Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS Zenbook 14 OLED (UX3402) klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS sevi jau pāris gadus spēcīgi pieteicis gana kompaktu klēpjdatoru segmentā, turklāt uz pelēcīgā fona ASUS cenšas izcelties ar spilgtiem OLED ekrāniem, kas ir patīkams bonuss gandrīz visās dzīves situācijās.

    Šoreiz mums apskatam atbraucis ASUS Zenbook 14 OLED (UX3402) 14 collu klēpjdatora modelis visai piezemētā aprīkojumā un izpildījumā. Zenbook 14 OLED šoreiz ir ar Core i5 procesoru un 8 GB RAM, kas ir visai maz mūsdienu Windows un Chrome pārlūka darbināšanai.

    Reklāma

    Labā ziņa ir tā, ka Zenbook 14 OLED saglabājis savu kvalitāti, kā arī pieslēgvietas, klāt nākuši daži vizuāli knifi, bet pa lielam Zenbook 14 OLED nav daudz izmainījies pēdējā pusotra vai divu gadu laikā kopš ASUS uzsāka šo klēpjdatoru sēriju ar OLED ekrāniem.

    Zenbook 14 OLED darbina līdz pat Intel 12. paaudzes Core i7 procesori, 16 GB RAM un līdz 1 TB SSD tipa atmiņa. Zenbook 14 OLED ir Thunderbolt 4, HDMI 2.1, USB 3.2 Gen 2 Type-A pieslēgvietas un microSD karšu lasītājs.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i5-1240P 1.7 GHz (12 MB cache, līdz 4.4 GHz, 4P+8E kodoli)
    • Videokarte: Intel Iris Xe Graphics
    • RAM: 8 GB SO-DIMM LPDDR5 (max 16 GB)
    • Ekrāns: 14 collas, OLED, WQXGA+ (2880 x 1800, 16:10), 90 Hz, glancēts, NanoEdge (92% ekrāna attiecība pret kopējiem izmēriem), 400 cd/m², 100% DCI-P3, PANTONE Validated, iespējams arī skārienekrāns ar Gorilla Glass stiklu
    • SSD: 512 GB NVMe PCIe 4.0 (max 1 TB)
    • Pieslēgvietas:  2 x Thunderbolt 4 USB Type-C (līdz 40 Gbps), 1 x USB 3.2 Gen 2 Type-A (10 Gbps), 1 x HDMI 2.1, 1 x microSD karšu lasītājs, 3.5 mm austiņu
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 802.11ax (2×2) + Bluetooth v5.0
    • Izmēri: 31.36 x 22.06 x 1.69 ~ 1.69 cm
    • Svars: 1.39 kg
    • Akumulators: 75 Wh, 65 W USB Type-C uzlādes ierīce
    • Papildus: baltā krāsā izgaismoti taustiņi, Windows Hello pirkstu nospiedumu nolasītājs Power pogā
    • Programmatūra: MyASUS, McAffee, ScreenXpert, GlideX
    • Cena: apskatam saņemtais modelis Latvijas veikalos maksā ap 1000 eiro

    Izskats un uzbūve

    Zenbook 14 OLED noteikti ir nākamais attīstības solis Zenbook sērijā – klēpjdators kļuvis nedaudz labāks visās jomās – tas šķiet veidots no augstvērtīgākiem materiāliem (metāls + plastmasa), kad to salīdzina ar pagājušā gada Zenbook sēriju. Tāpat man ļoti patīk 16:10 ekrāns, kas turklāt ir OLED ekrāns.

    Pilnā izmēra USB pieslēgvietas izvietota klēpjdatora kreisajā pusē, jo tur parasti pievienojam datorpeli, lai vads tad nesāk traucēt. Pārējās pieslēgvietas ir USB Type-C ar Thunderbolt 4 un pilna izmēra HDMI 2.1, tās ir labajā pusē. Arī lādēšana norit ar USB Type-C palīdzību un līdzi tiek dots 65 W lādētājs. Lādētājs ir neliels, bet 65 W lādētāju noteikti varēja uztaisīt arī vēl mazāku.

    Zenbook 14 OLED ir viltīga eņģe, ka paceļ klēpjdatoru no galda virsmas – vienlaikus tiek uzlabots rakstīšanas ērtums un arī datora dzesēšana. Power pogā ieslēpts pirkstu nospiedumu lasītājs. Pie eņģes šoreiz ir neliela sudraba uzlika, kas iepriekš nebija manīta Zenbook sērijā, bet tā ir tikai vizuāla nianse. Arī uz matētā virsējā vāka nu ir glancētas strīpas, kas iepriekš nav redzētas.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Zenbook 14 OLED ir ļoti ērta tastatūra, tā vēl arvien nespēja aizsteigties garām manam topam (HP EliteBook G6 un G7), kā arī Dell Latitude 9510 bija teju ideālas tastatūras. ZenBook 14X ir nedaudz lielāka izmēra taustiņi, kas vismaz man neļauj parakstīt gana ātri. Protams, tas ir pieraduma jautājums, bet kopumā Zenbook 14 OLED ir ļoti laba tastatūra.

    ASUS NumberPad 2.0 ir vēl viens uzlabojums, bet šis šķiet vairāk uzlabojums uz papīra, jo vismaz man radās iespaids, ka NumberPad 2.0 strādā gluži kā iepriekš redzētie NumberPad citos, vecākos klēpjdatoru modeļos. Iespējams, NumberPad 2.0 ir nedaudz lielāks izmēros, bet man nebija iespējas salīdzināt to ar vecākos ASUS klēpjdatoros redzētiem skārienpaliktņiem.

    Ekrāns

    Zenbook 14 OLED saņēmis 16:10 malu attiecības OLED ekrānu ar visai dīvainu, bet ikdienā perfekti izmantojamu 2880 x 1800 izšķirtspēju un pat 90 Hz attēla atsvaidzi. Zenbook 14 OLED pieejams ar vai bez skārienekrāna, pie mums šoreiz nonāca modelis bez skārienekrāna.

    Ikdienā uz aci šos 90 Hz diez vai pamanīsi vai vismaz tie nebūs uzkrītoši līdz sāksi izmantot Zenbook 14 OLED skārienekrānu. Tad gan, visticamāk, var just, ka 90 Hz darbojas plūdenāk. 90 Hz ekrāns arī šo to dos mazāk prasīgās spēlēs, bet jāņem vērā, ka Zenbook 14 OLED ir visai augsta ekrāna izšķirtspēja un procesorā iebūvēta video apakšsistēma, kas nav ideālas kopdzīves formula.

    Jāsaka, ka OLED ekrāns ir tiešām iespaidīgs, tam ir spilgtas un sulīgas krāsas, no IPS un arī VA tehnoloģijām neko tādu nevarēsim sagaidīt. Diemžēl OLED ir arī savas ne tik labās īpašības, jo tā pa īstam Zenbook 14 OLED ekrāns sāk strādāt tikai tad, kad tas sasniedzis aptuveni 60% spilgtumu. Jau pie 50% spilgtuma OLED šķiet pelēcīgs un tas nerāda savas patiesās krāsas. Tas nozīmē, ka vismaz kopā ar Windows ir visai šaura iespēja pieregulēt ekrāna spilgtumu, lai tas izskatītos labi, bet vienlaikus nesvilinātu ārā acis.

    Zenbook 14 OLED ekrāns ir pieejams arī skārienjutīgā izpildīumā, un tam pat iespējams piepirkt klāt digitālo irbuli. 16:10 OLED krāns noteikti ir Zenbook 14 OLED feinākā un pamanāmākā nianse, kad šo klēpjdatoru salīdzina ar citiem līdzīga izmēra un cenas konkurentiem.

    Programmatūra

    Zenbook 14 OLED pavada jau pazīstamā MyASUS lietotne un arī iezadzies ir McAffee antivīruss, kas ir visai agresīvs un uzmācīgs. Pārējā draza nāk kopā ar Windows 11.

    MyASUS lietotne ļauj pielāgot akumulatora uzlādi (60%, 80% vai 100%), kā arī vari paspēlēties ar Wi-Fi un mikrofona iestatījumiem. Ar Wi-Fi iestatījumiem ieteiktu neaizrauties, jo esmu redzējis, ka tie ne vienmēr prot sadarboties ar mājas bezvadu maršrutētājiem.

    ASUS nav šoreiz pakautrējies un McAffee vīruss ir te viša savā godībā. Veiktspējas testi tika laisti ar visu aktīvo McAffee vīrusu uz borta.

    Akumulators

    Ar vienu uzlādi Zenbook 14 OLED darbosies līdz 18 stundām. Vai vismaz tā sola ASUS. PCMark10 Office akumulatora testā Zenbook 14 OLED visai jūtami piekāpjas līderiem ar īstenām gandrīz 10 stundām (ekrāns lietojamā spilgtumā, Wi-Fi iespējots). 75 Wh akumulatoram šis ir lielisks veikums. Inteliskais MacBook Air ar 49.9 Wh sola tikai 11 stundu darbību ar iespējotu Wi-Fi, bet jaunie Apple M1 un M2 procesora Air jau sola 15 līdz 18 stundas. Klēpjdatora uzlāde aizņem aptuveni divas stunds, bet prasīties prasījās jaudīgāku lādētāju.

    Jāņem gan vērā, ka OLED ekrāns pieliek savu roku akumulatora tēriņos. Turklāt te ir arī augstāka izšķirtspēja un 90 Hz.

    Veiktspēja

    Zenbook 14 OLED ir nedaudz iekritis Intel karstajos slazdos – datoriņš manāmi silst dažādu prasīgāku uzdevumu veikšanas laikā. Zenbook 14 OLED dzesēšana ir manāmi skaļa, bet ne pārāk traucējoša. Zemāk redzamās temperatūras ir drīzāk vidējās pie lielākas slodzes. Maksimālās temperatūras bija ap 52 grādiem, kas ir ļoti daudz, ja turi klēpjdatoru uz ceļiem.

    Pie mums nonāca Zenbook 14 OLED ar 8 GB RAM, ko nu nekā nevaru ieteikt, jo gandrīz visi uzdevumi (atzipošana, lietotņu instalēšana un Windows atjaunināšana) laika ziņā teju dubultojās. Ikdienas darbos ar 8 GB RAM nav tik traki, bet var just, ka prasās tomēr 16 GB RAM.

    Uzreiz jāsaka, ka gandrīz visos veiktspējas testos Zenbook 14 OLED ir salīdzinoši lēns, šur tur glābj ātrā 512 GB NVMe PCIe 4.0 atmiņa, bet ar to ne vienmēr ir gana.

    3DMark dati norāda, ka te šoreiz neapskatām spēlēm paredzētu klēpjdatoru, bet vēl arvien vienkāršākajās spēlēs varam sagaidīt tīri ciešamu kadru skaitu sekundē.

    Nobeigumā

    ASUS paveicis visai labu darbiņu ar Zenbook 14 OLED, bet man ir jāsaka, ka biju gaidījis kādu lielāku vizuālo atšķirību, jo Zenbook sērija nu sāk palikt nedaudz apnicīga.

    No veiktspējas arī biju gaidījis ko nedaudz vairāk un noteikti noderētu zemāka klēpjdatora korpusa temepratūras. Protams, mēs darbinām Zenbook 14 OLED visai agresīvi, ikdienā datoriņš tik ļoti nekarsīs, bet jārēķinās, ka augstas temepratūras var būt biežs viesis prasīgākam lietotājam.

    Esmu absolūtā sajūsmā par 16:10 OLED ekrānu ar palielinātu 2880 x 1800 ekrāna izšķirtspēju un 90 Hz attēla atsvaidzi. 14 collās diez vai ko labāku atradīsi. Man arī ļoti patīk, ka eņģe paceļ datoru nedaudz no galda virsmas, tādējādi palīdzot ērtāk rakstīt un arī labāk dzesēt klēpjdatoru.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Puteklis
    19.12.2022 16:57

    Taisnība apskatā, ka 8GB RAM tomēr mūsdienās ir par īsu. Man ir ASUS ZenBook no iepriekšējā gada ar iebūvētu otru ekrānu touchpad vietā, kas līdzi deva NVidia video karti, tā kā tad vismaz video apstrāde neatņem pēdējos, jau tā mazos RAM resursus. Tikai nezinu kāpēc Latvijā gandrīz nav nopērkamas versijas ar 16GB RAM. Kopumā gan dators ir labs, lieliski materiāli un arī tastatūra iet pie sirds. Dators noteikti ir savas cenas vērts, savu gan dabūju bez OLED ekrāna, tikties 200,- eiro lētāk.

    Biteme
    19.12.2022 18:32
    Reply to  Puteklis

    Par īsu – kādos gadījumos? Video rediģēšanai? Tad tā arī jāsaka – video apstrādei, nevis par īsu un punkts.

    Rakstā pieminētais ” uzdevumi (atzipošana, lietotņu instalēšana un Windows atjaunināšana) laika ziņā teju dubultojās” nekādi nepamato, ka šaurā vieta ir tieši RAM. Pat nav teikts, salīdzinot ar ko dubultojās – ar 16GB versiju vai vienkārši krietni jaudīgāku kompi ar citu CPU un disku? Varbūt cilvēki salīdzina ābolus ar kartupeļiem, jo izmērs līdzīgs.

    Pagaidām viss ir “Pamēģināju izmantot ģimenes auto būvmateriālu piegādei, bet nebija īsti piemērots” līmenī. Lai apgalvotu, ka RAM ir par īsu, vajag parādīt bildīti, kurā redzama swap failā ierakstīto/nolasīto datu apjoms – pirms darba uzsākšanas, darba izpildes laikā, un pēc tam, kā arī brīvā RAM apjoms. Lai nebūtu jāskatās kristāla bumbā.

    Last edited 1 year ago by Biteme
    Krisjanis
    20.12.2022 22:47
    Reply to  Biteme

    Ej nost, cik tu esi jūtīgs.

    Kaspars
    11.02.2023 10:03

    Patīk šis aparāts,
    Doma ņemt UM3402YA-KM211W ar
    Ryzen 5825u
    16gb ram
    1 TB ssd
    Pagaidām labākais cipars rd.
    Pirms tam aci metu uz lenovo yoga carbon 14″ oled, bet asus vairāk pieslēgumu iespējas..

    Reklāma