Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS Zenbook 14X OLED (UX3404) apskats – OLED ekrāns šogad ir fantastisks

    Jaunākie raksti

    ASUS jau vairākus gadus piedāvā pat ļoti jēdzīgus klēpjdatorus ar OLED ekrāniem, turklāt šogad OLED beidzot būs panācis citas ekrānu tehnoloģijas, nu OLED vairs nav pabērna lomā. Šogad ASUS klēpjdatoros varam meklēt OLED ekrānus ne tikai ar 120 Hz atsvaidzi (iepriekš labākajā gadījumā klēpjdatoros bija 90 Hz, parasti bija 60 Hz OLED ekrāni), bet pat 600 cd/m² maksimālo spilgtumu, kas kopā izlabo absolūti lielāko daļu no OLED iepriekšējo gadu nespējām.

    Tāpat ir nedaudz audzis ekrāna izmērs, kas nu jau ir nevis 14 collas, bet 14.5 collas ļoti līdzīga izmēra klēpjdatora korpusā. Ak, jā, mēs te runājam par ASUS Zenbook 14X OLED (UX3404) modeli.

    Reklāma

    Vēl viena interesanta šī gada Zenbook 14X OLED modeļa iezīme ir spēja tikt aprīkotam ar Nvidia GeForce RTX 3050 videokarti. Tā gan nav nekāda spējīgā videokarte spēlēm, bet kādiem smagākiem darba uzdevumiem RTX 3050 var nākt pamatīgi talkā. Tādā gadījumā gan pavisam šaubītos par Zenbook 14X OLED spēju sevi nodzesēt. Pārbaudīt RTX 3050 darbību Zenbook 14X OLED nevaru, jo mums ir aizdota klēpjdatora salīdzinoši vienkāršākā versija.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i7-13700H 2.4 GHz (24 MB Cache, līdz 5.0 GHz, 14 kodoli, 20 pavedieni)
    • Videokarte: Intel Iris Xe Graphics (pieejams arī modelis ar GeForce RTX 3050 videokarti)
    • RAM: 16 GB 4800 MHz LPDDR5 (max 32 GB)
    • Ekrāns: 14.5 collas, OLED, WQXGA+ (2880 x 1800, 16:10), 120 Hz, glancēts, NanoEdge (89% ekrāna attiecība pret kopējiem izmēriem), 600 cd/m², 100% DCI-P3, PANTONE Validated
    • SSD: 1 TB NVMe PCIe 4.0 (max 1 TB)
    • Pieslēgvietas:  2 x Thunderbolt 4 USB Type-C (līdz 40 Gbps), 1 x USB 3.2 Gen 2 Type-A (10 Gbps), 1 x HDMI 2.1, 3.5 mm austiņu
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6E 802.11ax (2×2) + Bluetooth v5.3
    • Izmēri: 32.18 x 22.56 x 1.69 ~ 1.69 cm
    • Svars: 1.56 kg
    • Akumulators: 70 Wh, 100 W USB Type-C uzlādes ierīce
    • Papildus: baltā krāsā izgaismoti taustiņi, 1080p Windows Hello IR kamera
    • Programmatūra: MyASUS, McAfee, ProArt Creator Hub, ScreenXpert, GlideX
    • Cena: apskatam saņemtais modelis Latvijas veikalos maksā ap 1300 eiro

    Izskats un uzbūve

    Iepriekš esam apskatījuši Zenbook 14 OLED vecāku versiju UX3402, kas, manuprāt, bija viens dikti jēdzīgs klēpjdators, bet jaunais Zenbook 14X OLED UX3404 ir šur tur pakāpies virs vecā modeļa.

    ASUS Zenbook 14 OLED (UX3402) klēpjdatora apskats

    Viens no lielākajiem uzlabojumiem ir jau minētās OLED ekrāna jaunās spējas – izmērs, spilgtums un attēla atsvaidzes tempi. Bet jaunajam klēpjdatoram ir arī šis tas pazudis, piemēram, te vairs nav karšu lasītāja iespēju, tāpat jaunais Zenbook 14X OLED pazaudējis pirkstu nospiedumu nolasītāju, tā vietā ir infrasarkano staru kamera, lai atslēgtu datoru. Protams, te ir pieraduma jautājums, bet man pašam labāk patīk pirkstu nospiedumu nolasītājs, lai dators lieki pats neslēgtos iekšā, kad nosēžos tā priekšā.

    Ja runājam par jaunā Zenbook 14X OLED problēmām, tad te jānorāda arī uz uzlādes USB Type-C pieslēgvietu izvietojumu tikai labajā sānā, kur parasti atrodas pele. Šis var izrādīties drīzāk neērti.

    Pasūdzējāmies, tagad laiks labajām ziņām. Uzbūve Zenbook 14X OLED šķiet nepārspējama, te ASUS neko nav atstājis gadījuma sakariem ar švaku plastmasu. Viss nostrādāts perfekti, visur ir jūtams metāls, klēpjdators ir atverams ar vienu roku un viegli paceļams no galda. Eņģe gan vairs Zenbook 14X OLED nepaceļ no galda virsmas, tam ir paredzētas pamatīgas, gumijotas peciņas.

    Skanējums ir viduvējs, bet ar noslieci uz labo pusi. Skaļrunīši it kā vērsti daļēji uz sāniem, daļēji pret galda virsmu. Tīmekļa kamerai diemžēl nav fiziska vāciņa.

    Ekrāns

    Par ekrānu vairs neko daudz papildus nevaru piebilst. Zenbook 14X OLED ir ļoti smuks 2.8K izšķirtspējas 120 Hz ekrāns ar 600 cd/m² maksimālo spilgtumu, kas ir ļoti daudz klēpjdatora ekrānam. Eņģe spēj atliekt Zenbook 14X OLED ekrānu par 180 grādiem. Nespēju iedomāties scenāriju, kur kāds atrastu iespēju sūdzēties par šādu ekrānu.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Tastatūra šķiet visai ērta, bet te laikam atkal nostrādā pieradums. Man šķita, ka Zenbook 14X OLED taustiņi ir nedaudz par lielu, kā arī tie ir visai tālu jāiespiež, lai reģistrētos taustiņa nospiešana. Dažos gadījumos arī Zenbook 14X OLED tastatūra šķita nedaudz par skaļu. Arī Space taustiņš šķita dīvains, tas spiedās citādāk, nekā pārējie taustiņi. ASUS mūs jau tā parasti nelutini ar ideālām tastatūrām, bet šoreiz es teiktu, ka kopējais iespaids par Zenbook 14X OLED tastatūru ir knapi 4 no 10 punktiem. Par šo cenu noteikti varēja labāk.

    Skārienpaliktnis ir liels, iecentrēts, kā arī patīkami slidens. Tajā ir iekšā iebūvēts ciparbloks, ko gan laikam izmantos tikai retais.

    Programmatūra

    Zenbook 14 OLED pavada jau pazīstamā MyASUS lietotne (akumulatora pielāgojumi, atjauninājumi), ProArt Creator Hub (veiktspēja, ekrāna kalibrēšana) un arī iezadzies ir McAfee antivīruss, kas ir visai agresīvs un uzmācīgs. Pārējā draza nāk kopā ar Windows 11.

    MyASUS lietotne ļauj pielāgot akumulatora uzlādi (60%, 80% vai 100%), kā arī vari paspēlēties ar Wi-Fi un mikrofona iestatījumiem. Ar Wi-Fi iestatījumiem ieteiktu neaizrauties, jo esmu redzējis, ka tie ne vienmēr prot sadarboties ar mājas bezvadu maršrutētājiem.

    ASUS arī nav šoreiz pakautrējies un McAfee vīruss ir te visā savā godībā. Veiktspējas testi tika laisti ar visu aktīvo McAfee vīrusu uz borta.

    Akumulators

    Zenbook 14X OLED ar savu jaudu un spilgto ekrānu visai pamatīgi paplucina akumulatoru. Pats ražotājs šoreiz neko nenorāda par akumulatora darbības laiku, bet man izskatās, ka 7 līdz 8 stundas, atkarībā no ekrāna spilgtuma un veicamajiem darbiem, būtu tas, ar ko var rēķināties. Nekādas 10 stundas nevarēs ne tuvu sasniegt, bet OLED gadījumā arī neko tādu nevajadzētu gaidīt.

    Veiktspēja

    Manuprāt, Zenbook 14X OLED ir nedaudz par siltu un nedaudz par skaļu, te gan jāpiebilst, ka klēpjdatoru uzreiz pārslēdzu jaudīgākajā režīmā, kas diez vai būtu ikdienas scenārijs ierindas lietotājam. Bet tāpat ir sajūta, ka Zenbook 14X OLED ventilators nekad neapstājas, bet tā jau drīzāk ir Intel, nevis ASUS vaina.

    PassMark testā Zenbook 14X OLED uzrāda pat visai labu rezultātu. Nepilni 4200 punkti gluži nav spēlēm paredzēto klēpjdatoru lauciņš, bet šis ir tīri cienījams rādītājs ofisa tipa klēpjdatoru starpā.

    Arī Cinebench neliek vilties, virs 5000 punktiem ir jau stipri labs rezultāts šāda tipa klēpjdatoram.

    NVMe SSD tipa atmiņa arī uzrāda visai labu, bet ne izcilu rezultātu.

    3DMark dati norāda, ka te šoreiz neapskatām spēlēm paredzētu klēpjdatoru, bet vēl arvien vienkāršākajās spēlēs varam sagaidīt tīri ciešamu kadru skaitu sekundē.

    Nobeigumā

    Jāsaka, kā ir – Zenbook 14X OLED ir vesela kaudze labu īpašību, bet mani pamatīgi skumdina klēpjdatora tastatūra. Parasti cenšos izmantot testa klēpjdatoru, lai uzrakstītu apskatu par to, bet šoreiz visai ātri metu mieru šādai iecerei. Iespējams, te ir kāds neliels brāķis ar Space taustiņu, bet jau atkal – vai servisā pēc tam tas tiks novērts, vai tomēr pircējam nāksies izmantot tādu Space, ko nu ASUS ir šoreiz ielicis klēpjdatorā… Neiepriecina arī pazudušais karšu lasītājs.

    Pozitīvās lietas ir visai daudz – lieliska uzbūve, teju perfekts ekrāns, kas pieejams arī skārienekrāna versijā. Te var pat dabūt iekšā RTX 3050 videokarti. Zenbook 14X OLED ir pietiekams pieslēgvietu klāsts, to izvietojums gan ir diskutabls.

    Kopumā teiktu, ka Zenbook 14X OLED ir ļoti cienījams klēpjdators, bet, ja tava ikdiena paiet rakstot tūkstošiem vārdu datorā, labāk izvēlēties kādu HP Elitebook vai Dell XPS, vai ko tamlīdzīgu ar tiešām fantastisku tastatūru. Visādi citādi ir grūti atrast ko sliktu par Zenbook 14X OLED.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    19.09.2023 12:43

    O, izskatās cērtama eglīte!
    Ā, īstenībā es vēlējos iekomentēt variantu par to Type-C labajā pusē. Tas labi noder tiem, kas to laptopu lieto komplektā ar ārējo USB-C ekrānu. Kaut kā parasti pieņemts, ka mazais lapopa ekrāniņš ir kreisajā pusē, bet lielais priekšā/labajā pusē. Tiem Type-C ligzda ir perfekti īstajā vietā.

    Lauris Lauskis
    21.09.2023 22:25

    Pasūdzēšos par Asus kvalitāti.
    Ir asus vivobook 15 oled. Kuram, barojoties no ķieģeļa, kļūst nelietojams touchpad. Izraujot vadu, strādā kā pienākas.

    Reklāma