Web Analytics
More
    Reklāma

    Fractal Design Celsius+ S36 Dynamic AIO dzesēšanas sistēmas apskats

    Jaunākie raksti

    Fractal Design zināms kā augstas raudzes datoru koprusu ražotājs, bet ne visi zina, ka Fractal Design ražo arī tā dēvētās AIO jeb viss-vienā šķidruma dzesēšanas sistēmas. Fractal Design Celsius+ S36 sērijas dzesēšanas sistēma pieejama Celsius+ S36 Dynamic un arī Celsius+ S36 Prisma versijā. Dynamic versijā ir mazāks RGB LED izgaismojuma apjoms, bet Prisma versijā RGB LED izgaismojums ir arī ventilatoros. Nedaudz atšķiras arī cenas par labu mazāk krāšņajai Celsius+ S36 Dynamic.

    Fractal Design ar Celsius+ S36 Dynamic un arī Celsius+ S36 Prisma versijā nespēlē tikai vienā līgā ar RGB izgaismojumu – Fractal Design prot sadarboties ar ASUS AURA, Gigabyte Fusion, MSI Mystic Light, Razer Chroma un ASRock Polychrome izgaismojumu, kas noteikti ir liels pluss. Atliek vien Celsius+ S36 Dynamic vai Prisma ievietot datorā, saslēgt visus vadus un izgaismojums sasinhronizēsies ar sistēmplates un citiem izgaismojumiem.

    Reklāma

    Fractal Design piedāvā Celsius+ S36 sērijas dzesēšanas sistēmas arī citos izmēros.

    Šķidruma dzeses sistēmas parasti izvēlas tie, kuri virstaktē datoru procesorus, bet arī efektīvas gaisa dzesēšanas sistēmas mēdz būt vienlīdz labas ar šķidruma dzesi pie noteiktiem apstākļiem, bet drošāk tomēr atdot datora procesora siltumu šādai AIO tipa šķidruma dzesēšanai, nevis paļauties uz ideāli nodzesētu datora korpusu.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesora ligzdas (Intel): 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3, 2066
    • Procesora ligzdas (AMD): AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+, TR4 (ar iepakojumā iekļauto AMD Threadripper adapteri)
    • Termopasta: jau rūpnīcā uzlikta
    • Termobloka augstums: 45 mm
    • Ūdens sūkņa darbības ātrums: līdz 3600 apgr. min
    • PWM kontrole:
    • Troksnis: 20 dBA
    • Maksimālais sūkņa spiediens: 1.46 mm H2O pie 50°C
    • Paredzamais darbības ilgums: 50 000 stundu
    • Šķidruma cauruļu garums: 400 mm
    • Ventilatoru kontrole: duāla (auto vai PWM)
    • Cena: 190 eiro (Celsius+ S36 Dynamic) vai 220 eiro (Celsius+ S36 Prisma)

    Izskats un uzbūve

    Celsius+ Dynamic un arī Celsius+ Prisma pieejami trīs izmēros – S24 (240 mm radiators ar 2x 120 mm ventilatoriem), S28 (280 mm radiators ar 2x 140 mm ventilatoriem) un S36 (3600 mm radiators ar 3x 120 mm ventilatoriem), bet šodien apskatīsim tikai Celsius+ S36 Dynamic, kas, manuprāt, ir visjēdzīgākais pirkums, ja ir jādzesē tiešām karstu un virstaktētu procesoru. Celsius+ S36 Dynamic radiatora izmēri ir 123 mm x 30 mm x 403 mm.

    Celsius+ S36 Dynamic komplektā iekļauti trīs Fractal Design Dynamic X2 GP-12 PWM ventilatori bez RGB LED, bet Prisma sērijā ir Fractal Design Prisma ventilatori ar RGB LED, tā arī ir visa šo dzesēšanas sistēmu atšķirība.

    Attēls: Fractal Design

    Iepakojumā atradīsi visu, lai Celsius+ S36 Dynamic būtu izmantojams kopā ar jebkuru modernu procesoru. Komplektā iekļauti jau minētie trīs 120 mm PWM ventilatori, procesoru ligzdu adapteri un skrūves. Katrai līdzi dotajai lietiņai ražotājs pievienojis aprakstu un izmērus, kas mūsdienās ne vienmēr ir ierasta prakse, bet tik universālam dzesētājam bez šāda apraksta iztikt būs sarežģīti.

    Celsius+ S36 Dynamic versijā vienīgais RGB LED izgaismojums ir uz dzesēšanas iekārtas galvas – izgaismots ir ražotāja nosaukums ir šķidruma sūkņa perimetrs. Siltuma apmaiņas elements veidots no vara, tam jau ir uzklāta termopasta un uzlikts virsū aizsargvāciņš, lai pasta netiktu netīšām nokasīta nost. Papildu termopasta līdzi dota netiek.

    Celsius+ S36 Dynamic izmanto Asetek 6. paaudzes sūkni un radiatora dizainu, lai arī jau ir pieejama 7. šīs tehnoloģijas paaudze.

    Sūkņa galā ir tikai viens 3-kontaktu vadiņš (CPU_FAN), kas arī kontrolē sūkņa darbību, bet RGB LED gaismas tiek pārvaldītas no kontaktiem, kas izvietoti uz radiatora, attiecīgi pār sistēmplati netiek vilkti lieki vadi, sabojājot estētiku. Lietotājs var izvēlēties – darbināt Celsius+ S36 Dynamic automātiskajā režīmā vai arī doties sistēmas BIOS un iestatījumos PWM sūkņa darbību pēc saviem ieskatiem. Pārslēgties starp šiem režīmiem iespējams ar sūkņa virspuses pagrozīšanu.

    Uzstādīšana

    Celsius+ S36 Dynamic uzstādīšana ir visai vienkārša – pie radiatora pieskrūvējam ventilatorus un savienojam ventilatoru vadus. Nedaudz jāuzmanās, lai tālāko no ventilatoriem pieskrūvējam pareizā virzienā, jo vads vad būt par īsu, lai sasniegtu uz radiatora izvietoto kontaktu. Skrūvējam iekšā datora korpusā.

    AMD platformā ir vienkārši pievienot ūdens sūkni pie procesora – izmantosim jau pie sistēmplates pievienoto montēšanas vietu, bet pašam sūknim gan nākas uzlikt AMD paredzēto adapteri. Šī adaptera nomaiņa norit vienkārši, atliek vien to nedaudz pagriezt pret pulksteni, lai noņemtu un pa pulksteni, lai nostiprinātu adapteri vietā. Sūknis pie procesora stiprinās ar lielām skrūvēm, tām pietiek tikai ar roku un pirkstu stiprību, nekādus papildu instrumentus var neizmantot.

    Dzesētspēja

    Tagad varam ķerties pie kāda veiktspējas testa, lai noteiktu, cik labi Celsius+ S36 Dynamic tiek galā ar procesora dzesēšanu.

    Izmantotās komponentes:

    Celsius+ S36 Dynamic iespējams darbināt automātiskajā režīmā, kur Fractal Design paši būs izvēlējušies ventilatoru darbības ātrumu, bet vari arī pārslēgties PWM režīmā, kur par dzesēšanu rūpēsies sistēmplate ar saviem vai lietotāja iestatījumiem. Pilnā jaudā Celsius+ S36 Dynamic var būt nedaudz skaļāks, nekā biju gaidījis, bet tam jau ir iespēja pielāgot ventilatoru darbību manuāli.

    Šie ir AUTO režīma dati:

    Kā var labi redzēt, tad Celsius+ S36 Dynamic lieliski tiek galā ar AMD Ryzen 9 5900X nodzesēšanu.

    Varam redzēt, ka Celsius+ S36 Dynamic nevienā mirklī veiktspējas testu laikā nav ļāvis procesoram pārkarst.

    Tagad kārta PWM režīmam:

    Te uzreiz jāsaka, ka PWM režīmā par dzesēšanas niansēm rūpējas lietotājs pats vai arī to automātiski paveic sistēmplates iestatījumi. Jūtami uzlabojas procesora ātrdarbība sintētiskajā testā.

    Arī temperatūra ir zemē no gandrīz 76 grādiem AUTO režīmā uz 67 grādiem PWM režīmā.

    HWinfo rāda to pašu ainu, ka ar tā dēvēto trottlošanu problēmu nav.

    Nobeigumā

    Fractal Design Celsius+ S36 Dynamic ir ļoti spējīga tā dēvētā AIO procesora dzesēšanas sistēma. Iespējams, ikdienas lietotājam ar Intel 9., 10. un 11. paaudzes paaudzes i7 procesoru pietiktu arī ar Celsius+ S24 Dynamic vai Celsius+ S28 Dynamic, bet karstos i9 procesorus gan būtu prātīgāk dzesēt ar lielo Celsius+ S36 Dynamic. Līdzi tiek doti gana klusi un efektīvi ventilatori.

    Man patīk, ka Celsius+ pieejams ne tikai trīs izmēros, bet arī ar RGB LED Celsius+ Prisma modeļos vai bez RGB Celsius+ Dynamic modeļos.

    Celsius+ S36 Dynamic ir padomāts par to, lai vadu mudžeklis nebūtu lietotāja problēma – no sūkņa galvas ārā nāk tikai viens neliels vadiņš, kamēr visi citi vadi paslēpti zem austā materiāla, kas nosedz mīksta materiāla caurules.

    Celsius+ S36 Dynamic spēs nodzesēt arī virstaktētus trakos Intel Core i9 un jaunos AMD procesorus, bet mazāku siltumu izdalošajiem procesoriem vari izvēlēties kādu mazāka izmēra un lētāku Celsius+ Dynamic vai Celsius+ Prisma modeli.

    Noteikti uzmanies no AUTO režīma, tas ir daudz mazāk spējīgs par PWM režīmu un sistēmplates iestatījumiem. Pie vidējas un zemas slodzes AUTO režīms būs klusāks, bet pie pilnas slodzes un virstaktēta procesora izvēlies PWM režīmu.

    Patika

    • nav vadu mudžekļa
    • līdzi tiek dota laba instrukcija
    • visai kluss ikdienas darbībā

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • uzmanīgi ar vadu garumiem – nomēri pirms skrūvē klāt
    • AUTO režīmā jūtami karstāks par PWM
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    05.05.2021 14:20

    Man tā no alas skatoties liekas, ka visšķībāk datorkorpusā pūš video karte (paskaidrošu – CPU tomēr pūš smuki uz aizmuguri, kur silto gaisu tūlīt tālāk izpūš vēl viens ventilators). Tāpēc man liekas, ka video karte būtu pirmā jādzesē ar ūdeni – tādejādi pārnesot siltumu un ventilatorus uz korpusa ārmalu. CPU, tad jau tikai kā nākošais solis…

    sth
    02.09.2021 09:15

    Ko visi tā uz to AIO ūdens dzesi skatās?! Dārgāka, stipri efektīvāka tā nav, pie tam pastāv zināms risks, ka var aiziet pa pieskari. Kā arī radiators traucē normālai gaisa plūsmai korpusā.

    Biju no rokām nopircis kompi tieši ar šādu sistēmu. 3700x pīķī gāja līdz 76oC, 3080 karsa līdz 78-80oC spēlēs. Tā kā zem pumpja stāv tomēr dārga videokarte un palasot ārzemju resursos atsauksmes par šo AIO, nolēmu neriskēt un pārliku visu uz gaisa dzesi. Plus nelielas voltāžas korekcijas bios’ā un Afterburner’ī. Rezultātā tagad stress testos pie 100% CPU slodzes uz 4.3GHz temperatūra ir max 65oC, spēlēs CPU karst līdz 56-60oC, videokarte max 70oC.

    Skaņa? Nu nez – radiatoram tāpat ir 3x ventilatori. CPU dzesētājs ar 2x PWM ventilatoriem, ko uzliku vietā, ir pat klusāks kā pumpis.

    Reklāma