Web Analytics
More
    Reklāma

    Gigabyte GSmart Rey R3 apskats

    Labas uzbūves kvalitātes, pieņemamas ātrdarbības viedtālrunis. Ja vien foto būtu čuč labāks un FM strādātu...

    Jaunākie raksti

    Ik pa laikam saņemam izmēģināšanai ne gluži dārgākos un veiklākos viedtālruņus, bet noteikti var apgalvot, ka liela daļa lasītāju neskrien pēc 600 eiro viedtālruņa. Tāpēc ir interesanti un noderīgi apskatīt arī kādu lēnīgāku budžeta klases tālruni, kas spēj apkalpot lietotāju, bet nemaksā nemaz tik daudz.

    Gigabyte GSmart Rey R3 vairumā gadījumu būtu ierindojams kategorijā “ķīnietis”, jo par šo ražotāju pie mums nav nekādas informācijas. Piekrītu, Gigabyte ir pie mums zināms datortehnikas komponenšu ražotājs. Bet ne kā viedtālruņu ražotājs.

    Reklāma

    Viedtālruņa cena 120 eiro ir salīdzinoši zema, bet jāatzīmē, ka Android viedtālruņi nopērkami jau sākot no 60 eiro. Protams, te ir runa par ļoti vājiem telefoniem ar 3.5 collu ekrānu, par nepietiekamu uzskatāmu 512 MB RAM apjomu u.tml.

    Apskatā provēšu izzināt Gigabyte GSmart Rey R3 stiprās un vājās puses un lietošanas īpašības, paturot prātā viedtālruņa cenu.

    GSmart Rey R3 021

    Tehniskā specifikācija:

    • Android 4.2.2 Jelly Bean operētājsistēma
    • Izmēri 136 x 66 x 10.5 mm, svars 138 g
    • 4.5 collu IPS LCD ekrāns ar 480 x 854 punktiem (~218 ppi)
    • Iekšējā atmiņa 4 GB, papildināma ar microSD karti līdz 32 GB
    • Mediatek MT6572 čipkopa, divu kodolu 1.3 GHz procesors, Mali-400 video apakšsistēma
    • 1 GB RAM
    • Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
    • 8 megapikseļu galvenā kamera, 3264 x 2448 punkti, autofokuss, LED zibspuldze. Priekšējā VGA kamera
    • FM radio
    • GPS ar A-GPS
    • Pieejams melnā krāsā
    • Li-Ion 1800 mAh lietotāja nomaināms akumulators
    • Cena interneta veikalos ap 120 eiro

    Izskats un uzbūves kvalitāte

    Gigabyte GSmart Rey R3 ir klasisks lēta viedtālruņa paraugs – tas ir viscaur melns, veidots simetriski bez liekām un diskutablām skaistuma detaļām. Garlaicīgi un paredzami, bet dažādu sīkumu neesamība to padara tik lētu un izturīgu. Manuprāt, Gigabyte GSmart Rey R3 uzbūves kvalitātes un dizaina neesamības ziņā ir pielīdzināms LG ražoto viedtālruņu lētajam galam. Iespējams, pat Gigabyte GSmart Rey R3 sajūtu ziņā ir ne tik plastmasīgs, “piepildītāks” un nerada lētuma sajūtu.

    GSmart Rey R3 002

    Viedtālruņa pogas ir ierastajās vietās – kreisajā sānā ir skaļuma regulēšanas pogas, labajā ir ekrāna bloķēšanas poga. Augšdaļā atrodas kā microUSB, tā arī 3.5 mm austiņu pieslēgvieta. Gigabyte GSmart Rey R3 aizmugurē ir kameras acs un LED zibspuldzīte, kā arī mono skaļruņa restīte – aizmugures vākā esoši caurumiņi.

    Gigabyte GSmart Rey R3 vadības pogas ir skārienjūtīgas un tās izvietotas zem ekrāna. Pogu izgaismojums paliek ieslēdzies vien 3 sekundes pēc to lietošanas vai pieskāriena ekrānam un šis laiks nav maināms. Pieminēšu, ka īss uzspiediens uz pogas, kurai vajadzētu aktivizēt visu atvērto aplikāciju skatu, atver iestatījumus. Ilgāks uzspiediens dod vēlamo rezultātu, atverot aktīvo aplikāciju skatu.

    GSmart Rey R3 008

    GSmart Rey R3 007

    GSmart Rey R3 006

    Interesanti noformēts aizmugures vāks, tas ir nedaudz liektā formā – pa vidu resnāks, malās tas veido plānāku kopējo telefonu formu. Reti kurš viedtālrunis tik ērti iegulst rokā un ir veikli paceļams no galda. Zemāk redzamajā fotogrāfijā var atšifrēt, ka liekums nav īsti pamatots un vafeļpannas raksts virs akumulatora piedod lieku apjomu, tomēr liekums ir ērts un funkcionāls. Pats aizmugures vāks veidots no gumijotas plastmasas, kas neslīd rokās un par brīnumu arī nesaķēpājas ar pirkstu nospiedumiem.

    Zem aizmugures vāka ir vieta divām standarta izmēra SIM kartēm, microSD kartei un turpat arī atrodas lietotāja nomaināms akumulators. Viss izvietots saprotami un ērti. Aizmugures vāka noņemšanai korpusā iestrādāta gropīte, lai nevajadzētu mocīties ar vāciņa noņemšanu.

    Uzbūves mīnuss ir ievērojamā šķirba starp ekrāna stiklu un apmali ap to. Tur ļoti krājas putekļi un visādi krikumi, kurus ārā dabūt nav nemaz tik vienkārši.

    GSmart Rey R3 009

    Daži vārdi jāmin arī par iepakojumu un tā saturu. Gigabyte GSmart Rey R3 pievienots 1A lādētājs bez nekādas informācijas vai logo, ka tas ir Gigabyte ražojums. USB vads ir pat saņēmis uzlīmi GSmart Rey R3, bet austiņas ir diezgan kolosāli draņķi un tās varēja neiekļaut komplektā. Iepakojuma kaste veidota no it kā otrreiz pārstrādāta papīra, bet faktiski tas ir balts, smuks, dabai nedraudzīgs kartons, kas pārlīmēts ar otrreiz pārstrādāta papīra apdruku.

    Kopumā īsti kur piesieties Gigabyte GSmart Rey R3 uzbūvei nav. Nekas nekrakšķ, nebrakšķ. Budžeta klases viedtālrunim pat uzskatāms par kvalitatīvi veidotu un mierīgi pārsit pat dažu labu LG vai Samsung modeli.

    GSmart Rey R3 024

    GSmart Rey R3 003

    Ekrāns

    Daži vārdi jāvelta arī Gigabyte GSmart Rey R3 ekrānam. Ražotājis izvēlējies uzstādīt 4.5 collu IPS LCD tipa ekrānu ar 480 x 854 punktiem. Šādā ekrāna izmērā punkti veido ap 218 ppi blīvumu, kas nav diez ko moderni un pat nepiepūloties atsevišķi punkti uzkrītoši redzami tekstu lasīšanas laikā. 4.5 collu ekrānam tomēr labi un lieliski izskatās 720p izšķirtspēja.

    GSmart Rey R3 018

    Skata leņķi ir IPS tipa ekrānam atbilstoši, nevis kā Just5 Spacer gadījumā. Ekrāna izgaismojums ir automātisks un tas strādā atbilstoši gaidītajam.

    Paturot prātā Gigabyte GSmart Rey R3 cenu, varētu teikt, ka ekrāns ir tai atbilstošs. Ikdienā esmu pieradis pie apmēram 330 ppi IPS tipa ekrāna un salīdzinoši GSmart Rey R3 ekrāns šķiet diezgan neass un drusku pieklibo arī tā kontrasts.

    GSmart Rey R3 016

    Ātrdarbība un akumulators

    Gigabyte GSmart Rey R3  aprīkots ar Mediatek MT6572 čipkopu, divu kodolu 1.3 GHz procesoru un Mali-400 video apakšsistēmu, kas šo viedtālruni veiktspējas ziņā ierindo apmēram 2011. gada sākuma Samsung Galaxy SII līmenī. Šur tur  Gigabyte GSmart Rey R3 vinnē, šur tur zaudē Galaxy SII.

    Par labu Gigabyte GSmart Rey R3 veiktspējai runā teju “plika” Android saskare, kura saņēmusi vien retus papildinājumus. Viedtālrunis tikko saņēmis ražotāja OTA jauninājumu un, visticamāk, vienmēr paliks Android 4.2.2 Jelly Bean operētājsistēmas versijā. Trešo pušu operētājsistēmas būvējumi parasti šādiem reti izplatītiem ražotājiem un modeļiem nav pieejami.

    GSmart Rey R3 SCR 004 GSmart Rey R3 SCR 005 GSmart Rey R3 SCR 003

    Tā kā Gigabyte GSmart Rey R3 ir divu SIM karšu viedtālrunis, gaidīju aplikāciju listē arī kādu lietotni, kas atbild par SIM karšu izmantošanu zvaniem vai datiem, bet tādu nespēju atrast. Diemžēl nebija iespējas ievietot viedtālrunī divas SIM kartes, jo, redzies, visi pārgājuši uz microSIM un nanoSIM apgrieztajām kartēm un adapteri nav tik ātri atrodami. Šo divu SIM karšu menedžēšanu varētu kāds zinātājs dažos vārdos aprakstīt. Manuprāt, Latvijā katrs var piemeklēt pie visiem operatoriem jēdzīgu zvanu un datu tarifu vienā SIM kartē, lai nav jāķēpājas ar divām SIM kartēm. GSmart Rey R3 arī nav 4G, lai papildus ņemtu kādu no mobilo operatoru datu SIM kartēm.

    Pēc ikdienas aplikāciju (Facebook, Instagram, Feedly, MX Player, Skype, Twitter u.tml.) instalēšanas iekšējā atmiņā paliek ap 300 MB brīvas vietas. Apsverot šī viedtālruņa iegādi uzreiz jāpierēķina arī microSD kartes izmaksas. Šis telefons var radīt galvassāpes lielizmēra spēļu faniem.

    GSmart Rey R3 SCR 032 GSmart Rey R3 SCR 001 GSmart Rey R3 SCR 002

    Daudz labāk veicas ar RAM izmantošanu. Ar visām rijīgajām Facebook, Facebook Messenger un Dropbox aplikācijām aizņemti ir tikai 350 MB un brīvi – 625 MB RAM. Ļoti labs rādītājs.

    MediaTek piedāvā ļoti interesantu iespēju automātiski vakarā izslēgt viedtālruni un no rīta to atkal ieslēgt, lai taupītu akumulatoru un netraucētu naktsmieru ar zvaniem. Kā jau ierasts, modinātājs zvanīs arī pie izslēgta tālruņa. Bet ir jārēķinās, ka automātiskā ieslēgšanās nenozīmē arī automātisku PIN koda ievadi. Tātad katru rītu nāksies pēc pamošanās ievadīt PIN, kas nav ļoti ērts risinājums.

    Gigabyte GSmart Rey R3 saskarne, protams, ir latviskota, bet jāatzīst, ka ne visa. Angliski paliek dažādi MediaTek specifiski termini, kaut vai tā pati automātiskā ieslēgšanās un izslēgšanās daļa.

    GSmart Rey R3 SCR 018 GSmart Rey R3 SCR 017 GSmart Rey R3 SCR 016

    Kopumā Gigabyte GSmart Rey R3 veiktspējas ziņā nav dižs kareivis un ik pa brīdim aplikāciju lietošanas laikā ir jūtama viedtālruņa nespēja un lēnīgums, bet tas nav kritiski. Arī brīvais RAM apjoms pieļauj dažādus manevrus, jo bieži vien budžeta viedtālruņos tieši brīvā vieta RAM atmiņā nosaka vai viedtālrunis vispār jebkam būs derīgs.

    Protams, Gigabyte GSmart Rey R3 var just, ka ātrdarbība nav šī viedtālruņa stiprā puse un šaubīgajiem vajadzētu mērķēt četru kodolu virzienā, kaut vai meklēt pēc tās pašas MediaTek MT6582M čipkopas, kurā iestrādāts 1.3 GHz četrkodolu Cortex A7 procesors. Tas aptuveni atbilst Nexus 4 un Galaxy SIII spējām.

    GSmart Rey R3 SCR 011 GSmart Rey R3 SCR 007 GSmart Rey R3 SCR 014

    Akumulatora spēja arī ir diezgan ierobežota. Šķiet, ka viedtālrunis nespēj ieiet gaidstāves režīmā un pa nakti noēd ap 15 – 20% enerģijas, kas ir ļoti daudz. Vienu diennakti ar uzlādi var izvilkt, bet drīzāk tas atbilstu liela ekrāna un mežonīgas jaudas viedtālruņa patēriņam, nevis divkodolu viedtālrunim, kāds ir Gigabyte GSmart Rey R3.

    Foto

    Fotogrāfijas ar Gigabyte GSmart Rey R3 izdodas ne pārāk veiksmīgas. Lai arī viedtālrunis aprīkots ar 8 megapikseļu galveno kameru, 3264 x 2448 pikseļu izšķirtspēju, autofokusu un LED zibspuldzi, tomēr nepamet sajūta ka daudzas 5 megapikseļu kameras ir spējīgākas par GSmart Rey R3 sniegumu.

    GSmart Rey R3 SCR 028

    GSmart Rey R3 SCR 029
    100% crop

    Autofokuss strādā diezgan lēnīgi un bieži vien arī “netrāpa”. Sajūta apmēram tāda, ka nedaudz kaut ko paregulē, bet līdz galam neizdodas. Līdz ar to vairums fotogrāfiju ir neasas, pļeckainas un pat atbaidošas.

    Otra lielā nespēja ir dažādu krāsu uztveršana. Dzeltenajā krāsā vispār nav nekādu detaļu. Tā ir viena liela, dzeltena, neizteiksmīga pankūka.

    GSmart Rey R3 SCR 025

    GSmart Rey R3 SCR 026
    100% crop

    Skumji atzīt, ka viena no būtiskākajām viedtālruņa pazīmēm ir tāda galīgi nekāda. Daudz ko var piedot vai aizstāt ar citu aplikāciju, bet fotokameras nespēja ir un paliek uz ražotāja sirdsapziņas. Kaut kādu fotogrāfiju jau var iegūt, bet tā būs ļoti zemas kvalitātes. Pieļauju, ka šī ir viena no vājākajām redzētajām kamerām viedtālrunī.

    GSmart Rey R3 SCR 023

    GSmart Rey R3 SCR 024
    100% crop

    Video uzņemšana notiek ar 480p izšķirtspēju un attēla malu attiecība ir 4:3, nevis ierastie 16:9. Video uzņemšanas kvalitāti katrs pats var izvērtēt, vien jāatceras, ka nez kāpēc YouTube paspēja to interpretēt kā 720p video.

    [youtube=www.youtube.com/watch?v=cvf_8wKgrpk]

    Skaņa un FM radio

    Bieži vien budžeta viedtālruņi aizstāj pārnēsājamus atskaņotājus un radio uztvērējus. Gigabyte GSmart Rey R3 ar austiņām skan pietiekami skaļi, detalizēti un basīgi. Atceries, ka mūziku nāksies glabāt microSD kartē, jo pašā tālrunī vietas tam vienkārši nav.

    FM radio ir ar RDS, bet tam ir ļoti vāja uztveršana. Izmēģināšanai paņēmu iPhone austiņas un arī AKG ausis, bet nevienas nespēja nodrošināt kaut cik pieņemamu FM radio uztveršanu.

    GSmart Rey R3 023

    GPS

    Laika gaitā izkristalizējies, ka lietotājiem ir būtiski zināt savu atrašanās vietu, jo Latvijā iecienītas ir Google Maps, Waze, Foursquare un citas aplikācijas, kas darbojas roku rokā ar vietas noteikšanu viedtālrunī.

    Gigabyte GSmart Rey R3 pirmreizējā vietas noteikšana ar iebūvēto GPS un A-GPS neko veikli nenotika, bet turpmāk nesagādāja nekādas galvas sāpes. Pāris reizes Waze nācās iztīrīt visu atmiņu un pieteikties ar savu lietotāja vārdu atkārtoti, bet šo “norakstu uz” aplikācijas niķiem un stiķiem, nevis viedtālruņa GPS.

    Esmu redzējis, ka viedtālruņi ar Mediatek procesoriem piedāvā iespēju tiešsaistē lejupielādēt pavadoņu atrašanās vietu, kas būtiski atvieglo viedtālruņa darbu vietas noteikšanai, bet GSmart Rey R3 to neredzēju vai arī nespēju ieraudzīt. Kopumā GSmart Rey R3 GPS darbojas atbilstoši gaidītajam.

    GSmart Rey R3 010

    Slēdziens

    Gigabyte GSmart Rey R3 ir budžeta viedtālrunis ar tā cenai neticami labu uzbūvi, pieņemamu ekrānu un ātrdarbību, bet ļoti švaku kameru un akumulatoru.

    Iegādāties šādu viedtālruni Latvijā ir vidēji liels neprāts. Ja vien nealksti pēc garantijas, jāmeklē līdzīgas cenas analogi tai pašā Pandawill vai kādā citā ķīniešu viedtālruņu izplatīšanas vietnē. Vien jārēķinās ar PVN nomaksu (iespējams arī muitu ap 6%), ja viedtālruņi tiek sūtīti no ne-Eiropas Savienības valstīm.

    Gigabyte GSmart Rey R3 analogs varētu būt Gigabyte GSmart Aku A1, kas ir līdzīgā cenā, izmērā, bet ar četru kodolu procesoru. Gigabyte GSmart Aku A1 būs līdzīgas kvalitātes 5 megapikseļu kamera, bet ekrāns gan nebūs IPS tehnoloģijas, attiecīgi ar mazākiem skatu leņķiem.

    GSmart Rey R3 017

    Nedaudz dārgākais LG L70 varētu būt labāks budžeta viedtālrunis 4.5 collu IPS ekrānu, Gorilla Glass 2 ekrāna aizsardzību, Qualcomm MSM8210 Snapdragon 200 divu kodolu procesoru un 1 GB RAM. LG ražojumi, ja neskaita Nexus 5, ir pazīstami ar labu akumulatora darbības laiku.

    Latvijā tik bieži izvēlētais Just5 Spacer piedāvā jūtami labāku veiktspēju un 5 collu ekrānu par apmēram 10 eiro augstāku cenu.

    Kopumā Gigabyte GSmart Rey R3 ir viens no lētākajiem 4.5 collu viedtālruņiem Latvijas tirgū. Tam ir atrodami vairāki konkurenti un katram no tiem būs kāds mīnuss vai pluss. Gigabyte GSmart Rey R3 ir lielisks korpuss un pieņemams ekrāns, kas viedtālruni padara diezgan iekārojamu.

    Te nonākam līdz jautājumam – vai sev izvēlētu Gigabyte GSmart Rey R3? Jāatzīst, ka nē. Pat ņemot vērā salīdzinoši zemo cenu. Ir pārāk daudz kritisku mīnusu (akumulators, kamera, lai arī nebūtiska, bet arī FM nespēja), kas mani atturētu no šī viedtālruņa izvēles. Laikam esmu nenormāli izlaidies…

    Gigabyte GSmart Rey R3 cenas Latvijas interneta veikalos

    Labas uzbūves kvalitātes, pieņemamas ātrdarbības viedtālrunis. Ja vien foto būtu čuč labāks un FM strādātu...

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    8
    Displejs
    6
    Kamera
    3
    Veiktspēja
    4
    Programmatūra
    7
    Baterija
    5
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Edgars
    12.05.2014 10:47

    Pa šādu naudu labāka izvēle būtu DG350 ar HD ekrānu, quad-core un 8MP kameru.

    http://www.doogeemobile.com/doogee-dg350-smartphone-android-4-2-quad-core-4-7-inch-8-0mp-camera.html

    Arnis
    29.05.2014 20:05

    Divas simkartes ir ļoti ērti tiem, kuri daudz ceļo. Es to daru regulāri un pirmā lieta, ko daru nokļūstot galā ir, nopērku vietējo simkarti internetam, nevis lietoju internetu roumingā….

    Reklāma
    Labas uzbūves kvalitātes, pieņemamas ātrdarbības viedtālrunis. Ja vien foto būtu čuč labāks un FM strādātu...Gigabyte GSmart Rey R3 apskats