Web Analytics
More
    Reklāma

    Lietuva rosina visiem atteikties no ķīniešu viedtālruņiem

    Jaunākie raksti

    Lietuvas Aizsardzības ministrija ieteikusi izvairīties no Ķīnas ražotāju viedtālruņiem, jo tajos ir iebūvēti dažādi satura cenzēšanas rīki. Xiaomi viedtālruņos esot iebūvēti rīki, kas spējot noteikt dažādus atslēgas vārdus un tos cenzēt. Šo vārdu skaitā ir frāzes par Tibetas brīvību un Taivānas neatkarību, kā arī ar demokrātiju saistītas frāzes un vārdi.

    Xiaomi Mi 10T 5G viedtālrunī šāda satura cenzēšana ir izslēgta viedtālruņiem, kas paredzēti pārdošanai Eiropā, bet šos cenzūras filtrus varot attālināti atkal ieslēgt, ja rodas kāda nepieciešamība. Atklāts, ka viedtālrunis sūtījis šifrētus lietotāja paradumu datus uz serveri Singapūrā.

    Reklāma

    Līdzīga problēma esot atklāt arī Huawei P40 5G, bet OnePlus šādas darbības neesot atrastas. Ja Huawei P40 5G lietotājs neatrod vēlamo lietotni Huawei App Gallery, meklējums tiek novirzīts uz citām vietām lietotnes iegūšanai, kas ne vienmēr var būt drošs risinājums.

    Lietuva rekomendē nepirkt jaunus tā dēvētos Ķīnas ražotāju viedtālruņus, kā arī pēc iespējas tikt vaļā no jau iegādātiem viedtālruņiem.

    Ķīnas un Lietuvas attiecības ir saspīlētas pēc tam, kad Ķīna pieprasīja Lietuvai no Pekinas atsaukt vēstnieku, jo Taivāna paziņoja, ka tās vēstniecību Lietuvā dēvē par Taivānas pārstāvniecību. ASV prezidents Džo Baidens jau pagājušajā nedēļā esot uzsvēris, ka pilnībā atbalsta Lietuvu.

    Ar pilnajiem pētījuma rezultātiem var iepazīties šeit.

    Komentārs no Huawei:

    Huawei vienmēr darbojas pēc godīguma principa, ievērojot to valstu un reģionu likumus un noteikumus, kuros tas darbojas. Uzņēmums par galveno prioritāti uzskata kiberdrošību un lietotāju privātuma aizsardzību. Huawei ir guvis ievērojamus panākumus kiberdrošības jomā vairāk nekā 170 valstīs un reģionos un ir apkalpojis vairāk nekā 3 miljardus lietotāju visā pasaulē.

    Dati nekad netiek apstrādāti ārpus Huawei ierīcēm un Huawei vienmēr veic pārredzamas darbības, apkopojot tikai nepieciešamos datus no klientiem un izmantojot tos, lai uzlabotu personalizētos piedāvājumus un kopējo lietotāja pieredzi. Runājot par datu izmantošanu Huawei viedtālruņos, AppGallery apkopo un apstrādā tikai tos datus, kas nepieciešami, lai ļautu klientiem meklēt, lejupielādēt un lietot trešo pušu izstrādātās lietotnes, tāpat kā to dara citi lietotņu veikali. Programmatūras Petal Search un AppGallery ir saņēmušas Eiropas privātuma zīmogu par atbilstību GDPR nosacījumiem. Huawei skaidri norāda, kuras lietotnes ir no publiski pieejamiem avotiem, tāpēc lietotājs nav spiests tās lejupielādēt. Mēs veicam drošības pārbaudes, lai pārliecinātos, ka lietotājs lejupielādē tikai tās lietotnes, kas ir drošas un darbojas HMS ierīcēs.

    Mēs ievērojam katras valsts un reģiona, kurā darbojamies, likumus, un mums rūp mūsu klienti, mūsu partneri un visi cilvēki, kuri izmanto mūsu tehnoloģijas un kurus tās ietekmē. Arī datu apstrādei tiek pievērsta rūpīga uzmanība un tie tiek apstrādāti lokāli, attiecīgi ES/EEZ regulējumiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    25 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    23.09.2021 09:58

    Nu paziņojums jau ir amerikāniski lecīgi skaļš, bet vērts apsvērt arī tautai. Nu lielu un svarīgu posteņu izpildītājiem, jau sen ķīniešu telefoni ir aizliegti.

    Kursors.lv
    23.09.2021 10:53
    Reply to  KKTK

    Jā, mans secinājums ir līdzīgs. Ļoti skaļi izteikumi un daļa atrasto problēmu kā tādas ir zināmas jau sen visiem, kas kaut cik seko tehnoloģijām. Personīgi es šo pētījumu izmantoju tikai tāpēc, lai atgādinātu cilvēkiem par šiem riskiem.

    Sandis
    23.09.2021 10:05

    Ko tad viņu vietā var nopirkt, kas nav ražots Ķīnā?

    Kaspars Baradach
    23.09.2021 10:18
    Reply to  Sandis

    Neizliecies par muļķīti))) faktiski runa ir par Kīniešu softu, kurš ir ķīnas zīmolu aparātos. Ķīnā uzražotam abolam ķīņieši neraksta softu.

    Opaa
    23.09.2021 10:40
    Reply to  Sandis

    Samsung, Apple, Sony, Asus

    Janis Murnieks
    23.09.2021 10:43
    Reply to  Opaa

    Asus – so secure, jo izņemot no kastes vairs neieslēdzas? :D

    ColorOS
    23.09.2021 10:48

    Un kā paliek ar Android One, kur ir pliks andris bez krāsainām kiniešu buNbiņām? Jeb arī tajā pamanās iestumt dzeguzēnu?

    Kursors.lv
    23.09.2021 10:51
    Reply to  ColorOS

    Tur ir tikai košeri labumi no mūsu amerikāņu draugiem.

    ColorOS
    23.09.2021 11:37

    Ir cilvēki, kas ravē laukā google services, instalē .apk un dzīvo ar apziņu ka ir izkļuvuši no matricas))

    Andris
    23.09.2021 10:48

    Xiaomi Krievijas pārstāvniecība iau atbildēja un visu Lietuvas apgalvoto noliedza…
    В ответ на наш запрос представители Xiaomi предоставили официальное заявление, в котором опровергается наличие «шпионских» инструментов в своей продукции.

    «Устройства Xiaomi не подвергают цензуре сообщения для своих пользователей или от них. Xiaomi никогда не ограничивала и никогда не будет ограничивать и блокировать персональные действия пользователей смартфонов компании, такие как поиск, звонки, просмотр веб-страниц или использование сторонних коммуникационных программных обеспечений.

    Xiaomi полностью уважает и защищает законные права всех пользователей. Возможности сторонних рекламных фильтров на устройствах Xiaomi отключены в ЕС и в любой юрисдикции, где их использование противоречит действующим законам. Xiaomi соблюдает Общие правила защиты данных Европейского Союза (GDPR)», — заявила компания.

    Kursors.lv
    23.09.2021 10:51
    Reply to  Andris

    Ko gan citu teiks Xiaomi.

    digitalk
    23.09.2021 11:27
    Reply to  Andris

    — Не виноватая я, он сам пришёл!

    (c) Briljanta roka

    Oskars
    23.09.2021 11:46

    Ar ko ASV izstradata programmatuura butu labaka? Tieshi sho pashu dara. Tikai liela dalja pasaules dejo lidzi ASV. Piemers, facebook, google, ari sava dalja Apple. Nu nestastiet, ka neievac info. Es gaidu, kad Lietuva pateiks skarbu vardu pret ASV kompanijam. Atvainojos, piechuraja bikses, neko neteiks pret ASV.

    Kursors.lv
    23.09.2021 12:05
    Reply to  Oskars

    Šis nav par bikšu piečurāšanu, bet par to, kas ir un kas nav sabiedrotie. Ķīna nav, bet ASV ir.

    Oskars
    23.09.2021 14:28

    Sabiedroto tehnologijas isti nav. Visas lielvalstis spiego dazhados veidos. Un Lietuva ka leta padauza lec lidzi. Es neesu prokrievisks, proamerikanisks, vai prokinisks, bet gan skarbs pret lielo valstu untumiem, noteikumiem. Ko Cisco toreiz dabuja par backdoor savos dzelzhos? Protams ka neko.

    digitalk
    23.09.2021 14:35
    Reply to  Oskars

    nevis lec līdz, bet tur taisnu mugurkaulu, tāpat kā pret Putleru un Baķku, sūkātāj.

    Oskars
    23.09.2021 14:43
    Reply to  digitalk

    Izlabosim tevis rakstito. Es nesukaju un neesu sukatajs. Bet par tevi gan ta izskatas, jo tu ari lec lidzi turpat kur Lietuva.

    digitalk
    23.09.2021 14:45
    Reply to  Oskars

    ja tu bez iemesla salīdzini Lietuvas ārpolitiku ar maucību, tad mans vērtējums par tevi, kā «Zilās austeres» štata minetistu, ir visai adekvāts.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Karlis
    25.10.2021 11:15
    Reply to  digitalk

    stulbs komentārs

    Krotow
    23.09.2021 12:45

    Telefoni ir štrunts. Kad nobloķēs iespēju lietot un saņemt preces no Ķīnas internetveikaliem, tad gan sāksies :D

    Elektriķis
    24.09.2021 08:40
    Reply to  Krotow

    Vai nav tā ka sūtījumu maksa no Ķīnas ir tik maza tādēļ, ka šī valsts ir kaut kādā attīstības valstu sarakstā, un citas valstis dotē šo pasākumu? Vai nepietiktu ar to ka mēs sāktu maksāt to pašu naudu par sūtīšanu kā piem. Amazonā?

    Propišaiskis
    23.09.2021 13:31

    Jau gadiem ilgi lietoju tikai Lietuvā ražotus viedtālruņus!

    Krotow
    23.09.2021 14:09
    Reply to  Propišaiskis

    Ar ripu.

    Oskars
    24.09.2021 06:17

    Tadiem ka digitalk un Lietuvieshu tukshajam galvinjam. Par so gan jau shadi teiks, Google nespiego, ta ir tikai jauna programmas papildus iespeeja.
    https://youtu.be/nk-Ghf1L6R4

    Kursors.lv
    24.09.2021 09:02
    Reply to  Oskars

    Šajā konkrētajā gadījumā tā arī izskatās. Tev patīk visur sameklēt konspirāciju teorijas un reptiloīdu mēģinājumus pārņemt pasauli? :)

    Reklāma