Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenBook Duo UX481 apskats – “Pro” pazaudēšana nosaukumā devusi tikai ieguvumus

    Jaunākie raksti

    Iepriekš apskatītais ZenBook Duo Pro klēpjdatora modelis man iespiedies atmiņā kā visai dārgs dators ar pāris foršām, bet arī vairākām ne tik patīkamām niansēm. Laikam lielākā ZenBook Duo Pro modeļa problēma bija vēlme iežmiegt divus ekrānus un jaudīgu videokarti klēpjdatora korpusā, zaudējot jēdzīgu pieslēgvietu klāstu un arī to izvietojumu.

    Šoreiz apskatam saņemts daudz piezemētāku iekšiņu ZenBook Duo UX481 klēpjdators ar 14 collu 1080p ekrānu, ScreenPad Plus papildekrānu, toties mazais brālis ZenBook Duo ir gana viegls, lai to pat nēsātu apkārt. ZenBook Duo ir svaigs Intel 10. paaudzes procesors, jaunais Wi-Fi 6 un pamatīgi ilga akumulatora darbība.

    Reklāma

    Sliktās ziņas? ScreenPad Plus papildekrāns vēl arvien aizņem vietu klēpjdatora tastatūras daļā, tāpēc pati tastatūra un skārienpaliktnis ir visai saspiesti. Tas vēl ir maigi izsakoties…

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: četru kodolu Intel Core i5-10210U
    • Videokarte: Nvidia GeForce MX250, 2 GB GDDR5 VRAM
    • Operētājsistēma: Windows 10
    • RAM: 16 GB DDR3 (2133 MHz)
    • Ekrāns: 14 collu IPS-level 1080p (1920 x1080) NanoEdge, 76% sRGB + 12.6 collu (1920 x 515) ScreenPad Plus skāriernekrāns
    • Atmiņa: 1TB PCIe Gen3 x4 NVMe SSD
    • Pieslēgvietas: 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C (10 Gbps), 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-A (10 Gbps), 1 x USB 3.1 Gen 1 Type-A (5 Gbps), 1 x HDMI, 1 x Audio combo jack, 1 x microSD karšu lasītājs
    • Wi-Fi: 2×2 Wi-Fi 6 802.11ax, Bluetooth 5.0
    • Svars: ap 1.50 kg
    • Izmēri: 323 x 223 x 19.9 mm
    • Akumulators: 70 Wh, 4 šūnas, līdz 22h darbība ar izslēgtu ScreenPad Plus vai līdz 15h ar ieslēgtu papildu ekrānu
    • Papildu: izgaismota tastatūra, Harman Kardon audio, IR HD Camera (Windows Hello), ASUS Pen
    • Krāsa: Celestial Blue
    • Cena: apskatam saņemtais dators maksā aptuveni 1300 eiro

    Izskats un uzbūve

    ZenBook Duo ir izmēros visai mazs 14 collu klēpjdators, faktiski šoreiz tiešām jāsaka, ka ZenBook Duo ar savām 14 ekrāna collām un NanoEdge niecīgajām ekrāna apmalēm ir pat mazāks par manu 13.3 collu HP Elitebook pagājušā gada modeli. ZenBook Duo ir kādu nieku biezāks un noteikti smagāks par 13.3 collu HP Elitebook, bet ir pārsteidzoši redzēt, kādā korpusa izmērā ASUS izdevies iespiest ZenBook Duo 14 collu ekrānu. Un nevajag piemirst, ka ZenBook Duo ir pat virs ekrāna iebūvēta infrasarkanā kamera, kas ir saderīga ar Windows Hello.

    ZenBook Duo veidots pārsvarā no alumīnija (ārpuse), kamēr iekšpusē klēpjdatoram ir tikai abu ekrānu laukumi un atvēlēta neliela vieta tastatūrai ar skārienpaliktni. Neviens kvadrātcentimetrs nav izniekots, nav pat atradusies vieta, kur salīmēt visādas procesoru un videokaršu ražotāju uzlīmes. ZenBook Duo pieejams vienā pašā tumši zilganā nokrāsā.

    Man ļoti patīk ASUS ErgoLift dizaina eņģes – tās paceļ ZenBook Duo nedaudz no galda virsmas, attiecīgi dators var labāk ventilēties, tāpat arī tastatūra tiek novietota nedaudz ērtākā leņķī un ekrāns tiek piepacelts aptuveni 2.5 cm augstāk, tuvāk ērtākam ekrāna novietojumam pret lietotāja acīm.

    ASUS ErgoLift dizaina eņģes

    Arī līdzi dotais uzlādes vads ir saprātīgos izmēros, tas ir salīdzinoši kompakts un varbūt pat dēvējams par vieglu. Te gan jānorāda, ka ZenBook Duo uzlādei vajag vien 65W lādētāju, jo datoram nav nekādas super jaudīgās videokartes.

    Pieslēgvietu klāsts nav ļoti plašs, bet gana pieklājīgs – divas USB pieslēgvietas (katra savā sānā), viena USB Type-C pieslēgvieta, microSD karšu lasītājs un arī HDMI.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Kā jau sākumā sacīju, ZenBook Duo lielākais mīnuss vismaz manās acīs ir varbūt ne pati tastatūra un skārienpaliktņa izmērs, bet gan pāris pogu izmēri. Labā Shift un Enter izmēri ziedoti, lai ZenBook Duo ietilpinātu otru ScreenPad Plus ekrānu. Arī skārienpaliktņa novietojums ir drīzāk neierasts, bet pie tā var pierast. Grūtāk pierast ir pie tā, ka skārienpaliktnis ir vertikāli novietots.

    ZenBook Duo skārienpaliktnis nostumts malā un ir neliela izmēra

    Tastatūra rakstīšanai ir noteikti dēvējama par patīkamu, taustiņu piespiediena attālums ir 1.4 mm, vari just, ko tieši dari. Tas ir retums klēpjdatoros. Rakstīšanas laikā gan visai bieži jaucas kopā virzientaustiņi, tie ir vienādā izmērā ar blakus esošajiem taustiņiem. Visa tastatūra ir jūtami pastumta uz lietotāja pusi, tātad ekrāns būs tālāk no acīm, nekā to esam raduši redzēt 13.3 un 14 collu klēpjdatoru modeļos. Protams, te uzreiz rodas jautājums, vai šāda taustiņu izmēru un tastatūras novietojuma ziedošana ir piedodama, kad sākam izmantot otru 12.6 collu ScreenPad Plus ekrānu.

    Tastatūra ir patīkama, tā atstumta uz lietotāja pusi

    Lielajam un dārgajam ZenBook Duo Pro līdzi bija plaukstu atbalsta daļa, lai būtu ērtāk rakstīt, bet ZenBook Duo nekā tāda nav. Attiecīgi var kādu laiku būt diskomforts līdz pierodi pie šādi novietotas tastatūra.

    Ekrāns + ScreenPad Plus

    ZenBook Duo ticis pie 14 collu IPS-level 1080p (1920 x1080) NanoEdge ekrāna ar 76% sRGB krāstelpas attēlojumu un arī pie 12.6 collu (1920 x 515) ScreenPad Plus skāriernekrāna. To visu papildina ErgoLift eņģe, kas nedaudz piepaceļ datoru no galda virsmas. ErgoLift eņģe gan nav diez ko ērta, kad vēlies datoru turēt uz ceļiem. Tāpat jārēķinās, ka ar visām ErgoLift eņģēm ZenBook Duo ekrāna augšdaļa būs zemāk par standarta 13.3 collu klēpjdatora ekrānu (sliktāk acīm, skaustam, sēdpozīcijai kopumā), jo visas ekrāna apmales ir niecīgas, arī apmale zem ekrāna. Atsevišķos tirgos ZenBook Duo līdzi nāk vēl tāds kā salokāms trijstūris (līdzīgi kā iPad cietajiem koverīšiem), kas vēl nedaudz piepaceļ datoru, bet tas nebija līdzi testam saņemtajam ZenBook Duo.

    ZenBook Duo galvenais ekrāns ir visai spilgts, bet attēla kvalitāte ir drīzāk viduvēja. Manuprāt, varēja būt lielāks attēla kontrasts. Te gan jāņem vērā, ka ASUS jau atkal izmanto IPS-level ekrāna matricu, kas laikam nav dēvējama par īstenu IPS matricu, tā ir būtiski labāka par TN tehnoloģijas ekrānu, tuvāk IPS, bet īsteni IPS ekrāni izskatās labāk. Es arī teiktu, ka ZenBook Duo galvenais ekrāns ir minimāli matēts, tas mēdz nedaudz rādīt atspīdumus. Kopumā nav slikti, bet pie šādas cenas jau ir vēlme tomēr redzēt kādu nieku foršākus ekrānus.

    ScreenPad Plus papildu ekrānam ir 12.6 collu diagonāle, 1920 x 515 izšķirtspēja un šis ir skārienekrāns. ZenBook Duo līdzi komplektā tiek dots arī digitālais irbulis, lai būtu ērtāk darboties ScreenPad Plus papildu ekrānā, bet bez šī irbuļa var mierīgi iztikt. Datorā arī nav paredzēta vieta, kur irbuli ievietot, tāpēc to, visticamāk, kaut kādā mirklī pazaudēsi, ja nēsāsi ZenBook Duo daudz apkārt. Pie mums atbrauca arī oriģinālais ZenBook Duo maciņš, arī tam nav atradusies vieta irbuļa ievietošanai.

    Speciāli izdalīta poga ļauj ScreenPad Plus iespējot vai atspējot, turklāt ScreenPad Plus paliek ieslēgts vai izslēgts arī pēc datora pārstartēšanas. Ir arī vēl viena poga, lai varētu pārcelt redzamo saturu uz mazāko ScreenPad Plus ekrānu.

    Ko tad īsti varam izdarīt ar šo ScreenPad Plus ekrānu? Faktiski šoreiz tur vari satilpināt iekšā visu, ko tava mazā sirds kāro – vari tur novietot tīmekļa pārlūku, teksta dokumentu, mūzikas atskaņotāju vai pat spēļu straumēšanai paredzētu programmatūru, kamēr galvenajā ekrānā dzenā pašu spēlīti. Ja šausmīgi ievajagas, vari arī galvenajā ekrānā redzamo pagarināt uz leju, lai to daļēji redzētu arī ScreenPad Plus, bet tas nav pārlieku ērti. Dažkārt gadās, ka Windows pats izdomā kursoru novietot ScreenPad Plus, tad var nedaudz apjukt, pirms saproti, kur tieši kursors meklējams.

    ScreenPad Plus izšķirtspēja ir tik liela (platuma dimensijā), ka apakšējā ekrānā varēsi blakus izvietot līdz pat divām vai trim lietotnēm – piezīmes, čata logs un mazākas izmēra mūzikas atskaņotās bez problēmām ietilps ScreenPad Plus, neaizņemot vietu galvenajā ekrānā. ZenBook Duo Pro modelī ScreenPad Plus bija 4K izšķirtspēja, tur varēja turēt trīs lietotnes blakus, kamēr ZenBook Duo drīzāk ērti skatīties uz diviem lietotņu logiem.

    ScreenPad Plus ekrānā var veikt pierakstus, parādīt kalendāra ierakstus, ScreenPad Plus pat ir rokraksta atpazīšana. Rokraksta atpazīšana ir drīzāk vāja, tai arī nav latviešu valodas, bet arī angliski rokraksta atpazīšana ir tālos deviņdesmitajos gados.

    Ir arī ScreenPad Plus mīnusi – ja sēdi kaut nedaudz pieņemamā pozīcijā pret datora tastatūru, tad ScreenPad ekrānu jāgriež maksimālā spilgtumā, pretējā gadījumā tajā rādās pelēcīgi atspīdumi, nevis krāsains attēls, papildu ekrānam ir čābīgi ar skatu leņķiem. ScreenPad Plus maksimālais spilgtums arī ir jūtami zemāks par galvenā ekrāna spilgtumu ikdienas darbos, arī tas nav īsti ideāli.

    Digitālais irbulis

    Veiktspēja

    ZenBook Duo pieejams ar Intel Core i7-10510U vai Core i5-10210U procesoru, līdz 16 GB 2133 MHz LPDDR3 RAM un līdz 1 TB PCIe Gen3 x4 SSD tipa atmiņu. Izmēģināšanai atbraucis Core i5-10210U procesora modelis, bet tam ir 16 GB RAM un 1 TB 1TB PCIe Gen3 x4 SSD tipa atmiņa. Klēpjdators saņēmis arī ļoti, ļoti knapo Nvidia GeForce MX 250 videokarti. Uzreiz pateikšu, ka Nvidia MX 250 nav spēlēm paredzēta videokarte, tā ir kādu nieku labāka par procesorā iebūvēto Intel UHD Graphics 620 videokarti, bet tāpat diez kas nav. Nvidia MX 250 ir 2 GB videoatmiņa, man pat vairāki veiktspējas testi pateica, ka ar to ir par maz, lai veiktu ātrdarbības pārbaudi. Tā dēvētās AAA klases spēles varēsi spēlēt ar zemiem efektiem un maksimums 720p izšķirtspējā.

    Core i5-10210U procesors vēl arvien ir 14 nm tehnoloģijas procesors, tam ir nedaudz labāki temperatūru rādītāji, bet tāpat ik pa laikam iezogas tā dēvētais thermal throttling, kas samazina procesora veiktspēju, lai dators spētu sevi nodzesēt.

    Nevar nepieminēt, ka ZenBook Pro ir viens no pirmajiem klēpjdatoriem, kas saņēmis Intel AX200 Wi-Fi 6 tīkla karti. Diemžēl sakrita tā, ka pie mums nebija neviena Wi-Fi 6 maršrutētāja, bet Wi-Fi 5 (802.11 ac) šai bezvadu tīkla kartei ir 2×2 antenas, kas nodrošina lejupielādes ātrumus no lokāla NAS diska nedaudz virs 50 MB/s.

    Sintētiskā veiktspējas testu rezultāti:

    • Cinebench R20 (multi): 1543
    • 3DMark Time Spy: 1070
    • 3DMark Cloud Gate: par maz VRAM
    • 3DMark SkyDiver: 9381
    • Passmark PerformanceTest 9.0: 4594
    • PCMark 10: 4236

    Ikdienā ZenBook Duo esošajā komplektācijā ir ļoti ātrs, jo tam ir 1 TB PCIe Gen3 x4 SSD tipa atmiņa, kas veicina visu darbiņu ātru ielādi un apkalpošanu. CrystalDiskMark uzrādīja 3474 MB/s nolasīšanu un 2399 MB/s ierakstu, kamēr AS SSD bija mazāk optimistisks ar 2757 MB/s un 1435 MB/s, kas gan vēl arvien ir super labi atmiņas ātrumi. Manuprāt, šie ir lielākie klēpjdatoros redzētie atmiņu ieraksta un nolasīšanas ātrumi.

    Kopumā – jāsaprot, ka ZenBook Duo nav paredzēts moderno spēļu baudīšanai, bet visu citu klēpjdators dara ātri un bez ķeršanās. ZenBook Duo pat ticis pie Windows 10 2004 versijas, izskatās, ka bieži lamātais Windows 10 2004 neko nav salauzis klēpjdatorā, pat ScreenPad Plus darbojas pēc atjauninājuma saņemšanas.

    Akumulators

    ZenBook Duo ir pamatīgs 70 Wh akumulators, kas ikdienā nodrošinās aptuveni 10 līdz 12 stundu darbību ar izslēgtu ScreenPad Plus, kamēr iespējots papildu ekrāns noēd aptuveni 2 stundas. PCMark Office akumulatora testā ZenBook Duo uzrādīja izcilu gandrīz 13 stundu rezultātu ar nedaudz samazinātu procesora jaudu, nedaudz samazinātu, bet telpās vēl labi lietojamu ekrāna spilgtumu un izslēgtu ScreenPad Plus.

    ZenBook Duo noteikti ir viens no klēpjdatoriem – ilgdzīvotājiem.

    Maza izmēra uzlādes ierīce

    Programmatūra

    ZenBook Duo pavada ASUS programmatūra, kas rūpējas par atjauninājumiem un akumulatora darbību. Iezagusies arī reklāmas programmatūra no McAfee (LiveSafe, Personal Security un WebAdvisor), kas ir visai uzmācīga, to gan nākas atinstalēt. Nekādas citas reklāmas lietotnes ZenBook Duo nav uzstādītas.

    Nobeigumā

    ASUS ZenBook Duo divu ekrānu klēpjdators ikdienas pielietojuma un mobilitātes ziņā daudz pārāks par ZenBook Duo Pro modeli, bet izmēros mazākais ZenBook Duo nav bez savām problēmām. Lielais ZenBook Duo Pro klaviatūras atstumšanu uz lietotāja pusi laboja ar salīdzinoši lielāku ekrānu (mazāk problēmu saskatīt burtiņus 15.6 collu ekrānā), kā arī ZenBook Duo Pro līdzi tika dota plaukstu atbalsta daļa. Mazākajam ZenBook Duo līdzi ir tikai irbulis, un tas pats nav nekur pievienojams vai ieliekams oriģinālajā ZenBook Duo somiņā. Par labu mazākajam ZenBook Duo runā saprātīgs svars, lieliska akumulatora darbība, labāks pieslēgvietu izvietojums, ikdienai piemērota jauda, ātra atmiņa un pieņemama cena.

    ScreenPad Plus ekrāna pielietojumu noteikti atradīsi, bet vismaz man otrā ekrāna ieguvumi ir mazāk būtiski par ērtu rakstīšanu un skārienpaliktņa izmantošanu ikdienā. Tāpat man šķiet, ka ScreenPad ekrāna izmantošana (lietotņu pārcelšana uz mazo papildu ekrānu) ir nedaudz par piņķerīgu, pie tās nākas pamatīgi piešauties, lai ZenBook Duo kopā ar ScreenPad kļūtu par datora lietotāja ikdienas draugu un partneri. Nedaudz dīvaina ir arī parastā galvenā ekrāna (bez skāriena) un ScreenPad skārienekrāna kombinācija, jo nereti gribas ar pirkstu vai irbuli arī šo to pabakstīt galvenajā ekrānā. It īpaši tāpēc, ka visi Windows paziņojumi izlec galvenajā ekrānā.

    Atļaušos šoreiz uzskatīt, ka no ergonomikas viedokļa ZenBook Duo ir drīzāk mazāk izdevies modelis – tu blenz uz leju, tastatūra ir ļoti tuvu lietotājam, ScreenPad Plus ekrānu nākas turēt maksimālā spilgtumā, pretējā gadījumā tajā no kaut cik normālas sēdpozīcijas ne vella nevar redzēt. Ja plāno izmantot ārējo tastatūru, tad no ScreenPad Plus ekrāna nebūs nekādas jēgas, jo to nevarēsi jēdzīgi sasniegt un pat redzēt no savas vietas. Dažos tirgos ASUS dod līdzi tādu kā trīsstūra formas salokāmu atbalstu (līdzīgi kā iPad), bet pie mums laikam šī atbalsta kāja nav iekļauta ZenBook Duo komplektā. Šāds atbalsts un attiecīgi augstāk pacelts ekrāns atrisinātu gandrīz visas ScreenPad Plus ekrāna saskatīšanas un pielietojuma problēmas.

    ZenBook Duo noteikti ir laba ikdienas veiktspēja, ja vien negrasies spēlēt spēlītes. Tāpat var tikai labus vārdus teikt par SSD tipa atmiņa ātrdarbību. Arī ZenBook Duo akumulators ir savu uzdevumu augstumos, piedāvājot 10 līdz 12 stundu darbību ar vienu uzlādi.

    Patika

    • Nelieli izmēri, maziņš barošanas bloks
    • Pieņemams svars divu ekrānu klēpjdatoram
    • Lieliska akumulatora darbība
    • Komplektā irbulis

    Ne tik ļoti patika

    • Papildu ekrānam ziedotas lietotāja ērtības, tastatūras un skārienpaliktņa izmēri
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma