Web Analytics
More
    Reklāma

    MSI GL65 Leopard 10SER spēlēm paredzētā klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    Iepriekš mums apskatam bija atbraucis MSI GE66 Raider spēlēm paredzētais klēpjdators, kas, visticamāk, ir viens no MSI flagmaņiem šajā kategorijā. Protams, kā jau flagmanim pieklājas, MSI GE66 Raider bija visai dārgs, tam bija ļoti labas komponentes, bet daudzi potenciālie pircēji nevēlas pārmaksāt par RGB LED gaismiņām un citiem niekiem.

    Tieši tāpēc šoreiz apskatam mums ir lētākas MSI GL65 Leopard sērijas spēlēm paredzēts klēpjdators (precīzs modeļa numurs MSI GL65 Leopard 10SER). Te gan uzreiz jāatzīst, ka MSI GL65 Leopard nav svaigs modelis, bet tas ir drīzāk atsvaidzināta nedaudz vecāka klēpjdatora versija. Saglabāts iepriekšējais izskats, ekrāni un tastatūra, bet klēpjdatori papildināti ar jaudīgākiem Intel 10. paaudzes Core procesoriem un jaunām Nvidia GeForce RTX un pat Nvidia GeForce RTX SUPER sērijas videokartēm.

    Reklāma

    Man šķiet, ka tieši MSI GL65 Leopard 10SER modelis varētu būt vispieprasītākais, jo tas ir viens no lētākajiem klēpjdatoriem ar Nvidia GeForce RTX 2060 videokarti, kas pamatoti uzskatāma par jēdzīgāko videokartes izvēli klēpjdatoros. Jā, GeForce RTX 2060 videokarte nav pati labākā izvēle reāla laika ray-tracing apstrādei, bet šī videokarte arī nemaksā miljonu un tā pārlieku nekarst (protams, salīdzinoši). Nenoliedzami ir patīkami testam saņemt klēpjdatoru ar RTX 2070 SUPER videokarti, kā tas bija MSI GE66 Raider gadījumā, bet tad arī klēpjdatora plānoto iegādes cenu jāreizina ar divi.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: sešu kodolu Intel Core i7-10750H (2.6 – 5.0 GHz)
    • Videokarte: Nvidia GeForce RTX 2060, 6 GB GDDR6, Optimus (max šim modelim ir GeForce RTX 2070 SUPER ar 8 GB GDDR6)
    • RAM: 16 GB SO-DIMM DDR4-3200, divi sloti, abi aizņemti (max 64 GB)
    • Ekrāns: 15.6 collas, FHD (1920×1080), 120 Hz (max 144 Hz), IPS-Level, viegli matēts
    • SSD: 512 GB NVMe PCIe Gen3 (max 1 TB)
    • Pieslēgvietas: 1x RJ45, 1x SD (XC/HC) atmiņas karšu lasītājs, 1x (4K @ 30Hz) HDMI, 1x Mini-DisplayPort, 1x Type-C USB3.2 Gen2
    • Bezvadu savienojumi: Intel AX201 Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth v5.1
    • Izmēri: 357 x 248 x 27.5 mm
    • Svars: 2.30 kg, barošanas bloks ap 1 kg
    • Akumulators: 51 Wh
    • Papildus: sarkanā krāsā izgaismoti LED taustiņi (pieejami arī modeļi ar RGB LED), SteelSeries tastatūra
    • Programmatūra: Dragon Center
    • Cena: apskatam saņemtais modelis ir Core i7, RTX 2060, 16 GB RAM un Windows 10 licenci varētu maksāt ap 1450 eiro, tīmekļa veikalos precīzi šādu modeli neatradu. Klēpjdatora modelis ar 8 GB RAM un bez Windows maksā nedaudz virs 1230 eiro, maksimālā komplektācijā ar RTX 2070 SUPER – 2000 eiro

    Izskats un uzbūve

    Var just, ka MSI GL65 Leopard ir jau dizaina un uzbūves ziņā nedaudz padzīvojis modelis. It kā darīts viss, lai klēpjdators būtu viegls, izturīgs, vienlaikus arī veidots no gana kvalitatīviem materiāliem, bet pavisam jaunajos klēpjdatoru modeļos tomēr materiāli un it īpaši to salikšanas kvalitāte ir pārāka. MSI GL65 Leopard tikai ekrāna vāka ārējā daļa veidota no alumīnija (uz tā lieliski redzami pirkstu nospiedumi), viss pārējais ir plastmasa. Arī iekšējā šasija droši vien ir plika plastmasa, jo MSI GL65 Leopard nedaudz vērpjas, ja to paņem aiz viena stūra ar atvērtu ekrānu.

    Te arī uzreiz jānorāda, ka visas pieslēgvietas ir jūtami atbīdītas uz lietotāja pusi, attiecīgi MSI GL65 Leopard nebūs ļoti ērti novietot uz nelielāka galda. Tuvāk paskatoties, var redzēt, ka pašas pieslēgvietas un plastmasa apkārt ir ne tās labākās kvalitātes, tās jau izskatās paļurkātas un ne visai precīzi izvietotas datora korpusā. Varbūt šādu pieeju var piedot 450 eiro datorā, bet ne jau datora modelī, kas var sasniegt 2000 eiro atzīmi.

    MSI GL65 Leopard stāv uz vidēji augstām gumijas peciņām, lai dators varētu iesūkt gaisu no apakšas un pēcāk izpūst to ārā pa aizmuguri un kreiso sānu. Šāda shēma ir visai laba, jo MSI GL65 Leopard nepūtīs gaisu virsū uz lietotāja labo roku, kur parasti ir novietota pele. Ne tik labā ziņa ir tā, ka MSI GL65 Leopard aizmugures daļu obligāti būtu jānobalsta kaut kā vēl vismaz pusotru centimetru virs galda virsmas, jo esošās gumijas peciņas nepaceļ datoru pietiekami virs galda, lai tas spētu paņemt visu gaisa apjomu, ko ventilācijas atveres un ventilatori spēj tam izdzīt cauri. Rodas visai pamatota sajūta, ka pie lielākas slodzes (un attiecīgi ātrākas ventilatoru griešanās) MSI GL65 Leopard piesūc pats sevi pie galda. Te gan jāsaka, ka MSI GL65 Leopard nav ne pirmais, nedz arī pēdējais spēlēm paredzētais klēpjdators, kas cieš no šādām problēmām.

    Ja MSI GL65 Leopard piepaceļ no galda virsmas, var just, ka gaisa plūsma manāmi izlabojas. Neveicu nekādus speciālus temperatūru mērījumus, bet noteikti būtu jāapdomā kādu plastmasas papildu peciņu iegādi, lai nemocītu klēpjdatoru.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    MSI GL65 Leopard blakus pie tastatūras atrodas zīmīgs SteelSeries logotips, bet man ir jāsaka, ka šoreiz tastatūra man negāja pie sirds nu nemaz. Jā, pogas spiežas tīri forši, jā, mums pieejama pilna izmēra tastatūra ar visu ciparbloku, jā, tastatūra ir izgaismota (konkrētajam modelim ir tikai sarkans izgaismojums, bet MSI GL65 Leopard sērijā pieejami arī modeļi ar RGB LED tastatūras izgaismojumu). Par ko tad ir sūdzība? Par taustiņu izmēru (taustiņi šķiet pārāk mazi) un attālumu. Protams, tas ir pierašanas jautājums, bet man MSI GL65 Leopard tastatūra šķita vēl kādu nieku grūtāk apgūstama, ja to salīdzina ar citiem klēpjdatoriem.

    Noteikti jāņem vērā, ka MSI GL65 Leopard tastatūra ir veidota pamatā spēlēm, nevis lieliem drukāšanas darbiem – tastatūrai ir pamatīga izmēra kreisais Shift un Ctrl (šis noteikti ir pluss), kamēr virzientaustiņi ir ieslēpti vienā lielā jūklī kopā ar citiem taustiņiem (pie šīs nianses ir jāpierod). Šāda pieeja virziena taustiņu izvietošanai novērota arī ārējās (USB) spēlēm paredzētajās kompaktajās tastatūrās, tā ka nekas traks šis nav.

    Skārienpaliktnis ir nedaudz nemoderns, tas ir ticis pie divām visai stīvām pogām, bet pats skārienpaliktnis darbojas ļoti precīzi. Pogas, protams, noēd skārienpaliktņa laukumu.

    Kopumā esmu par MSI GL65 Leopard uzbūvi visai daudz lamājies, bet te tomēr runājam par klēpjdatoru, kura cena ir jūtami virs 1200 eiro. Jāņem vērā, ka šis ir atjaunots modelis, bet atjauninājums skāris tikai procesoru un videokarti, kamēr plastmasas, dzesēšana un ekrāni palikuši tie paši vecie. Ar GeForce RTX 2070 SUPER videokarti MSI GL65 Leopard sasniedz 2000 eiro cenu. Konkurenti līdzīgā cenā vairumā gadījumu ir jūtami labāk un modernāk būvēti.

    Ekrāns

    MSI GL65 Leopard pieejams ar 120 Hz vai 144 Hz ekrānu, testam saņemts vienkāršākais modelis ar 120 Hz. Ja pret 144 Hz man nebūtu iebildumu, tad 120 Hz ekrāns ir kaut kas, ko šobrīd jau liek sākuma līmeņa spēlēm paredzētajos klēpjdatoros. Kā redzēsim nedaudz zemāk veiktspējas testos, tad MSI GL65 Leopard šajā komplektācijā pat visai svaigās spēlēs ar 1080p Ultra grafiskajiem iestatījumiem pietuvojas un dažkārt pārsniedz 120 kadrus sekundē (pīķī, nevis vidējos rādītājos). Nedaudz nosēdinot grafiskos iestatījumus, jau būsim pāri 120 Hz ekrāna spējām arī gana modernās spēlēs.

    MSI GL65 Leopard ekrānam ir vērojams visai paliels tā saucamais backlight bleeding, kas atrodas ekrāna augšdaļā. Neko citu diži sliktu par šo ekrānu pateikt nevaru. Jārēķinās, ka MSI pats nodēvējis ekrānu nevis par IPS, bet par IPS-level ekrānu, tātad tur ir kaut kas švakāk ar krāsu attēlojumu. Jā, krāsas varēja būt kādu nieku spilgtākas, bet tas nav nekas neierasts sākuma līmeņa 120 Hz ekrānos.

    Kopumā gan vairāk nekā gadu vecai ekrāna tehnoloģijai te viss ir drīzāk pieņemami. Es gan nesaskatu vajadzību MSI GL65 Leopard aprīkot ar jaudīgāku videokarti, RTX 2070 SUPER uz šiem 120 Hz vai pat 144 Hz jau varētu būt par traku.

    MSI GL65 Leopard varēsi pieslēgt vairākus ekrānus, jo klēpjdatoram ir HDMI un pat DisplayPort video izejas.

    Akumulators un programmatūra

    MSI GL65 Leopard ir 51 Wh akumulators, kas ir tikai puse no iepriekš apskatītā MSI GE66 Raider akumulatora ietilpības. MSI GL65 Leopard ar vienu uzlādi darbosies aptuveni 4 stundas un 20 minūtes ofisa režīmā. Spēlēs ar vienu uzlādi klēpjdators nodzīvos 40 minūtes, varbūt tas spēs sasniegt stundu, bet ne vairāk. Šis noteikti nav nekāds izcilais rādītājs.

    Dragon Center programma ļauj ierobežot akumulatora uzlādi pie 60% vai 80%, tādējādi sataupot akumulatoru, ja datoru visu laiku izmantosi pieslēgtu pie strāvas. Tāpat Dragon Center rūpējas par klēpjdatora pārslēgšanu starp jaudas režīmiem.

    Veiktspēja

    Veiktspējas ziņā MSI GL65 Leopard esošajā komplektācijā pat ir visai spics dampītis. Ja klēpjdators būtu aprīkots ar nedaudz ātrāku SSD tipa atmiņu, tad tas varētu gāzt kalnus. Faktiski SSD tipa atmiņas ātrumi ir vienīgie, kas man šajā klēpjdatorā šķita zemi, visi pārējie veiktspējas testu un spēlēs iebūvēto testu dati likās pat salīdzinoši augsti.

    Kā jau minēju iepriekš, MSI GL65 Leopard nav izcilas dzesēšanas sistēmas, dators visai ātri sasniedz augstas temperatūras un sākas tā dēvētais thermal throttling. Dzesēšana nekļūst neciešami skaļa, faktiski tā ir pat salīdzinoši vidēji klusa, bet dzesēšana arī nav mega efektīva.

    Diemžēl arī LatencyMon testu MSI GL65 Leopard nespēja iziet, jo brīdinājums par neatbilstību parādījās jau pirmajās minūtēs. LatencyMon testam viss bija izdarīts kā nākas – atslēgts Wi-Fi un atspējota palielinātās jaudas izvēle Dragon Center programmā.

    Klēpjdators aprīkots ar Lite-On CL1-8D512 NVMe PCIe Gen3 SSD tipa atmiņu, pēc ražotāja datiem tiek solīta līdz 2200 MB/s nolasīšanas un līdz 1700 MB/s ieraksta ātrumi. Šoreiz atmiņa uzrāda visai viduvēju 1910 MB/s nolasīšanas un visai zemu 848 MB/s ieraksta ātrumu CrystalDiskMark veiktspējas testā, kamēr AS SSD ir vēl piezemētāki rezultāti ar attiecīgi 1760 MB/s un 182 MB/s. Pēdējais rezultāts gan man šķiet muļķības un kļūda, bet pēc pāris atkārtotiem mēģinājumiem AS SSD neko citu labāku neiedeva.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza vairāk nekā pieņemamu 6080 punktu rezultātu, kas bez pūlēm pārspēj MSI GS65 Stealth Thin (5369.2 punkti), ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) un ASUS ROG Zephyrus G14 (5056), ASUS ROG ZEPHYRUS S GX701 (5646.2 punkti) un pat nesen apskatīto ASUS TUF Gaming A15 (5720 punkti). Šajā testā pats labākais rezultāts no pie mums sabijušiem datoriem ir Lenovo ThinkPad X1 Extreme ar 7809.2 punktiem, bet tā jau ir pavisam citas klases ierīce.

    Citi veiktspējas testu dati:

    • PCMark 10: 5336
    • 3DMark Fire Strike Ultra: 3981
    • 3DMark Time Spy: 6621
    • 3DMark Sky Diver: 38 437
    • Cinebench R20: 3003

    Pakomentēšu sīkāk sintētiskās veiktspējas testu rezultātus, kad tos salīdzina ar citiem iepriekš redzētiem klēpjdatoriem. PCMark 10 (5336 punkti) rezultāts ir ceturtajā vietā no aptuveni 30 testētiem klēpjdatoriem, Fire Strike Ultra ir piektais labākais rezultāts, Time Spy ir septītais labākais rezultāts. Bet jāņem ir vērā, ka pie mums sabijuši klēpjdatori ar RTX 2080 Max-Q, visu RTX 2070 klāstu (arī Max-Q un SUPER), kā arī pāris RTX 2060 klēpjdatori ar ātrākām SSD tipa atmiņām.

    Spēlēs iebūvētajos veiktspējas testos dators uzrādīja sekojošus vidējos rezultātus:

    • Assassin’s Creed Odyssey: (1080p Ultra) 52 kadri sekundē
    • Far Cry New Dawn: (1080p Ultra) 81 kadri sekundē
    • Division 2: (1080p Ultra) 67 kadri sekundē
    • Shadow of the Tomb Raider: (1080p Ultra, RTX on, DLSS on) 57 kadri sekundē

    Nobeigumā

    Pret MSI GL65 Leopard atļāvos būt visai skarbs, jo šis spēlēm paredzētais klēpjdators ar GeForce RTX 2070 SUPER videokarti spēj sasniegt 2000 eiro cenu, kas nu nekādā veidā neattēlojas pārējā klēpjdatora uzbūvē un izmantotajās komponentēs (kā minimums pie šādas cenas prasītos ātrāku SSD tipa atmiņu un labāku ekrānu). Ja MSI GL65 Leopard cena sāktos ap 800 eiro un beigtos kaut kur pie 1300 eiro, tad vēl varētu pieciest senāku dizainu un čābīgākas plastmasas uzbūvi, bet pie 2000 eiro jau ir atrodami tik perfekti noslīpētas uzbūves un jūtami labāki materiāli, ka man ir nedaudz kauns MSI vietā.

    Nevajag piemirst, ka arī pieslēgvietas pamatīgi atstumtas uz lietotāja pusi. Man pie sirds negāja MSI GL65 Leopard tastatūra, bet šī ir nianse, kas katram lietotājam radīs citus iespaidus.

    MSI GL65 Leopard noteikti ir viens no lētākajiem klēpjdatoriem, kas iegādājams ar GeForce RTX 2060 videokarti. Nedomāju, ka MSI GL65 Leopard gadījumā būtu saprātīgi skatīties uz kādu jaudīgāku videokarti, jo tā uzbūve un dzesēšanas sistēma tomēr ir drīzāk dēvējama par vidēji padzīvojušām.

    Man nav nekas pret ideju vecākā datora korpusā ievietot jaunākas paaudzes procesoru un svaigas videokartes, bet tad pamatā ir jāņem augstākas klases veco datora modeli, nevis šādu drīzāk budžeta klases korpusu un 120 Hz ekrānu.

    Ja meklē svaigu Intel 10. paaudzes Core i7 procesoru un RTX 2060 videokarti, tad MSI GL65 Leopard varētu būt viena no pirmajām izvēlēm tieši zemākas cenas dēļ. Ja meklē arī korpusa kvalitāti un kādu feināku ekrānu, tad varētu būt jāskatās uz kādu citu MSI modeli.

    Patika

    • Zemākā vai viena no zemākajām cenām par RTX 2060 videokarti
    • Svaigs Intel sešu kodolu procesors
    • Visai plašs pieslēgvietu klāsts
    • Klēpjdators ir salīdzinoši mazs izmēros
    • Iespēja lieki nemaksāt par RGB LED izgaismojumu

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • Prasītajai cenai štruntīgi materiāli un budžeta klasei piedienoša uzbūve
    • Drīzāk mazefektīva dzesēšana
    • Pieslēgvietas izskatās izļurkātas kā burvja piedurkne, sazin kas tur var izskriet ārā
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    DMG
    19.10.2020 08:46

    Tieši nesen iegādājos sev MSI GE66 Raider. Uzbāzu virsū Pop! OS un pagaidām esmu ļoti apmierināts. Pat instalācija bija bez mazākajām problēmām. Arī spēles ar MSI velk tīri labi. Iepriekš pat ar Dell, kam standartā nāca ubuntu, bija regulāras problēmas ar linux instalāciju (4 no 5 reizēm pēc instalācijas nonācu pie melna ekrāna).

    Last edited 3 years ago by DMG
    Artis Abols
    19.10.2020 13:43
    Reply to  DMG

    Perversulis! Uzliek Linux spēlēm… Hehe!

    Reklāma