Web Analytics
More
    Reklāma

    Dell XPS 13 (9310) klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    Dell XPS sērijas klēpjdatori nav nekāds joks, ar šādas klases ierīcēm ir bauda niekoties un arī strādāt. Iepriekš ļoti īsu mirkli izdevās padarboties ar vēl 2017. gadā izziņotu Dell XPS sērijas 13 collu klēpjdatoru, un ir jāsaka, ka Dell XPS sērija noveco ļoti lēnām un ar godu. Tikai sintētiskās veiktspējas testi parādīja, ka darīšana ir ar vecāku klēpjdatoru, nekas cits par to neliecināja.

    Šoreiz izmēģināšanai esam saņēmuši Dell XPS 13 (9310) visai pamatīgā aprīkojumā ar 4K izšķirtspējas skārienjutīgo ekrānu, Intel Core i7-1165G7 procesoru un Windows 10. Jā, svaigie XPS 13 pieejami ne tikai ar Windows, bet arī ar Ubuntu Linux, kas gan netiek daudz reklamēts, bet pat mūsu interneta veikalos XPS 13 var piemeklēt ar Linux. Kā ar Thunderbolt 3? Strādājot. Turklāt Thunderbolt atbalsts Ubuntu ir jau vismaz pēdējo trīs operētājsistēmas laidienos. Neesmu gan pievērsis šim uzmanību, jo manā saimniecībā ir tikai viens dators ar Ubuntu un tas pats ir ar Thunderbolt 2 pieslēgvietu, kas netiek izmantota.

    Reklāma

    Lielākā skāde? Nākas sadzīvot ar visai siltajiem un maz inovatīvajiem Intel procesoriem, jo AMD nometnē Thunderbolt prieki būs pieejami tikai līdz ar USB 4. Tiek gan lēsts, ka AMD klēpjdatoriem nāksies pagaidīt vēl līdz nākamā gada beigām vai 2022. gadam, lai kaut kas masveidā sāktu nonākt pie pircējiem. Kam man to Thunderbolt 3? Nu varbūt ne tieši Tev, bet Thunderbolt tiek izmantots, piemēram, USB Type-C dokstacijās, pa vienu vadiņu datoram piegādājot uzlādes strāvu un vada internetu, kā arī nodrošinot kaut vai tādu triviālu lietu kā pāris monitoru pievienošanu klēpjdatoram ar tā paša USB Type-C vada palīdzību.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i7-1165G7 (2.8 – 4.7 GHz)
    • Videokarte: Intel Iris Xe Graphics
    • RAM: 16 GB SO-DIMM 4266 MHz LPDDR4X, dual-channel
    • Ekrāns: 13.4 collas (UHD+ 3840 x 2400), 16:10, 60 Hz, anti-reflective, skārienjutīgs, InfinityEdge, 90% DCI-P3, 500 cd/m², Corning Gorilla Glass 6
    • SSD: 1 TB NVMe PCIe Gen3 (max 2 TB)
    • Pieslēgvietas: 2 x Thunderbolt 4 USB Type-C (līdz 40 Gbps), 1 x austiņu pieslēgvieta, 1x microSD
    • Bezvadu savienojumi: Killer Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth v5.1
    • Izmēri: 14.8 x 295.7 x 198.7 mm
    • Svars: 1.27 kg
    • Akumulators: 52 Wh
    • Papildus: baltā krāsā izgaismoti taustiņi, komplektā USB Type-C uz USB Type-A pāreja, Windows Hello infrasarkano staru kamera un pirkstu nospiedumu lasītājs
    • Programmatūra: Dell
    • Cena: apskatam saņemtais modelis ar Core i7 un 4K skārienekrānu 2450 eiro

    Izskats un uzbūve

    Kas ir no ārpuses sudrabots un iekšā melns kā velns? Dell XPS 13! Šoreiz Dell ņem uz kontrastu, turklāt dara to visai ārišķīgi, jo ap tastatūru mums ir iedota oglekļa šķiedras plāksne, kas ir daudz patīkamāka par citos šāda tipa datoros izmantot alumīniju zem lietotāja plaukstām. Oglekļa šķiedra nav auksta, tā arī lieliski notur datora siltumu prom no lietotāja pirkstiem un arī piešķir klēpjdatoram stingrību un izturību.

    Nepatīk melnas iekšiņas? Dell XPS 13 tiek piedāvāts arī ar baltu stiklašķiedras iekšējo apdari ar Latvijas tīmekļa veikalos. Par stiklašķiedras versiju neko nevarēšu komentēt – nezinu cik tā silta vai auksta, nezinu, kā to var kopt un vai tā nav pārlieku traucējoši balta. Pačukstēšu, ka neesmu liels oglekļa šķiedras fans, kad ir runa par vizuālo noformējumu datoriem, laikam sev izvēlētos balto stiklašķiedras versiju.

    Viss pārējais korpuss veidots no anodēta alumīnija, turklāt Dell logotips ir lāzera izgriezts un pulēts nerūsējošais tērauds.

    Pieslēgvietu klāsts ir nedaudz nabadzīgs – mums ir tikai divas (pa vienai katrā sānā) USB Type-C pieslēgvietas, kreisajā sānā ir vēl arī microSD atmiņas kartes pievienošanas iespēja, bet labajā sānā ir 3.5 mm austiņu pieslēgvieta. Komplektā tiek dota viena pāreja no  USB Type-C pieslēgvietas uz USB Type-A jebšu parasto, kantaino USB. Dažādākie Thunderbolt aksesuāri nav nekāds retums, bet labi Thunderbolt aksesuāri nav nekāda lētā izprieca. Es būtu balsojis par vismaz vienu kārtīgu USB Type-A pieslēgvietu klēpjdatora kreisajā sānā.

    Dell XPS 13 saņēmis 65 W lādētāju, kas šāda tipa un cenas klēpjdatoram gan varēja būt kompaktāks un glītāks. Es pat teiktu, ka biju gaidījis jaunos, kompaktos GaN jeb gallija nitrīta lādētājus, tie ir kompaktāki un aptuveni viedtālruņa izmēra lādētājā iekšā ietērpti jau minētie 65 W līdz pat 100 W ar visu PowerDelivery un citiem niekiem datora lādēšanai.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Dell XPS 13 tastatūras izmērs ir perfekts, arī taustiņi spiežas ļoti precīzi un atsaucīgi, pat ja gadās ar pirkstu iebakstīt taustiņa stūrī. Man ir drusku pretenzijas pret taustiņu piespiedienam nepieciešamo spēku, šie Dell XPS 13 taustiņi man nedaudz atgādina melno slēdzīšu mehāniskās tastatūras filozofiju, kur piespiedienam ir jāizmanto visai pamatīgu spēku. Esmu visu šo apskatu drukājis ar Dell XPS 13 un tieši šajā vietā pie aptuveni 700 vārdu atzīmēs jūtu, ka pirksti un plaukstas ir sagurušas.

    Ja ļoti piesienas, tad Del poga ir nobīdīta par vienu vietu uz kreiso pusi, lai tur izvietotu Power pogu. Kompaktiem klēpjdatoriem šo piedodu, bet ideāli nav, jo gadās šad tad datoru iemidzināt, lai arī bija plāns tikai kaut ko tekstā padzēst.

    Tastatūrai ir divi spilgtuma režīmi un izslēgta izgaismojuma stāvoklis. Visai plašas tastatūra izgaismojuma iespējas pielāgojamas datora BIOS. Kā es to zinu? Jo pēc kāda no Dell piegādātajiem atjauninājumiem izgaismojums pazuda pavisam. Beigās to izslēdzu un atkal iespējoju caur BIOS, tur arī atradu citas pielāgošanas iespējas, piemēram, izdzišanas laiku, kad taustiņi netiek spaidīti.

    Skārienpaliktnis nav milzīgs, bet tādam arī tam nav jābūt, lai arī varēja vēlēties lielāku vertikālo laukumu. Skārienpaliktnis ir ideāli precīzs, te neatrodu nevienu problēmu.

    Ekrāns

    Ekrāns ir Dell XPS 13 spožums un posts vienlaikus.

    Atļaušos vēlreiz iekopēt visu no tehniskajiem parametriem: 13.4 collas (UHD+ 3840 x 2400), 16:10, 60 Hz, anti-reflective, skārienjutīgs, InfinityEdge, 90% DCI-P3, 500 cd/m², Corning Gorilla Glass 6. Virs ekrāna ir vieta 720p tīmekļa kamerai ar Windows Hello atbalstu.

    Īpašu uzsvaru vēlētos likt uz 16:10 malu attiecību, ar šādu malu attiecību strādāt ir daudz patīkamāk par vertikāli saspiestajiem 16:9 ekrāniem. Varbūt 15.6 collu klēpjdatoriem mazāk izjūt 16:9 saspiestību, bet 13 collās 16:10 ir perfekta malu attiecība. Dell arī sola 500 cd/m² ekrāna maksimālo spilgtumu, tātad tas jau ir HDR ekrānu lauciņš un ar šādu ekrānu droši vien vasarā spilgtākā Saules gaismā nebūtu problēmas saskatīt ekrāna saturu. Arī atspīdumi šim glancētajam ekrānam noturēti niecīgos līmeņos, tos pat varētu salīdzināt ar viedtālruņu ekrāna atspīdumiem – gaismas avots aiz muguras ekrānā, protams, atspīd, bet to var kompensēt ar ekrāna spilgtumu.

    Dell XPS 13 ir skārienjutīgs un to sargā Corning Gorilla Glass 6 aizsargstikls. Arī parādītais attēls ir lielisks šāda drīzāk biznesa klases un cenas klēpjdatoram.

    Kur tad ir posts? 4K skārienekrāns ar šādu spilgtumu ir bezgala rijīgs. Ja ASUS ar šo pašu Intel 11. paaudzes procesoru spēja pat nedaudz vieglākā klēpjdatorā sasniegt akumulatora darbības laiku virs 17 stundām, tad Dell XPS 13 ar šādu ekrānu darbosies ofisa režīmā aptuveni 6 līdz 7 stundas. Ja sāksi iespējot kādu Windows 10 iebūvēto enerģijas taupīšanas režīmu, varbūt pusstundu klāt iegūsi, bet nekad nespēsi sasniegt 8 stundas jeb pilnu darba dienu. Šis gan nav nekāds pārsteigums, jo arī citi klēpjdatori ar 4K ekrāniem uzrādīja salīdzinoši švakāku akumulatora darbības laiku.

    Veiktspēja

    Dell XPS 13 ir otrais redzētais klēpjdators ar pavisam svaigo Intel Core i7-1165G7 (2.8 – 4.7 GHz) procesoru, kas nāk kopā ar Intel Iris Xe Graphics videokarti. Datoram ir 16 GB 4266 MHz DDR4 RAM un 1 TB NVMe PCIe Gen3 atmiņa. Intel paši par savu veikumu ir stāvā sajūsmā – ar Iris Xe virs 100 kadriem sekundē strādājot CS:GO, Rocket League, Dota2 un pāris citās spēlēs (faktiski gan CS:GO redzēsi ap 48 līdz 55 fps). No tā dēvētajām AAA spēlēm gan izžmiegt ārā virs 60 kadriem sekundē ir maz iespēju.

    No spēlēm pamēģināju savu mīļo Rocket League un nedaudz arī CS:GO, un ir jāsaka, ka spēles ir gandrīz pat baudāmas ar vidējiem vai pat vidēji augstiem vizuālajiem efektiem. Rocket League pašā sākumā kaut ko pažegojās, bet pēc aptuveni 10 sekundēm spēle attapās un bija spēlējama. CS:GO gan prasās pēc īstena vismaz 144 Hz ekrāna un arī šis klēpjdators spēlē uzrādīja drīzāk 50 kadrus sekundē ar zemiem vizuālajiem iestatījumiem, nevis Intel solītos 100 kadrus.

    LatencyMon testam Dell XPS 13 tika cauri bez problēmām, bet smagajos veiktspējas testos un spēlēs redzam, ka dators tomēr nespēj sevi nodzesēt un parādās tā dēvētais thermal throttling.

    Klēpjdators aprīkots ar Western Digital SN730 NVMe SSD tipa atmiņu, pēc ražotāja datiem tiek solīta līdz 3400 MB/s nolasīšanas un ieraksta ātrumi. Šoreiz atmiņa uzrāda solītos ātrumus – ap 3377 MB/s nolasīšanas un visai augstu 3076 MB/s ieraksta ātrumu. AS SSD, protams, ir mazāk vēlīgs pret atmiņas ātrdarbību.

    Citi veiktspējas testu dati:

    • PCMark 10: 4622
    • 3DMark Fire Strike Ultra: 1193
    • 3DMark Time Spy: 1391
    • 3DMark Sky Diver: 12 037
    • Cinebench R20: 1806

    Vairumā testu Dell XPS 13 nedaudz pārspēja nesen apskatīto ASUS ZenBook 14 UX425E, bet Dell XPS 13 cena ir gandrīz divas reizes augstāka.

    Kopumā jāsaka, ka Dell XPS 13 uzvedās izcili, te tiešām jaudai piesieties nevar. Protams, vājā vieta ir Intel procesoru silšana, AMD 4000 un pat 3000 sērijas klēpjdatoru procesori silst jūtami mazāk, kā arī tie mazāk rij enerģiju. Lielākais vaininieks īsajā akumulatora darbības laikā gan ir spilgtais 4K skārienekrāns.

    Nobeigumā

    Ja gadījumā notiek brīnumi un Tavā kabatā gada nogalē ir palicis kāds brangāks liekais eiro, tad Dell XPS 13 varētu būt lieliska izvēle kompaktam un glītam klēpjdatoram. Mani kā mājas lietotāju atbaidītu tas, ka ir tikai Type-C pieslēgvietas, bet biznesa lietotājiem jau noteikti ir Type-C dokstacija. Savā ikdienā nespētu novērtēt ASUS ZenBook 14 UX425E piedāvātās 17 stundas ar vienu uzlādi (ražotājs gan sola 21 stundu), bet 5 līdz 7 stundas ir nedaudz par maz šāda tipa klēpjdatoram. Es gan pieļauju, ka Dell XPS 13 akumulators vēl nebija iestrādājies, jo Windows tam rādīja visai dīvainus atlikušos laikus no 15 stundām ļoti ātri šie dati nokrita uz 9 stundām, bet aptuveni pie 50% atlikušajiem procentiem dators uzrādīja 2 stundu atlikumu.  2000+++ eiro cenai arī īsti nepiestāv šāds lādētājs.

    Uzbūve, materiāli, ekrāns un tastatūra ir Dell XPS 13 jājamzirdziņi, te viss ir lieliski un perfekti. Veiktspēja arī ir augstā līmenī, Dell XPS 13 ir ļoti ātra SSD tipa atmiņa un jaunākais Intel procesors. Turklāt pircējam pastāv iespēja izvēlēties starp baltu (stiklašķiedra) un melnu (oglekļa šķiedra) iekšējo noformējumu, kas arī ir visai unikāla iespēja. Laikam vismaz manā prātā ar oglekļa šķiedru saistās Lenovo ThinkPad X1 Carbon, bet šiem klēpjdatoriem oglekļa šķiedras pinuma raksts ir piepērkams klāt kā papildu opcija, kas tomēr šķiet nedaudz smieklīgi.

    Jau atkal ir nepārvarama vēlme Dell XPS 13 ielikt “Kursors rekomendē” birku, jo pie zināma liekās naudas daudzuma ķešā šīs varētu būt īstens darba un izklaides rīks vairākiem gadiem. Šāda cenas latiņa noteikti liktu izskatīt arī Apple MacBook Air un MacBook Pro klēpjdatorus, bet jaunais Apple M1 procesors un ar to kopā nākošā Apple vēlme ieslēgt lietotāju iekš Apple digitālā veikala vēl arvien ir visai liela jautājuma zīme.

    Patika

    • 4K 16:10 skārienekrāns
    • izvēles iespēja starp baltu un melnu interjeru
    • materiāli un uzbūve
    • kompaktums

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • lādētājs
    • akumulatora darbības laiks varēja būt kādu nieku garāks
    • vienu USB Type-A bez pārejas tomēr gribētos

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    11.01.2021 14:31

    Nu kāpēc viņi ir izvēlējušies tādu krāsu kakafoniju? Ar balto iekšu varbūt būtu piedodams, bet ne šito. Un, ja augšējā kaste tiešām ir oglekļa šķiedras (ārkārtīgi šaubos), tad man interesētu kādos virzienus tās šķiedras iet starp taustiņiem :D Ak pareizi, īstā oglekļa šķiedra nu galīgi nav zaļa domājot par otreizējo pārstrādi… Ak jā, un tausti tu nevis varbūtējo oglekļa šķiedru, bet gan laku un tās matējumu ;)
    Citādi prieks dzirdēt, ka citādi uzbūve, laba un lietojams ilgu laiku.

    Reinis Rozitis
    11.01.2021 14:42

    > Nu kāpēc viņi ir izvēlējušies tādu krāsu kakafoniju?

    Normāls salikums – melns (matēts)/sudrabs.

    > tad man interesētu kādos virzienus tās šķiedras iet starp taustiņiem :D

    Vizuāli nav redzams t.i. tieši klaviatūras daļā viss ir melns, bet kaut “oglekļa” kāds raksts ir tikai touchpada zonā un joslā starp monitoru un klaviatūru (funkciju taustiņiem).

    1210
    11.01.2021 23:02

    4k, 500nit un padsmit baterijas stundas – cant have it all.
    un tās padsmit stundas bez uzlādes šā vai tā noderēs tikai ceļojot un arī ārpus civilizācijas jo lidostās, viesnīcās un citur daudzmaz droši var uzlādēties, mājās vai birojā – kurš tad ikdienā bez apstājas kapā ilgāk par pāris stundām nost no galda, bet tur kur ir galds – ir arī elektrība.

    uz papīra padsmit stundas ir skaisti, bet reti nepieciešamas reālajā dzīvē, varbūt aizmāršīgajiem kas piektdien aizbrauc uz laukiem bez lādētāja.

    1210
    18.01.2021 08:37

    ekrāns 16:10, tas ir pareizi.

    Reklāma