes ielādei. LaCie 1big Dock jau rūpnīcā formatēts exFAT failsistēmā, tātad ierīce sadarbojas ar Mac un Windows datoriem. Mac lietotājiem Toolkit dos iespēju pārformatēt HDD uz AFS failsistēmu.

    Toolkit lietotne parāda cietā diska ietilpību un izmantoto apjomu, tāpat varēsi izveidot automātiskus rezerves kopiju veidošanas uzdevumus ar Sync Plus. Turpat atrodas iespējas atslēgt zilo aci, ja tā traucē. Toolkit lietotne arī informē par pievienotajām atmiņas kartēm.

    Ātrdarbība

    LaCie 1big Dock izmanto IronWolf Pro 7200 apgriez./min cieto disku, bet tas vēl arvien ir cietais disks ar saviem fiziskiem ierobežojumiem. Mūsu SSD laikmetā LaCie 1big Dock piedāvātie datu ieraksta un nolasīšanas ātrumi nu nemaz nav iespaidīgi. Ja vēlies aptuveni desmitkārt augstākus datu pārraides ātrumus, tad būtu jāskatās LaCie 1big Dock SSD Pro virzienā.

    LaCie 1big Dock pircējs var rēķināties ar aptuveni 240 MB/s datu ierakstam un nolasīšanai, lai arī tiek izmantots Thunderbolt 3 savienojums. Pat budžeta klases SSD ar SATA savienojumu spēj no sevis izžmiegt aptuveni 500 MB/s gan datu ierakstam, gan arī nolasīšanai. Protams, SSD izmantošana ir iespējama, bet tad netiksim pie vēlamajiem ārējās atmiņas ietilpības parametriem.

    Jau pieminētais LaCie 1big Dock SSD Pro ir nesalīdzināmi dārgāks. Te cenas par nieka 2 TB sākas no aptuveni 1300 eiro, kamēr 4 TB versija maksā jau 2.5 tūkstošus eiro.

    Kopumā jāsaka, ka mūsdienām ar 240 MB/s vēl ir pietiekami mājas lietotājam, bet no Thunderbolt 3 ierīces būtu gribējies redzēt lielākus datu pārraides ātrumus. Te gan jāsaka, ka Thunderbolt 3 nav pudeles šaurais kakls, jo vainojams ir tikai cietais disks.

    Nobeigumā

    LaCie 1big Dock būs milzu palīgs tiem, kuri izmanto savu ultrabuku, lai apstrādātu vienkāršus video un veiktu manipulācijas ar fotogrāfijām. LaCie 1big Dock var ļoti ērti pieslēgt DisplayPort monitoru, ierīce spēj nokopēt datus no CompactFlash un SD atmiņas kartēm, turklāt tiek nodrošināta arī klēpjdatora uzlāde, kas nav mazsvarīgi. LaCie 1big Dock atrisina problēmu ar mazas ietilpības atmiņām klēpjdatoros. MacBook Air un pat MacBook Pro īpašnieki šo īpaši novērtēs.

    Neiztikt arī bez pāris mīnusiem – LaCie 1big Dock varēja būt klusāka dzesēšanas sistēma, kā arī jāņem vērā, ka pirmā USB Type-C pieslēgvieta padod ārā tikai 45 W, kas ir par maz klēpjdatora uzlādei.

    Patīkami, ka līdzi tiek iedota visai ērta rezerves kopiju programmatūra, kas spēj arī nodrošināt ierīces iestatījumu pārvaldīšanu, lai nenāktos datorā uzstādīt divas vai vairākas lietotnes, kas katra atbild par savu darbību. LaCie 1big Dock komplektā nāk ražotāja piecu gadu garantija ar datu atgūšanas servisu, kas arī var izrādīties noderīgi.

    LaCie 1big Dock ietilpība piemeklējama pēc katra vajadzībām, turklāt varēsi ērti mainīt HDD pēc paša patikas.

    Ja man būtu klēpjdators video apstrādei, bet tam būtu ierobežota atmiņa, noteikti skatītos LaCie 1big Dock virzienā, jo te iegūsti ne tikai ārējo atmiņu, bet arī iespēju ar vienu vadu izmantot arī DisplayPort monitora sniegtās priekšrocības. Turklāt ātra atmiņas karšu nolasīšana šobrīd arī ir problēma, kad visi klēpjdatoru ražotāji dodas kompaktuma virzienā.

    Patika

    • Plašas iespējas izvēlēties ietilpību
    • Vienkārši un ātri nomaināms cietais disks
    • 70 W (Thunderbolt 3) uzlāde klēpjdatoram
    • Visai ērta programmatūra
    • 5 gadu garantija

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • Cena noteikti nav zema
    • Ierīce ir visai skaļa
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jurčiks
    29.03.2021 23:34

    Viss jau forši, līdz tā zilā lampiņa kļūst sarkana un atsakās izpildīt lietotāja komandas.

    Reklāma