Web Analytics
More
    Reklāma

    Mini Cooper SE izmēģinājums un 1000km brauciens (video)

    Fotogrāfs: Mārcis Gaujenietis

    Jaunākie raksti

    Mēs ar Kristapu esam sākuši varētu pat teikt diezgan ekskluzīva satura radīšanu – pamatīgus elektromobiļu testus. Kristaps šo aktivitāti sāka ar Volkswagen e-up!, kur nobrauca 1000 ar astīti kilometrus 22 stundu laikā. Pēc tam šo pašu maršrutu veica ar mazliet nopietnāku elektrovāģi Hyundai Kona, kura spēj nodrošināt nu jau 449 km nobraukumu ar vienu uzlādi, un ceļā pavadīja nu jau 17 stundas. Man nav miera un es gribu šo nu jau sērgu turpināt, bet man padomā ir mazliet citas kategorijas auto. Pirmais rindā ir jaunais Mini Cooper SE jeb Cooper Electric, kā nu katrā tirgū to sauc. Pavisam tikko varējāt lasīt manu “parastā” Cooper S izmēģinājumu un man tikai šķita loģiski šo Mini pasākumu pastiept garāku un uzreiz Jums iedot arī manu pieredzei ar elektrisko britu. Nu tad ķeramies klāt.

    Reklāma

    Kas ir Mini Cooper SE un ar ko tas atšķiras no konkurentiem

    Nemalsim nekādu vēsturi, to visu varējāt lasīt iepriekš, tāpēc uzreiz pētām, kas ir elektriskais Cooper ar ko tas atšķiras. Ja mēs neskaitām elektroštelles, tad faktiski ne ar ko. Cooper SE ir 18 mm augstāks, lai nodrošinātu vietu baterijām un neciestu salona grīdas augstums un bagāžnieks. Pašas baterijas atrodas vidējā tunelī un zem aizmugurējā sēdekļa un absolūti neviens milimetrs nav nozagts no salona vietas. Jā, 18 mm ir diezgan daudz un tas pavisam noteikti iespaido braukšanas īpašības uz slikto pusi. Ne šajā gadījumā, Cooper SE bateriju novietojums ir rezultējies perfektā 50:50 izsvarojumā un, manuprāt, tas vadās pat labāk par parasto Cooper S. Win win. Interjers arī atšķiras tikai ar vienu niansi – digitālo vadītāja informācijas paneli jebšu spidometru, kas gan pēc kāda laika būs pieejams arī pārējiem mincīšiem. Radiatora restes neesamība un elektrības rozetes simbolika uz turpat uz katras virsbūves detaļas šo auto atšķir vizuāli, bet viss pārējais ir tieši tāds pats.

    Tiešie konkurenti šim auto faktiski ir trīs, Kristapa apskatītais VW e-up!, jaunā Renault Zoe, kuru es izmēģināju Sardīnijā, un Peugeot e-208, kuru pavisam noteikti mums vajadzētu apskatīt.

    Zemāk ir salīdzinošā tabula!

    Un ko mēs redzam tabulā? Vidējo pirkstu no britu puses. Mini ir vislielākā jauda un vismazākā baterija un automātiski arī vismazākais nobraukums. Kāpēc? Jo britiem ir pie vienas vietas kaut kādi standarti – Cooper SE ir jābūt jaudīgam. Punkts. Elektriskajam hečbekam “apakšā” ir BMW i3s dzinējs, bet modernizēto BMW 42.2 kWh bateriju tur iestūķēt nesanāca. Tur stāv pielāgota vidējā baterija, tāpēc kapacitāte ir tikai 32.6 kWh, kas pēc mūsdienu standartiem nav īsti daudz.  Mini Cooper SE līdz simtam šo 1440 kg smago auto iekustina 7.3 sekundēs un sola ap 14 kWh/100 km patēriņu. Līdz 60 km/h Cooper SE ieskrienas niecīgās 3.9 sekundēs.

    Cooper SE nodrošina nemelojošu 50 kW uzlādes jaudu

    Ja jau mēs runājam par uzlādes jaudām, tad šeit viss ir pat vairāk kā labi.

    • No parastās 2.3 kW rozetes auto var līdz 80% uzlādēt aptuveni 12 stundās 30 minūtēs, līdz 100% 15 stundās 45 minūtēs. Pieminēšanas vērts ir fakts, ka Mini ir nooptimizējis lēno uzlādi tā, ka pirmajās divās stundās auto iegūst 20 km nobraukumu. Tas ir svarīgi, ja vajag tikai mazliet uzlādēt, bet pie ātrās uzlādes nav iespēju tikt.
    • Pie publiskās 7.2 kW uzlādes auto var līdz 80% uzlādēt 3 stundās 12 minūtēs, līdz 100% 4 stundās 12 minūtēs.
    • Pie publiskās 11 kW uzlādes auto var līdz 80% uzlādēt 2 stundās 30 minūtēs, līdz 100% 3 stundās 30 minūtēs.
    • Ar 50 kW ātro uzlādi auto var līdz 80% uzlādēt 35 minūšu laikā, līdz 100% 1 stundā 24 minūtēs.

    Tie laiki, protams, ir plus mīnus tramvaja pietura, bet priekšstatu dod. Mana personīgā pieredze ar 50 kW uzlādi ir pat pozitīvāka, jo šķietami auto ātro uzlādi nesamazina līdz pat auto ir sasniedzis 90% uzlādi, kas man bija milzīgs atspaids 1000 km brauciena laikā.

    Mini dzinējs un akumulators sildīšanai un dzesēšanai izmanto ūdens / glikola maisījumu un tiek izmantoti atsevišķi dzesēšanas loki. Tātad baterijas darbība ir efektīva dažādos apstākļos, auto var braukt un lādēties kaut visu laiku un no tā necietīs ne nobraucamais attālums, ne arī uzlādes laiks. Salona apsildei tiek izmantots siltumsūknis, tātad siltums tiek paņemts no dzinēja un baterijas saražotā, salona apsilde īsti neietekmē nobraukumu, kas, piemēram, bija liela problēma e-up!.

    Galvenās atziņas pirms 1000 km brauciena

    Mans brauciens apkārt Latvijai bija ieplānots Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, tātad pirmdienā 4. maijā, bet pie Mini es tiku jau ceturtdien pēcpusdienā, tas savukārt nozīmēja, ka varēšu kārtīgi ar šo auto iepazīties un kopā pavadīt lieliskas piecas dienas. Man jau galvā bija nosprausts lielais jautājums – vai elektromini varēs izvilkt mani visas dienas garumā manos ceļos un neceļos. Ceturtdienas vakaru norakstām, kamēr visus izvizini un pats dinamiskāk pabrauc, baterija viens un divi ir čušš. Piektdien jau sāku braukt adekvāti un sāka iezīmēties pirmie cipari. Varbūt pie vainas ir mazais automašīnas 1400 km nobraukums, bet man tā īsti nesanāca vairāk par 120 km nobraukt. Slikti. Sestdiena jau bija mazliet labāka un nobraucu turpat 150 kilometrus un noķēru jau pirmo stresu, kad knapi tiku līdz uzlādei un pēdējos divus kilometrus nobraucu salstot un deaktivizētām pilnīgi visām sistēmām! Svētdien ar ģimeni jau aizbraucām mazliet tālāk un solītais nobraukums tuvojās 170 kilometriem. Tikai tad man stress par pirmdienas tālo braucienu mazliet samazinājās.

    Mini ir premium zīmols un tieši tāds pats ir arī auto – kvalitatīvs būvējums ar kolosāliem sēdekļiem, kuri ir ideāli atraduši balansu starp sportiskumu un komfortu. Ķermenis tiek pilnīgā apkļauts un vienu brīdi pat rodas satraukums, kā es jutīšos pēc 1000 kilometriem – vai nebūs jāmeklē strādājoša masiere, kas mani aklimatizēs. Sēdpozīcija ir tuvu perfekta – ērti un pareizi novietoti elkoņbalsti, ērta stūre, ērts pogu novietojums un pārskatāmība. Salona plastmasas ir mīkstas un kvalitatīvas, ekrāni acu līmenī – atrasties interjerā ir patiešām patīkami.

    Balstiekārta ir vienkārši meistardarbs – auto ir stingrs, bet nedauza un necenšas salauzt Tev mugurkaulu. Tā visa apvienojums ar kolosālajām braukšanas īpašībām liek justies kā sacīkšu braucējam. EBD (electronic brake force distribution), CBC (cornering brake control), DSC (dynamic stability control), DTC (dynamic traction control), EDLC (electronic differential lock control) skan sarežģīti, bet ir arī pašas par sevi paskaidrojošas tehnoloģijas. Mini Cooper SE līkumos ir fantastiski ātrs, precīzs un pat daudz ātrāks par benzīna Cooper S – par inženieru darbu lieku 10. Cooper S jau ir ātrs un precīzs, SE stūrē tik nereāli labi, ka gribas doties uz sacīkšu trasi un ierādīt vietu visiem pārējiem. Esmu ne tikai pārsteigts, esmu šokā.

    Galvenās atziņās pēc 1000 km brauciena

    Ar fosilās degvielas darbināmu auto 1000 kilometri neizklausās daudz, elektromobiļiem tā ir pavisam cita opera. Braucu es tieši to pašu maršrutu, ko Kristaps ar iepriekšējiem diviem izmēģinājuma auto. Atšķiras, protams, starta un finiša punkts, kas manā gadījumā ir Baložu pilsētas dome, ar kuras gādību es pa nakti atstāju lādēties visas savas izmēģinājuma elektromašīnas. Karte zemāk.

    Ja mēs sadalām braucienu pa posmiem un uzlādēm, tad sanāk sekojoši:

    • Baloži – Ventspils 194 km
    • Ventspils – Liepāja 114 km
    • Liepāja – Dobele 149 km
    • Dobele – Aizkraukle 148 km
    • Aizkraukle – Rēzekne 152 km
    • Rēzekne – Jautrais ods 146 km
    • Jautrais ods – Baloži 132 km

    Kaut Google rāda 1036 km, reāli nobraukti tika 1056 km, kaut kur 20 km mistiski pazuda, bet nu tās ir nianses. Kā redzams zem nobraukuma iespējas jautājuma zīme ir tikai pirmais brauciena posms līdz Ventspilij, visam pārējam braucienam nevajadzētu sagādāt problēmas. Un arī nesagādāja. Izmēģinājumam jābūt pilnīgam, tāpēc bija doma izmantot mašīnas oriģinālo navigāciju, un šeit sākās pirmās problēmas. Pirmkārt jau tas, ka BMW navigācija neuzrāda Latvijas ātrās uzlādes punktus un ievadot pirmo galapunktu Mini nobļāvās, ka nepietiks uzlādes un ej bekot. Labi, tā kā auto info-izklaides sistēmai ir Apple CarPlay atbalsts, braucam ar Waze. Visas brauciena nianses skatāmies video.

    Un tagad ķeramies pie atziņām:

    • Mini Cooper SE ir paredzēts pilsētai, par to liecina relatīvi nelielais nobraukums, tomēr praktiski visus Latvijas punktus var sasniegt bez lielām problēmām.
    • Auto par atlikušajiem nobraukuma kilometriem nemelo, cik tiek parādīts brauciena sākumā, ar tik arī finišējam. Pāris kilometri šurpu turpu “nopeld”, kad braucam mazliet ātrāk vai lēnāk. Tā kā salona apsilde, kuru man vajadzēja rīta un vakarā stundās, ir realizēta ar siltumsūkni, tad tikai aptuveni 10 kilometrus no nobraukuma zaudē aukstākās dienas stundās.
    • Ātrā uzlāde ir ļoti efektīva un visu brauciena laiku man nevajadzēja Mini lādēt vairāk par 40 minūtēm. Tā viena 45 min uzlāde ir tikai tāpēc, ka aizstaigājāmies pārāk ilgi un laiks palidoja nemanot.
    • Pirmo ceļa posmu braucot ar aptuveni 90 km/h un visu atlikušo ceļu ap 100 – 105 km/h vidējais elektrības patēriņš nostājās 15.6 kWh/100 km, kas ir tieši pa vidu ražotāja noteiktajam 14.8 – 16.8 kWh/100 km.
    • Auto pietrūkst adaptīvās kruīzkontroles, kas braucienu varētu padarīt mazliet efektīvāku.
    • Cooper sēdekļi ir meistardarbs – sportiski un komfortabli, visa brauciena laikā es ne reizi nedīdījos beņķī un varētu nobraukt vēl 1000 km, jo visa salona ekosistēma ir uzbūvēta tik veiksmīgi, ka es absolūti nenoguru.
    • LED gaismas un tālo gaismu asistents strādā ļoti labi. Mazliet pietrūkst matricas LED lukturi, kuri šādas klases automašīnā varēja būt, bet šī nu gan ir tikai piesiešanās.
    • Tāpat arī piesiešanās ir bezvadu telefona lādētāja trūkums, tomēr būtu forši, ja tas tur būtu.
    • Balstiekārta ir tikpat liels meistardarbs – šosejas stabilitāte, slikta ceļa komforts iet roku rokā. Zinātu izstrādātāju, aizsūtītu cepumu kārbu.

    Brauciena izmaksas

    Atdalīšu izmaksas atsevišķā sadaļā. Kopā es lādējos sešas reizes. Zemāk tabulā saliku visu, lai būtu saprotamāk:

    Pilsēta Uzlādes laiks Izmantotās kWh Baterijas statuss atbraucot Baterijas statuss aizbraucot
    Ventspils 36 minūtes 24 kWh 0% 81%
    Liepāja 33 minūtes 21.8 kWh 18% 89%
    Dobele 35 minūtes 23.5 kWh 17% 89%
    Aizkraukle 40 minūtes 25.4 kWh 12% 92%
    Rēzekne 45 minūtes 26.5 kWh 9% 93%
    Jautrais ods 40 minūtes 26 kWh 9% 92%

     

    Tātad kopā es lādējos 230 minūtes un kopā auto tika uzlādēts ar 147,2 kWh, kas ātrajās uzlādēs izmaksāja 34,5 EUR. Atgriezos es ar 30 km atlikumu un pirmos 194 km braucu “bez maksas”, tātad 100 km izmaksas man sanāca 4,15 EUR, kas pēc šodienas degvielas aptuveni 0,95 EUR par 95 benzīna litru sanāk aptuveni 4,4 litri uz 100 km. Nav slikti, ja ņem vērā, ka ātrā uzlāde ir diezgan dārgs prieks. Mājās šāds uzlādes daudzums izmaksātu aptuveni 9 EUR.

    Cena

    Mini Cooper SE nemaz nav tik dārgs, cik sākumā var šķist. Vārds dārgs gan ir ļoti subjektīvs jēdziens. Konkrētais Cooper SE maksā 37 tūkstošus EUR un ir ieguvis 3500 EUR vērtu papildaprīkojumu, kas iekļauj sevī navigāciju, LED gaismas, braukšanas asistentus un citas noderīgas lietas. Bāzes cena šim auto ir ap 31 tūkstoti EUR, kas ir kādus trīs tūkstošus virs “parastā” Cooper S. Es teiktu ļoti adekvāti.

    Pēcvārds

    Kopā maršrutu es veicu gandrīz precīzi 18 stundās, kas automašīnai ar vismazāko bateriju starp konkurentiem ir diezgan iespaidīgs rādītājs. VW e-up! ar lielāku bateriju un lielāku nobraucamo attālumu šo ceļu veica šausminošās 22 stundās. Veiksmes atbilde ir ļoti efektīvs uzlādes process, kad automašīna ņem pretī visus aptuveni 50 kW līdz pat 90% baterijas. Automašīna nemelo par atlikušajiem kilometriem, tāpēc vari būt drošs un plānot savu braucienu ļoti precīzi.

    Mini Cooper SE ir mans top auto starp pēdējo divu gadu laikā izmēģinātajiem auto un šeit mēs runājam par turpat 100 auto lielu skaitu. Elektriskais Cooper ir perfekts apvienojums starp divām pasaulēm – ekoloģisku elektroauto un karstu jo karstu hečbeku ar fantastiskām braukšanas īpašībām.

    Auto Brauciena laiks Vidējais patēriņš Uzlādēts pa ceļam Samaksāts Uzlādes laiks
    VW e-up! (2020) 22h 14.6 kWh/100km 143.6 kWh 57 EUR 6h 20min
    Hyundai Kona electric (64 kWh) 17h 15 kWh/100km 102.4 kWh 21.60 EUR 2h 24min
    Mini Cooper SE 18h 15.6 kWh/100km 147.2 kWh 34.50 EUR 3h 50min
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    35 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    07.05.2020 16:34

    Super, Māri!
    Nosaukt par šo par tavu top auto izsaka diez gan daudz. Gaidīšu Tavu rezumē par BMW i3

    KKTK
    07.05.2020 17:44

    Eu, nav salídzináms tests, tev blakussététájs bija :D

    KKTK
    07.05.2020 22:43
    Reply to  Māris Gaugers

    Pareizi, nav arī bīstami, smadzen’ tomēr nogurst. Klau, bet posmā Gaugmale->kautkurmežā ir labs sūdīga asfalta posms kur var nodemonstrēt kā krata un cik grab. Bet jā, šim Mini uzlāde bija superātra, salīdzinot ar citiem un to pēc papīriem grūti izpīpēt, priekš tam esat Jūs! :]

    Madara Saule
    07.05.2020 20:22

    Mani ļoti uzrunā Citroen C5 AIRCROSS HYBRID. Pilsētā – 50 km baterijas range. Ārpus pilsētas rullē ar savu kombinētu vidējo patēri’bu ap 2 litri uz simtu.

    Madara Saule
    07.05.2020 20:23
    Reply to  Madara Saule

    Būtu forši, ja jums izdotos ko tādu dabūt uz testu.

    Kursors.lv
    07.05.2020 20:53
    Reply to  Madara Saule

    Izskatās lādzīgs auto, būs jāmēģina notestēt. Bet noteikti ne šādā 1000km braucienā. Tie, lai paliek elektroauto.

    Andis Everts
    07.05.2020 23:35

    Nu, man liekas tu jau esi ieviesis elektro auto testa standartu! tagad elektro auto tiks testēti tikai un vienīgi uz 1000 KM :D Savādāk nevar :)

    Gatis Kaušs
    07.05.2020 21:03

    Paldies par rakstu. Vienigi 9EUR no mājas rozetes par 1000km gan ir pārāk optimistiski :)

    Kādā cenā ir šis auto?

    Abols
    08.05.2020 20:56
    Reply to  Māris Gaugers

    Nu nu… 147 kWh pa 9 eur var nopirkt, ja kWh maksā 0,061 eur… aizmirsi pierēķināt sadales tarifu un maģisko OIK un PVN. Mājās elektrība maksā ~0,15 EUR/kWh.

    Kursors.lv
    08.05.2020 21:04
    Reply to  Abols

    Kā nu kuram. Tarifi mājās ir ļoti dažādi, tāpēc katrs rēķina pēc tā, kas pašam aktuāls.

    Abols
    09.05.2020 13:55

    Paskaties savu rēķinu… Uz 147 kWh sadales tarifs, OIK un PVN sastāda vairāk kā Māra aprēķinātais tarifs.

    Kursors.lv
    09.05.2020 14:17
    Reply to  Abols

    Nu, bet tāpēc es saku, ka katram tas tarifs krietni atšķiras un pašam ir jāparēķina. Man kWh maksā 0.11 EUR.

    Abols
    10.05.2020 08:30

    Neturi sveci zem pūra! Padalies ar lasītājiem kā tikt pie tik lētas elektrības?!?

    Kursors.lv
    10.05.2020 10:21
    Reply to  Abols

    Tāds nu ir tarifs mūsu ciematā, visi jautājumi pie apsaimniekotāja.

    Abols
    10.05.2020 08:31

    Un tas tāpat ir gandrīz 2x vairāk kā Māris rēķina…

    Kursors.lv
    07.05.2020 21:25
    Reply to  Gatis Kaušs

    Jā, kā jau Māris rakstīja, mēs šajos 1000km braucienos rēķinām elektrības izmaksas, kas ir jāpielādē, kamēr esam ceļā. Tas tāpēc, ka uzlāde pirms brauciena katram būs par savu tarifu vai bez maksas un tāpēc katru reizi atšķirsies un nevarēs neko kopā salīdzināt.

    Lauris
    07.05.2020 23:26

    Iesaku autoram piestrādāt pie runas: nedabraucu, sūdi, nosprāga. Es saprotu, ka apskats veidots čomiskā gaisotnē, bet tomēr, tas ir apskats un ir lietas/ vārdi, kas nav izmantojami. Un vajadzēja izgriezt ārā braukšanu pie sarkanās gaismas un pāri nepārtrauktajām līnijām. Labā apskatā tādām lietām nav vietas! Māri, labojies un ņem piemēru no ārpuslatvijas apskatniekiem.

    Elektro
    13.05.2020 09:58
    Reply to  Māris Gaugers

    Man šķiet, ka elektroauto pie sarkanās gaismas bateriju nepatērē, tā kā mierīgi varēja apstāties.

    Janis Liepins
    08.05.2020 10:14

    Manā ieskatā šo ražotāju fundamentālā kļūda ir dizainā: paņemt iekšdedzes motora auto un kkā iemocīt tur elektrību. Tas noved pie šī stāsta “Elektriskajam hečbekam “apakšā” ir BMW i3s dzinējs, bet modernizēto BMW 42.2 kWh bateriju tur iestūķēt nesanāca. ”
    Un kas šis par sviestu?: ” ieguvis 3500 EUR vērtu papildaprīkojumu, kas iekļauj sevī navigāciju, LED gaismas,”. IMO LED lukturiem dēļ būtiski mazāka elektrības patērīna, jābūt standartaprīkojumā. Izskatās pēc cūcības komplekts – maza baterija + kvēlspuldzes

    Kursors.lv
    08.05.2020 11:13
    Reply to  Janis Liepins

    Acīmredzot, šādi var ātrāk dabūt tirgū elektroauto.

    ismi
    08.05.2020 23:03

    Ja man ceļā jāierēķina 40 min. pauze ierasto 5min. vietā, tad ir jābūt ellīgi labam iemeslam – piem. ekonomiskam. Ātrās uzlādes cenas priekš patērētāja pagaidām nozīmē tikai vienu – kamēr ir iespēja, braukt ar četrriteņu buhenvaldi bez riska attapties lādētgribētāju rindas galā. Cenas +- turpat vien ir, tikai mazāk trahtunga ar lādēšanu. Skumji, bet pagaidām eauto ir pa īstam interesants vien piepilsētniekiem, un arī vīruss nu ir iemācījis, ka gluži labi var iztikt bez ikdienas ziņģēšanas šurpu-turpu.

    Gudrinieki, izdomājiet ātro lādēšanu vai citu veidu, kā eauto pdarīt līdzvērtīgu petrolkāriem nobraukuma ziņā. Protams, jūs mums te stāstat ka var bildēt uz filmiņas (es par brīnumaino 40min. uzpildes pauzi) un es pats to zinu, bet kurš no jums ikdienā to izmantos? Es nezinu, jāizdomā ko varētu darīt 40min. uzlādes laikā – pamīties ar riteni apkārt uzlādes stcijai? Zin kā, vismaz nosēdēto dibenu varētu izlocīt – jo braukšana auto arī vienlaicīgi ved tuvāk kapsētai.

    Kursors.lv
    09.05.2020 08:06
    Reply to  ismi

    Es izmantotu.

    Anger Lemon
    11.05.2020 20:48
    Reply to  ismi

    Ko piecās minūtēs vispār var izdarīt? Ieskriet degvielas uzpildes stacijā pēc kafijas? Stāvi un gaidi vismaz 10 minūtes rindā kamēr visi pasūtīs savus burgerus un karstmaizes. :D

    Krotow
    11.05.2020 21:37
    Reply to  Anger Lemon

    Ne jau visi iebrauc pildīties dienas vidū. 11 vakarā pusstundu dirnēt pie uzlādes vada ir vēl tas prieks.

    ismi
    11.05.2020 22:39
    Reply to  Anger Lemon

    Pieķēri mani – brīvdienās uzņēmu laiku – uzpilde ar urīnpauzi ir 8-9min. t.i. nepilnas 10.

    Ar elektro jāmaina ieradumi – ja pa ceļam ir neizbēgama lādešana, tad jāizmanto laiks lietderīgi un patīkami – paēd vakariņas, izlasi ziņas, noliec kluci, piebāz pīpi un mierīgi pakūpini, prātojot par dullajiem petrolistiem, kas skrien kā dulli cauri dzīvei un neatvēl laiku pārdomām par laika straujo ritējumu. Skrien cik ātri gribi – beigās ir kaps un nožēla, ka skriets tam pretī tik ātri.

    11.05.2020 16:31

    Paldies par labu videoapskatu! Pareizi darīji ka braucāt divatā, jo šodien neviens neperk auto ar domu ka brauks tikai viens. Pagājušo nedēļu uz dienakti paņēmu pabraukāt ar Hyundai IONIQ…. un arī necentos izspiest par katru cenu ekonomiju, bet gan saprast kā ir ar elektro auto, ja brauc kā ar parastu iekšdedzes dzinēja auto… un bija superīgi, bet tomēr auto cena nemotivē tā iegādi…diemžēl… Mans ieteikums un tam piekrīt arī auto tirgotāji, ja testē elektro auto tad tādā braukšanas režīma kā ar iekšdedzes dzinēju…apkuri,mūziku utt……,tad arī veidojas pārdomas, kam viņs ir vajadzīgs, jo stāsts par ekoloģiju, ekonomiju utt. bieži vien ir demogoģija….
    P.S. Man kādreiz bija viens no pirmajiem Mini Cooper S, kat tika pirks pie Mikas Auto…tas bija fantastiskas auto!!! Katrs brauciens, kā svētki… :)

    Kāds
    13.05.2020 10:37

    Tā tabula, kurā salīdzināti visi šie mazauto, lieliski parāda atsevišķu auto trūkumus un lv uzlādes staciju trūkumus.
    UP – salīdzinoši lēts, bet vai tiešām 2020. gadā 30kW (vid. no 10-80%) uzlādes ātrums ir nopietni apspriežams? Iepriekšējai paaudzei tas būtu pieņemams. Šai jau tas izskatās pēc vidējā pirksta no VW puses. T.i. kamēr mums vēl nav jaunie ID, tikmēr, ja baigi gribās, varat ņemt šo. Vēl jau būs virkne jaunie autiņi ar šo gliemežuzlādi un viņu dārziņā tas pats akmens metams.
    Kūpers – ar uzlādi viss kārtībā, bet paka pārāk maza, jo lētāk ir mēģināt iebāzt kaut ko iekšdedzes variantā nekā uzveidot kaut ko jaunu. Zoja tik pat maza, bet nav problēmas piedāvāt 50kWh akumulatoru (~300km). Priekš lv šāds attālums priekš tāda pilsētas auto ir ideāli. Mierīgi vienā piegājienā var droši aizbraukt no Rīgas uz jebkuru Latvijas nostūri bez piespiedu apstājas. Lādēties pa ceļam braucienā Rīga-Ventspils ir EV entuziastu padarīšana.
    Kona – ar akumulatora izmēru viss labi, ar uzlādes ātrumu arī, bet ar lv uzlādes stacijām gan nē. Tās nespēj nodrošināt to jaudu, ko Kona var paņemt pretī. 50kw vietā būtu jābūt vismaz 100-150kw stacijām (uz šosejām), lai tās varētu saukt par ātrajām uzlādēm.

    Kursors.lv
    13.05.2020 11:00
    Reply to  Kāds

    Tu esi braucis ar kādu elektroauto? Jo komentārs izskatās rakstīts no tāda cilvēka skatu punkta, kas nav braucis ar elektroauto :)

    Kāds
    14.05.2020 09:15

    Komentārs ir rakstīts no tāda cilvēka skata punkta, kurš negrasās mainīt savus braukšanas paradumus, ja būtu jāpārsēžas uz EV ;) Braucis ar tiem esmu un zinu kur ir tas kaifs, bet nekādā gadījumā dēļ tā neupurēšu savus braukšanas ieradumus. Lietām ir jākalpo cilvēkiem nevis otrādi.

    Priekš 1000km testa var visādas izdarības piekopt, lai pieveiktu pirmo posmu ar “mazlitrāžas” EV, bet ikdienā neviens nebrauks bez izslēgtas apkures vai dzeses (vilnas zeķes, lai paliek šim testam kā izklaidējošā daļa). EV ir daudz plusi, ja to normālu uztaisa, bet pievilkt aiz matiem visādus argumentus, lai aizstāvētu tā trūkums, nav vajadzīgs. Saprotu arī Jūs, jo baigi kritizēt nevarat autiņus, citādi neviens dīleris nedos testēšanai. Interesantākais šajā Kūper testa bija tas, ka pie 0% auto mierīgi ļauj braukt uz 90km/h. Tā ir info, kas kādam var noderēt. Pie 0% procentiem gan visprātīgāk būtu braukt pašā efektīvākajā ātrumā (šo gan vajadzētu piedāvāt pašam auto) nevis uz 90km/h ;)

    Didrihsons
    14.05.2020 09:21
    Reply to  Kāds

    “kurš negrasās mainīt savus braukšanas paradumus, ja būtu jāpārsēžas uz EV” – vai tici, ka tas šobrīd ir iespējams, ja vien nerunājam par īsiem braucieniem?

    Kursors.lv
    14.05.2020 09:52
    Reply to  Kāds

    Es neesmu aptaurēts ekoloģijas vai elektroauto jūsmiņš un es ne uzskatu pats, ne saku citiem, ka parastās mašīnas ir jāmet miskastē un visiem tagad mudīgi jāpārsēžas uz elektroauto. Jo elektroauto vēl ir ļoti dārgi produkti. Tas ko es gribu ar šiem 1000km braucieniem pārbaudīt sev (un pastāstīt saviem lasītājiem/skatītājiem) – kā konkrētie auto uzvedas, ja ar tiem brauc bez apstājas lielus gabalus, kā tie uzlādējas un kā izlādējas. Plus, protams, kā nostrādātas paša auto funkcijas, jo tas arī ir svarīgi. Es arī uz tehnoloģijām cenšos skatīties atvērtāk un uzskatu, ka ir pavisam normāli upurēt pierastas lietas, lai dabūtu kaut ko jaunu. Galvenais jautājums šeit gan ir, vai tas jaunais ir upura vērts. Dažkārt ir, bet dažkārt ne pārāk.

    P.S. Mēs varam kritizēt visus produktus, cik tik gribam. No Kursora pirmās dienas tas ir mans un visu autoru galvenais uzstādījums – rakstīt kā ir. Cita lieta, ka mēs īpaši nepārstāvam “VissIrSliktiAtlajstSajmu.lv” domāšanas modeli.

    Reklāma