Web Analytics
More
    Reklāma

    1000km brauciens ar Fiat 500e (video)

    Fotogrāfs: Mārcis Gaujenietis

    Jaunākie raksti

    Sākam uzņemt tempu. Kaut man sākotnēji nebija plānots iesaistīties 1000 kilometru braucienos, ir pāris interesanti eksemplāri, ar kuriem pilnīgi nagi niez mesties apkārt Latvijai. Pagājušo gad tas bija Mini Cooper SE, kuru es arī titulēju par savu gada auto. Šogad pirmais tāds auto ir Fiat 500e, kas faktiski ir elektriskā kūpera itāļu kopija. Ar Itāliju gan es domāju tikai dizainu, jo tagad jau Fiat ir lielas auto ražotāju grupas pārstāvis un tā saknes jau stiepjas Amerikas plašajās ārēs. Mūsu plāns ir itin vienkāršs – relatīvi salīdzināmos apstākļos un faktiski identiskā maršrutā iepazīties ar elektromobiļu attīstības stadiju, kā arī Latvijā pieejamo uzlādes infrastruktūru.

    Reklāma

    Vēstures pieskāriens un tehniskā puse

    Tīri tehniski šis nav pirmais elektriskais Fiat. Jau 2012. gadā Fiat-Chrysler grupa prezentēja savu pirmo 500e un sešu gadu garumā no 2013. gada mazie ekoloģiskie brīnumi tika piedāvāti Amerikas tirgum. Jā, tikai Amerikā tika tirgoti Fiat 500e. Jau tam laikam parametri bija ļoti aktuāli – 111 Zs un 199 Nm, kas tika nodrošināti ar pastāvīgā magnēta trīsfāzu sinhronās piedziņas elektromotoru. Ar 24 kWh šķidruma dzesēšanas un apsildes litija jonu akumulatoru varēja nobraukt līdz 160 kilometriem. Pirmais elektriskais piecsimtais nesaņēma DC (ātro) uzlādi, to varēja lādēt ar iebūvēto 6.6 kW maiņstrāvas lādētāju. 6.6 kW ir pietiekami, lai nelielo bateriju uzlādētu aptuveni četrās stundās.

    Jaunais Fiat 500, kam ir dots iekšējais nosaukums projekts 332, tika atklāts 2020. gada 4. martā Milānā. Jaunais piecsimtnieks ir un būs tikai elektrisks. Jā, jā. Tas tiek ražots Mirafiori rūpnīcā Turīnā, un tiks pārdots paralēli ar jau mums ierastajiem ar benzīnu darbinātajiem Fiat 500. Jā, ar to pašu 2007. gadā prezentēto “veco” virsbūvi. Esošo Fiat 500 turpinās ražot Tychy Polijas ražotnē.

    Jaunajam elektriskajam Fiat 500 ir divas versijas. Lielākā ir 42 kWh baterija, kas nodrošina līdz 320 kilometru nobraukumu pēc WLTP. Tas gan būs pilsētas apstākļos. Šo versiju darbina 118 Zs (220 Nm) elektromotors. Ir vēl arī vienkāršākā versija ar 24 kWh bateriju, kas nodrošina vien nobraukumu līdz 185 km. Tas visam fonā ir tas pats elektromotors ar nedaudz samazinātu 95 Zs (200 Nm) jaudu un abiem baterijas atrodas grīdā, kā jau modernam elektromobilim pienākas. Versija ar mazāko bateriju ir 110 kg vieglāka, kas ir diezgan nozīmīga atšķirība.

    Auto ar lielāko bateriju atbalsta 85 kW ātrās uzlādes iespēju, kas caur klasisko CCS spraudni bateriju no 10% līdz 80% uzlādēs nieka 35 minūtēs. 24 kWh baterija versija atbalsta 50 kW uzlādi, kas pie mums ir pietiekami. Populārā vietne Fastned ziņo, ka baterijas uzlādes jauda strauji samazinās pēc 85%, un es to varu apliecināt.

    Izskats ir pat ļoti uzrunājošs

    Pats Fiat 500e ir pieejams 3 virsbūves versijās. Pirmā ir mums jau pazīstamā hečbeka versija, ar kuru arī devāmies 1000 km braucienā. Ir arī mums redzēta un ierasta kabrioleta versija. Pati interesantākā, manuprāt, ir 3+1 versija, kur ir mazītiņas aizmugurējās durvis, kas veras pretējā virzienā. Pie mums gan šī versija netiek piedāvāta.

    Jaunā itāļu stila ikona ir pamatīgi augusi izmērā. 61mm garāka, 56mm platāka un 39mm augstāka. Kā jau vienmēr šie cipari neizklausās daudz, bet jau tikai apskatot auto var redzēt, ka tas ir nobriedis. Esošais klasiskais stils ir ieturēts, tur uztraukuma nav – jau pa gabalu varēsiet atpazīt, ka brauc Fiat 500. Frizieri var atsākt elpot. Priekšējie lukturi vairs nav apaļi, ja pat tādi izskatās – augšējā daļa ir integrēta dzinēja pārsegā kā LED pusriņķis. Arī miglas lukturu vairs nav – ir LED riņķi, kas kalpo kā dienas gaismas lukturi. Aizmugure ir ierastāka un vizuāli atšķiras tik nedaudz, bet ir jauni LED lukturi, lielāks spoileris un milzīgi FIAT burti pa bagāžnieka vāku.

    Es būšu pavisam godīgs – man iepriekšējais Fiat 500 ļoti nepatīk. Ne izskats, ne interjers, ne kvalitāte. Un arī braukšana ir nekāda. Abarth noteikti manas domas izmainītu, bet tas jau faktiski ir atsevišķs brends. Kad mūsu redzes lokā nonāca jaunais elektriskais 500, neviens baigi nerāvās uz auto izmēģinājumu. Un veltīgi. Ja neskaita sievišķīgo Rose gold krāsu, izmēģinājuma elektriskais mūķeņu auto gan izskatās stalti, gan arī brauc tā.

    Salons beidzot ir JAUNS

    Interjera uzlabojumi ir pat grandiozāki kā eksterjera. Un man viss patīk jau no momenta, kad es iesēdos mašīnā. Līdzīgi kā sajuta bērnībā, kad vecāki lika ēst piena makaronu zupu pirmo reizi – pirmā karote ir ar briesmīgiem vaibstiem. Pēc tam, kad esi sapratis, ka īstenībā ir garšīgi, apslēptais smaids arī vairs nav tik viegli apslēpjams. Kad pie Autobrava salona es atvēru durvis un pirmo reizi ielūrēju salonā, mani pārņēma izbrīns un pārsteigums. Viss ir tik forši uztaisīts – nav nesaprotamu plastmasu, pārdomāts vadītāja displejs, liels un ātrs un saprotams info-izklaides ekrāns, izskatīgi un ērti beņķi, stilīga stūre. Jā, lai panāktu izteiksmīgāku izskatu, praktiski visas pogas ir glancētas, kas jau tikai no acu skatiena ir nospeķojušās, bet nu lupatiņai vieta elkoņbalstā noteikti atradīsies.

    Visvairāk mani pārsteidza tieši sēdekļi – pat pēc 1000 km brauciena es nesāku dīdīties, dibens nespieda un mugura nesāpēja. Tas ir patiešām sasniegums, jo es šajā ziņā esmu ļoti jūtīgs. 10 collu info-izklaides sistēma ir moderna, piedāvā bezvadu Apple CarPlay un Android Auto. Aizmugurē pat ir jēdzīgi daudz vietas un es nosēdēju aizmugurē vienā 50 km maršrutā īsti bēdu nezinot.

    Ir ļoti interesanti izveidota durvju atvēršana – standartā nav mehāniskas atvēršanas. Gan integrētais rokturis no ārpuses ir elektrisks, gan arī iekšpusē nav roktura – ir poga, kas elektriski atver durvis. Bez uztraukuma – apakšā durvīm ir arī mehāniskā svira, ja elektrības lietas sajūk prātā. Un nav vēja, ceļa trokšņu, no braukšanas nenogurst – tas ir vēl lielāks sasniegums par visiem iepriekšējiem.

    Cenas

    Vienkāršāk būtu ielikt bildi, jo vizualizēt ir vieglāk kā lasīt.

    Es gan īsi aprakstīšu cenu lapu. Sākuma cena 25 tūkstoši EUR, protams, izklausās fenomenāli, bet jāatceras, ka tā ir mazās baterijas versija ar nobraukumu līdz 185 km pēc WLTP. Reālajā dzīvē pēc ev-database.org tie vispār ir 145 kilometri. 30 tūkstoši par “plikāku” lielās baterijas versiju gan izklausās diezgan jaudīgi. Izmēģinājuma auto ir dārgākajā un ierobežotās produkcijas La Prima versijā, kas maksā 36 tūkstošus EUR, kas ir ļoti līdzīgā cenu līmenī ar konkurentiem.

    Galvenās atziņas pēc 1000km brauciena ar Fiat 500e

    • 1000km brauciena gaitā auto es lādēju 6 reizes, kopā tam veltīju 3 stundas un 30 minūtes. Brauciena beigās auto rādīja vidējo patēriņu 15.1 kWh/100km. Brauciena gaitā auto ielādēju 120.8 kWh enerģijas. Kopā ātrajās uzlādēs man tas izmaksāja 33.3 EUR, jo E-mobi tīklā tarifs ir 0.15 EUR par katru uzlādes minūti. Mājās man šāds elektrības apjoms izmaksātu 13.29 EUR.
    • Ar šo auto pavisam reāli ir nobraukt ap 280 km ar vienu uzlādi pilsētā. 320 km sasniegt būs ļoti grūti, jo tad patiešām ir jāatrodas Milānā, kondicionierim izslēgtam, Sherpa režīmam aktivētam un jābrauc 30 km/h. Pietrūka precizitāte norādītājam nobraukumam. Kamēr gaisa temperatūra turējās līdz 13 grādiem, auto vidēji meloja 15 – 20% no norādītā kilometru atlikuma. Arī degvielas patēriņš turējās 16 kWh/100km robežās. Temperatūrai sasniedzot 20 grādus, patēriņš nokritās līdz vidēji 15 un melošana samazinājās līdz 5 – 10%.

    • Auto nerāda uzlādes jaudu, bet atsevišķi atlikušo laiku ir 80% un 100%, kas ir diezgan ērti un noderīgi un ļoti viegli ir izrēķināt, cik daudz būtu jālādē, lai sasniegtu nākamo galamērķi. Man nepatīk nodrošinātā uzlādes jauda. Tikai pirmajā uzlādes punktā Ventspilī auto ņēma pretī ap 45 kW uzlādes jaudu, bet jau pēc nobrauktiem 300 kilometriem un gaisa temperatūras palielināšanās tā sāka samazināties līdz aptuveni 40 kW. Dienas vidū, gan gaisa temperatūra pārsniedza 20 grādus un auto bija nobraucis vairāk par pusi – lādēšanas jauda vēl vairāk samazinājās. Vidējā uzlādes jauda dienas gaitā bija aptuveni 35 kW, kas ir pārāk maz un noteikti ir jāuzlabo.
    • Mani patiešām Fiat pārsteidza ar labo programmatūru, labi salāgoto dinamiku un patēriņu. Visas vizuālās saskarnes ir saprotamas, vieglas un kvalitatīvas. Jā – iebūvētā TomTom karšu sistēma nav pati modernākā un ļoti daudz uzlādes stacijas nemaz neuzrādīja, bet tas noteikti atjaunināsies. Patika, ka info-izklaides sistēma parāda priekšā esošos fotoradarus un attālumus līdz tuvākajai uzlādes stacijai. Tas ir ērti, ja ir vēlme pēkšņi pamainīt maršrutu.
    • Auto ir fantastiski ērts, gaita nenogurdina. Pat pēc 1000 kilometriem es jutos diezgan frišs un spējīgs vēl braukt, ko es varu teikt tik par mazumu auto.

    Secinājumi

    Fiat 500e izrādījās patiešām sakarīgs neliels pilsētas auto, ar kuru var doties arī tālākos braucienos. Itāļu dizains un auto izmērs pavisam noteikti nebūs visiem, jo mūsu platumu grādu klasiskais auto ir paliels SUV, ar kuru brauc viens cilvēks, bet man tas patiešām patīk. Un jā – 36 tūkstoši EUR ir daudz šādam auto, jo šajā budžetā jau sāk parādīties alternatīvas. Kamēr mums nebūs īsta atbalsta elektromobiļu iegādei, šie auto paliks kā nišas produkts. Es gan esmu dzirdējis diezgan drošas baumas, ka nākamgad būs atbalsta programma, kas noteikti varētu palīdzēt Fiat 500e iegādei, bet par to mēs parunāsim nākamgad.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    43 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    31.05.2021 15:26

    Kāpēc logu slotiņas nepaslēpjas aizvējā aiz motora pārsega? Kāpēc antēna tik asi gaisā? Fiatam zem acīm tās pumpas ir briesmīgas. Info ekrāns gan tiešām izskatās minimālistiski labs.
    P.S. Vai Māris speciāli radiators saka ar ģ? :D

    KKTK
    31.05.2021 16:14
    Reply to  Māris Gaugers

    Italija ar kavēšanos, Amerika ar centību nepareizā virzienā :D

    Elektriķis
    31.05.2021 17:17

    “Versija ar mazāko bateriju ir 110 kg vieglāka” – Dacia ir vēl par 400kg vieglāka ar drusku ietilpīgāku akumulatoru :)

    Frants
    31.05.2021 22:53

    Pēc 1000 km nobraukuma nebija jādīdās beņķos…. Loģiski,ja šajā distancē auto tika 6 reiz uzlādēts !

    Kārlis
    31.05.2021 23:09

    Ja auto nobraukumu tā ietekmē svars, tad vajag kādu testu cik % tas ietekmē?
    Brīnos kā pieļauj auto ražotājiem norādīt max nobraukumu, kurš reāli nav sasniedzams.
    P.S. Un uzlādēt auto ar max jauda ar nav iespējams. Vēl garš ceļš ejams, bet ar katru gadu elektro auto progresē!

    Elektriķis
    01.06.2021 10:34
    Reply to  Kārlis

    Vispār jau sen atpakaļ Vācijā bija tests ar BMW i3 un svaru – secinājiums bija negaidīts: svars neietekmē nobraukumu. Braucot pa šoseju, vēja pretestība ir noteicošais faktors. Gan jau ka Dacia ar savo augsto kasti nebūs maztērējoša.

    Elektriķis
    01.06.2021 11:26
    Reply to  Māris Gaugers

    Vai esi mēģinājis? Vācieši raksta ka taisīt i3 no dārgiem materiāliem bija inženieru kļūda – vecie priekšstati par ICE auto konstruēšanu. Iekustināta masa savu enerģiju atdod bremzējot un lādējot akumulatoru. Laikam ka rites pretestībai nav tik liela loma – jāpumpē cietākas riepas :)

    Elektriķis
    02.06.2021 09:43
    Reply to  Māris Gaugers

    Parasti smagāki auto ir arī lielāki, tātad ar lielāku gaisa pretestību. Korekti būtu piekraut to pašu auto ar pieceim 100kg rumpjiem un salīdzināt.

    KKTK
    03.06.2021 12:31
    Reply to  Elektriķis

    Ja bremzējot tie auto bremzēšanas enerģiju atdotu F1 KERS kondensatoriem, tad būtu skaisti, bet lādēt baču vienmēr ir baigie zudumi.

    Vārds*
    01.06.2021 08:06

    Šis jau ir kaut kas

    Tukānam 1000 km maršrutu vajag modificēt, lai sanāk caur Krasta ielas čārdžeri izbraukt. Būs 12 h 8)

    Elektriķis
    01.06.2021 10:38
    Reply to  Vārds*

    Biju tur iebraucis ar VW. Uzlādes vietas nobloķētas ar konusiem un lielu pikapu (ne jau Teslas). Meitene teica: te var lādēties tkai Porsche…tā arī nesapratu, vai tas ir politiski vai tehniski…

    Elektriķis
    01.06.2021 11:31
    Reply to  Māris Gaugers

    Gribēju pārbaudīt, vai tiešām VW lādējās ar 125kW jaudu, bet tad sanāk ka būtu tikai 100kW.

    Spēkrats
    01.06.2021 10:57

    Re, par labu 30km/h pilsētā klāt nāk vēl viens arguments.

    Kārlis
    01.06.2021 16:00

    Ja aizdomas, ka DUS šmaucas degvielas litriem var pieprasīt, lai atbrauc un pārbauda. Kā ir ar uzlādēšanas stacijām, jo ilgāk lādē jo lielāka peļņa? Jo maksā par laiku, ko pavadi pie vada!

    Lol nau vērc
    01.06.2021 22:51
    Reply to  Kārlis

    Es vispār brīnos, ka kāds nav ptac šo jautājumu uzdevis, jo, ja norāda, ka 50kw lādētājs, bet lādē ar 25kw, tad reāli par konkrēto laiku būtu jāmaksā puse no cenas, bet nekā, darām ko gribam, priecājieties bez maz, ka vispār uzstādām lādētājus

    Kursors.lv
    01.06.2021 23:14
    Reply to  Lol nau vērc

    Nu nav tas arī tik vienkārši. Viena lieta ir jauda, ko dod laukā lādētājs, bet kas pavisam cits – jauda ar kādu dotajā brīdī spēj veikt uzlādi elektroauto. Un mēs savos 1000km testos uzskatāmi redzam, ka viens un tas pats auto var lādēties gan ar tuvu 50 kW jaudu, gan ap 20 kW jaudu. Es nesaku, ka stacijās nevar būt problēmas, bet uzskatu, ka elektroauto būs lēnas (mazas jaudas) uzlādes vaininieks vairumā gadījumu.

    02.06.2021 01:08

    Tad vajag kaut kādu dalīto maksu. Par kWh un h. Ķip aizņem vietu ilgi, tomēr jāpiemaksā, kaut mazāk strāvas ielēji.

    Elektriķis
    02.06.2021 09:46
    Reply to  Māris Gaugers

    Nav tik vienkārši. Jau tagad PHEV tur tiek lādēti ar savu nīkulīgo uzlādes jaudu. Kas būs, ja varēs nesodīti lēni lādēties?

    Elektriķis
    02.06.2021 12:30
    Reply to  Māris Gaugers

    Apskaties Uzlādēts sižetu par ZOE izbraucienu ziemā – Kārlis uzrāvās uz PHEV pieslēgtu pie Liepājas uzlādes stacijas.

    G S
    13.06.2021 21:45
    Reply to  Māris Gaugers

    kurā civilizētajā EU tā ir?
    Tas, ko esmu redzējis, BE, NL, DE, PL – uzlāde maksā ~50 līdz 0.79 pat 0.8x+/kWh vai arī 0.35kWh + 0.30min. Kur būtu tikai par laiku, neesmu redzējis nekur citur kā LV.

    hehe
    02.06.2021 22:29

    Korektāk būtu “degvielas patēriņš kWh” vietā rakstīt “enerģijas patēriņš kWh” vai pat “elektroenerģijas”.

    Last edited 2 years ago by hehe
    Dietologs
    03.06.2021 19:43

    Pag, es pareizi sapratu – resnais netika fiatā un tāpēc testēja cits cilvēks un bija jābrauc divatā, lai pasažiera svars visos testos būtu vienāds? :O

    Kursors.lv
    03.06.2021 22:34
    Reply to  Dietologs

    Ha ha, resnais cilvēks izvēlējās savas brīvdienas veltīt citām nodarbēm. Bet būs braucieni arī ar resno pie stūres, nebēdājies :)

    Dietaloga asistents
    04.06.2021 08:58

    Ā, tad labi, jo pierasts jau pie Tavas Kreipāna monotonās balss, te tomēr bija jūtams satraukums un likās, ka pēc 50. reizes lietojot vārdu uzpildīties – tiešām iebrauks dus un aplies to Fiat ar degvielu, jo izskatījās, ka nestrādā tam arī pagrieziena rādītāji un noturēšana joslās, īpaši nepārtrauktajās. Bet tas viss, ko varēja redzēt tajos īsajos brīžos, kad kamera nebija vērsta pret autoru (uztvert kā sarkasmu)
    Bet vispār traki, jo pilsētā norādītais nobraukums Latvijas apstākļos (8 mēneši rudens /ziema gadā) nozīmē, ka ziemā nemaz līdz Ventspilij nevarētu tikt.

    Kursors.lv
    04.06.2021 11:13

    Ha ha, paldies! Esmu neskaitāmas reizes uzsvēris, ka šie 1000km sērijas video tiek veidoti, lai pamatā būtu informatīvi nevis padsmit minūšu gari šovi. Tāpēc kaut kāda monotonitāte tur ir neizbēgama. Šova video jāmēģina veidot citiem gadžetiem, bet pagaidām rokas netiek līdz tam. Kas attiecas uz citiem mūsu autoriem, arī viņiem ir jāeksperimentē ar dažādiem produktiem un formātiem. Tikai darot mēs augam un attīstamies! :)

    Kārlis
    04.06.2021 11:31

    bet pašās beigās … tie 33 eirosi uz 1K kilometriem. tas ir pietiekami maz/daudz, lai izvēlētos? tas ja neņem vērā to 3.5h gaidīšanu.

    Kursors.lv
    04.06.2021 11:34
    Reply to  Kārlis

    Tas nav tik vienkārši atbildams jautājums. 33 eiro uz 1000 kilometriem nav nemaz tik daudz salīdzinot ar modernu dīzeli vai hibrīda auto ņemot vērā trūkumus, kas piemīt elektroauto. Es uzskatu, ka tie vēl nav gatavi un piemēroti visiem.

    Armandsz226
    14.06.2021 16:43

    Labs sākums. :D Redzu pazīstamu vietu. Šis čalis dzīvo Baložos.

    Armandsz226
    14.06.2021 16:46

    Bet ja tu nebrauc viens, kā tu adekvāti vari salīdzināt šo auto ar citiem auto skaitļos un tabulās. Arī Kristaps pirmajos braucienos nebrauca viens, video to varēja pamanīt, tad brauca viens.

    Kursors.lv
    14.06.2021 19:50
    Reply to  Armandsz226

    Pārsvarā visos mūsu 1000km testos mašīnā brauc viens cilvēks. Divatā braucieni aizrit ļoti reti, jo neviens baigi neraujas parakstīties uz absolūti bezjēdzīgi notriektu dienu :D

    Elektriķis
    14.06.2021 21:06
    Reply to  Armandsz226

    100kg klāt pie 2000kg ir pavisam niecīgs pieaugums. Ja te par kaut ko varētu diskutēt, tad tā ir gaisa temperatūra.

    Kursors.lv
    14.06.2021 22:28
    Reply to  Elektriķis

    Nē, nu visam ir nozīme un ietekme uz jebkāda auto sniegumu. Bet piekrītu, ka dažādiem faktoriem ir dažāds “svars”. 100kg pie auto kopējā svara nav maz, bet tas nav vienīgais faktors. Ir gana daudz tādu, kurus mēs nekādīgi nevaram ietekmēt – laika apstākļi (vējš, temperatūra) un satiksme.

    Reklāma