Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenBook 14 UX425E apskats – viegls, plāns klēpjdators ar akumulatoru 2 darba dienām

    Jaunākie raksti

    Ja vēlies, lai Tavs dārgais, pusotru gadu vecais biznesa klases gandrīz vai ultrabooks izskatītos pēc kantaina, briesmīga un smaga tanka, tad noliec tam blakus ASUS ZenBook 14 UX425E.

    Droši vien nebūs noslēpums, ka ASUS ar ZenBook 14 UX425E mēģina konkurēt ar Apple vienu no dižpārdokļiem MacBook Air – abu klēpjdatoru izmēri ir ļoti līdzīgi, cenas arī nav nekur tālu viena no otras, kad sākam aprīkot MacBook Air ar lielākām atmiņām. Bet Apple savu lolojumu aprīkojis ar 16:10 ekrānu, kamēr ZenBook 14 UX425E ir 16:9 ekrāns.

    Reklāma

    16:10 un 16:9 ekrānu malu attiecības ekrānu kari ir nebeidzami. Tiek uzskatīts, ka 16:9 ekrāni ir lētāki un daudzos gadījumos var izveidot kompaktākus klēpjdatorus, bet 16:10 daudzi uzskata par ērtāku ekrāna malu attiecību ofisa darbiem.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i7-1165G7 (2.8 – 4.7 GHz)
    • Videokarte: Intel Iris Xe Graphics
    • RAM: 16 GB SO-DIMM 4266 MHz LPDDR4X
    • Ekrāns: 14 collas, FHD (1920×1080), IPS-Level, viegli matēts, NanoEdge (90% ekrāna attiecība pret kopējiem izmēriem)
    • SSD: 1 TB NVMe PCIe Gen3 (max 32 GB + 1 TB  Intel Optane Memory H10)
    • Pieslēgvietas:  2 x Thunderbolt 4 USB Type-C (līdz 40 Gbps), 1 x USB 3.2 Gen 1 Type-A (5 Gbps), 1 x HDMI, 1 x microSD karšu lasītājs
    • Bezvadu savienojumi: Intel Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth v5.0
    • Izmēri: 13.9 x 31.9 x 20.8 cm
    • Svars: 1.13 kg
    • Akumulators: 67 Wh
    • Papildus: baltā krāsā izgaismoti taustiņi, komplektā USB Type-C uz austiņu 3.5 mm pāreja un USB-A uz LAN pāreja, Windows Hello infrasarkano staru kamera
    • Programmatūra: MyASUS
    • Cena: apskatam saņemtais modelis ar Core i7 maksā 1510 eiro

    Izskats un uzbūve

    ASUS ar ZenBook 14 UX425E gājis dārgo, bet drošo ceļu – visur izmantots metāls. Augšējais vāks, apakša un pat plaukstu atbalsta laukumi ir no metāla, kas nozīmē tikai to, ka klēpjdators nevērpjas, tas nevienā savā izpausmē nešķiet lēts. Klēpjdators ir atverams ar vienu roku, turklāt eņģes veidotas tā, lai atvērtā veidā tās piepaceltu ZenBook 14 UX425E apakšdaļu no galda. Tādējādi tiek iegūta labāka dzesēšana, nedaudz ērtāka rakstīšana un arī ekrāns tiek pacelts nedaudz augstāk.

    NanoEdge ekrāna apmales ir niecīgas, tās ir 2.5 mm plānas sānos un nedaudz platākas augšdaļā, bet zem ekrāna ir tikai 1 cm plata pazodīte. ASUS izdevies ekrāna augšdaļā iemānīt arī jēdzīgu tīmekļa kameru un pat Windows Hello infrasarkano staru kameru, lai būtu ērtāk atslēgt datoru. Pirkstu nolasītāja ZenBook 14 UX425E gan nav.

    Pieslēgvietu skaits ir drīzāk ar skatu uz minimālismu – klēpjdatora kreisajā sānā ir pilna izmēra HDMI un divas USB Type-C pieslēgvietas. Abas USB Type-C pieslēgvietas ir ar Thunderbolt 4, abas ir ar lādēšanu un no abām var dabūt ārā video signālu. Labajā sānā ir atradusies viena USB Type-A 3.2 kantainā pieslēgvieta un microSD karšu lasītājs.

    Ja kāds man būtu prasījis, tad Type-A pieslēgvietai būtu jābūt kreisajā pusē (vada pelei un citai perifērijai, lai tā netraucē labās rokas kustību ar peli), bet vienai no Type-C pieslēgvietām būtu vieta labajā sānā, lai dokstaciju, lādēšanu vai citus Type-C aksesuārus varētu spraust abās klēpjdatora pusēs. ZenBook 14 UX425E uzlāde norit tikai ar Type-C.

    Vai kāds pamanīja, ka ZenBook 14 UX425E 3.5 mm austiņu pieslēgvieta ir iegūstama tikai caur Type-C pāreju? Lūk, šis man nu nemaz nepatīk. Pat jaunie MacBook Air ir atraduši vietiņu austiņu pieslēgvietai.

    Tiek solīts, ka ZenBook 14 UX425E atbilst vairākiem MIL-STD-810G standartiem, to varot četras reizes strādājošu nomest no 10 cm augstuma uz katras sāna un katras plaknes. Tātad vari nomest 4 x 6 reizes. Klēpjdators arī iztur mitrumu, aukstumu un karstumu.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Apple tastatūras nav sliktas klēpjdatoros (ja vien Apple nav kārtējo reizi mēģinājis no jauna izgudrot velosipēdu), bet mana sirds tomēr pieder HP EliteBook sestajai un septītajai paaudzei – tā ir jābūt veidotām tastatūrām. ASUS ZenBook 14 UX425E tastatūra šķita visai tuva tam, ko varētu sagaidīt no augstas klases ultrabook, tomēr vismaz man šķita, ka tastatūras izgaismojums varēja būt vienmērīgāks, kad uz to skaties no sēdpozīcijas. No augšas visi taustiņi izskatās vienmērīgi izgaismoti.

    Datora Power poga atrodas tur, kur normāls cilvēks meklētu Del pogu, tas tāds neliels mīnusiņš, bet kompaktam datoram esmu gatavs šādu niansi piedot.

    Laikam jāsaka, ka ZenBook 14 UX425E (vismaz maniem rakstīšanas ieradumiem) saņem augstāko atzīmi.

    Skārienpaliktnis ir ļoti plats, tas atrodas datora vidū, nevis ir dīvaini nobīdīts uz vienu pusi, kā tas nereti gadās tā dēvētajos Windows datoros. ZenBook 14 UX425E skārienpaliktnī ir arī iebūvēta cipartastatūra, bet pie tās izmantošanas ir jāpiedomā. Ideja ir forša, bet es sevi neredzu izmantojam šādu iespēju ikdienā. Iespējams, esmu vecs stagnāts.

    Arī skārienpaliktni man ceļas roka nosaukt par lielisku un tuvu perfektam, te tiešām nav, kur piesieties.

    Ekrāns

    ZenBook 14 UX425E izmanto 14 collu 1080p ekrānu, lai arī 13.3 collu MacBook Air ir 2560 x 1600 izšķirtspēja. Šī, manuprāt, ir visai liela starpība par labu Apple. Tomēr te mēs vairs nerunājam par nosacītu vidējo vai pat budžeta klasi ap 700 eiro. Un, ja tu ej pret Apple, tad izmanto tikai spēcīgākos ieročus. Teorētiski 2560 x 1440 izšķirtspējas ekrāns ir atrodams vienā no ZenBook 14 UX425E komplektācijām, bet vismaz Latvijas tīmekļa veikalos tādu iegādāties apskata tapšanas laikā nav iespējams.

    ZenBook 14 UX425E ekrānam nav izteikta tā saucamā backligt bleeding, nav arī nekādas citas acīmredzamas problēmas. Ekrānam ir 300 cd/m² spilgtums, pieejams arī 400 cd/m² spilgtuma ekrāns, bet nenopērkamais 2560 x 1440 izšķirtspējas ekrāns iet roku rokā ar 300 cd/m² spilgtumu.

    Attēls: ASUS

    Ekrānam ir kaut kāds algoritms iebūvēts programmatūrā, kas slēgā šurpu turpu kontrasta un spilgtuma iestatījumus, kad lietotājs lēkā starp tumšām un gaišam lietotnēm. Pāreja ir nelāga, jo pēc tumšas lietotnes apmeklēšanas aptuveni 10 sekundes jāpavada, piemēram, teksta redaktorā ar gaišu fonu, lai ekrāns atgūtu vēlamo spilgtumu un kontrastu. Neatradu, kur šo var atspējots.

    Akumulators

    ASUS pats sola, ka ar vienu uzlādi ZenBook 14 UX425E darbosies līdz 21 stundai, un tālu no īstenības viņi nav. PCMark10 Office akumulatora testā ZenBook 14 UX425E ir absolūts uzvarētājs ar īstenām gandrīz 17 stundām (ekrāns lietojamā spilgtumā, Wi-Fi iespējots). 67 Wh akumulatoram šis ir lielisks veikums. Inteliskais MacBook Air ar 49.9 Wh sola tikai 11 stundu darbību ar iespējotu Wi-Fi, bet jaunie Apple M1 procesora Air jau sola 15 līdz 18 stundas. Klēpjdatora uzlāde aizņem aptuveni pusotru stundu.

    MyASUS lietotnē var iespējot trīs dažādus akumulatora uzlādes režīmus – lādēšana apstājas pie 60%, 80% vai pie 100%. Tāpat lietotnē ir iespēja iestatīt trīs dzesēšanas režīmus – jaudas, dinamisko un kluso režīmu. Jaudīgākajā režīmā aktīvā dzesēšanas sistēma dzirdama visu laiku. Kā mēs labi zinām, MacBook Air ar M1 procesoru nav vispār aktīvās dzesēšanas. Tikai MacBook Pro ar M1 ir aktīvā dzese. Īsāk sakot, ventilators dažkārt sāk ārdīties nevietā, bet tāpēc jau Apple aizmuka no pārlieku siltajiem Intel skāvieniem.

    Veiktspēja

    ZenBook 14 UX425E ir pavisam svaigais Intel Core i7-1165G7 (2.8 – 4.7 GHz) procesors, kas nāk kopā ar Intel Iris Xe Graphics videokarti. Datoram ir 16 GB 4266 MHz LPDDR4X RAM un 1 TB NVMe PCIe Gen3 atmiņa.

    Ja no Intel procesoriem ir kaut kāda nojausma, ko sagaidīt, tad par Intel Iris Xe Graphics videokarti ir dzirdētas visādas labas lietas. Intel paši par savu veikumu ir stāvā sajūsmā – ar Iris Xe virs 100 kadriem sekundē var CS:GO, Rocket League, Dota2 un pāris citās spēlēs. No tā dēvētajām AAA spēlēm gan izžmiegt ārā virs 60 kadriem sekundē ir maz iespējas.

    Attēls: Intel

    Man ir jāsaka, ka es no spēlēm pamēģināju savu mīļo Rocket League un nedaudz arī CS:GO, un ir jāsaka, ka spēles ir gandrīz pat baudāmas ar vidējiem vai pat vidēji augstiem vizuālajiem efektiem. Rocket League pašā sākumā kaut ko pažegojās, bet pēc aptuveni 10 sekundēm spēle attapās un bija spēlējama. CS:GO gan prasās pēc īstena vismaz 144 Hz ekrāna un arī šis klēpjdators spēlē uzrādīja drīzāk 50… 55 kadrus sekundē ar drīzāk zemiem vizuālajiem iestatījumiem, nevis Intel solītos 100 kadrus.

    Tiek pat uzskatīts, ka Iris Xe video apakšsistēma ir vienlīdz laba vai pat nedaudz labāka par Nvidia GeForce MX350. Te jāatzīmē, ka Can You RUN It serviss nav diez ko vēlīgs pret Iris Xe, tiek teikts, ka gandrīz neviena spēle ar šo video apakšsistēmu nestrādās, bet tā varētu būt kāda savāktās statistikas nepilnība pašā Can You RUN It servisā.

    Attēls: Intel

    Interesantā kārtā MyASUS lietotnē ir iekšā arī tāds kā QoS paveids, kas prot pielāgot interneta izlietošanas prioritātes produktivitātei, video straumēšanai vai spēlēm. Ar šo iespēju nedaudz paspēlējos, bet tā arī neizjutu tās darbību.

    LatencyMon testam ZenBook 14 UX425E tika cauri bez problēmām, bet smagajos veiktspējas testos un spēlēs redzam, ka dators tomēr nespēj sevi nodzesēt un parādās tā dēvētais thermal throttling.

    Klēpjdators aprīkots ar Intel 660p NVMe PCIe Gen3 SSD tipa atmiņu, pēc ražotāja datiem tiek solīta līdz 1800 MB/s nolasīšanas un līdz 1800 MB/s ieraksta ātrumi. Šoreiz atmiņa uzrāda solītos ātrumus – ap 1930 MB/s nolasīšanas un visai augstu 1686 MB/s ieraksta ātrumu.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza vairāk nekā pieņemamu 5140 punktu rezultātu, kas ir aptuveni MSI GS65 Stealth Thin (5369.2 punkti), ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) un ASUS ROG Zephyrus G14 (5056) līmenis. 3DMark dati norāda, ka te šoreiz neapskatām spēlēm paredzētu klēpjdatoru, bet vēl arvien vienkāršākajās spēlēs varam sagaidīt tīri ciešamu kadru skaitu sekundē.

    Citi veiktspējas testu dati:

    • PCMark 10: 4596
    • 3DMark Fire Strike Ultra: 1200
    • 3DMark Time Spy: 1469
    • 3DMark Sky Diver: 12 920
    • Cinebench R20: 1446

    Nobeigumā

    ASUS ar ZenBook 14 UX425E ir visai redzami vēlējies konkurēt ar MacBook Air. Starta cena Air ir zemāka (1100 par lētāko M1 procesora Air ar 8 GB RAM un 256 GB atmiņu vai 1360 par dārgāko Air ar 8 kodolu video apakšsistēmu, 8 GB RAM un 512 GB atmiņu), bet MacBook Air katrs nākamais uzlabojum (16 GB RAM, 1 TB SSD tipa atmiņa) maksā klāt aptuveni 230 eiro, attiecīgi MacBook Air ar 16 GB RAM un 1 TB SSD tipa atmiņu maksās jau virs 1800 eiro. Air ir švakāks akumulators, bet jau startā jēdzīgāks ekrāns. Un zināms, ka salīdzināt M1 procesora Apple datoru ar Intel darbinātu Windows datoru nu kļuvis pavisam sarežģīti, jo tā ir pavisam cita pieeja, cita tipa procesors, uz tā pat šobrīd nav iespējams uzstādīt Windows.

    ASUS ir mēģinājis veidot arī savu ekosistēmu ar MyASUS lietotni – tajā var piesiet viedtālruni pie klēpjdatora, lai veiktu zvanus, kopētu attēlus un pat padarītu viedierīci par otru ekrānu. Izklausās pēc Apple ekosistēmas filozofijas? Jā! Šī iespēja pieejama Android un iOS ierīcēm. ASUS gan vēl nedaudz šis viss ir jāpieslīpē, bet pamata ideja darbojas.

    Kopējie iespaidi par ZenBook 14 UX425E ir tikai pozitīvi, šis ir klēpjdators tiem, kuri meklē ilgu darbības laiku, lielisku uzbūvi, nelielus izmērus un vienlaikus pieklājīga izmēra ekrānu. Man ļoti patika ZenBook 14 UX425E tastatūra, bet vienīgā USB Type-A pieslēgvieta labajā datora pusē un nozagtā 3.5 mm pieslēgvieta gan ir noziegums pret visu skaisto uz šīs pasaules.

    Šajā cenu kategorijā ZenBook 14 UX425E nāksies sacensties ar jau pamatīgiem biznesa klases grandiem. Lenovo dominē cenās no jau aptuveni 840 eiro (ja izvēlas filtros 13.3 līdz 14 collas, 16 GB RAM, Windows licenci un vismaz 512 GB atmiņu), pie aptuveni 950 eiro cīņai pieslēdzas HP un Dell parādās kaut kur ap 1200 eiro. Korpusa materiālus te neņēmu vērā. Ja vēl ņemam vērā arī klēpjdatoru svaru, tad gan ZenBook 14 UX425E ir viens no līderiem, Lenovo tikai ar saviem trakajiem ThinkPad X1 Carbon modeļiem spēj noturēt tik zemu svaru.

    Es kā mājas lietotājs noteikti nosliektos par labu ZenBook 14 UX425E, nevis cīnītos ar biznesa klases klēpjdatoru, kuram iekšā ir saliktas visādas biznesīgās lietas, piemēram, ID karšu lasītājs. Arī klēpjdatora atslēgšana ar infrasarkano staru kameru ir ērtāka par paroles ievadi vai pirkstu nospiedumu lasītājs atrašanās vietas meklēšanu. Turklāt ZenBook 14 UX425E ar Iris Xe video apakšsistēmu spēj jēdzīgi darbināt vairākas populārās spēles, kas biznesa klasei ar vecākajām Intel HD Graphics 620 un 630 nebūs pa zobam.

    Attēls: ASUS

    Patika

    • niecīgs izmērs un lieliski materiāli
    • esmu sajūsmā par tastatūru (ja neskaita Power pogu Del vietā)
    • pieklājīga ātrdarbība un spēja darbināt spēlītes

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • USB nepareizajā pusē un austiņu pieslēgvieta caur pāreju
    • tastatūras izgaismojums no sēdpozīcijas skata nav vienmērīgs
    • gribētos augstākas izšķirtspējas ekrānu visiem ZenBook 14 UX425E modeļiem
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    1852
    14.12.2020 13:31

    Skārienpaliktnis ir ļoti plats, tas atrodas datora vidū, nevis ir dīvaini nobīdīts uz vienu pusi – savulaik prātojot par šo dīvainību, esmu pieņēmis ka tas ir mēģinājums izpatikt labročiem, kas laptopu izmanto, noliekot uz galda malas.

    Artis Abols
    14.12.2020 14:48
    Reply to  1852

    Dažkārt tas ir iecentrēts pret Space. Bet citkārt šķiet novietojums ir izlozēts vai ar šautriņu iemests no 10m attāluma.

    Last edited 3 years ago by Artis Abols
    Oskars
    14.12.2020 20:03

    Izskatas drausmigi plastmasiigs un bezgala drankigs. Es taja cenu kategorija panjemtu ko labaku. Piemeram Thinkpad T seriju, vai Dell XPS. Ja liec benchmark bildes, tad jaliek ar iespeju palielinat bildi. Piemeram gribeju apskatit Cinebench bildi, bet nevar tachu palielinat.

    Uldis
    12.01.2021 09:49
    Reply to  Oskars

    ASUS ar ZenBook 14 UX425E gājis dārgo, bet drošo ceļu – visur izmantots metāls

    Daniels Bašķis
    17.12.2020 00:36

    MacBook Air ar M1 procesoru ir labāks value, ja nav bail no MacOS. Jā, ekrāns ir labāks, dators ir jaudīgāks un overall labāks build quality. Pietiek ar standarta konfigurāciju, kas maksā ~1140 naudiņas

    Last edited 3 years ago by Daniels Bašķis
    Reklāma