Web Analytics
More
    Reklāma

    Iedvesmojoties no insektiem radīts izturīgs drons

    Jaunākie raksti

    Tu nevari izvairīties no nodokļiem, nāves un dronu avārijām. Lai arī cik labs dronu pilots būtu, vienmēr pastāv programmatūras vai dzelžu problēmas iespējamība, kas tavu skaisto Fantomu, Karmu vai Eirdogu var nogāzt zemē. Tāpēc apsviedīgi ļaudis tuvu un tālu mēģina rast dažādus risinājumus kā dronus avārijas gadījumā pasargāt no pilnīgas izjukšanas. Ir redzēti speciāli drošības būri, kas apbūvēti ap dronu un ir lasīts par to, ka dronu būvniecībā tiek pielietoti arvien spēcīgāki materiāli.

    Tomēr Šveices zinātniekiem padomā ir kāds cits triks. Triks, ko tie pārņēmuši no dabas. Redzi, mušas un tamlīdzīgi mazi lidojoši insekti regulāri ietriecas dažādos objektos, tomēr šie negadījumi tos nesalauž. Tas ir tāpēc, ka insektu ķermeņi veidoti tā, ka spēj absorbēt vairumu triecienu. Kāpēc lai ko tādu nepamēģinātu arī ar droniem?

    Reklāma

    Šveices zinātnieki no École Polytechnique Fédérale de Lausanne par piemēru ņēmuši lapsenes uzbūvi un radījuši dronu, kas sastāv no lokana rāmja uz kura uzbūvēti rotori. Rāmja centrā ar magnētu palīdzību piestiprinās drona “smadzenes”. Ja šāds drons ietriecas kādā šķērslī, tā centrālā daļa atdalīsies un lokanā fizelāžas daļa absorbēs triecienu. Pēc tam saliekam kopā dronu un varam turpināt ar to lidot. Feini!

    Zinātnieki neplāno apstāties tikai pie droniem un šajā pētījumā iegūtās zināšanas centīsies attiecināt arī uz citiem robotiem. Ja vien neesi Boston Dynamics superrobots, visdrīzāk gāzīsies gar zemi!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    13.03.2017 13:37

    Attēlā redzamajai konstrukcijai ar mazajiem kolektormotoriem un bez propelleru sargiem daudz lielāka ir iespēja pret zemi vai kaut ko citu cietu ātri sasitoties nolauzt propellerus un/vai motoru sukas (tad motors ir pagalam).

    digitalk
    13.03.2017 16:18
    Reply to  Krotow

    tas jau tikai prototips eksperimentālai pārbaudei. svarīgāk, ka balstoties uz kukaiņiem, lielāku dronu neuzbūvēsi – MC^2=E

    https://youtu.be/aoXrd3_3fYI?t=42s

    Reklāma