Web Analytics
More
    Reklāma

    Seagate Game Drive for PS4 ārējā diska apskats

    Jaunākie raksti

    Kā ir? Tu Sony PlayStation spēles pērc diskos vai digitālā formātā? Palūkojos plauktā un secināju, ka es pats savulaik spēles pirku diskos un to bija maz, jo es rūpīgi veicu izpēti pirms katra pirkuma. Pēc tam man apnika meklēt rokā diskus un gaidīt, kad tos atsūtīs, tāpēc sāku pirkt spēles tikai digitālā formātā. Principā pēdējās ~10 spēles esmu pircis tikai digitālā formātā un nākotnē vairs neplānoju atgriezties pie diskiem.

    Tomēr tā kā manai Sony PlayStation 4 Pro ir “tikai” 1TB disks, pārlieku daudz vietas jaunām spēlēm man nav. Nav gan nekāds brīnums, ja moderna spēle pieprasa >70Gb diska vietas. Tāpēc ar lielu interesi piekritu speciāla konsolēm paredzēta Seagate Game Drive for PS4 ārējā diska apskatam. Nebēdā, ja tev nav PlayStation konsole, jo Seagate piedāvā līdzīgus produktus arī Microsoft Xbox konsoļu lietotājiem, kā arī pie datoriem pieslēdzamas ierīces. Piemēram, iepriekš esam aprakstījuši Seagate Backup Plus Hub un Seagate FireCuda Gaming Dock ārējos cietos diskus.

    Reklāma

    Game Drive for PS4 radīšanā atmiņas produktu speciālists Seagate ir sadarbojies ar Sony un šīs sadarbības gaitā radītais disks ir oficiāli licencēts PlayStation produkts. Tātad, tas nodrošina nepieciešamo veiktspēju un iespējas, lai veiksmīgi sadarbotos ar šo spēļu konsoli. Seagate Game Drive ļauj ļoti vienkārši un ātri paplašināt mūsu spēļu konsoles atmiņu un uzglabāt krietni vairāk spēļu. Seagate Game Drive for PS4 ir nopērkams 2TB (~80 eiro) un 4TB (~110 eiro) versijās un ļauj uzglabāt attiecīgi desmitiem spēļu. Sony paši norāda, ka vidēji PS4 spēle aizņem ap 38Gb.

    Sony PlayStation 4 diska nomaiņa nav sarežģīta

    Pirms ķeramies pie paša diska apskata, iepazīsimies ar PS4 konsoles atmiņas paplašināšanas iespējām. PS4 ir nopērkams vai nu ar 500GB vai 1TB atmiņu un ierīce izmanto standarta 5400 RPM SATA II cieto disku. Ja esam gatavi padarboties ar skrūvgriezi un pēc tam arī softa pāršūšanu, varam disku nomainīt uz citu paši. Galvenais, lai diska biezums nepārsniedz 9.5mm un izmērs ir vismaz 160GB. Principā varam izmantot arī ātrākus SATA III diskus – tie darbosies, tomēr neiegūsim papildus ātrumu, jo sistēma darbojas SATA II ātrumos. Diska nomaiņas process nav pārlieku sarežģīts un te vari iepazīties ar pamācību.

    Konsolei vari pieslēgt arī ārējos diskus

    Ja sākotnēji PlayStation 4 nepiedāvāja iespēju pieslēgt ārējos diskus, tad šis ierobežojums pazuda līdz ar konsoles programmatūras 4.5 versiju. Tātad, ja mēs izmantojam konsoli ar 4.5+ sistēmas versiju, varam tai pieslēgt ārējo cieto disku, kam ir USB 3.0 atbalsts un 250GB – 8TB diska vieta.

    Iepakojumā atradīsim pašu disku, 50cm garu USB kabeli un pāris papīrīšus. Pamācība patiesībā ir diezgan noderīga, īpaši, ja iepriekš nav bijusi darīšana ar ārējās atmiņas pievienošanu PlayStation 4.

    Disks ir izmēros neliela (113.5 x 76 x 12.1mm) un viegla (149g) ierīce, kuru rotā tikai mazi Seagate un PlayStation logo, kā arī iegarena gaismas diode, kas liecina par diska darbību. Ja šāds neitrāls dizains neiet pie sirds, tad var nopirkt arī The Last of Us Part II versijas ierīci (STGD2000202) un rudenī gaidāmi arī ar Marvel Avengers dizainiem rotātie diski.

    Diskam vienīgā pieslēgvieta ir USB ports, kurā iespraužam komplektā iekļauto kabeli un otrā pusē to pievienojam mūsu PlayStation 4 konsolei.

    Seagate Game Drive for PS4 iestatīšana

    Piespraužam disku pie konsoles un novietojam to ~10cm attālumā. Šāda rekomendācija, acīmredzot, nepieciešama, lai abas ierīces varētu netraucēti ventilēties.

    Pēc tam dodamies konsoles iestatījumos uz Devices > USB Storage Devices un šajā skatā būtu jāparādās mūsu tikko pievienotajam diskam.

    Ja uzspiežam virsū uz šī diska ieraksta, varēsim apskatīties papildus informāciju par to. Redzam, ka disku veidojis Seagate un tam ir 2.01TB ietilpība. Lai disku varētu izmantot spēļu uzglabāšanai, spiežam uz “Format as Extended Storage” pogas. Tieši šādā formātā diskā varēsim saglabāt mūsu spēles failus, taču spēļu dati, ekrānšāviņi un video joprojām tiks uzglabāti sistēmas diskā. Formatēšanas procesā visi diskā līdz tam ierakstītie dati tiks dzēsti. Formātēšanas process aizņems nepilnu minūti.

    Kad formatēšanas process veiksmīgi tiks pabeigts, konsole automātiski šo disku sāks izmantot jaunu spēļu un programmu uzglabāšanai. Par to liecina arī zaļais bumbulis pie diska iekš “USB Storage Devices” iestatījumu sadaļas.

    Tagad atverot šo disku, varam apskatīties tajā saglabāto saturu, kā arī pārstāt to izmantot kā papildus atmiņu. Šī funkcija noderēs, lai droši atslēgtu disku, ja gribēsim to fiziski atslēgt un pārnest uz citu konsoli.

    Spēles pārnešana uz Seagate Game Drive for PS4

    Arī šis process ir maksimāli vienkāršs. Konsoles iestatījumos atrodam “Storage” sadaļu un tajā varēsim piekļūt gan sistēmas, gan ārējam diskam. Spiežam virsū un redzēsim diskā saglabātos datus.

    Testa nolūkos pamēģināsim pārnest uz ārējo disku “The Last of Us Part II” spēli. Kā redzam zemāk, tā aizņem makanus 78.21GB un atrodas uz sistēmas diska. Izvēlamies šo spēli ieķeksējot attiecīgo rindu un spiežam pogu “Move”.

    Tiek aizsākts datu pārnešanas process, kas tādam apjomam ilga nepilnu stundu. Tas ir visnotaļ ilgs process un tā gaitā mēs nevaram neko citu iesākt ar konsoli, tāpēc visdrīzāk ārējā diskā mēs uzstādīsim tikai jaunās spēles to lejuplādes brīdī. Pēc tam varam apskatīties spēles datus un redzēsim, ka tā tagad atrodas uz ārējā diska. Visādi citādi spēle palaižas un spēlējama bez izmaiņām, nekas jauns nav jādara.

    Disks darbības gaitā pārlieku neuzkarst un nerada nekādu jūtamu troksni, lai gan tas ir parasts HDD, kurā ir detaļas, kas griežas. Pozitīvi, ka diskam nav nepieciešama papildus barošana un tas visu nepieciešamo enerģiju spēj saņemt pa taisno no konsoles. Vienīgi ņem vērā, ka vienlaicīgi pie PlayStation 4 varēsi izmantot tikai vienu ārējo disku.

    Spēļu saglabāto datu pārnešana

    Tomēr viss nav tik rožaini, kad sadomāsim pārnest mūsu spēļu saglabātos datus (save games). Kamēr disks ir Extended Storage formātā, uz to nevarēsim pārnest šos datus. Šajā režīmā diskā var tikt pārnestas un automātiski uztādītas tikai spēles/programmas. Tās arī no šī diska tiks palaistas. Lai varētu disku izmantot kā rezerves kopiju glabātuvi, tas ir jānoformatē exFAT formātā. Tad tajā varēsim pārnest mūsu saglabātos datus, taču ne spēles.

    Darbības ar saglabātajiem datiem notiek “Application Saved Data Management” sadaļā sistēmas iestatījumos. Te varam šos datus pārkopēt dažādos virzienos. Šajā gadījumā mūs interesē datu pārnešana no sistēmas diska uz ārējo disku.

    Kā redzam, process ir vienkāršs un šādi varēsim saglabāt un pārnest uz citu konsoli mūsu spēļu saglabātos datus. Protams, ērtāk būtu gan spēles, gan saglabātos datus turēt uz viena un tā paša diska.

    Seagate Game Drive for PS4 veiktspēja

    Kādu veiktspēju spēj piedāvāt šī ierīce? Lai to noskaidrotu, izpētīsim, kāds tieši disks tiek izmantots. CrystalDiskInfo visai ātri ļauj noskaidrot, ka šī ierīce izmanto Seagate Mobile HDD (ST2000LM007) 5400 RPM SATA disku.

    Specifikācijā norādīts, ka šis disks spēj nodrošināt līdz 140MB/s lielus datu pārraides ātrumus. Ņemam pie rokas veiktspējas testus un pārbaudīsim, kāds ir šī diska reālais sniegums.

    Kā redzam vairākos veiktspējas testos, šis disks uzrāda tamlīdzīgiem SATA diskiem pieņemamus aptuveni 120-130MB/s datu pārraides ātrumus. Tas gan mazliet atpaliek no solītajiem (līdz) 140MB/s, taču tāpat ir adekvāts sniegums.

    Ja runājam par ietekmi uz spēļu ielādi, tad manos testos ar vairākām spēlēm es novēroju, ka pieredze var atšķirties no spēles uz spēli, tomēr kopumā ātrumi ir līdzīgi. Pamatā gan tāpēc, ka pašā konsolē iebūvētais disks ir aptuvei tāds pats un neatšķiras arī tā darbības ātrums. Šeit vari apskatīties spēļu ielādes ātrumus, ko veicis kāds cits blogeris no Hardcoregamer.com. Arī šajos testos varam redzēt, ka dažādām spēlēm ielādes ātrumi atšķiras un var teikt, ka spēļu ielādes ātrumi ir diezgan līdzīgi.

    Secinājumi – noderīga ierīce kaislīgam spēlmanim!

    Seagate Game Drive for PS4 ir noderīga ierīce ikvienam, kas daudz spēlē un pamatā izmanto videospēļu digitālās versijas. PlayStation 4 pat ar lielāko 1TB iebūvēto disku var visai ātri aizpildīt, jo spēles mūsdienās var pārsniegt pat 100GB apjomu. Tāpēc lieti noder šāds ārējais disks, ko lietot ir vienkāršāk par vienkāršu – piespraud un inicializē konsoles iestatījumos. Tā kā šo produktu ir sertificējis pats Sony, varēsi būt 100% drošs, ka tas darbosies ar konsoli un atliek vien izvēlēties Game Drive 2TB vai Game Drive 4TB versiju. Cik daudz vietas tev šobrīd aizņem videospēļu kolekcija tavā konsolē?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Maigonis Blokčeins-Halvenings
    07.09.2020 13:31

    Don’t trust adults who play video games

    Maigonis Blokčeins-Halvenings
    09.09.2020 09:00

    Ooo, jau -10, davai – vēl mīnusus :D

    Čiekurs
    07.09.2020 16:07

    Manā kolekcijā ir ap 3.5Tb spēļu, tāpēc silti iesaku pirms cietā diska iegādes apdomāt, vai nav labāk ņemt 2x lielāku apjomu relatīvi nedaudz piemaksājot. Spēles tik tiešām pieņemas svarā kā makdonalda atkarīgais tīnis, kas nozīmē, ka atmiņa būs pilna ātrāk, kā vari iedomāties.

    AiniSpainis
    08.09.2020 12:45

    Es ar bērna spēļu staciju izrīkojos citādāk. Iekšējo TB cieto disku nomainīju pret SSD 250GB un izveidoju ārējo krātuvi TB disku ievietojot ķīniešu kastītē.
    Spēles ir gan diskos, gan lejupielādētas no tiešsaistes veikala. Par vietas trūkumu krātuvēs nesūdzos, jo to kas netiek vairs spēlēts, tiek pārnests uz ārējo krātuvi vai izdzēsts.

    Reklāma