Web Analytics
More
    Reklāma

    5 tehnoloģijas, ko varam sagaidīt 2015. gada viedtālruņos un planšetdatoros

    Jaunākie raksti

    Gluži tāpat kā personālos datorus var būvēt uz Intel vai AMD procesoru bāzes, tā arī mobilajās ierīcēs (viedtālruņos un planšetdatoros) tiek izmantotas vairākas platformas, kas lielā mērā nosaka ierīču iespējas un arī cenu. Platforma šajā gadījumā ir integrēts čips (System on a chip, jeb SoC), kurā iekļautas pašas galvenās mobilās ierīces komponentes (procesors, atmiņa, sakaru, navigācijas un pieslēgumu moduļi). Lētāki un tādējādi arī funkcijās nabagāki aparāti (dažāda kalibra “ķīnieši”, piemēram, Just 5 Spacer sērijas ierīces) tipiski darbojas uz Mediatek platformas bāzes, bet vairums premium zīmolu produktu darbojas uz Qualcomm Snapdragon platformas bāzes. Piemēram, aizejošā gada flagmaņi Samsung Galaxy S5, HTC One (M8), LG G3, Motorola Moto X (2014) un Nexus 6 darbojas ar Qualcomm Snapdragon 801 un Snapdragon 805 procesoriem.

    Kā varam noprast, tad ierīces, kas būvētas uz vienas platformas bāzes, darbojas līdzīgi. Tieši platforma nosaka vai telefonā būs tādas iespējas kā “ātrā lādēšana”, “īpašais baterijas saudzēšanas režīms” vai “4K video uzņemšanas iespēja”. Savā ziņā uzvar tas ražotājs, kas savu uz jaunās platformas veidoto ierīci tirgū spēj laist pirmais. Tas bija labi redzams ar Samsung Galaxy S5, kas tika prezentēts šī gada pašā sākumā un uzskatāmi parādīja kādas tehnoloģijas redzēsim arī citos šī gada flagmaņos. Tādējādi ražotāju mārketinga nodaļām ir jāstrādā īpaši smagi un jāmēģina kaut kā unikāli apspēlēt tehnoloģijas, kas ir arī konkurentu ierīcēs.

    Reklāma

    Mazliet labākā situācijā ir tie ražotāji, kas paši var atļauties veidot savus procesorus, taču tas ir ļoti dārgs prieks un nav pa zobam kuram katram. Savus procesorus no populārajiem ražotājiem veido tādi milži kā Samsung, Huawei, Nvidia un Apple (procesoru ražošanu gan nodrošina Samsung). Šī investīcija ļauj radīt produktus ar iespējām, kam nav alternatīvu konkurentu piedāvājumā.

    Qualcomm Snapdragon 810

    Qualcomm jau gada sākumā prezentēja savas jaunākās mobilo ierīču platformas Snapdragon 810 procesoru un tagad ir īstais laiks parunāt par iespējām, ko tas nesīs nākamā gada mobilajās ierīcēs.

    snapdragon-810

    Šis 64 bitu procesors sastāv no 8 kodoliem (četru Cortex-A57 un četru Cortex-A53 kodolu apvienojums) un to pavada LPDDR4 operatīvā atmiņa. Šajā procesorā Qualcomm iet prom no savas “Krait” procesoru arhitektūras un izmanto ARM izstrādāto “big.LITTLE” arhitektūru (iespējams, tas ir saistīts ar to, ka Apple “negaidot” izspēra savu 64 bitu procesoru un “Krait” ir pilnībā 32 bitu dizains), kurā Cortex-A57 procesori atbild par visiem smagajiem uzdevumiem un Cortex-A53 ļoti energoefektīvi darbojas brīžos, kad jādarbina vieglāki uzdevumi. Tīri tehniski ir iespējams vienlaicīgi darbināt visus astoņus procesorus, tomēr tas būs aktuāli vien nedaudzām aplikācijām.

    Jaunā Adreno 430 grafiskā apakšsistēma darbosies par 30% ātrāk nekā tās priekšgājējs un vienlaicīgi patērēs par 20% mazāk enerģijas. Tātad, varēsim labāk un ilgāk spēlēt prasīgas videospēles vai apstrādāt pamatīgas fotogrāfijas un video. Maksimālā atbalstītā izšķirtspēja ir tāda pati kā šobrīd pieejamajām ierīcēm – 3840 x 2160 pikseļi.

    Ja runājam par datu pārraidi, tad Snapdragon 810 turpinās atbalstīt 802.11ac WiFi standartu un klāt  nāk Category 9 LTE mobilā interneta standarta atbalsts, kas nozīmē līdz 450 Mbps (teorētisku) datu pārraides ātrumu. Tas arī būs pirmais čipsets, kas atbalstīs 802.11ad (sauktu arī par WiGig) bezvadu datu pārraides standartu, kas izmanto 60 GHz frekvenci nevis šobrīd standarta WiFi 2.4 GHz vai 5 GHz joslas. Atkarībā no ierīcē iebūvēto antenu skaita šis standarts spēj nodrošināt līdz 7 Gbps datu pārraides ātrumu (Snapdragon 810 risinājuma ātruma slieksnis ir 4 Gbps). Paredzams, ka WiGig vismaz kādu laiku papildinās nevis nomainīs esošos WiFi standartus, jo WiGig signālam ir problēmas ar tikšanu cauri sienām un citiem šķēršļiem. Reāli WiGig tiks izmantots, lai ar TV savienotu mobilās ierīces u.c. tehniku.

    Saprotams, ka jaunais procesors ir ātrāks, veiktspējīgāks un energoefektīvāks par saviem priekšgājējiem, tomēr tas nav viss. Īsumā parunāsim par iespējām, ko tas sniedz ierīču ražotājiem. Kādas jaunas (vai jau zināmas) tehnoloģijas tas nākamgad padarīs par pieejamām masām?

    Screen Shot 2014-04-07 at 2.28.18 AM

    64 bitu procesors ar plašākām iespējām izstrādātājiem

    Pagājušā gada beigās Apple prezentēja iPhone 5s – pasaulē pirmo masveidā ražoto viedtālruni ar 64 bitu procesoru. Nu šajā ziņā ir “pievilkušies” arī citi ražotāji un Snapdragon 810 arī ticis veidots kā pilnvērtīgs 64 bitu procesors. Vai tas kaut kā jūtami ietekmē šādas ierīces lietotāju? Ne pārāk. Īstā rūpe šeit ir par izstrādātājiem, kas nu varēs vieglāk izstrādāt aplikācijas un spēles uzreiz dažādām platformām un šāds procesors labāk spēs darbināt pirkstu nospiedumu vai sejas atpazīšanas funkcijas. Apvienojumā ar jaunās paaudzes Adreno 430 grafisko procesoru, mobilās ierīces nu spēs uz TV ekrāniem izvadīt tādu spēļu grafiku, kas jau tiešā mērā konkurē ar pagājušās paaudzes videospēļu konsolēm (piemēram, Xbox 360 vai PlayStation 3). Un nu jau arī jaunā Android 5.0 (Lollipop) versija atbalsta 64 bitu ierīces un programmatūru.

    Telefoni visu laiku klausīsies

    Jau pirmās paaudzes Motorola Moto X iznāca ar interesantu triku – telefons pat ar nobloķētu ekrānu turpināja klausīties apkārtējās skaņas un to varēja pamodināt vienkārši pasakot “OK Google”. Šo funkciju (Touchless Control) Qualcomm nodrošina jau no Snapdragon 800 laikiem un tā tikusi attīstīta arī jaunajā platformā. Arī nākamā gada mobilās ierīces spēs pasīvi klausīties apkārt notiekošo un šim procesam patērēs pavisam maz enerģijas. Qualcomm šo funkciju dēvē par “Snapdragon Sense”. Praksē tas var nozīmēt, piemēram, krietni ātrāku Shazam mūzikas atpazīšanu, jo aplikācija jau būs paspējusi paklausīties dziesmu pirms vispār esam atbloķējuši savu ierīci.

    Skaņas uztveršanas un atpazīšanas tehnoloģijas noderēs arī video uzņemšanā, jo jaunās ierīces spēs video labāk ierakstīt tieši to skaņu, ko mēs vēlamies. Piemēram, Fluence Pro tehnoloģija ļaus trokšņainā skolas aktu zālē ierakstīt mūsu atvases dziedāšanu un noslāpēt visus apkārt esošos trokšņus. Galvenais telefonu pavērst precīzi uz ierakstāmo subjektu vai objektu.

    4K displeji un 4K video

    Jau daži šī gada viedtālruņi ir aprīkoti ar īpaši augstas izšķirtspējas displejiem (piemēram, LG G3) un arvien vairāk ierīču spēj uzņemt 4K video. Tā pavisam noteikti ir tendence, kas nākamgad turpinās attīstīties un Snapdragon 810 to veicinās. Uz šīs platformas veidotās mobilās ierīces spēs ne tikai uzņemt kvalitatīvu 4K video, bet arī to attēlot uz sava 4K displeja vai nosūtīt uz TV pa vadu vai gaisu (WiGig tehnoloģija). Pie tam tas viss notiks bez raustīšanās un bremzēšanas. Televizora pusē atliks iepirkt mazu HDMI uztvērēju.

    Ja 4K izšķirtspēja telefonos nav tik svarīga, tad 10 collu planšetdatoros tai būtu praktiska jēga. Nepaies ne 5 gadi, kad 4K būs aktuāla izšķirtspēja arī mūsu mājsaimniecībā esošajā televizorā. Tāpat arī jāpagaida, kad šādas izšķirtspējas materiālu sāks piedāvāt telekompānijas u.c. satura radītāji.

    Dubultās aizmugurējās kameras

    HTC One (M8) ir viens no pirmajiem viedtālruņiem, kas masām mēģina pārdot ideju par dubulto aizmugurējo kameru. Ideja ir gana interesanta, tomēr praksē tai pielietojuma pagaidām ir maz. Vai arī pareizāk būtu teikt, ka tehniskais izpildījums nav vēl pietiekami labs. Nākamgad mēs varam sagaidīt jaunas ierīces, kas būs aprīkotas ar dubultajām aizmugurējām kamerām. Ieliekot ierīcē divas fiksēta (bet dažāda) fokusa kameras var mēģināt simulēt optiskās tālummaiņas efektu ierīcēs, kurās to plānuma dēļ nav vietas pamatīgākai kamerai. Ne visi grib apkārt staipīt tādus makanus telefonus kā Nokia Lumia 1020. Starp citu, baumo, ka arī Apple strādā pie šāda kameru risinājuma. Praksē tas nozīmēs krietni augstākas kvalitātes attēlus, īpaši “piezūmojot”.

    Uzlabota ierīču drošība pat zādzību vai nozaudēšanas gadījumā

    Šogad dažos ASV štatos aktuāls ir bijis jautājums par mobilo ierīču drošību. Proti, to zādzības vai nozaudēšanas gadījumā ir svarīgi ierīci padarīt nelietojamu. Savus drošības uzlabojumus piedāvā Apple un Google, taču arī Qualcomm “kill switch” iespēju ir iestrādājis pašā platformā. Praksē tas nozīmē to, ka Snapdragon 810 darbinātas ierīces būs drošākas – tās varēs ērti attālināti nobloķēt un urķiem būs apgrūtināta drošības mehānismu apiešana nonullējot ierīču iestatījumus vai pārinstalējot to programmatūru (ROM).

    Kad tad varam sagaidīt pirmās Snapdragon 810 ierīces? Iepriekš baumoja, ka jaunais Google veidotais Nexus 6 jau darbosies ar šo platformu, tomēr tas tā nav noticis. Acīmredzot kāda puse nav uzspējusi laicīgi paveikt visus darbus. Tāpēc varam droši uzskatīt, ka pirmās Snapdragon 810 darbinātās ierīces mēs redzēsim jau nākamā gada pirmajā pusē. Tipiski ik gadu viedtālruņu flagmaņu skrējienu iesāk Samsung ar savu Galaxy S sērijas piedāvājumu un pēc tam seko visi pārējie mobilo ierīču ražotāji.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Bertu
    16.12.2014 11:13

    Nepamet sajūta, ka šī portāliņa “rakstnieki” ir apbižojušies uz Just5 (lai arī tirgo sūdu), kādreiz bija savādāk, aizstāvēja un slavēja – vai naudas jautājums?

    16.12.2014 13:18
    Reply to  Bertu

    Nē, naudas jautājums šajā sakarā nav un nekad nav bijis. Jau citviet esmu skaidrojis Kursors.lv pozīciju Just5 sakarā. Ja iepriekš, kad klajā nāca pirmās paaudzes Spacer, tam mūsu pusē nebija īsti tiešu konkurentu (Prestigio un GSmart vēl nebija necik iedzīvojušies) un ierīce, lai arī ar būtiskiem trūkumiem (necils displejs, draņķīga kamera un problēmas ar GPS), tomēr bija kaut cik apsverams pirkums.

    Šogad situācija ir būtiski mainījusies un tajā cenu kategorijā, ko Just5 vēlas saņemt par Spacer 2, jau ir krietni vairāk un arī labāku konkurentu. Tas tika skaidrots un norādīts arī Just5 Spacer 2 apskatā. Personīgi es uzskatu, ka Spacer 2 uzlabojumi nav tās naudas vērti raugoties no patērētāja viedokļa. Proti, viss jau ir forši, tikai produkti īsti netur līdzi šobrīd pieejamajiem konkurentiem.

    Tomēr ir lietas, kas nav mainījušās. Es joprojām uzskatu, ka Just5 kā uzņēmums dara labu darbu, jo saviem produktiem piedāvā labu atbalstu tepat Latvijā un rada darba vietas vietējiem speciālistiem. Šādā ziņā tiešām malači un cepuri nost. Tagad atliek tikai uzlabot savus produktus un viss būs labi.

    Reklāma