Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy A30s apskats

    Kliba veiktspēja un procesoram neatbilstoši smaga saskarne neļauj A30s novietot zem svētku eglītes. Tomēr, ja vajadzības ir primitīvas, lieliskais akumulators ļaus tālruni izmantot ilgstoši.

    Jaunākie raksti

    Gada beigas strauji tuvojas, tas nozīmē, ka mierīgi varam apaļot Samsung Galaxy A sērijas šī gada veikumu. Šogad Samsung prezentējis 17 A sērijas tālruņus. Sērija, kas agrāk nozīmēja premium vidējās klases veikumus, šogad krietni izpletusies. Apēdot Samsung Galaxy J sēriju, tā piesavinājusies arī daļu budžeta klases. Jaunais Samsung Galaxy A30s būtu uzskatāms tieši par J sērijas turpinātāju. Lai gan A30s piedāvā J sērijā neredzētas iespējas (zemekrāna pirkstu nospiedumu lasītāju un trīs kameru sistēmu aizmugurē), tā cena šoreiz no budžeta pakāpusies uz vidējo klasi.

    Cena grozās ap 250 eiro vai augstāk. Par to Samsung gatavs piedāvāt Super AMOLED ekrānu, zem kura paslēpies pirkstu nospiedumu lasītājs, viduvēju veiktspēju, ietilpīgu akumulatoru un trīs galvenās kameras aizmugurē.  Pag, kur es līdzīgu specifikāciju jau esmu redzējis? Xiaomi Mi A3 piedāvā aizdomīgi līdzīgu speceni un pat padevies vizuāli līdzīgs. Tā kā A3 prezentēts agrāk par A30s, tad skaidrs, kam Samsung gribējis uzmīt uz papēžiem. Lai tur vai kā, šajā apskatā skaidrošu, vai Samsung Galaxy A30s vajag, vai tomēr nevajag rast vietu zem svētku eglītes.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 9.0 Pie
    • Ekrāns: 6.4 collu Super AMOLED, 720 x 1560, 19.5:9 malu attiecība, ap 268 ppi, ap 84.9% ekrāna un korpusa attiecība.
    • Procesors:  Exynos 7904 (14 nm), divi 1.8 GHz Cortex-A73 un seši 1.6 GHz Cortex-A53 kodoli, Mali-G71 MP2 video apakšsistēma.
    • RAM: 3 GB
    • Atmiņa: 32 GB, microSD atmiņu karšu lasītājs
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5 (A2DP, LE), 4G, USB Type-C
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs zem ekrāna, FM radio, NFC
    • Kameras: aizmugurē: 25 MP, f/1.7, PDAF; 8 MP, f/2.2, 13mm ultra platleņķa; 5 MP, f/2.2 dziļuma sensors. LED zibspuldze, HDR, video – 1080p@30fps. Priekšā: 16 MP, f/2.0, video – 1080p@30fps.
    • Izmēri un svars: 158.5 x 74.7 x 7.8 mm, 166 g
    • Akumulators: nenomaināms Li-Po 4000 mAh, 15W ātrā uzlāde
    • Cena: ap 250 eiro

    Meinstrīmīgs dizains

    Pagājušā gada ne visai veiksmīgais A sērijas piedāvājums lika pārskatīt sērijas vadlīnijas. Samsung ir izdarījis mājasdarbu – palūkojies, ko piedāvā Ķīnas konkurenti, kas vidējā klasē spējuši nokost lielāko pīrāga daļu. Tas rezultējies ar meinstrīmīgu dizainu, kam nav personības vaibstu. Šoreiz Samsung to mēģina atspēkot ar oriģinālu aizmugures krāsojumu. Vai ar to ir gana? Par visu pēc kārtas.

    Korpuss likts kopā prasmīgi, salaiduma vietas gandrīz nejūt. Vienīgais jautājums, kādēļ ir trīs salaiduma vietas, ja korpuss veidots no diviem materiāliem? Priekšu protams sedz stikls. Tā rūdījumu ražotājs nav norādījis, tādēļ esiet piesardzīgi, to lietojot. Gan sāni, gan aizmugure veidota no plastmasas. Pilnai laimei gan gribētu vienlaidus korpusu. Aizmugures plastmasa imitē stiklu. Uzsveru vārdu imitē, jo, lai arī izskatās pēc stikla, tausti neapmuļķosi. Pirkstu nospiedumi un citas šmuces krājas vairumā gan priekšā, gan aizmugurē.

    A30s forma, kameru un taustiņu novietojums nav nekas jauns. Tieši tāds pats princips izmantots vairumā vidējās klases tālruņu, kas atceļojuši no Ķīnas. Lai iegūtu vismaz nelielu atšķirību, aizmugure tikusi pie četru toņu apdares. Korpusa aizmugure sadalīta ar tādu kā nobīdītu “X”. Katrai daļai savs tonis un hologrāfiskā atspīduma līmenis. Godīgi sakot, atgādina būvniecības veikalu, kur novietoti krāsu paraugi un neviens nav izvēlējies, kuru tad lietot. It kā jau ir atšķirīgi, bet kopumā atstāj tādu nasing spešal pēcgaršu. Taču no ergonomikas viedokļa dizainam viss ir kārtībā.

    Ekrāns: divi soļi uz priekšu, viens atpakaļ

    84.9% ekrāna un korpusa attiecība ir teju flagmaņcienīgs cipars vidējā klasē. Ekrānam ir vienāda izmēra sānu un augšas apmales. Apakšā gan atstāts paprāvs zods, bet prasītajai cenai tas būtu piedodami. Priekšas kamera izvietota noapaļotā “V” formas iegrauzumā. Tā kā daļa aplikāciju aizvien uzskata, ka jau pāris gadu aktuālos grauzumveidus nav jāņem vērā, horizontāli leitojot tālruni, melnā, igrauzumu saturošā josla ar zodu veido tīkamu simetriju.

    Patīkami redzēt šādā cenu kategorijā Super AMOLED matricu, zem kuras novietots pirkstu nospiedumu lasītājs. Tie būtu tie divi soļi uz priekšu. Solis atpakaļ ir izšķirtspēja. HD+ izšķirtspēja, kas izstiepta 6.4 collās, nenodrošina asu attēlu. AMOLED matricas specifika ļauj vieglāk saskatīt atsevišķus pikseļus. IPS matrica tos labāk apslēptu, tomēr diez vai Samsung šādā cenā piedāvātu nostrādātu IPS ekrānu. Tas nozīmē, ka, ja ieskatīsieties rūpīgāk, pikseļus varēs manīt gan apaļotajos stūros, gan ap izgrauzumu. Te talkā būtu nākusi “U” forma izgrauzumam. Par laimi, One UI izmanto lielus laukumus un kontrastainus elementus, tādēļ ikdienā zemā izšķirtspēja nebūs ļoti jūtama. Tomēr, lasot tekstu vai skatoties video, atšķirību varēs uzreiz redzēt. YouTube video izskatīsies nedaudz miglaini. Protams pierast var pie visa, bet par pietikamu izšķirtspēju nosauks vien tie, kas pārnāks no tālruņa ar HD izšķirtspēju.

    Ja neskaita tikai 268 pikseļus uz collu, tad citādi ekrāna kvalitātei nav ne vainas. Krāsas ir spilgtas un kontrastainas. Skata leņķi ir lieliski. Melnie toņi ir dziļi. Saredzamība ārā ir ļoti laba. Programmatūra ļauj displeja darbību pielāgot savām vēlmēm. Diemžēl, izkuļoties visiem saskarnes iestatījumiem cauri, tā arī neatradu vienmēr ieslēgtā ekrāna funkciju. Tas ir apbēdinoši, jo tālrunim nav arī LED paziņojumu diode, kas brīdina par jaunumiem, turklāt AMOLED matrica ļautu to izdarīt energoefktīvi.

    Uzslava par atbloķēšanu

    Apskatot tālruņa cenu un specifiku, jau nobijos, ka ar pirkstu nospiedumu lasītāju būs jākaro tā pat kā Samsung Galaxy A50 gadījumā. Pārsteidzoši, ka šoreiz tas strādā uzticami un visbiežāk pirkstu atpazīst. Jā, tas ir maķenīt lēnīgāks par citiem, tomēr šeit jau atkal noteikumus diktē cena un izvēlētais procesors. Ja ir pietiekams apkārtējais apgaismojums, arī sejas atpazīšana savu darbu padara.

    Neveiktspējīga veiktspēja

    Šoreiz nekādi nevaru uzteikt Samsung par pašražotā Exynos 7904 procesora izvēli. Lai gan esot pieejama versija ar 4GB RAM, testa ierīci saņēmu ar 3GB RAM. One UI saskarne ir tik bieza āda, ka procesors ar izvēlēto RAM daudzumu, nespēj to pavilkt pieklājīgi ātri. Visu laiku vērojams lādēšanas ritulis. Neko labu par vairāk uzdevumu funkciju nevaru pateikt, aplikācijas visu laiku tiek ielādētas no jauna. Piemēram, Chrome, katru reizi tuvinot lapu, attēls renderējas tik lēni, ka noplok vēlme pārlapot ikdienas portālus. Nepiedodami tas šķiet tādēļ, ka vairums Xiaomi arī par šādu cenu piedāvā vismaz Snapdragon 660, kas ir galvas tiesu pārāks procesors. Akselerometra darbība ir tik lēnīga, ka tad, kad pagriezts tālrunis, šķiet, ka sensors nav nostrādājis, tad tālruni pagriežu vēl un vēl. Tā tieku kaitinošā cilpā, kad saturs katru reizi ir pretējs tālruņa novietojumam. Arī spēlīšu dzenātājiem jārēķinās ar ievērojamiem kadru zudumiem.

    Pagānījos, pietiek! Ir jau arī gaišā puse. Par laimi tālrunis draudzējas gan ar 3.5 mm austiņu ligzdu, gan FM radio, gan NFC, gan atmiņas kartes lasītāju. Pēdējā būs noderīga, jo apjomīgā saskarne gana daudz izpletusies niecīgajā 32 GB atmiņā. Jauki, ka izmantots  USB Type-C. Citi ražotāji vēl aizvien domā, ka zemāka cena ir attaisnojums vecajam standartam. Tam blakus novietotais skaļrunis nav no spējīgākajiem. Skaņa ir plakana, ne visai skaļa, turklāt atsevišķos līmeņos čerkstoša.

    Akumulators priecē

    Li-Po 4000 mAh ietilpības akumulators ir flagmaņcienīgs. Ar to gribēju teikt, ka šogad flagmaņi jau tikuši līdz šādam ciparam, bet Xiaomi aplaimojis arī diezgan daudz vidējās klases tālruņus ar šādu ietilpību. Samsung Galaxy A30s gadījumā situāciju atslogo zemā ekrāna izšķirtspēja. Tas nozīmē, ka tālrunis mierīgi izvilks pilnu dienu. Jāatzīst, ka tālruni lietoju diezgan aktīvi, bet tā arī ne reizi nespēju to pirms gulēt iešanas nokausēt zem 40%. Tas ir lielisks rādītājs. Par lādēšanas pieredzi neko nevaru pateikt, jo testa ierīci saņēmu plikiņu, bet labā ziņa, ka A30s sadarbojas ar citu ražotāju ātrajiem lādētājiem.

    Vai šī ir īstā saskarne?

    Tik tālu nu esam nodzīvojušies, ka ir gana aprasts ar One UI, tādēļ bez sirdsapziņas pārmetumiem varu ķerties klāt saskarnes kritizēšanai. Protams, ka One UI ir labākā saskarne, kādu Samsung līdz šim radījis. Tomēr atvēlētajiem resursiem tā ir par smagu. RAM brīvie resursi regulāri ir zem 1GB. Tādēļ arī viss šķiet nepiedodami lēns. Steidzoties saskarne ir kaitinoši gausa. Apjomīgā āda ar aplikācijām, bet bez bildēm vai citu saturu aizņem gandrīz trīs ceturtdaļas no niecīgajiem 32 GB. Tādēļ jāvaicā, vai apskata sākumā pieminētā Xiaomi A3 izvēlētais tīrais Android nespētu labāk tikt galā? Vai tomēr Samsung nav vērts domāt par One Lite UI versiju? Ja runa nebūtu par A klases ražotāju, kas pretndē apmierināt visu pasaules iedzīvotāju vēlmes, trauksmes zvanu varētu arī nezvanīt, bet šoreiz sniegums ir gauži čābīgs.

    Izmantotā estētika šķiet loģiska, saprotama, gana piemērota vidējajai vai budžeta klasei. Ar to gribu sacīt, ka nopietnākos tālruņos saskarne var izskatīties pārāk multenīga un bērnišķīga. Šoreiz diezgan konkrēti visai pasaulei uzspiesta dienvidkorejiešu gaume, kas nebūs visiem piemērota tējas tase. Līdzīgi Samsung rīkojas, lai neienāktu prātā neizmantot Galaxy Store. A30s it kā neviļus aizmirsis uzstādīt kalkulatoru. Ja izmantojat kaut ko no Samsung ekosistēmas, piemēram, Samsung Galaxy Watch Active2 (gaidiet apskatu jau drīz!), tad nekur no kārtējā konta, kas jāpiereģistrē Samsung mākoņos neizspruksiet. Nepārprotiet, man nav problēmu ar paroles iegaumēšanu kārtējā kontā. Tomēr fakts, ka Samsung A30s aktivizē soļu skaitīšanu vien tad, kad no Galaxy Store ielādēta Samsung Health ir klaja nekaunība. Tas nemaina faktu, ka man neizdevās panākt, lai soļi tiktu uzskaitīti man ierastajā veselības aplikācijā. Šomēnes statistika būs sagandēta.

    Ja iedomājos, ka viss iet gana plūdeni, tad var atrast arī saskarnes gaišo pusi. Tā sastāv no teju mikroskopiska līmeņa pielāgojumu iestatījumiem. Tas arī atšķir smagu saskarni no tīra droīda. Pielāgot var gandrīz visu, tikai rēķinieties ar laiku, lai izburtos cauri iestatījumu labirintiem. One UI loģika var nesakrist ar lietotāju loģiku un vēlamie iestatījumi jāmeklē ne tur, kur intuīcija saka. Uzreiz iesaku nomainīt paziņojumu bloka izsaukšanu ar pavilkšanu uz leju sākumekrānā. Te gan jāteic, ka aplikācijās tālruņa garuma dēļ tomēr būs jāžonglē, jo tur šī funkcija nestrādā. Interesanta ir Samsung sadarbība ar Microsoft. Paziņojumu bloka taustiņos poga “Saite uz Windows” ļaus viegli savienot A30s ar datoru. Izskatās, ka Dropbox uzradies konkurents, jo tagad varat pārvaldīt SMS, attēlus un paziņojumus desktopā. Tas ir vienkārši un ērti.

    Patīkami, ka lietotņu atvilktne nav aizmirsta, bet žestu vadība nav iekļauta.

    Atbilstošas kameras

    A sērijas kameras nekad nav izcēlušās ar izcilību. Arī šoreiz tās “prezentē” tālruņa cenu, tomēr jāatzīst, ka šoreiz to sniegums ir labāks kā gaidīju.

    Samsung Galaxy A30s piedāvā:

    • 25 MP, f/1.7, PDAF – galvno kameru,
    • 8 MP, f/2.2, 13mm – ultra platleņķa kamru,
    • 5 MP, f/2.2 – dziļuma sensoru
    • 16 MP, f/2.0 – pašiņkameru

    Vislabāk ar bilžu uzņemšanu veicas galvenajam 25 MP sensoram. Nav jau nekāds brīnums, jo tam ir visplašākais diafragmas atvērums. Bilžu krāsas ir aziātiem raksturīgi piesātinātas. Ir pieejams AI režīms, bet, godīgi sakot, dižu atšķirību no ieslēgta vai izslēgta nemanīju. Viss atkarīgs no apgaismojuma. Reizēm krāsas sanāk sintētiskas, reizēm nē. Pārsteidzoši labi strādā HDR. Tālrunis prot nedaudz atgūt detaļas ēnās, nepārgaismojot debesis.

    Ultra platleņķa kamera dod priekšrocības sižeta dažādībai. Jārēķinās, ka sevišķi platā kamera apstrādā krietni mazāk gaismas, arī detaļas pazūd, bet šeit cena diktē noteikumus. A30s nav ticis pie nakts režīma un spēja operēt vājā apgaismojumā ir švaka. Tomēr ar mākslīgo apgaismojumu krēslā kameras, no kurām neko labu negaidīju, mani patīkami pārsteidza. Tiesa naktī kameras izmantot nevajag. Samsung neuzdrošinās vidējā klasē piedāvāt vismaz kaut kādu atblāzmu no nakts ržīma, kā to dara Huawei, Honor vai Xiaomi.

    Kā redzams piemēros, ultra platleņķa kamera visai ļoti deformē kadru, un neviena kamera nav izmantojama naktī. Tomēr ultra platleņķa kamerai ir kāds triks kabatā. To izmantojot un piebīdot gana tuvu objektam, var iegūt bildes ar tīri pieņemamu pludinājumu fonā. Tas izskatās labāk par “Rediģētā fokusa” režīmu. Lai gan krāsas dabiskākas sanāk pēdējam.

    “Rediģētais fokuss” strādā, kā sola nosaukums. Režīms ļauj mainīt fokusu bildē arī pēc tās uzņemšanas. Šo, starp citu, nespēj pat citi dārgāki viedtālruņi. Var mainīt arī dažādus efektus. Jāteic, ka labāk režīms atpazīst cilvēkus, nevis objektus. Gana labi tas sanāk selfiju kamerai, tādēļ jādomā, ka 5 MP dziļuma snsors ir tikai mārketinga triks, lai tikai izskatītos, ka aizmugurē ir trīs kameras, kā reāls ieguvums.

    Protams, ka nokaltušas lapas grūtāk izkalkulēt par vieglākiem objektim, bet ieskats “daiļradē” ir sniegts.

    Selfiju kamera piedāvā mākslīgu, nelielu platāka leņķa skatu.

    Konkurence

    Xiaomi A3 nav pabijis Kursora apskatnieku rokās, tomēr uz papīra tas ir tiešākais Samsung Galaxy A30s konkurents. Īsta stikla aizmugure, labāks procesors un tīrs Android runā par labu Xiaomi veikumam. Diemžēl, A30s grūti atrast ko pārāku par A3. Konkurentus var mklēt arī pašā Samsung Galaxy A sērijā, tiesa tad jārēķinās ar augstāku cenu.

    Secinājumi

    Esmu bijis paskarbs, testējot Samsung Galaxy A30s. Tomēr gribu nedaudz aizstāvēties, sakot, ka tas nav pašmērķīgi. Šoreiz Samsung gribējis norīt lielāku kumosu, kā var sakošļāt. Runa ir par iekārojamo vidējās klases tirgus daļu. Šajā tirgus daļā noteikumus diktē Xiaomi Vivo un Oppo. Relatīvi nelielā peļņa, ko Xiaomi ietur no pārdotajiem tālruņiem, ļauj piedāvāt nepārspējamu cenas un ieguvuma attiecību. Te arī parādās Samsung problēmas: nepieņemot tādus pašus noteikumus (relatīvi nelielu peļņu), ir grūti konkurēt ar Ķīnas veikumiem; Samsung piedāvājums ir pārāk sadrumstalots, gribētu redzēt skaitliski mazāk tālruņu, tomēr pārdomātākus un, piemēram, ar regulāriem programmatūras atjauninājumiem arī vidējai un budžeta klasei.

    Samsung Galaxy A30s piedāvā budžeta klases sniegumu par vidējās klases cenu. Jā, AMOLED ekrāns un zemekrāna pirkstu nospidumu lasītājs ir vairāk vidējās klases komplekts, tomēr, lai kopējo sniegumu padarītu konkurētspējīgu, būtu jāprasa cena zem 200 eiro. Šoreiz pašražotais procesors un atvēlētie resursi ir krietni par maz, lai raiti darbinātu apjomīgo saskarni. No pasaules līmeņa viedtelefonu ražotāja šī ir nepiedodami pavirša attieksme pret lietotājiem. Tomēr kā optimists, gribu pabeigt apskatu uz gaišas nots: paldies par ietilpīgo akumulatoru un labāko zemekrāna pirkstu nospiedumu lasītāja piredzi, kādu A sērijā esmu sastapis!

    Patika

    • AMOLED ekrāns (ja neskaita izšķirtspēju)
    • Labi savienots korpuss
    • Ietilpīgs akumulators
    • Pieņemamas kameras

    Nepatika

    • Bezpersonisks dizains, kas traki krāj pirkstu nospiedumus gan priekšā, gan aizmugurē
    • Procesors + 3GB RAM + 32GB atmiņa = ļoti kliba veiktspēja
    • Ekrāna izšķirtspēja
    • One UI ir par smagu šim veikumam
    Kliba veiktspēja un procesoram neatbilstoši smaga saskarne neļauj A30s novietot zem svētku eglītes. Tomēr, ja vajadzības ir primitīvas, lieliskais akumulators ļaus tālruni izmantot ilgstoši.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    7
    Ekrāns
    6
    Programmatūra
    6
    Veiktspēja
    5
    Akumulators
    10
    Kameras
    7
    Cena
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andrīts
    02.12.2019 18:48

    pirkstu nospiedumu lasītājs zem krāna :D Paldies, pasmaidīju :D

    03.12.2019 20:37

    Arī apsvēru A30s iegādi bērnam, bet beigās tomēr paņēmu Mi A3.

    03.12.2019 20:57

    Nu cik nu puika iedod paspaidīt, bet man patīk. Nebiju domājis, ka Xiaomi ir tik kvalitatīvi nostrādāti. Kamera laba, pats tālrunis darbojas raiti, nav piebāzts ar visādām liekām drazām. Baterija tur 2 dienas, lai arī sīkais dzenā spēlītes utt. Nu pa 200 EUR ir ļoti okey.

    Dainis Šteinerts
    21.02.2020 09:52

    Sveiki! Plānoju iegādāties šo tālruni. Iepriekš lietoju J7 2017 Samsung ar FullHD ekrānu. Vai tos pikseļus tiešām tā jūt? Plus, jautājums, vai šobrīd ir īstais laiks pirkt, varbūt nogaidīt? Ieteikumi! Paldies!

    Reklāma
    Kliba veiktspēja un procesoram neatbilstoši smaga saskarne neļauj A30s novietot zem svētku eglītes. Tomēr, ja vajadzības ir primitīvas, lieliskais akumulators ļaus tālruni izmantot ilgstoši.Samsung Galaxy A30s apskats