Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenBook 14X OLED (UX5401E) klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS septembra sākumā izziņoja jaunos ZenBook klēpjdatorus ar 14 collu OLED ekrāniem. Tie vēl nav nonākuši līdz veikaliem, tāpēc par cenām ir ļoti grūti spriest. Visticamāk, apskatam saņemtais 14 collu ZenBook 14X OLED (UX5401E) nemaksās zem 1700 eiro, jo tam ir 1 TB ātrs SSD tipa disks un 16 GB operatīvā atmiņa.

    ZenBook 14X papildina ZenBook sēriju, kur jau priekšā ir 13 collu ZenBook klēpjdatori ar OLED ekrāniem. ZenBook 14X ticis pie divu veidu OLED ekrāniem – 4K OLED ar HDR vai arī vari izvēlēties 2.8K OLED ekrānu pat ar 90 Hz. Iepriekš 13 collu ZenBook bija pieejams tikai ar 1080p OLED ekrānu.

    Reklāma

    Jaunajos ZenBook 14X gan 4K, gan 2.8K ekrāni spēs attēlot 100% DCI-P3 krāstelpu un nodrošinās 0.2 ms reakcijas laiku (GtG). ASUS arī uzsver, ka jaunie OLED ekrāni par 70% samazina kaitīgo zilo starojumu.

    ZenBook 14X darbina līdz pat Intel 11. paaudzes Core i7 procesori, 16 GB RAM un līdz 1 TB SSD tipa atmiņa. ZenBook 14X ir Thunderbolt 4, HDMI 2.0, USB 3.2 Gen 2 Type-A pieslēgvietas un microSD karšu lasītājs.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i7-1165G7 (2.8 – 4.7 GHz)
    • Videokarte: Intel Iris Xe Graphics
    • RAM: 16 GB SO-DIMM 4266 MHz LPDDR4X
    • Ekrāns: 14 collas, OLED, WQXGA+ (2880 x 1800, 16:10), 90 Hz, glancēts, NanoEdge (92% ekrāna attiecība pret kopējiem izmēriem), 400 cd/m², 100% DCI-P3, PANTONE Validated
    • SSD: Samsung 1 TB NVMe PCIe 4.0
    • Pieslēgvietas:  2 x Thunderbolt 4 USB Type-C (līdz 40 Gbps), 1 x USB 3.2 Gen 2 Type-A (10 Gbps), 1 x HDMI 2.0b, 1 x microSD karšu lasītājs, 3.5 mm austiņu
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 802.11ax (2×2) + Bluetooth v5.0
    • Izmēri: 31.12 x 22.11 x 1.59 ~ 1.59 cm
    • Svars: 1.3 kg
    • Akumulators: 63 Wh
    • Papildus: baltā krāsā izgaismoti taustiņi, komplektā USB Type-C uz austiņu 3.5 mm pāreja un USB-A uz LAN pāreja, Windows Hello infrasarkano staru kamera
    • Programmatūra: MyASUS, McAffee
    • Cena: apskatam saņemtais modelis pagaidām Latvijas veikalos nav atrodams

    Izskats un uzbūve

    ZenBook 14X noteikti ir nākamais attīstības solis ZenBook sērijā – klēpjdators kļuvis nedaudz labāks visās jomās – tas šķiet veidots no augstvērtīgākiem materiāliem (metāls + plastmasa), kad to salīdzina ar pagājušā gada ZenBook sēriju. Tāpat man ļoti patīk 16:10 ekrāns, kas turklāt ir OLED ekrāns.

    Vienīgā pamatojamā iebilde būtu pret pilnā izmēra USB pieslēgvietas izvietojumu klēpjdatora labajā pusē, jo tur parasti pievienojam datorpeli, bet vads tad sāk manāmi traucēt. Pārējās pieslēgvietas ir USB Type-C ar Thunderbolt 4 un pilna izmēra HDMI. Arī lādēšana norit ar USB Type-C palīdzību un līdzi tiek dots 100 W lādētājs.

    ZenBook 14X ir viltīga eņģe, ka paceļ klēpjdatoru no galda virsmas – vienlaikus tiek uzlabots rakstīšanas ērtums un arī datora dzesēšana. Power pogā ieslēpts pirkstu nospiedumu lasītājs.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    ZenBook 14X ir ļoti ērta tastatūra, tā vēl arvien nespēja aizsteigties garām manam topam (HP EliteBook G6 un G7), kā arī Dell Latitude 9510 bija teju ideālas tastatūras. ZenBook 14X ir nedaudz lielāka izmēra taustiņi, kas vismaz man neļauj parakstīt gana ātri. Protams, tas ir pieraduma jautājums, bet kopumā ZenBook 14X ir ļoti laba tastatūra.

    ASUS NumberPad 2.0 ir vēl viens uzlabojums, bet šis šķiet vairāk uzlabojums uz papīra, jo vismaz man radās iespaids, ka NumberPad 2.0 strādā gluži kā iepriekš redzētie NumberPad citos, vecākos klēpjdatoru modeļos. Iespējams, NumberPad 2.0 ir nedaudz lielāks izmēros, bet man nebija iespējas salīdzināt to ar vecākos ASUS klēpjdatoros redzētiem skārienpaliktņiem.

    Ekrāns

    ZenBook 14X saņēmis 16:10 malu attiecības OLED ekrānu ar visai dīvainu, bet ikdienā perfekti izmantojamu 2880 x 1800 izšķirtspēju. ZenBook 14X pieejams arī ar 90 Hz un arī ar 4K izšķirtspējas OLED ekrāniem un šoreiz mums atsūtīts klēpjdators ar 90 Hz ekrānu.

    Ikdienā uz aci šos 90 Hz diez vai pamanīsi vai vismaz tie nebūs uzkrītoši līdz sāksi izmantot ZenBook 14X skārienekrānu. Tad gan var just, ka 90 Hz darbojas plūdenāk. 90 Hz ekrāns arī šo to dos mazāk prasīgās spēlēs, bet jāņem vērā, ka ZenBook 14X ir visai augsta ekrāna izšķirtspēja un procesorā iebūvēta video apakšsistēma, kas nav ideālas kopdzīves formula.

    Jāsaka, ka OLED ekrāns ir tiešām iespaidīgs, tam ir spilgtas un sulīgas krāsas, no IPS un arī VA tehnoloģijām neko tādu nevarēsim sagaidīt. Diemžēl OLED ir arī savas ne tik labās īpašības, jo tā pa īstam ZenBook 14X OLED ekrāns sāk strādāt tikai tad, kad tas sasniedzis aptuveni 60% spilgtumu. Jau pie 50% spilgtuma OLED šķiet pelēcīgs un tas nerāda savas patiesās krāsas. Tas nozīmē, ka vismaz kopā ar Windows ir visai šaura iespēja pieregulēt ekrāna spilgtumu, lai tas izskatītos labi, bet vienlaikus nesvilinātu ārā acis.

    ZenBook 14X OLED ekrāns ir arī skārienjutīgs un tam pat iespējams piepirkt klāt digitālo irbuli. 16:10 OLED krāns noteikti ir ZenBook 14X feinākā un pamanāmākā nianse. Zemāk redzami maksimālie tehniskie dati, ko vari ieraudzīt kopā ar ZenBook 14X. 4K ekrānu diez vai izvēlētos, jo tas tikai lieki tērēs procesora un akumulatora resursus, bet 2880 x 1800 ir kā punkts uz i 14 collās.

    Programmatūra

    ZenBook 14X pavada jau pazīstamā MyASUS lietotne un arī iezadzies ir McAffee antivīruss, kas ir visai agresīvs un uzmācīgs. Pārējā draza nāk kopā ar Windows 10, bet pie desmitās logu versijas neuzkavējos ilgi, jo ZenBook 14X ir viens no pirmajiem ASUS datoriem, kas ir saderīgs ar Windows 11. Uzreiz lieku virsū burtiski aizvakar iznākušo Windows 11 un tikai tad sāku darbināt veiktspējas testus.

    MyASUS lietotne ļauj pielāgot akumulatora uzlādi (60%, 80% vai 100%), kā arī vari paspēlēties ar Wi-Fi un mikrofona iestatījumiem. Ar Wi-Fi iestatījumiem ieteiktu neaizrauties, jo esmu redzējis, ka tie ne vienmēr prot sadarboties ar mājas bezvadu maršrutētājiem.

    ASUS nav šoreiz pakautrējies un McAffee vīruss ir ielikts arī oficiālajā tehniskajā specifikācijā, kas atrodama ražotāja mājaslapā.

    Akumulators

    Ar vienu uzlādi ZenBook 14X darbosies līdz 12 stundām. PCMark10 Office akumulatora testā ZenBook 14X visai jūtami piekāpjas līderiem ar īstenām gandrīz 9 stundām (ekrāns lietojamā spilgtumā, Wi-Fi iespējots). 63 Wh akumulatoram šis ir lielisks veikums. Inteliskais MacBook Air ar 49.9 Wh sola tikai 11 stundu darbību ar iespējotu Wi-Fi, bet jaunie Apple M1 procesora Air jau sola 15 līdz 18 stundas. Klēpjdatora uzlāde aizņem aptuveni pusotru stundu, jo tam ir jaudīgs lādētājs.

    Jāņem gan vērā, ka OLED ekrāns pieliek savu roku akumulatora tēriņos. Turklāt te ir arī augstāka izšķirtspēja.

    Veiktspēja

    ASUS lepojas ar to, ka ZenBook 14X ir ļoti ātra SSD tipa atmiņa. Un tā arī ir! ZenBook 14X uzrāda gandrīz tos ātrumus, kas tiek solīti bukletā. Gandrīz 7000 MB/s nolasīšanai ir pamatīgs datu pārraides ātrums par jaudīgos galddatoros.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza vairāk nekā pieņemamu 4295 punktu rezultātu, kas ir aptuveni ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) līmenis, bet manāmi piekāpjas citiem spēlēm paredzētiem klēpjdatoriem, piemēram, ASUS ROG Zephyrus G14 (5056).

    3DMark dati norāda, ka te šoreiz neapskatām spēlēm paredzētu klēpjdatoru, bet vēl arvien vienkāršākajās spēlēs varam sagaidīt tīri ciešamu kadru skaitu sekundē.

    PCMark 10 testā ZenBook 14X uzrāda visai gaidītu rezultātu virs 4600 punktiem.

    Tagad parunāsim par ZenBook 14X dzesēšanu. Tā nav ideāla, bet tā dēvētais thermal throttling jebšu procesora veiktspējas samazināšana, jo tas sasniedz pārāk augstu temperatūru, parādās tikai pie ļoti smagiem veiktspējas testiem. Pieļauju, ka ikdienā šī nebūs problēma nevienā mirklī. Jāsaka arī, ka pa ilgiem gadiem atkal var ieteikt Intel 11. paaudzes darbinātus klēpjdatorus, jo tie vairs nav karsti un nenodzesējami.

    Nobeigumā

    ASUS šoreiz ir lieliski nostrādājis ZenBook 14X – te ir fantastisks OLED ekrāns, viena no labākajām tastatūrām, klēpjdatoram ir pietiekams akumulatora darbības laiks un dators nepārkarst gandrīz nekad. ZenBook 14X ir aprīkots arī ar pirkstu nospiedumu lasītāju, dators būvēts no patīkamiem materiāliem un rada gandrīz ideālu iespaidu par sevi.

    Laikam vienīgais iebildums ir pret USB izvietojumu, bet tas ir pieciešams, ja izmanto bezvadu peli vai kādu datorpeli ar mazāka izmēra bezvadu signāla uztvērēju.

    Esmu absolūtā sajūsmā par 16:10 OLED ekrānu ar palielinātu 2880 x 1800 ekrāna izšķirtspēju un 90 Hz attēla atsvaidzi. 14 collās diez vai ko labāku atradīsi. Man arī ļoti patīk, ka eņģe paceļ datoru nedaudz no galda virsmas, tādējādi palīdzot ērtāk rakstīt un arī labāk dzesēt klēpjdatoru. Šis gan nav diez ko ērti, ja tiešām grasies ZenBook 14X turēt klēpī.

    Patika

    • OLED 16:10 ekrāns ar augstāku izšķirtspēju un 90 Hz
    • ātrdarbība un dzesēšana
    • tastatūra

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • USB izvietojums
    • ja ļoti piesienas, tad arī lādētājs varēja būt mazāks izmēros
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma