Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenBook Duo 14 (UX482) apskats – divu ekrānu klēpjdators jau otrajā paaudzē

    Jaunākie raksti

    ASUS jau kādu laiku piedāvā visai dullo ZenBook Duo klēpjdatoru sēriju, kas izceļas ar diviem ekrāniem vienā klēpjdatorā. Šis tas tiek ziedots, lai iespiestu 14 collu datorā divus ekrānus, bet toties tiek iegūts ekrāna laukums, kur izvietot dažādas pavadošās lietotnes, kas citkārt atrastos fonā un nebūtu redzamas.

    Šoreiz apskatam saņemts jaunai ZenBook Duo UX482 klēpjdatora modelis ar 14 collu 1080p ekrānu, ScreenPad Plus papildekrānu, un ZenBook Duo ir gana viegls, lai to pat nēsātu apkārt. ZenBook Duo ir svaigs Intel 11. paaudzes procesors, jaunais Wi-Fi 6 un pamatīgi ilga akumulatora darbība.

    Reklāma

    Sliktās ziņas? ScreenPad Plus papildekrāns vēl arvien aizņem vietu klēpjdatora tastatūras daļā, tāpēc pati tastatūra un skārienpaliktnis ir visai saspiesti, kas ne vienmēr būs ideāli, ja grasies daudz strādāt ar tekstiem.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: četru kodolu Intel Core i7-1165G7, 2.8 GHz (12M Cache, 4.7 GHz)
    • Videokarte: Intel Iris Xe Graphics, pieejams arī ar GeForce MX450, 2 GB GDDR6
    • Operētājsistēma: Windows 10
    • RAM: uzlodēts 16 GB LPDDR4X (2133 MHz)
    • Ekrāns: 14 collu IPS-level 1080p (1920 x1080) 16:9 NanoEdge, 100% sRGB, Pantone Validated, 400 cd/m², ar digitālā irbuļa atbalstu + 12.65 collu (1920 x 515) ScreenPad Plus skāriernekrāns ar digitālā irbuļa atbalstu
    • Atmiņa: 1TB PCIe Gen3 x4 NVMe SSD
    • Pieslēgvietas: 1x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 2x Thunderbolt 4 (ar display / power delivery), 1x HDMI 1.4, 1x 3.5mm Combo Audio Jack, 1 x microSD karšu lasītājs
    • Wi-Fi: 2×2 Wi-Fi 6 802.11ax, Bluetooth 5.0
    • Svars: ap 1.60 kg
    • Izmēri: 32.40 x 22.20 x 1.69 ~ 1.73 cm
    • Akumulators: 70 Wh, 4 šūnas, līdz 22h darbība ar izslēgtu ScreenPad Plus vai līdz 15h ar ieslēgtu papildu ekrānu
    • Papildu: izgaismota tastatūra, ASUS Pen, maciņš, mugursoma, atbalsta kāja komplektā, atbilst MIL-STD 810H
    • Krāsa: Celestial Blue
    • Cena: apskatam saņemtais dators maksā aptuveni 2100 eiro

    Izskats un uzbūve

    Jāsaka, ka ASUS dizaineri ir nedaudz noslinkojuši, kad šī gada ZenBook Duo 14 UX482 salīdzina ar pagājušā gada ZenBook Duo 14 UX481 modeli – ātrumā pamanīt kādu atšķirību abu datoru uzbūvē no ārpuses nevarēsi. Ja tā stingri ņem, tad arī iekšpusē ir visai maz izmaiņu. Lielākā, redzamākā un arī funkcionālākā pārmaiņa ir otrā ScreenPad Plus ekrāniņa jaunās eņģes, kas to paceļ gaisā par aptuveni 15 grādiem. Pagājušā gada ZenBook Duo ScreenPad Plus ekrāniņš netika pacelts gaisā, tas bija vienā līmenī ar tastatūru un uz šo ekrāniņu nācās skatīties no sāna, tādējādi arī attēls šķita mazāk iespaidīgs.

    ZenBook Duo ir izmēros visai mazs 14 collu klēpjdators, faktiski šoreiz tiešām jāsaka, ka ZenBook Duo ar savām 14 ekrāna collām un NanoEdge niecīgajām ekrāna apmalēm ir pat mazāks par manu 13.3 collu HP Elitebook pagājušā gada modeli. ZenBook Duo ir kādu nieku biezāks un noteikti smagāks par 13.3 collu HP Elitebook, bet ir pārsteidzoši redzēt, kādā korpusa izmērā ASUS izdevies iespiest ZenBook Duo 14 collu ekrānu. ZenBook Duo gan nav nekāds vieglais, tas sver ap 1.6 kilogramiem, kas modernam 14 collu klēpjdatoram ir visai daudz.

    ZenBook Duo veidots no alumīnija (ārpusē vāks), kamēr iekšpusē klēpjdatoram ir tikai abu ekrānu laukumi un atvēlēta neliela vieta tastatūrai ar skārienpaliktni. Neviens kvadrātcentimetrs nav izniekots, nav pat atradusies vieta, kur salīmēt visādas procesoru un videokaršu ražotāju uzlīmes. ZenBook Duo pieejams vienā pašā tumši zilganā nokrāsā.

    Man ļoti patīk ASUS ErgoLift dizaina eņģes – tās paceļ ZenBook Duo nedaudz no galda virsmas, attiecīgi dators var labāk ventilēties, tāpat arī tastatūra tiek novietota nedaudz ērtākā leņķī un ekrāns tiek piepacelts aptuveni 2 cm augstāk, tuvāk ērtākam ekrāna novietojumam pret lietotāja acīm. Arī ScreenPad Plus ekrāns tiek pacelts, tādējādi datoram tiek pavērtas plašāk arī dzesēšanas atveres.

    Arī līdzi dotais uzlādes vads ir saprātīgos izmēros, tas ir salīdzinoši kompakts un varbūt pat dēvējams par vieglu. Te gan jānorāda, ka ZenBook Duo uzlādei vajag vien 65 W lādētāju, jo datoram nav nekādas super jaudīgās videokartes. Pieslēgvietu klāsts nav ļoti plašs, bet gana pieklājīgs – viena kantainā Type-A USB pieslēgvieta, divas USB Type-C pieslēgvietas, microSD karšu lasītājs 3.5 mm austiņu un arī HDMI pieslēgvietas.

    Tāda nu ir tastatūra

    Nelielie skaļruņi darbojas gana pārliecinoši. Tie nav šāda izmēra klēpjdatorā labākie dzirdētie skaļruņi, bet ar tiem noteikti pietiks kādai filmai pievakarē. ASUS reklāmas materiālos piesauc arī sadarbību ar Harman Kardon.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Tastatūra rakstīšanai ir noteikti dēvējama par patīkamu, taustiņu piespiediena attālums ir 1.4 mm, vari just, ko tieši dari. Tas ir retums klēpjdatoros. Visa tastatūra ir jūtami pastumta uz lietotāja pusi, tātad ekrāns būs tālāk no acīm, nekā to esam raduši redzēt 13.3 un 14 collu klēpjdatoru modeļos. Protams, te uzreiz rodas jautājums, vai šāda taustiņu izmēru un tastatūras novietojuma ziedošana ir piedodama, kad sākam izmantot otru ScreenPad Plus ekrānu.

    ZenBook Duo lielākais mīnuss vismaz manās acīs ir varbūt ne pati tastatūra un skārienpaliktņa izmērs, bet gan pāris pogu izmēri. Labā Shift un Enter izmēri ziedoti, lai ZenBook Duo ietilpinātu otru ScreenPad Plus ekrānu. Arī skārienpaliktņa novietojums ir drīzāk neierasts, bet pie tā varētu ilgākā laikā pierast. Grūtāk pierast ir pie tā, ka skārienpaliktnis ir vertikāli novietots.

    Blakus man abus šī un pagājušā gada ZenBook Duo nolikt neizdevās, bet šķiet, ka šoreiz ar tastatūru veicies daudz labāk – tā šķiet jēdzīgāka izmēra (pāris milimetri šurpu vai turpu daudz ko maina), arī virzientaustiņi ir izvietoti atsevišķi un ērtāk izmantojami.

    Ekrāns + ScreenPad Plus

    ZenBook Duo ticis pie 14 collu IPS-level 1080p (1920 x1080) NanoEdge ekrāna ar 100% sRGB krāstelpas attēlojumu un arī pie 12.65 collu (1920 x 515) ScreenPad Plus skāriernekrāna. To visu papildina ErgoLift eņģe, kas nedaudz piepaceļ datoru no galda virsmas. ErgoLift eņģe gan nav diez ko ērta, kad vēlies datoru turēt uz ceļiem. Tāpat jārēķinās, ka ar visām ErgoLift eņģēm ZenBook Duo ekrāna augšdaļa būs zemāk par standarta 13.3 collu klēpjdatora ekrānu (sliktāk acīm, skaustam, sēdpozīcijai kopumā), jo visas ekrāna apmales ir niecīgas, arī apmale zem ekrāna. ZenBook Duo līdzi nāk vēl tāds kā salokāms trijstūra atbalsts (līdzīgi kā iPad cietajiem koverīšiem), kas vēl nedaudz piepaceļ datoru, tas nedaudz var kompensēt šīs problēmas.

    ZenBook Duo galvenais ekrāns ir visai spilgts (400 cd/m²), bet attēla kvalitāte ir drīzāk viduvēja, to nedaudz izcūko atspīdumi. Es arī teiktu, ka ZenBook Duo papildu ekrāns ir minimāli matēts, tas mēdz rādīt atspīdumus. Kopumā nav slikti, bet pie šādas cenas jau ir vēlme tomēr redzēt kādu nieku foršākus ekrānus.

    ScreenPad Plus papildu ekrānam ir 12.65 collu diagonāle, 1920 x 515 izšķirtspēja un šis ir skārienekrāns. ZenBook Duo līdzi komplektā tiek dots arī digitālais irbulis, lai būtu ērtāk darboties ScreenPad Plus papildu ekrānā, bet bez šī irbuļa var mierīgi iztikt. Datorā arī nav paredzēta vieta, kur irbuli ievietot, tāpēc to, visticamāk, kaut kādā mirklī pazaudēsi, ja nēsāsi ZenBook Duo daudz apkārt. Oriģinālajā ZenBook Duo maciņšā arī nav atradusies vieta irbuļa ievietošanai.

    Speciāli izdalīta poga ļauj ScreenPad Plus iespējot vai atspējot, turklāt ScreenPad Plus paliek ieslēgts vai izslēgts arī pēc datora pārstartēšanas. Ir arī vēl viena papildu poga, lai varētu pārcelt redzamo saturu uz mazāko ScreenPad Plus ekrānu.

    Ko tad īsti varam izdarīt ar šo ScreenPad Plus ekrānu? Faktiski šoreiz tur vari satilpināt iekšā visu, ko tava mazā sirds kāro – vari tur novietot tīmekļa pārlūku, teksta dokumentu, mūzikas atskaņotāju vai pat spēļu straumēšanai paredzētu programmatūru, kamēr galvenajā ekrānā dzenā pašu spēlīti. Ja šausmīgi ievajagas, vari arī galvenajā ekrānā redzamo pagarināt uz leju, lai to daļēji redzētu arī ScreenPad Plus, bet tas nav pārlieku ērti. Dažkārt gadās, ka Windows pats izdomā kursoru novietot ScreenPad Plus, tad var nedaudz apjukt, pirms saproti, kur tieši kursors meklējams.

    Harmanis slēpjas no Kardona

    ScreenPad Plus izšķirtspēja ir tik liela (platuma dimensijā), ka apakšējā ekrānā varēsi blakus izvietot līdz pat divām vai trim lietotnēm – piezīmes, čata logs un mazākas izmēra mūzikas atskaņotās bez problēmām ietilps ScreenPad Plus, neaizņemot vietu galvenajā ekrānā.

    Noteikti jāsaka, ka šogad ZenBook Duo 14 abi ekrāni ir daudz labāki, spilgtāki un attēlo plašāku krāsu daudzumu, bet tāpat no 2000+ eiro klēpjdatora man būtu gribējies redzēt kaut ko nedaudz vairāk.

    Veiktspēja

    Intel Core i7-1165G7 procesors vēl arvien ir 14 nm tehnoloģijas procesors, tam ir nu jau mūsdienām visai čābīgi temperatūru rādītāji, regulāri iezogas tā dēvētais thermal throttling, kas samazina procesora veiktspēju, lai arī šoreiz ScreenPad Plus papildu ekrāns paceļas gaisā, atverot vēl papildu dzesēšanas atveres, kas nebija pagājušā gada ZenBook Duo.

    Sintētiskās veiktspējas testu rezultāti:

    • Cinebench R20: 2142
    • 3DMark Time Spy: 1834
    • 3DMark Fire Strike Ultra: 1335
    • 3DMark Night Raid: 17 704
    • Passmark PerformanceTest 9.0: 5925
    • PCMark 10: 4995

    Jāsaka, ka 11. paaudzes Intel i7 procesors visos testos izgriež pogas 10. paaudzes i5 procesoram, kas bija iepriekšējās paaudzes ZenBook Duo, bet neko citu jau arī nebiju jāgaida. Es gan vēl arvien skatītos šim klēpjdatoram tieši i5 virzienā (pieejama arī datora Intel Core i5-1135G7 versija), jo tas būs lētāks un varbūt arī nedaudz vēsāks. Pie reizes arī droši vien ietaupītu naudu un ņemtu 16 GB RAM.

    Ikdienā ZenBook Duo esošajā komplektācijā ir ļoti ātrs, jo tam ir 1 TB Samsung PCIe Gen3 x4 SSD tipa atmiņa, kas veicina visu darbiņu ātru ielādi un apkalpošanu. CrystalDiskMark uzrādīja 3528 MB/s nolasīšanu un 3000 MB/s ierakstu, kamēr AS SSD bija mazāk optimistisks ar 2889 MB/s un 1556 MB/s, kas gan vēl arvien ir labi atmiņas ātrumi.

    Jāsaprot, ka ZenBook Duo nav paredzēts moderno spēļu baudīšanai, bet visu citu klēpjdators dara ātri un bez ķeršanās.

    Noteikti jāpiebilst, ka ZenBook Duo ir visai skaļš un arī tad klēpjdators neprot sevi nodzesēt, bet ar to ir jārēķinās modernos Intel darbinātos klēpjdatoros. Faktiski pēdējo vismaz trīs gadu laikā nav bijis neviens Intel klēpjdators, kas neuzrādītu thermal throttling. AMD Ryzen klēpjdatoros nekad nav pārsnieguši savas temperatūru iespējas, arī ne jaudīgos spēlēm paredzētos modeļos.

    Dzesēšanas sistēma un uzmācīgais Makafijs

    Akumulators

    ZenBook Duo ir pamatīgs akumulators, kas ikdienā nodrošinās aptuveni 12 līdz 14 stundu darbību ar izslēgtu ScreenPad Plus, kamēr iespējots papildu ekrāns noēd aptuveni 2 stundas. PCMark Office akumulatora testā ZenBook Duo uzrādīja izcilu gandrīz 13 stundu rezultātu ar nedaudz samazinātu procesora jaudu, nedaudz samazinātu, bet telpās vēl labi lietojamu ekrāna spilgtumu un izslēgtu ScreenPad Plus.

    Reklāmas materiālos gan tiek solītas 17 stundas, bet tās ir ar citu, daudz vājāku ZenBook Duo tehnisko specifikāciju (i5 + 8 GB RAM + 512 GB atmiņu pie 200 cd/m² ekrāna spilgtuma).

    Programmatūra

    ZenBook Duo pavada ASUS programmatūra, kas rūpējas par atjauninājumiem un akumulatora darbību. Iezagusies arī reklāmas programmatūra no McAfee (LiveSafe, Personal Security un WebAdvisor), kas ir visai uzmācīga, to gan nākas atinstalēt. Nekādas citas reklāmas lietotnes ZenBook Duo nav uzstādītas.

    Nobeigumā

    Manās acīs jaunais ZenBook Duo 14 (UX482) vēl arvien ir drīzāk koncepta pierādījums, nevis īsteni ikdienā pielietojams klēpjdators. Jā, ir ļoti daudz uzlabotu nianšu, bet tai pat laikā ZenBook Duo 14 nevar ierindo pie kāda konkrēta klēpjdatoru segmenta. ZenBook Duo 14 noteikti nav ultrabooks, te nav arī biznesa klases, ar savu cenu tas neiekļaujas budžeta klasē vai pat vidējā cenu kategorijā un ZenBook Duo 14 nav arī īstenas videokartes, tātad tas nav spēlēm paredzēts dators. Reklāmas materiālos tiek rādīts, kā izmantot ZenBook Duo 14 divus ekrānu kopā ar Adobe Premiere, bet diez vai kāds provēs montēt video 14 collu 1080p ekrānā.

    Ja jauno ZenBook Duo 14 salīdzina ar gadu veco ZenBook Duo, tad izaugsme ir redzama, bet augusi arī klēpjdatora cena. Jā, komplektā tiek iedotas divas somas, digitālais irbulis un arī paceļamā atbalsta kāja, bet ar to nevar atsvērt ZenBook Duo 14 (UX482) cenas lēcienu.

    ZenBook Duo 14 noteikti un unikāls klēpjdators, man pat tas ļoti patīk, bet nekādi netieku pāri tam, ka vēl otrajā paaudzē šis klēpjdators nav īsti spējis izaugt līdz biznesa klasei ekrāna un tastatūras ērtas izmantošanas ziņā. Arī svars ZenBook Duo 14 padara mazāk interesantu, šis jau ir 15 collu biznesa klases svars. Piemēram, Dell Latitude 9510 sver tos pašus 1.6 kilogramus, bet piedāvā lielāku [galvenā] ekrāna laukumu un būtiski labākus uzbūves materiālus ar gandrīz izcilu tastatūru.

    Patika

    • visai unikāla pieeja klēpjdatora ekrāna laukuma palielināšanai
    • daudzi uzlabojumi, kad salīdzina ar pirmo paaudzi
    • līdzi tiek dots plašs aksesuāru klāsts

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • ekrāna atspīdumi nedaudz par šerpiem
    • īsti nepatīk tastatūras saspiestā sajūta
    • silts un dzirdama dzesēšanas sistēma
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Edgars Smirnovs
    21.04.2021 13:04

    Nespēju uzvērt jēgu no šī agregāta ar 1080p izšķirtspēju….
    Papildus ekrāns ir forši, bet ko gan glābj papildus ekrāns ja pamatekrāna izšķirtspēja ir tik niecīga?
    Ok, spēlēm būtu ok gan no pikseļu viedokļa, gan arī papildu ekrāns – bet dzelži tak nav spēlmaņiem paredzēti… tad kam īsti šis ir domāts? Dīvains produkts.

    Bezmaksas padomi
    21.04.2021 14:08

    Izšķirtspēja jāskatās izmēra kontekstā. 14″ izmēram HD ir normāli, ja darbam nevis pikseļcīņām.

    Gaameris
    21.04.2021 17:28

    Un kāds vel cenšas iestāstīt, ka apple datori ir dārgi?
    Kas tas par sūda asusu par 2k+ cenu?

    Janis Liepins
    21.04.2021 21:56
    Reply to  Gaameris

    Parādi kaut vienu Apple ar touchscreen. Un ar diviem? Tad arī parunāsim par cenu salīdzinājumu. Vēl var bezeļus pamērīt.

    Gaameris
    21.04.2021 22:40
    Reply to  Janis Liepins

    Tu tiešām domā, ka to cenu sastāda tas tačskreens? Kurš ir 1080p un piedevam pārlieku atspīd. :D
    Man, kā lietotājam neinteresē tačskreens laptopam. Vai šo asus ir iespējams iegādāties bez tačsskrīna?

    Janis Liepins
    22.04.2021 13:45
    Reply to  Gaameris

    Tad es tevi paiformēšu – šāda izmēra ekrāniem tačskrīns ievērojami ceļ produktivitāti. Daudzlogu režīmā nav vajadzīga nekāda pirkstu kombinācija + izvēle kā lieliskajam Makam. Savukārt filmu skatīšanai ekrāns ir par mazu, lai netiktu apdalīts ar vizuāliem efektiem. Attiecīgi es nesaprotu kam vajadzīgi 13/14 collu datori bez tačskrīna

    Reklāma