Web Analytics
More
    Reklāma

    Apple vajadzētu uzcītīgāk mācīties no Hackintosh datoru veidotāju darba

    Jaunākie raksti

    Aprīlī izskanēja vairākas vispārīgas ziņas, ka Apple strādājot pie Mac Pro atjaunošanas. Mac Pro galddatori pēdējo reizi tika atjaunināti 2013. gadā – tie kļuva ļoti dārgi, kā arī ātri novecoja, jo mucas veida uzbūve neļāva mainīt Mac Pro komponentes pēc datora iegādes. Tāpat tiek plānots, ka Mac Pro galddatoru sērijai pienāksies jauni ekrāni ar Apple zīmolu.

    Tīmeklī izskanējuši aicinājumi Apple mācīties no jau esoša pieprasījuma un piedāvājuma tā dēvēto Hackintosh datoru tirgū. Hackintosh datori ir no parastām komponentēm veidoti galddatori un arī klēpjdatori, kas spēj darbināt macOS operētājsistēmu.

    Reklāma

    Hackintosh datoru ēras pirmsākumi meklējami 2005. gadā, kad Apple Worldwide Developers Conference norises laikā tika paziņota atteikšanās no IBM veidoto PowerPC procesoru izmantošanas. PowerPC vietā Apple uzsāka izmantot tos pašus Intel procesorus, kas pieejami jebkurā datorveikalā. Te būtu jāatzīmē, ka Apple pamatīgi mocījās ar Power Mac G5 datoriem – procesori karsa, datori bija skaļi un pamatīgi piekāpās Intel piedāvājumam.

    Līdz ar Intel procesoru nonākšanu Apple datoros, Hackintosh izveides lielākā barjera tika nojaukta.

    Pagaidām nav zināms, kad atjaunotā Mac Pro sistēma varētu nonākt pie pircējiem. Tā negadās gandrīz nekad, bet Apple pārstāvis atzinis, ka 2013. gada Mac Pro izskats un uzbūve iedzina Apple stūrī, jo apaļās formās izvietot komponentes ir ļoti grūts uzdevums. Mac Pro forma arī liegusi veikt saprātīgus datora tehniskās specifikācijas atjauninājumus pēdējo gadu laikā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    33 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    02.05.2017 09:22

    vēstures izklāsta pilnībai pietrūkst pieminējuma, ka vienu šādu apli apple jau izgāja ar power pc un savas sistēmas datoru ražošanas nodošanu trešajām pusēm – rezultātā bija pieejami normāli maki par daudz zemāku cenu

    Prusljix
    02.05.2017 10:20

    Arti- Jau atkal nesaprotams raksts no tavas puses. Vai arī nesaprotams virsraksts. Ko tu ar šo gribi pateikt? Kas tieši Apple jāmācās? Programmēt?

    Lapsinieks
    02.05.2017 11:57
    Reply to  Prusljix

    Artim plāns jāpilda – šamais tik cep!

    Kristaps Lācis
    02.05.2017 12:59
    Reply to  Prusljix

    Tīmeklī izskanējuši aicinājumi Apple mācīties no jau esoša pieprasījuma un piedāvājuma tā dēvēto Hackintosh datoru tirgū. Hackintosh datori ir no parastām komponentēm veidoti galddatori un arī klēpjdatori, kas spēj darbināt macOS operētājsistēmu.

    Tev – lasīt!

    Prusljix
    02.05.2017 15:13

    Paldies. Ļoti labi zinu, ko nozīmē Hackintosh datori. Vienīgais jautājums- ko no tā varam mācīties? Hackintosh datorus galvenokārt veido no tām komponentēm, kam ir sagatavoti draiveri uz MAC (lasīt- jau ir kādā no MAC). Tas nozīmē, ka neko jaunu tu uz Hackintosh bāzes neizveidosi- vienīgi lētāku MAC datoru ar iespējams vairāk portiem. Un to, ka cilvēki gribētu lētākus MAC, domāju, ka Apple jau zina.

    Kristaps Lācis
    02.05.2017 15:26
    Reply to  Prusljix

    comment image

    anonymous
    02.05.2017 15:45

    Sava taisnība tajā viņam ir gan, tās pašas grafiskās kartes, Nvidia tikai pavisam nesen iekļāva Pascal kartēm atbalstu Mac OS vidē, tāpat arī ar citiem dzelžiem. Tāpat, teiksim iMac nemaz nav īsti jēgas hakintosot jo galā, ekvivalentam datoram, cena būs +/- tāda pati (nevajag aizmirst iekļaut 5K erkānu, OS maksu, ofisa pakas cenu, dārgās bluetooth tastatūras un peles, tas viss arī maksā naudu un ja tā nokomplektē tādu custom datoru- visu uz max, tad tā cena nav nedz salda, nedz izdevīga)

    Kristaps Lācis
    02.05.2017 16:35
    Reply to  anonymous

    Sāksim ar to, ka vēlreiz izlasi aicinājumu Apple izmantot standarta kopmponentes.
    Pēc tam palasīsi avotu – reālas intervijas ar Hackintosh lietotājiem, kapēc viņi izvēlas taisīt savu, nevis Apple piedāvātu Mac Pro. Ne jau izcenojumu dēļ, ne tamdēļ, ka sanāk lētak. Protams, ir arī tādi, kas nevar/negrib maksāt Apple cenas.
    Un atmet iMac, MacBook utt, runa iet par MacPro.
    Starp citu, MacOS ir bezmaksas, jo jebkurā gadījumā jāizmanto Mac dators, lai uztaisītu instalācijas mediju. Izņemot gadījumu, ja pasūta sniegalauvu (19.99doļi)pa pastu DVD diskā, kas uzreiz sadāŗdzina Hackintoš projektu līdz līdzvērtīga Apple produkta līmenim.
    Pirms iekakāt forumā aicinu kā minimums iepazīties ar topiku.

    anonymous
    02.05.2017 16:56

    Nomazini toni gudriniek!

    “Un atmet iMac, MacBook utt, runa iet par MacPro.”
    šitas īpaši iespārda jo
    “Hackintosh datori ir no parastām komponentēm veidoti galddatori un arī klēpjdatori,”

    Ar tādu bravūru ej uz TvNet, faktus un info pats šeit neizklāsti, tikai sāc ar citu sūtīšanu pa malu malām.

    anonymous
    02.05.2017 17:09

    Sāksim ar to, ka samzaini toni draudziņ! Nesūti citus uz avotiem, kurus pat neesi minējis.. vai nu padalies ar savu informāciju, vai paklusē, savu bravūru te nav ko demonstrēt.
    Esmu gana lasījis par hackintosh un to lietotājiem- viens no galvenajiem iemesliem IR cena, nevis kas cits, jo pašam taisot, var variēt ar komponentēm, kamēr Apple ir vai nu max vai nekas. Nopērkot max šodien, ne uz vienas platformas pēc gadiem nebūs upgrade- jo vienkārši būs cita platforma.
    Sapņot par standarta detaļām Mac ir visai naivi, īpaši laikā, kad virkne citu ražotāju ir metušies šādu mazdatoru izstrādē un to produktu jau ir vai cik, pats tiešām tici, ka Apple tā ņems un tagad taisīs ATX kasti, klausīs, ko bariņš čīkstošu nerdu pīkst hackintoshu forumiņos?!

    Kristaps Lācis
    02.05.2017 20:28
    Reply to  anonymous

    Pirmkārt neesmu Tev nekāds draudziņš.
    Otrkārt: Kā mēdz teikt mans sencis: “Acis kā p*uti, neredz, ka tramvajs nāk!”
    comment image
    Un izlasam vēlreiz, kas rakstīts – apmierināt pieprasījumu, jo pašlaik nav prasībām atbilstoša Mac Pro, līdz ar to Pro līmeņa cilvji pāriet uz Win, vai arī· taisa savus Hackintosh, kuri arī nebūt nav lēti, bet ir uzlaobojami un ar nomaināmām detaļām. Neiet runa par šķūnīša geekiem, kas p*š kapeiku, vai arī dara to izklaides pēc.
    Es personīgi neticu, ka Apple ieklausīsies cilvēkos. Kapēc uzreiz ATX kasti? Cep augšā BTX vai kāut kādu AppleTX platformu ar servicable parts.
    “I’ll go for a Mac Pro again, provided it’s somewhat affordable (sub-$10K) and upgradable,”
    Aicinājums par iepazīšanos ar konkrēto topiku ir spēkā!

    anonymous
    02.05.2017 21:13

    Gudri di.. nav malku cirst! Reading mode nekādi avoti nerādās, kad rakstu aizveru- es nepētu ikonas ap to… ar sarkasmu Tev ar pašvaki. Dzīvo laimīgs!

    comment image

    02.05.2017 19:29

    macOS varbūt ir bez maksas, bet ir jāpapēta licences nosacījumi – oficiāli uz ne-Apple dzelža macOS likt nedrīkst.

    Kristaps Lācis
    02.05.2017 20:11
    Reply to  Artis Ābols

    Es zinu, bet pamēģini nopirkt un:
    “OS maksu,”

    02.05.2017 19:27
    Reply to  Prusljix

    Jaudas, iespējas variēta ar komponentēm, izmēriem, pieslēgvietām. Paskatās, ko lietotāji būvē (attiecīgi arī vēlas) un uztaisa savu versiju.

    anonymous
    02.05.2017 13:47

    Vienīgā problēma ar Mac Pro manā skatījumā bija tā, ka viņi to laicīgi neatjaunoja. Tagad ne viens vien ražotājs piedāvā līdzīgas koncepcijas mazizmēra datorus un tur tikai ļoti retais ir reāli uzlabojams. Ļoti šaubos, ka Apple tagad atgriezīsies pie ATX izmēra kastēm un ļaus tās brīvi konfigurēt katram pēc saviem ieskatiem.

    KKTK
    02.05.2017 14:18

    Jā, tie džeki ir mega daudz cepumus nopelnījuši!

    Uldis M.
    02.05.2017 15:51

    Neredzu no Apple puses baigās grūtības tai mucas formā… tāpat komponentes tur skrūvējas pie radiatora plakanajām malām. Kur problēma uztaisīt jaunākus dzelžus tai pašā formā un izmērā? kā zināms jaunāki procesori un čipi parasti ir energoefektīvāki un mazāki, līdz ar to uzražot tikpat lielu plati kā iepriekšējā un to nodzesēt pie tā paša dzesētāja nebūtu problēmu.

    Lapsinieks
    02.05.2017 15:59
    Reply to  Uldis M.

    es domāju, ka problēmu nav. senajos laikos, kad grafiskās un video apstrādes programmas primāri tika taisītas tikai makiem, iegājās, ka visi radošie cilvēki strādā ar makiem. šodien tā situācija ir diametrāli pretēja – nav vairs nekādu kariņu mac=ilustrātors pret pc=korelis. varbūt ne tik stilīgu un “uzticamu=viss strādā” komplektu var sataisīt par mazāku naudu. pojezd ušol… tā pati adobe vispirms klapē savu cs priekš pc, kas arī loģiski, ja maki aizņem tikai… hm… zem 10% tirgus (pat ja tā ir maksātspējīgāka publika)

    anonymous
    02.05.2017 16:02
    Reply to  Uldis M.

    Starp 2011 un 2011-3 nav nekādas starpības siltumefektivitātē- tie paši 130-140W.

    Krotow
    02.05.2017 18:52

    Mac jau 15 gadus ir PC x86 arhitektūras dators, veidots no pietiekami kvalitatīvām komponentēm, kuras vēl pārbaudītas, lai izslēgtu savstarpējās nesavietojamības problēmas. Un savs BIOS. Citādi tur nav atšķirību no “parastā PC”. Komponenšu kvalitāte un salāgotība arī nodrošina nosacīti lielāku stabilitāti un veiktspēju. Tāpēc arī cena uzreiz norauj vāku – vēl jo vairāk, ja komplektā nāk līdz 4K monitors u.c. dārgās rozīnītes. Tāpēc no Apple datoru komponentēm salasīts PC maksās apmēram tikpat cik analogs Apple dators. Ja kāds vēl nezināja, uz x86 Apple datoriem pa tiešo var darbināt gan Linux gan Windows. Tāpat MacOS var darbināt uz PC datoriem ar Intel procesoriem un pārējām komponentēm, kurām ir MacOS draiveri (tad PC kļūst par Hackintosh). Rodās jautājums – kāpēc Apple neizlaiž MacOS, ko var darbināt pa tiešo PC datoros? Šaubos vai tas kādreiz notiks. Apple ekosistēma ir pietiekami noslēgta un pie kam IMHO šobrīd iegrauzto datoru nozari uztur galvenokārt “vecie lauri” un fanbojisms. Galvenie programmatūras komplekti, kas līdz šim asociējās ar Apple (Adobe Suite un liela daļa mūzikas apstrādes programmu) tagad pieejami arī PC/Windows. MS Office bija pieejams Windows jau kopš tā radīšanas. Tāpēc MacOS PC nav jēgas, jo padara Apple par kārtējo PC datoru ražotāju. Kvalitatīvu PC datoru – jā,… Read more »

    x
    02.05.2017 19:53
    Reply to  Krotow

    laikos, kad pasaule samazinās, robežas izplūst un ekonomikas savijas, ir lieliski dzīvot kādā ne pārāk lielā valstī, nekur īpaši nebraukt un nevienu neuzņemt. un ja vēl nācijas līderis pastāsta, kas ir pareizi un kas nav, tad kļūst saprotams, ka tur ārpusē nekā laba nav – kāpēc par to domāt?

    man ir saprotamas proprietārās sistēmas jomās, kurās ir īpašas un ļoti īpašas prasības (reālā laika sistēmas, mil utt.)

    dzīvot slēgtā sistēmā tikai tāpēc, ka iekšā ir labi….ok, var jau arī tā.

    tikai bez manis, ja.

    Lapsinieks
    02.05.2017 20:17
    Reply to  Krotow

    90to gadu vidū apple nodeva os trešo pušu ražotājiem. bija feini PwerPC datori pa daudz saprātīgākām naudā. Un tad tik pat strauji, bez īpaša iemesla pārdomāja.

    Krotow
    02.05.2017 20:45
    Reply to  Lapsinieks

    PowerPC arhitektūra nogrima dēļ IBM un biedru nespējas to padarīt atbilstošu 1990-to beigu un 2000-o sākuma tirgus prasībām. Bija lēni un šausmīgi karsa. Ap to laiku arī PC tirgus strauji auga, jo exPSRS un Dienvidāzijas valstis kļuva pietiekami turīgas, lai tur dzīvojošie varētu tos atļauties. Plus vēl Interneta uzplaukums, DotCOM burbulis… visiem vajadzēja datorus un vēlams – ne dārgus. PC šai ziņā izrādījās izdevīgāki. Pie kam bija labāk savietojamība biznesa programmatūrai un privātajiem – spēlēm.

    Man šķiet, ka ar tevis minētajiem neApple PowerPC es pat kādu laiku strādāju :)

    Lapsinieks
    02.05.2017 20:51
    Reply to  Krotow

    es tagad parakājos atmiņā – sauca tomēr PowerMac

    Krotow
    02.05.2017 22:25
    Reply to  Lapsinieks

    Power Mac sērijā bija kādi 20 modeļi https://en.wikipedia.org/wiki/Power_Macintosh – kuru(s) tu domāji?

    Pats esmu strādājis ar šiem Power Mac-iem:
    – Power Macintosh 6100/60. Mums bija tas unikālais modelis ar papildus PC karti (486 procesors), kur varēja darbināt arī DOS programmas un Windows 3.1+. Kolēģi dizaineri tur strādāja ar koreli.
    – Power Macintosh 6200.
    – Power Macintosh 7200/75. Viens šāds sistēmbloks darba kārtībā man joprojām stāv mājās. Varu atdot kādam ar IT saistītam muzejam, ja ir interese.
    – Power Mac G5.

    Paskatījos, ka tie visi tomēr skaitās “oriģināli”.

    Lapsinieks
    02.05.2017 23:05
    Reply to  Krotow

    ui, nezināju, ka jāiegaumē, ka pēc 20 gadiem būs tāda diskusija… tas bija ap 1996to gadu. mans classiks jau kādus trīs gadus plauktā atpūtās tad

    Krotow
    02.05.2017 23:16
    Reply to  Lapsinieks

    Klasiks tajā laikā jau bija morāli novecojis :)

    Lapsinieks
    02.05.2017 23:22
    Reply to  Krotow

    jā, bet kādi neiedomājami kalni tika gāzti ar klasiku. avīzi salika pa vīkendu. tik fotošopā katru darbību palaižot varēja iet taisīt kafiju un pīpēt

    Krotow
    02.05.2017 23:39
    Reply to  Lapsinieks

    Labi jau – vēl pirms Excel tabulu programmās (no matemātikas viedokļa vienkāršākas par fotobodi) uz PC XT (ļoti aptuvens Apple Classic analogs) un 286-iem (lielākās tabulās), mainot vienu lauciņu, varēja redzēt, kā pārējos cipari nomainās :) Kāds mans draugs, kura bizness bija cieši saistīts ar tabulu procesoriem, pēc datora upgreida no 386/SX 25 uz 486/DX2 66 ar Excel 5.0, viņš bija ļoti sašutis par tabulas pārrēķināšanas ātrumu jaunajā datorā, jo vairs neredzēja, kā cipari nomainās :) Tāpēc iedzersim par vecajiem dzelžiem, kuri mums savulaik labi kalpoja.

    digitalk
    02.05.2017 21:20
    Reply to  Lapsinieks

    īpašais iemesls bija trešo pušu nespēja nokomplektēt normālu, negļukojošu dzelzi.

    Lapsinieks
    02.05.2017 21:26
    Reply to  digitalk

    nu vismaz tie, kas tajā laikā stāvēja makābolā (bija tāds dizaina kantoris – tipogrāfija) strādāja pat labāk par oriģināliem. atcerējos – tos saukāja par kloniem.

    Kristaps Lācis
    08.05.2017 09:20

    On the subject!
    Lūk piemērs, ka var salikt spainī standarta detaļas:
    http://www.corsair.com/en-us/corsair-one-pro-compact-gaming-pc-gtx-1080-ti-na

    Reklāma