Web Analytics
More
    Reklāma

    Budžeta klases SAVIO Tempest RX mehāniskās tastatūras ātrais apskats

    Jaunākie raksti

    Šis nav reklāmas raksts! Paša pieredze. Paša iztērēta nauda.

    Nebūs nekāds noslēpums, ka pārsvarā pie mums Kursorā apskatītas tiek ļoti dārgas ierīces un datoru aksesuāri, daudziem tie ir neaizsniedzami sapņi. Ar tastatūrām ir vēl trakāk, jo tagad stilīgi skaitās iegādāties mehānisko tastatūru. Noteikti tev kāds ir iestāstījis, ka tastatūrai obligāti jābūt ar Cherry MX mehāniskajiem slēdzīšiem, citas neskaitās. Noklusēts tiek tas, ka ir vesela strīpa ar citiem ražotājiem un līdzvērtīgiem to radītiem slēdzīšiem.

    Reklāma

    Viens no populārākajiem datorspēļu aksesuāru ražotājiem Razer gatavo pats savu mehānisko tastatūru slēdzīšus, Cherry MX mehāniskajiem slēdzīšiem ir vesels bars līdzskrējēju, piemēram, Kailh, Gateron un Outemu. Minētos Cherry MX konkurentus un kopētājus speciāli nosaucu šādā kārtībā, kas aptuveni apzīmē cenu no lielākās uz mazāko. Nenoliedzami internets ir pilns ar citiem mehānisko tastatūru slēdzīšu ražotājiem. Vēl ir tādi Topre Japāņu slēdzīši, bet tie jau ir ekskluzīva padarīšana Happy Hacking Keyboard produkts (tastatūras cena ir sākot no 200 eiro līdz aptuveni 400 eiro).

    Mana vajadzība bija fiksi un uz sitiena iegūt lētu, bet ikdienā izmantojamu tastatūru rakstu darbiem. Zināju, ka zilos, skaļi klikšķošos slēdzīšus negribu, jo tie ir par skaļu un man jau ir viena vidējas cenas tastatūra ar zilajiem slēdzīšiem ziemas rezidencē. Sarkanos slēdzīšus arī īsti nevēlos, tie tomēr ir nedaudz par mīkstu rakstu darbiem. Vienmēr biju vēlējies iegūt brūnos slēdzīšus, tāpēc tieši tos arī meklēju. Maksāt par Cherry nevēlējos, tāpēc meklēju lētākas alternatīvas tepat pie mums, jo no Vācijas, Francijas sūtīt neko nav jēgas – tur ir cits burtu izkārtojums. Diemžēl arī visai bieži ir sastopamas tā saucamās US izkārtojuma tastatūras ar Enter pogu, kas atgādina vēl vienu Shift taustiņu (horizontāli izstiepts cīsiņš). Vēlos UK izkārtojumu un viss.

    Par brīnumu pats sev, tepat uz vietas atradu poļu brīnumdarbu – SAVIO Tempest RX mehānisko tastatūru ar 87 taustiņiem (tātad bez ciparbloka). Tempest RX mehāniskā tastatūra pieejama trīs versijā, es izvēlējos Outemu Brown taustiņu versiju, kas nāk ar zaļu izgaismojumu. Pieejamas arī Outemu Blue un Red versija, tās mani šoreiz neinteresēja.

    Tehniskā specifikācija

    • Izmēri: 357 x 125 x 38 mm
    • Taustiņi: 87 (tā dēvētā TKL versija)
    • Slēdzīši: Outemu Brown, 55g, N-Key Rollover, Anti-Ghosting
    • Izgaismojums: zaļš, 10 efekti, 5 spilgtuma režīmi
    • Materiāli: plastmasa + alumīnijs
    • Savienojumi: USB
    • Iepakojumā: tastatūra, bet nav pogu izraušanas rīka un nekā cita arī nav
    • Cena: no aptuveni 30 eiro interneta veikalos

    Izskats un uzbūve

    Te centīšos daudz neaizkavēties – Tempest RX tastatūra ir klasiska Ķīnas tastatūra. Droši vien piemeklējami tīmekļa plašumos ir daudzi citi neskaitāmu, nezināmu ražotāji analogi. Recepte ir ierastā – tā saucamās peldošās (floating), mehāniskās pogas, alumīnija virspuse, plastmasas apakša, vads šoreiz ir resns un nav noņemams. Vads ir stīvs, tas nāk ārā no tastatūras 90 grādos, ja tastatūru jānovieto tuvu ekrānam vai klēpjdatoram, var neizdoties nemaz to gana tuvu piebīdīt.

    Tastatūra ir ļoti stingra, tā nevērpjas un nelokās. Tempest RX tastatūrai apakšā ir atvāžamas pamatīga izmēra peciņas un neiztrūkstošās gumijas, lai tastatūra neslīd pa galdu. Te viss ir kārtībā – peciņas ir stingras, gumijas lielas un neslidenas.

    Izgaismojums ir zaļā krāsā, izgaismojums visām pogām ir visai vienmērīgs, protams, tas atkarīgs no taustiņu cepurīšu caurspīdīguma. Uzkrītoši šķībi izdevies Enter taustiņa izvietojums pret LED diodi un attiecīgi arī izgaismojums, tas gandrīz nespīd caur pogas virsmu. Caps un Win taustiņi nav izgaismoti, tie izgaismojas tikai kad esi aktivizējis Caps Lock vai atslēdzis Win taustiņu (Fn+Win).

    Protams, redzami un jūtami ir daži sīkumi, kas nebūtu dārgākās tastatūrās. Piemēram, var just, ka taustiņu cepurītes ir lauztas ārā no kopējās formas, daudziem taustiņiem monitora pusē ir asi radziņi, kas nav novīlēti. To gan pats var ar nagu vīli pusstundas laikā izdarīt, bet tas ikdienā netraucē.

    Tad vēl ir tāda nianses, ka Tempest RX tastatūrai nav iebūvētas atmiņas, bet tā tas laikam ir visiem “ķīniešiem” – katru reizi pēc datora ieslēgšanas spilgtums ir maksimālā režīmā, arī efektus jāaktivizē atkārtoti.

    Tātad tagad sekos lielāko varbūt ne problēmu, bet nianšu kopsavilkums: stīvais, nenoņemamais vads, izgaismojums nav ideāls pāris taustiņiem un cepurīšu asie ragi. Neliels pārsteigums ir komplektā neesošais cepurīšu noraušanas rīks.

    Outemu mehānika

    Te nonākam pie galvenā jautājuma – cik tad laba vai nelaba ir Outemu taustiņu mehānika. Būšu godīgs un teikšu, ka Kailh slēdzīšus nekad laikam neesmu lietojis, Gateron esmu kaut kad sen spaidījis to zilajā versijā, ar Cherry MX man bijusi darīšana sarkanajā, melnajā un arī zilajā versijā. Palietotas savā laikā ir arī bezvārda zilās mehānikas, ko gan nevienam neiesaku mēģināt. Bezvārda sarkanos slēdžus var mēģināt, bet noteikti ne zilos, jo tie grab un ļogās. Tātad iespaidi un pieredze kaut kāda ir, ne plaša, bet ir. Ja šausmīgi vēlies, vari papētīt dažādu vairāku slēdzīšu ražotāju kopsavilkumu.

    Brūnie mehānisko tastatūru slēdzīši bija mans mazais sapnis, šoreiz to izsapņoju Outemu Brown formātā. Outemu Brown jāspiež ar 55g piespiedienu, kas ir nedaudz vairāk par sarkanajiem slēdzīšiem, kas parasti darbojas ar 45g piespiedienu. Vissmagāk spiežas melnie ar 60g (Cherry MX Black, citi kaut kā izvairās no Black popularizēšanas), tos bez izmēģināšanas pirkt nevajag.

    Tīri no darbības viedokļa man pret Outemu Brown iebildumu nav, nedaudz var dzirdēt, kā darbojas atspere mehānismā, bet tas ir pieņemamos apmēros. Visi Outemu Brown taustiņi Tempest RX tastatūrā strādā līdzīgi, turklāt arī gana viltīgi izveidoti garie taustiņi, tie negrab, tos arī balsta mehāniska paskata slēdzīsi vairākos punktos, nevis parasta atspere, kā tas redzēts ne vienai vien lētajai tastatūrai.

    Protams, dārgāki mehānismi būs kādu nieku precīzāki, varbūt nedaudz mazāk grabēs, bet noteikti varu apgalvot, ka Outemu Brown savai cenai ir precīzi, tie darbojas vienādi un nekādās problēmās aptuveni nedēļas laikā neesmu iedzīvojies. Ja ņem vērā, ka vispār jebkādas kaut cik jēdzīgas tastatūras sākas pie 25… 30 eiro, tad atļaušos uzskatīt, ka šis ir man labs pirkums izdevies.

    Nobeigumā

    Nemaz tik ātrs apskats nesanāca.

    Un tagad galvenais jautājums – vai es pirktu vēlreiz Tempest RX tastatūru, kad zinu visas nianses un sīkās problēmas? Par prasīto cenu noteikti. Latvijas tīmekļa veikalos tastatūras ar Chreey MX Brown mehāniku maksā sākot no aptuveni 100… 110 eiro (te runa par pieejamām, reāli nopērkamām). Daudzas no tām ir ar tizlo, plakano Enter. Un noteikti jāuzmanās Latvijas veikalos no DE jebšu QWERZ izkārtojuma, kas te nez kāpēc ir plaši izplatīts piedāvājumos.

    Tātad – ja vēlies super lētu, ne tās sliktākās mehānikas tastatūru, Outemu slēdzīši varētu būt visai pareizs ceļš. Nesaku, ka jāpērk uzreiz Tempest RX tastatūra, bet Outemu Brown slēdzīši rakstu darbiem noteikti ir foršāki par jebkuru tā saucamo membrānas tastatūru.

    Pie aptuveni 70 eiro sāksies tastatūras ar iebūvētu atmiņu, tātad tās saglabās iestatījumus pēc datora pārstartēšanas, kas daudziem ir būtisks parametrs. Parasti gan atmiņa nāk kopā ar RGB LED izgaismojumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    26.05.2020 10:25

    Klau zibenszeļļi: vai visās mehāniskās klaviatūras ir skaļas? Arī tās fensī kurām var regulēt cik daudz nospiežot kontakts nostrādā? Es reiz veikalā uz dullo pataustīju vienu izlikto (razer laikam), tā bija klusa. Bet apskatos atkal visas grab kā lego maiss.

    Krotow
    26.05.2020 13:22
    Reply to  KKTK

    Nav tik traki. Pašam priekšā Logitech G613, kur naktī esmu iemanījies rakstīt praktiski nedzirdami.

    Krotow
    26.05.2020 16:01
    Reply to  Artis Ābols

    Man gribējās ar papildus krievu burtiem un bez RGB, tāpēc citu variantu īsti nebija.

    G612 nav, ir G512. Un izskatās ka mazais Enter galā ir obligātais ļaunums daudzām jaunākajām klaviatūrām :)

    Last edited 3 years ago by Jānis Baumanis
    26.05.2020 14:36
    Reply to  KKTK

    Ja gribi klusumu un lielu precizitāti – ņem melnos switchus vai brūnos.

    KKTK
    26.05.2020 16:44
    Reply to  lakrica

    RGB izgaismotiem tausiņiem jūs te man stāstiet par slēdžu krāsām. Kaut kāds bezsakars :D Vispār, lai komplektā iederētos pelei es skatos uz SteelSeries Apex Pro TKL klavesīnu. Skatos neiespringstot, jo līdz melnajai 5dienai vēl tālu…

    Vilis Lauskis
    26.05.2020 10:30

    Galvenais lai taustiņus klaviaturas tīrīšanai bar noņemt, es vienreiz noņ’mu un tur bija kādus divus gadus vecs “zviedru galds”.

    Last edited 3 years ago by Vilis Lauskis
    Krotow
    26.05.2020 13:24
    Reply to  Vilis Lauskis

    Ja pogu bloku var izņemt un piekļūt no sāniem, vari kaut ar virvīti iztīrīt starp pogām. Un atlikumu izpūst.

    Labvēlis
    26.05.2020 11:42

    Eksperimenta pēc iegādājos RedRagon ar zilajiem no LV iVeikala

    Uzreiz skaidrs ka zilie būs par skaļu. Pasūtīju no ekspreša Outemu brūnos.. nu.. Nez. Sapratu vienu ka labāk nebūtu skaitījis kapeiku un nopircis pārbaudītu modeli no zināma ražotāja. Ar fakts ka 95% zilos slēdžu izvilkt bija murgs, daudzi tika sabojāti. Ir jau ok, ganjau lietošu gadus 5, bet nu man, personīgi, uz nākamreiz nebūs žēl piemest tos 50 euro un nopirkt ko pārbaudītu, nevis mistiku kur katrs slēdzis spiežas tomēr savādāk.

    Labvēlis
    26.05.2020 23:06
    Reply to  Artis Ābols

    Nepareizi izteicos.

    Nopirku zinādāms ka būs zilie un klikšķēs, bet tāpat kādus 2 menešus ar zilajiem padzīvoju. Takā dators ir guļamistabā, tad draudzene nebija dziļā sajūsmā pēc laika.

    Velkot ārā arī rūpnīcas zilos daudziem austiņas aiz kuriem jāvēlk plīsa. Ļoti kaitinoši un nevajadzīgi grūti.

    Aleksandrs
    29.01.2021 01:25

    Izmantoju šo tastatūru jau pāris mēnešus. Nekādu problēmu nebija līdz pārstāja normāli strādāt Shift un R taustiņi – taustiņi reaģē ne uz katru spiedienu, dažreiz nepieciešams iespiest tos ar spēku. Domāju nest uz garantiju.

    Reklāma