Web Analytics
More
    Reklāma

    LaCie Rugged Mini izturīgā ārējā cietā diska apskats

    Jaunākie raksti

    Dzīvojam [kā moderni saka] dinamiskā laikā. Atminos, ka pirms aptuveni 10 vai 12 gadiem 500 GB ārējais cietais disks ar USB 3.0 bija absolūts sapņu piepildījums. Tobrīd bija švaki ar jebkāda veida iespējām uzglabāt datus mākoņos, pāris gadus pirms tam bija parādījies Flickr fotogrāfiju uzglabāšanas serviss, kamēr Google Photos vēl ir tikai gaidāms 2015. gadā.

    Šobrīd pat vidējs mājas lietotājs jau var atļauties turēt savu NAS tipa disku datu krātuvīti vai par pāris eiro mēnesī no Google, Apple un citiem iegūt 100 līdz 200 GB vietu mākonī. Daudzos mājas lietotājiem paredzētos maršrutētājos ir pat iebūvēta iespēja pievienot USB ārējo cieto disku, kas ar pāris klikšķiem kļūst par sava veida datu krātuvi lokālā tīklā. Nesen parādījās informācija, ka Western Digital ir startējis iespēju īrēt ārējos cietos diskus. Tātad ārējie cietie diski nemaz nav miruši.

    Reklāma

    Šoreiz apskatam ir saņemts LaCie Rugged Mini ārējais cietais disks, kas skaitās visai izturīgs pret kritieniem un saspiešanu. Pārbraukt ar auto man gluži neļāva, bet paskatīsimies, uz ko tad šis ārējais cietais disks ir spējīgs ikdienā un testos.

    Mīlīgs izskats un izturīga uzbūve

    LaCie Rugged Mini iepakojumā atradīsi pašu izturīgo cieto disku (tam iekšā ir 5400 apgriezienu minūtē 2.5 collu HDD), kas ietērpts alumīnija kastītē, turklāt to vēl sargā pamatīgs silikona ietvars. Diska izmēri ir 86 x 135 x 19 mm, tas sver 300 gramus. Tāpat kastītē ir divi vadi – viens ir parastais, kantainais USB Type-A vads, kā arī klāt piemests USB Type-C vads, lai arī LaCie Rugged Mini nodrošina tikai USB 3.0 savienojumu un attiecīgi arī datu pārraides ātrumus.

    Tiek solīts, ka LaCie Rugged Mini iztur 1 tonnas spiedienu, nav gan nekas sīkāk precizēts par šo niansi, bet, manuprāt, tas nozīmētu, ka ar vienu vieglās automašīnas riteni uzbraucot uz plakani zemē noguldīta LaCie Rugged Mini, tas izturēs šo nelielo pārbaudījumu. Jāatceras, ka LaCie Rugged Mini nav izturīgs pret iemērkšanu un putekļiem. Bet šis ārējais cietais disks esot izturīgs pret lietu (nokrišņiem), kas var izrādīties visai noderīgi, ja gadās ar LaCie Rugged Mini mugursomā izbraukt ar velosipēdu lietainā dienā. Izturīgais cietais disks arī pārdzīvos nomešanu no 1.2 metru augstuma.

    Uz LaCie Rugged Mini iepakojuma lasāms, ka ārējais cietais disks sadarbosies ar Windows un arī macOS datoriem, tāpēc visai loģiski spriežam, ka tam ir exFAT formatējums. Turpat arī atrodas informācija, ka kopā ar LaCie Rugged Mini saņemsi arī vienu mēnesi bezmaksas pieeju Adobe Creative Cloud lietotnēm.

    Iestatīšana un jau pazīstama programmatūra

    Viss, kas nepieciešams LaCie Rugged Mini iestatīšanai, atrodas uz paša cietā diska. Tur ir lietotne Windows un arī macOS operētājsistēmām, kas gan faktiski ir saite uz reģistrācijas mājaslapu. Pēc īsas reģistrācijas saņemsi iespēju ielādēt LaCie ārējo cieto disku atbalsta programmatūru Toolkit. Šo pašu Toolkit programmatūru izmanto vairāki Seagate ārējie cietie diski.

    Reģistrācijas laikā iespējams pieteikties datu atgūšanas pakalpojumam trīs gadu garumā, kas maksā tikai 15 dolāru. Datu atgūšanas pakalpojumam šī cena ir niecīga.

    Toolkit ir LaCie ārējos cietos diskus pavadoša programmatūra, kas nodrošina datu rezerves kopiju veidošanu un citas iespējas. Toolkit lietotne piedāvā formatēt un optimizēt LaCie Rugged Mini tieši tavai operētājsistēmai, šo noteikti vajag izmantot, jo ar rūpnīcā veidoto formatējumu nez kāpēc darbojās aptuveni trīs reizes lēnāk datu ierakstā, nekā tas bija pēc formatēšanas. Vienu iespēju gan LaCie Rugged Mini nepiedāvā – nevarēsi izmantot paroles aizsardzību cietā diska saturam. Tam nāksies iegādāties kādu LaCie Rugged Secure sērijas ārējo cieto disku.

    Šajā ziņā LaCie mājaslapa ir visai dīvaini veidota, jo sadaļa Features (iespējas) satur informāciju par visiem LaCie ārējiem cietajiem diskiem ar kaut kādu izturību, ne tikai Rugged Mini. Attiecīgi tiek solīta IP67 mitruma izturība, tiek solīta paroles aizsardzība, bet šādas iespējas nav konkrētajai LaCie Rugged Mini sērijai. Haoss mājaslapā ir izveidots pamatīgs un tas noteikti spēj samulsināt mazāk uzmanīgu vērotāju, kurš izvēlas kādu no LaCie Rugged sērijas diskiem.

    LaCie Rugged Mini programmatūras iespēju klāsts ir visai loģisks – lietotājam pieejama datu rezerves kopija veidošana, datu atjaunošana no rezerves kopijas un arī mapju/ datņu sinhronizācija ar Toolkit palīdzību. Visas minētās iespējas ir ļoti vienkārši apgūstamas un izmantojamas. Datu kopēšanu iespējams veikt katru stundu, katru dienu, nedēļu vai pēc brīvi izvēlēta grafika. Vari pats izvēlēties mapes vai arī atļaut Toolkit programmatūrai pašai salasīt fotogrāfijas, dokumentus un citus failus no attiecīgajām datora mapēm.

    Datu atgūšana arī ir maksimāli vienkārša. Toolkit vednī izvēlamies Restore funkciju un norādām failus/mapes, ko vēlamies atgriezt, kā arī to versiju pēc datuma. Pēc tam izvēlamies vietu, kur atgriezt failus (tā var būt arī to sākotnējā atrašanās vieta) un Toolkit programma mums pajautās, kā rīkoties, ja mērķa mapē atgriežamais fails jau pastāv.

    Trešais Mirror režīms ir paredzēts kādas konkrētas mapes spoguļošanai. Izvēlamies mapi, kuru vēlamies saglabāt un tā uz LaCie Rugged Mini tiks uzturēta tieši tādā pašā stāvoklī, kā oriģinālā mape – tiks spoguļotas visas failu izveidošanas, labošanas un dzēšanas darbības.

    Toolkit nav nekā lieka un nekā pārlieku sarežģīta, kas man šķiet liels pluss. Dažkārt šāda veida programmatūra tiek nevajadzīgi padarīta pārlieku komplicēta un ierindas lietotājam grūti uztverama.

    Ātrdarbība – gluži kā solīts

    Kā jau minēju iepriekš, Rugged Mini pamatā ir 5400 apgriezienu minūtē 2.5 collu HDD un USB 3.0 savienojums. Tādējādi no Rugged Mini nevaram gaidīt nekādus super lielus ātrumus datu pārraidei, bet uz iepakojuma solīto Rugged Mini izpilda. Te gan jāņem vērā, ka noteikti būtu jāveic Toolkit programmatūrā iebūvētā diska optimizācija, bet varam arī veikt vienkāršu ātro diska formatēšanu (Quick Format) un visu programmatūru (+ diska ikonu, tā parādās Windows blakus diska nosaukumam) kas bija uz diska virsū, atjaunot no LaCie atbalsta lapas.

    Bez šīs optimizācijas Rugged Mini strādās, bet ar jūtami zemākiem datu pārraides ātrumiem. Bez optimizācijas tiek sasniegti solītie 130 MB/s nolasīšanai, bet ieraksta ātrums atduras pie 30 MB/s, kas ir ļoti švaks rādītājs.

    Šie ir veiktspējas testu dati pirms optimizācijas veikšanas:

    Man par lielu pārsteigumu pēc optimizācijas Rugged Mini sasniedza 130 MB/s nolasīšanai un arī tos pašus 130 MB/s ierakstam. Tiešām nebiju gaidījis, ka būs tik milzīga atšķirība.

    Šie ir veiktspējas testu dati pēc optimizācijas veikšanas:

    Protams, dzīvē šādus ātrumus sasniegt, visticamāk, neizdosies, jo tiek kopētas dažāda izmēra un skaita datnes (vesels lērums mazu failu kopēja daudz, daudz lēnāk par vienu vai pāris lieliem klučiem). Bet novērojumi liecina, ka nolasīšanas ātrumi reālos apstākļos ir kaut kur starp 20 MB/s un 90 MB/s, vidēji tie visai stabili turas virs 30 MB/s.

    Ieraksta ātrumi, protams, ir zemāki. Tie ir kaut kur ap 20… 30 MB/s, bet arī šie ātrumi ir ļoti atkarīgi no tā, kas tiek ierakstīts.

    Kā var redzēt, AS SSD veiktspējas testu lietotne uzrāda tā saucamo bad block, bet padziļinātais Windows iebūvētais Checkdisk tests nekādas problēmas ar Rugged Mini neuzrādīja. Pieļauju, ka tā ir kaut kāda nesaprašanās starp veiktspējas testu programmu un USB ārējo cieto disku. Arī CrystalDiskInfo nevienā mirklī neparādīja nekādas problēmas ar Rugged Mini.

    Nobeigumā

    Apskata tapšanas laikā LaCie Rugged Mini 1TB ietilpībā maksā 82 eiro, kas ir gandrīz pusotru reizi vairāk par citiem izturīgajiem ārējiem cietajiem diskiem. Konkurentiem vairumā gadījumu tiek piedāvāts nevis USB 3.0 savienojums, bet gan USB 3.1, kas jau ir 10 Gbps savienojums, kamēr USB 3.0 teorētiski ir divas reizes lēnāks.

    Konkurenti gan parasti nesola mitruma noturību, kā arī netiek precīzi spcifikācijā runāts par spiedieniem, ko it kā izturīgie cietie diski spēj panest. Konkurentu izpratne par izturīgumu parasti aprobežojas ar pāris silikona uzlikām uz cietā diska stūriem.

    LaCie Rugged Mini piedāvā uz iepakojuma solītos datu pārraides ātrumus, kā arī visai sakoptu pavadošo programmatūru. LaCie izmantotā programmatūra redzēta arī Seagate ārējo cieto disku produktos.

    Šāda veida ārējie cietie diski vispiemērotākie būs mājas lietotājam, kas vēlas uzlabot savu datu drošību, taču nav gatavs maksāta par NAS tipa ierīci un vairākiem cietajiem diskiem tajā. Šāda veida NAS tehnoloģijas arī nav pašas vienkāršākās uzstādīšanā, lai arī ražotāji ir gājuši tālu uz priekšu datu krātuvju darbības vienkāršošanā. Daudziem mājas lietotājiem nemaz nav tik aktuāla datu rezerves kopēšana, bet vienkārši vajag mazāk trauslu ārējo cieto disku. Uzņēmumiem, kam datu drošība ir krietni svarīgāka, labāk ieteiktu meklēt ierīci, kas sastāv no vairāk diskiem, kas savienoti RAID slēgumā un nodrošina augstāku datu nepazaudēšanas un drošības pakāpi (datu šifrēšanu).

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings
    12.09.2020 21:14

    Šajā pastāvīgās atmiņas produktā pietiek vietas bitcoin blokčeinam – tātad šis produkts ir derīgs

    Reklāma