Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Fiat 600e elektroauto (video)

    Jaunākie raksti

    Esam ļoti aktīvi iesākuši mūsu ceturto 1000km elektroauto testu sezonu – ar mūsu vēsturē pirmo ķīniešu elektroauto nesen aizvadījām jau 36. šīs sērijas testu un tuvākajam mēnesim esam ieplānojuši vairāku ļoti interesantu elektroauto izmēģinājumus. Seko Kursora jaunumiem, mūsu Instagram kontam (tajā brauciena laikā publicējam storijus) un aplūko pārstrādāto 1000km testu lapu. Šo visu darām mūsu lasītāju interesēs, lai informācija par elektroauto ir plašāka, detalizētāka un objektīvāka. Jau tuvākajās nedēļās varēsi sekot līdzi Hyundai Kona (2024), Volvo EX30, Hyundai IONIQ 6, Renault Scenic E-tech un Volkswagen ID.7 1000km testiem. Nepalaid garām! :)

    Bet šodien parunāsim par šīs nedēļas sākumā veikto Fiat 600e testu un tā atziņām. Pirms pāris gadiem izmēģinājām jaunā dizaina Fiat 500e elektroauto un secinājums bija tāds, ka tas ir patiešām sakarīgs neliels pilsētas auto ar kuru var doties arī tālākos braucienos. Ir pagājuši daži gadi un Fiat izlaidis mazliet lielāku un modernāku auto – elektrisko 600to. Vizuāli šis auto izskatās krietni lielāks un arī solītais 400km nobraukums izklausās patiešām labi. Bet kā ir patiesībā?

    Patiešām izdevies dizains

    Fiat 600e izmanto “jaunā 500tā” dizaina valodu un vizuāli abiem auto ir daudz līdzību. Gan formas, gan dažādu elementu ziņā. Tik vien kā Fiat 600e ir pastiepies mazliet garāks.

    Saki ko gribi, bet šis ir patiešām glīts auto! Un ražotājs to labi apzinās lepni pa visu auto izkaisot modeļa nosaukuma uzrakstus. Šis ir auto uz kuru gribas atskatīties un apkārtējie cilvēki to arī regulāri dara. Manuprāt, īpaši veiksmīga ir arī šī zaļganīgā krāsa, kas nosaukata smukā “Sea of Italy” nosaukumā. Fiat piedāvā arī dažas citas līdzīgi smuki nosauktas krāsas – Sun of Italy (oranža), Sky of Italy (zila) un Earth of Italy (bēšīgi pelēcīga). Ar to pēdējo ir interesanti. 2023. gadā Fiat paziņoja, ka viņi vairs neizlaidīs pelēkas mašīnas, taču Earth of Italy krāsojums noteiktos apgaismojuma apstākļos izskatās diezgan pelēcīgs.

    Te vēl viena bilde par Fiat 500 un Fiat 600 izmēru atšķirību. Dodies uz carsized.com un salīdzini dažādu auto izmērus.

    Interjers pietiekami moderns un praktisks

    Salīdzinot ar aktuālo Fiat 500e modeli, interjers nav daudz mainījies. Bet man tas bija jauns, jo es nebiju iepriekš braucis ar aktuālu Fiat auto. Kopumā gribu teikt, ka auto ir stilīgs ne tikai no ārpuses, bet arī iekšpusē. Te ir interesantas dizaina līnijas, gaumīgi iestrādāti Fiat un modeļa nosaukuma logo un salonā tu nejūties kā lētā un prastā auto. Piezīmēšu gan, ka salona apdarē ir daudz izmantota cieta plastmasa arī vietās, kur citi auto ražotāji tomēr ieliek kaut ko mīkstāku. Ap 40 tūkstošiem vērtam auto es gribētu redzēt mazāk cietas plastmasas.

    Pabraucot vien dažus kilometrus, sapratu, ka šis nav auto ar vislabāko pārskatāmību. Proti, sānu spoguļi man šķita pārāk mazi (īpaši labajā pusē), taču atpakaļskata spogulis ir paliels un būtiski ietekmē mūsu spējas redzēt auto priekšā notiekošo. Tāpat arī priekšējās statnes man šoreiz kaut kā ļoti traucēja.

    Kas attiecas uz abiem displejiem, tad tie ir kvalitatīvi – izšķirtspēja ir pietiekami augsta, vizuāli noformēti pietiekami normāli un multimediju displejs arī labi reaģē uz pieskārieniem. Vienīgais, kam var piesieties – mērinstrumentu panelis aiz stūres panelī iestrādāts kaut kā… vizuāli lēti.

    Toties te ir pogas! Aleluja! Nepatīk man šī tendences lielākajā daļā auto no normāli sataustāmām un spiežamām pogām pāriet uz skārienjūtīgām virsmām, kas ne vienmēr darbojas. Šajā ziņā Fiat 600e priecē – ar šīm pogām varam ērti kontrolēt auto apsildi vai dzesēšanu. Papildus pāris pogas dod iespēju pārslēgties starp multimediju displeja režīmiem, taču tās gan man šķita pārāk tālu uz priekšu novietotas un tādējādi diez vai bieži slēgāsim.  Bildē zemāk vari redzēt, ka arī braukšanas režīmu izvēle notiek spaidot pogas. Manuprāt, tas nav ne ērtākais, ne neērtākais risinājums šim mezglam.

    Mašīnā atradīsim pietiekami daudz vietas mūsu mantām. Glāžu turētājam ir izņemamas plastmasas maliņas un tādējādi varam to pielāgot tieši mūsu krūzes izmēram. Elkoņa atbalsts arī ir atverams, taču tikai brauciena beigās to sapratu. Proti, tam ir jābūt atbīdītam līdz galam uz aizmuguri, lai to varētu atvērt.

    Liela mantu glabātuve ir arī viduskonsoles priekšpusē un tur ir arī pietiekami ērts un pārskatāms telefona bezvadu lādētājs. Konkrētajai demo mašīnai šī detaļa gan iztrūka, bet principā šo kastīti nosedz stilīgs salokāms vāciņš, kas atgādina iPad magnētisko vāciņu.

    Krēsli ir ne tikai stilīgi, bet arī pietiekami ērti. Vismaz priekšpusē. Vadītājs saņem ne tikai elektrisko sēdekļa vadību (ir arī pielāgojams muguras atbalsts), bet pat masāžas funkciju. Tā tik tiešām darbojas – krēsls mums lēnītēm mīca muguru. Diezgan noderīga lieta šādos ilgos braucienos. Blakussēdētājam gan būs pašam jāstumda krēsls.

    Ja neskaita pārskatāmības trūkumu, tad visādi citādi šajā auto šoferim atrasties ir ērti un patīkami. Vadītājam vietas ir pietiekami un visi svarīgie elementi atrodas saprotamās un ērti aizsniedzamās vietās.

    Aizmugurē vietas pamaz

    Ja GWM Ora 03 upurēja bagāžnieka izmēru, lai iegūtu papildus vietu auto salonā, tad šeit ir izdarīta pretēja darbība. Proti, bagāžnieks ir salīdzinoši lielāks, taču aizmugurē garāki/lielāki cilvēki nejutīsies ērti. Plus, auto grīda nav pilnībā līdzena – tajā kājām ir atstāti padziļinājumi un tas var diezgan būtiski ierobežot mūsu kustības un tādējādi arī komfortu.

    Aizmugurē ne tikai neatradīsim elkoņa atbalstu, bet auto vidū griesti ir vēl zemāki un tur spēs iesēsties tikai pavisam īsi cilvēki. Kā arī, aizmugurējās durvīs Fiat nav iestrādājis pudekļu (vai gružu) kastītes. Arī te apdarē ir daudz cietas plastmasas.

    Kā redzam, bagāžnieks šim auto ir praktiskāks. Plus, tam ir dubultā grīda, kas elektroauto gadījumā ir īpaši svarīga, jo rada iespēju on acīm aizvākt uzlādes kabeli. Citos auto tas visu laiku mētājas bezsakarā un lieki aizņem vietu.

    Ja ar auto ikdienā pārvietojamies viens vai divatā un neplānojam ar to pārvadāt milzīgas kravas, tad Fiat 600e ir pietiekami liels auto. Problēmas sāksies tad, kad gribēsim auto aizmugurē iesēdināt lielākus cilvēkus. Tie dikti pukstēs.

    Ar uzlādi viss labi

    Ja Fiat 500e bija divas akumulatora versijas (24 un 42kWh) un abām atšķīrās maksimālā DC uzlādes jauda (50 un 85kW), tad ar Fiat 600e ir vienkāršāk. Te ir tikai viens 54kWh akumulatora variants un to varam uzlādēt ar līdz 100kW DC vai līdz 11kW AC jaudu. Nekādus rekordus ar šādām uzlādes jaudām nesasniegsim, tomēr uzskatu, ka tas ir ļoti adekvāts sniegums, kas noteica šī auto labo rezultātu mūsu testā.

    Auto ir aprīkots ar CCS uzlādes pieslēgvietu, kas novietota kreisajā sānā aizmugurē. Te viss ir labi un piesieties vien varu mīkstās gumijas aizsargvāciņiem. Tos ir pagrūti noņemt un uzlikt.

    Zemāk vari apskatīties šī auto uzlādes jaudas līkni. Kā redzam, līdz 80% uzlāde pārsniedz 50kW jaudu un tad tā krītas. Precīzi ap 91% uzlādes līmeni, jauda nokrītas līdz mazpadsmit kW un es par to pārliecinājos visās trīs garajās uzlādes reizēs. Nevienā no uzlādes reizēm (ne mājās pie AC, ne pie publiskajiem DC lādētājiem) nepiedzīvoju savienojumu problēmas – auto uzlādējas stabili.

    Zemāk vari aplūkot precīzāku informāciju par visām trīs garajām uzlādēm, ko veicām Viršu ātrajās uzlādes stacijās. Paldies, Anrij, par grafikiem!

    Pirmā garā uzlāde Liepājā (14%-93%)
    Otrā garā uzlāde Jaunolainē (31%-91%)
    Trešā garā uzlāde Rēzeknē (25%-90%)

    Taču potenciālā nobraukuma attēlojums nav korekts

    Fiat sola un ar WLTP datiem apliecina, ka uzlādēts šis auto spēj nobraukt līdz 400km. Liekot roku uz sirds, varu apliecināt, ka vasaras apstākļos un šosejas režīmā nevar. Šis auto šādos braukšanas apstākļos var nobraukt ap 300km un tā ir milzu atšķirība no solītajiem 400km. Atceros, ka jau Peugeot e-208 testā man bija lielas pretenzijas par līdzīgu problēmu. Tātad, Stellantis grupā šis jautājums nav salabots. Pilnībā pietiktu, ja mašīna rādītu pieticīgu 300km maksimālo nobraukumu. Tas neizskatītos labi mārketinga materiālos, bet būtiski samazinātu nepatīkamus pārsteigumus šī auto braucējiem.

    Kā Fiat 600e brauc?

    Fiat 600e ir priekšpiedziņas auto, kas aprīkots ar aptuveni 154Zs elektromotoru. Tātad, tas nav ne maz, ne daudz. Auto nav nekāda raķete, taču pilsētas un šosejas apstākļos man nebija problēmu droši braukt un veikt apdzīšanas manevrus.

    Var just, ka Fiat šo auto ir pielāgojuši vieglai braukšanai. Stūre griežas viegli un arī piekare ir pielāgota mīkstai braukšanai. Tas ir patiešām viegli stūrējams un saprotami braucams auto. Vienīgi uz grants ceļa posma man šis auto šķita tāds ne pārāk stabils. Proti, pie lielākiem ātrumiem to varēja diezgan viegli saslidināt. Citi auto ir stabilāki šādos apstākļos. Kas attiecas uz skaņas izolāciju, tad tā man šķita normāla.

    Galvenās atziņas 1000km braucienā ar Fiat 600e

    • 1000km brauciena laikā es auto lādēju piecas reizes, tam veltot precīzi 2h 10min. Piezīmēšu, ka nopietnas un garas uzlādes bija trīs (Liepājā, Jaunolainē un Rēzeknē) un atlikušās divas bija pavisam īsas (Jūrkalnē un Kūkās), lai tikai es aizbrauktu līdz ātrajiem Viršu lādētājiem. Brauciena gaitā veiktās uzlādes man izmaksāja 43.19 eiro. Uzlādes process stabils gan Emobi, gan Viršu stacijās un ja lādētājs nodrošina 50kW+ jaudu, auto to spēs izmantot līdz aptuveni 91% uzlādes līmenim.
    • Šajās 2h 1min auto tika ielādētas 130.8 kWh enerģijas. Pusstunda pie ātrā lādētāja un auto esam dabūjuši iekšā ap 270 nobraukuma kilometrus.
    • Auto šo braucienu noslēdza ar vidējo enerģijas patēriņu 16.3 kWh uz 100km, taču es tam neticu. Parēķinot ielādētās elektrības apjomu, secinu, ka reālais patēriņš šādos teju ideālos klimatiskajos apstākļos ir ap 18kWh/100km. Tas gan nav pavisam slikti. Bet auto panelī rāda ļooooti optimistisku paredzamā nobraukuma aprēķinu un tam nevar uzticēties. Lai nobrauktu 100km, jārēķinās, ka tam būs nepieciešami ap 130 no nobraukuma kilometriem.
    • Auto ir pietiekami ietilpīgs un ērts diviem braucējiem. Ļoti gariem cilvēkiem (virs 1.85m) aizmugurē nebūs ērta sēdēšana. Toties bagāžnieks ir salīdzinoši praktiskas formas un izmēros paliels.
    • Braukt ar Fiat 600e ir viegli – auto brauc un stūrējas paredzami un komfortabli. Aktīvās drošības sistēmas ir tik neuzkrītošas, ka tas pat liek aizdomāties vai tās vispār ir un darbojas korekti.
    • Fiat 600e šo testa distanci veica 15h un tādējādi mūsu rezultātu tabulā ierindojās ļoti augstajā devītajā vietā. Šādu rezultātu lielā mērā noteica tas, ka šis auto spēj ļoti ātri un stabili uzlādēties.

    Pēcvārds: Ir jāsalabo neprecīzais nobraukuma aprēķins!

    Ja Stellantis grupā beidzot tiktu atrisināts ārkārtīgi neprecīzā nobraukuma pareģojuma attēlojums, Fiat 600e būtu auto bez būtiskiem trūkumiem. Tas ir glīts, braukt ar to ir viegli un reālā ap 300km sniedzamība vienam vai diviem cilvēkiem šo auto ļauj izmantot ērtai braukāšanai pamatā pa pilsētu un retiem izbraucieniem kaut kur tālāk. Šī auto trumpis ir ātra un stabila DC uzlāde, kas lieti noderēs lādējoties pie publiskajiem lādētājiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Carmanis
    17.05.2024 14:17

    Īsumā, kāds tad būtu sausais atlikums, ja salīdzinātu braucienus, vairāk plusi šim auto – vai iepriekšējam ķīnietim?

    Karlis
    17.05.2024 21:39

    Klusums. Laikam Fiat nevienam neinteresē.

    Ervīns Ābele
    17.05.2024 22:11
    Reply to  Karlis

    Tak nevienu vairs tā eļektričas neinterēsē,visi jau saēdušies,ne ar ko jaunu neizceļās,auto bez dvēseles.Iebāztu tur V6,vot tas būtu ekšens,izķertu ka karstus pīrādziņus.

    Biteme
    17.05.2024 22:39
    Reply to  Ervīns Ābele

    Izķertu un pēc tam DUSā sarīkotu salidojumu un priecātos par auto dvēseli – tādēļ jau nav visiem jābrauc uz attālāku viesu namu vai muižu, degviela tak naudu maksā)

    Ervīns Ābele
    17.05.2024 22:50
    Reply to  Biteme

    Kad parādījās Fiat 500 es biju komandējumā Dānija,neatceros kas tas par gadu,visu auto eksperti to pozicenēja kā sieviešu auto,tik nez kāpēc Dānijā šo auto īpašnieki bija vīrieši,ko teiksi?

    Asaris
    18.05.2024 00:02
    Reply to  Ervīns Ābele

    Un rūcošs, smordošs motors ir tā dvēsele?

    Ervīns Ābele
    18.05.2024 00:33
    Reply to  Asaris

    Дурачок.Krieviski labāk skan vai ne?

    Jūrnieks
    18.05.2024 09:00
    Reply to  Asaris

    Tad jau jāapšauba arī – vai Tev ir dvēsele!?
    JO:
    1) Kad Tevi nokaitina sieva/bērni – noteikti rūc.
    2) Kad saēdies štovētus kāpostus ar gaļiņu vai cūku pupas ar krējumu un rūgušpienu – noteikti arī smirdi…

    Tā kā tā… :)

    Oxeed
    18.05.2024 18:47
    Reply to  Asaris

    Lai viņu atgadatu šeit, tiek iedarbināti vairāki rucoši, smirdīgi motori. Sanāk, ka tev ka pircējam drīkst nedzirdēt motoru un neelpot smirdīgu motoru. Bet tiem citiem, to ir jādara, tāpēc ka tev ir nauda?

    Rudolfs
    20.05.2024 14:32
    Reply to  Oxeed

    Un lai iekšdedzes auto atgādātu līdz pircējam emisijas nerodas? Šis nav arguments.

    LAN
    18.05.2024 23:04

    Nesaprotu – kādēļ piemaksāt 10 K EUR lai saņemtu tehniski to pašu ko Opel Corsa?!

    Karlis
    19.05.2024 09:33
    Reply to  LAN

    Pag, kurš ir kas? Opelis ir Fiats?

    Balu
    19.05.2024 10:51
    Reply to  Karlis

    STELLANTIS …600e Polijā ražo kopā ar Jeep Avenger uz Stellantis Common Modular Platform platformas, kas ir elektrisko eCMP transportlīdzekļu arhitektūra, ko izstrādājusi Groupe PSA (Opel, Citroen, Fiat, DS3, Alfa Romeo un Jeep)

    Kaspars
    20.05.2024 15:29
    Reply to  LAN

    Tas ir tā pat kā ar porsche cayenne…dažiem nedalec, ka pat izskats atšķiras, bet pēc sajūtām tomēr diezgan atšķiras no Touareg

    Skaks
    19.05.2024 12:03

    Tiem elektro darbināmiem auto iet pašvaki. Ja jau pat firmu giganti (Mercedes, VW….) atsakās pilnībā pāriet uz EV auto. Sazin kad tā interese pacelsies.

    Edmunds
    20.05.2024 11:07

    Vai esmu vienīgais, kuriem šie elektroauto izskatās… pilnīgi vienādi?

    Reklāma