Web Analytics
More
    Reklāma

    Acer Chromebook 511 C734T apskats – mazdatoriņš skolām

    Jaunākie raksti

    Ar Chromebook vai pareizāk sakot ar ChromeOS esmu jau iepazinies dažādos veidos. Iepriekš apskatīti jau vairāki Chromebook datori, kā arī ik pa laikam pats izmantoju ChromeOS Flex kopā ar lēnākiem datoriem, iegūstot visai lietojamu interneta un YouTube aparātu.

    Ja nezini, kas ir šis ChromeOS, vari izmēģināt ChromeOS Flex kopā ar gandrīz jebkuru datoru, ko iespējams iebūtot no USB. Es pats ik pa laikam palietoju ChromeOS Flex kopā ar teju 15 gadus senu iMac (ta gan man jāsaka, ka iMac mēdz spuroties pretī, jo te ir šaušalīgi sena videokarte, kas ChromeOS Flex nu nemaz neiet pie sirds, bet iGPU gadījumos ChromeOS Flex ir zelta vērta iespēja pacelt vecu datoru). ChromeOS Flex gan jāielādē ar Chrome pārlūku, bet ar Edge vai Firefox nevarēsi uzsākt ChromeOS Flex ielādi.

    Reklāma

    Acer Chromebook 314 apskats – 25 000 šādu klēpjdatoru nonāk skolās Latvijā

    Cik var noprast, arī šogad skolas tiks pie jauniem Chromebook datoriņiem. Ir pat sadalīts, kuras klases tiks pie kādiem Chromebook modeļiem. Mazākie skolēni saņems šodienas varoni Acer Chromebook 511 C734T, kamēr vecākas klases tiks pie jau nopietnākām ierīcēm.

    Chromebook sērijas datoriņi Latvijā oficiāli pieejami tikai izglītības iestādēm, bet privātpersonām ar Chromebook atbalstu var būt visādi. Ja šī apskata galveno objektu – Acer Chromebook 511 C734T mēs kā privātpersonas varētu pa tiešo nopirkt Latvijā, tas maksātu ap 300 eiro.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Celeron N4500 (4 MB cache, 1.10 GHz – 2.80 GHz)
    • Videokarte: Intel UHD Graphics
    • RAM: 4 GB SO-DIMM LPDDR4
    • Ekrāns: 11.6 collas, 1366 x 768, IPS, skārienekrāns
    • SSD: eMMC 32 GB
    • Pieslēgvietas: 2x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 2x USB 3.2 Gen 1 Type-C, microSD līdz 128 GB un 3.5 mm austiņu pieslēgvieta
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth v5.0
    • Izmēri: 297 mm x 206 mm x 21.1 mm
    • Svars: 1.3 kg
    • Akumulators: 3-šūnu, līdz 12 stundām, faktiski ir aptuveni puse no solītā, 45 W Type-C lādētājs
    • Papildus: 720p tīmekļa kamera
    • Programmatūra: ChromeOS
    • Cena: apskatam saņemtais modelis varētu maksāt ap 300

    Izskats un uzbūve

    Acer Chromebook 511 C734T laikam veidots kā izturīgs klēpjdators, jo tam gan ekrāna daļai, gan tastatūras daļai pa perimetru ir gumijots ielaidums, kas gan nešķiet dikti izturīgs ikdienas lietošanā. Kritienam varbūt, taču ikdienas lietošanas laikā gumijotā apmale varētu ātri sasmērēties un nodilt.

    Viss klēpjdators veidots no plastmasas, kas pamatīgi pievelk pirkstu nospiedumus, tos ir grūti notīrīt no ārpuses, bet iekšpusē plastmasa šķiet vieglāk tīrāma. Acer Chromebook 511 C734T ir pieklājīgs pieslēgvietu skaits – katrā pusē ir pa vienai USB Type-C un vienai parastajai USB Type-A pieslēgvietai, ir arī austiņu pieslēgvieta un iespēja ievietot microSD atmiņas karti, lai palielinātu pieticīgo 32 GB iebūvēto atmiņu.

    Patīkami, ka Acer Chromebook 511 C734T ekrāns atverams par 180°, tāpat jāpiemin, ka klēpjdators tiek dzesēts pasīvi, te nav ventilatora, kas varētu būt skaļš un ātri piecūkoties ar putekļiem. Un Acer Chromebook 511 C734T uzlāde norit ar USB Type-C spraudni, kas ļauj šo datoriņu lādēt arī ar jaudīgākiem viedtālruņu lādētājiem (aptuvenās minimālās prasības varētu būt vismaz 65 W un PowerDelivery atbalsts).

    Tastatūra

    Jāsaka, ka Acer Chromebook 511 C734T ir visai ciešama tastatūra, kurai  nav izgaismojuma. To gan varēja sākumskolas datoriņam piemeklēt klāt, kaut vai izvēloties citu Chromebook modeli. Skārienpaliktnis nav ļoti liels, bet 11 collu klēpjdatoram laikam neko daudz dižāku nevar prasīt.

    Kopumā teiktu, ka tastatūra ir pamatīgi virs tā, ko varētu sagaidīt no 300 eiro klēpjdatora, arī skārienpaliktnis ir lietojams.

    Ekrāns

    Vai mazam bērniņam vajag mazu ekrāniņu? Tas ir labs jautājums… Man jau šķiet, ka mūsdienās ir miljons citu iespēju pamaitāt redzi, skolā jau nu varēja saspringt uz 14 …15 collu klēpjdatoriem, jo tos nekur apkārt nav jāstaipa.

    Acer Chromebook 511 C734T ir pat visai labs IPS ekrāns, tas gan ir vidēji spilgts, varētu būt ap 250 vai 300 cd/m². Lielākā ekrāna problēma ir tā glancētais pārklājums, kurā viss atspīd. Jā, šis ir skārienekerāns, kas vismaz man šķiet mācību procesam nevajadzīgs, bet skolā neesmu kādus gadus 25 mācījies.

    Arī te jāsaka, ka kopumā ekrāns ir labāks, nekā biju gaidījis, krāsas ir sulīgas, skatu leņķi ir pat labi. Jā, ir jau te trakas ekrāna apmales divu pirkstu platumā, bet bez tām tastatūru nāktos būtiski saspiest. Faktiski Acer Chromebook 511 C734T ir moderna 13 collu klēpjdatora izmērā, vien te iekšā ir 11.6 collu ekrāns.

    ChromeOS

    ChromeOS ir datoriņa spožums un arī tā posts. Man ir jāsaka, ka visu, ko mēs te darām Kursorā (atskaitot video, bet ar to nodarbojas citi), var paveikt ar ChromeOS iespējām. Ar ChromeOS veidoju šo rakstu, varu pielāgot attēlus, kā arī ChromeOS iepriekš esmu bez problēmām izmantojis, lai ierakstītu Kursora podkāstus. Šoreiz gan tas nebūs iespējams, jo Acer Chromebook 511 C734T ir tikai 4 GB RAM, bet mūsu ieraksta risinājumi nemaz neļauj startēties ar operatīvo atmiņu zem 8 GB.

    Cik paskatījos, tad ChromeOS ļauj izmantot Microsoft Office tīmekļa versiju un Microsoft Teams bez lieliem ierobežojumiem. Grūtāk būs ar dažādām specifiskākām lietotnēm, bet te atkal ChromeOS sper pretī ar Google Play Store un attiecīgi Android lietotņu integrāciju (ChromeOS Flex šo nedabūsi). ChromeOS vari dabūt iekšā visas vai gandrīz visas lietotnes, ko izmanto savā Android viedtālrunī, bet jāsaprot, kura ies un kura atteiksies pilnvērtīgi strādāt kopā ar peli un tastatūru. Te uzreiz uzstādītas ir arī Gmail, YouTube, Calendar, Messages un pāris citas Google lietotnes, ko izmantojam jau viedtālruņos.

    Lielākās problēmas rodas spēlēs, kā arī foto un video apstrādē. Jāņem arī vērā, ka skolām paredzētais Acer Chromebook 511 C734T ir ar 32 GB eMMC atmiņu, kas ir lēna un niecīga ietilpības izmēros. Atļaušos lielākās nespējas norakstīt tieši uz 32 GB eMMC atmiņu un tās lēnumu, tāpat video apstrādei vismaz es nekādā veidā Chromebook neizmantotu. Foto lietas vari nodarīt ar Google Photos palīdzību (te ir pat atsevišķa Photos lietotne vai arī izmanto Google Photos tīmekļa pārlūka versiju).

    Chromebook visai ērti darbojas kopā ar Android viedtālruni – vari telefonu izmantot, lai ātri atslēgtu ChromeOS, kā arī savienotais viedtālrunis bez papildu darbībām izmantojams kā piekļuves punkts interneta iegūšanai. Messages lietotne ļauj uzreiz sūtīt ziņas. Turklāt, ja būsi jau Android viedtālruni pievienojis ChromeOS kādā citā datorā, telefona savienojums uzreiz sinhronizēsies ar jauno ChromeOS datoru, to nebūs atkārtoti jāpievieno.

    Spēles ir pieejamas no Google Play veikala, bet Acer Chromebook 511 C734T ir nedaudz par vāju, lai darbinātu kaut Alto’s Adventure (izvēlējos šo, jo spēles vadība norit ar vienu skārienu, attiecīgi vienu taustiņu, arī pele te strādā). Spēle iet, bet tā ik pa laikam noraustās. Plants vs Zombies 2 gāja tīri pieņemami.

    Prasīgākas spēles varētu nedarboties, kā arī ir jāņem vērā, ka nemaz tika daudz Android spēļu nav, kas kaut cik jēdzīgi sadarbotos tikai ar tastatūru un peli bez skārienekrāna. Chromebook gan vienmēr var izmantot, lai spēlētu GeForce NOW vai kādu citu spēļu straumēšanas servisu.

    Ir arī pāris lietas, kas man nešķiet pieņemamas ChromeOS – darbvirsma (desktop) ir pilnīgi bez pielietojuma. Te nav ne logrīku (widgets), nedz arī kādas iespējas izvietot datnes uz darbvirsmas. Arī ChromeOS iestatījumi šķiet nožēlojami, jo maksimums, kas tiek parādīts, ir atmiņas aizpildījums. No 32 GB lietotājam pieejami aptuveni 14 GB, bet tos var papildināt ar microSD atmiņas karti.

    Par veiktspēju ir grūti ko spriest, jo te nav nekādu speciālu veiktspējas testu. Varu pateikt, ka pie atvērtām aptuveni 20 Chrome pārlūka cilnēm jau datoriņš sāk pagurt, bet tādam atvērto ciļņu apjomam vajag arī brangāku ekrānu, lai tās visas saskatītu.

    Nobeigumā

    Kopumā jāsaka, ka Acer Chromebook 511 C734T nebūt nav tas briesmīgākais redzētais klēpjdators. Jāņem vērā, ka diez vai mūsdienās gribēsi Windows darbināt ar Celeron procesoru, bet modernie Windows 11 atbalstošie Core i3 vai i5 procesori teju dubulto Windows klēpjdatora cenu. Windows arī nebūtu prātīgi darbināt ar 4 GB RAM, bet ChromeOS tas neko daudz pāri nenodara.

    Laikam vienīgā iebilde pret Acer Chromebook 511 C734T būtu 11.6 collu ekrāna izvēle. Nu nav jau atkal Acer Chromebook 511 C734T tik lēts, lai nevarētu par līdzīgu cenu iegādāties jēdzīgu 14 collu vai 15 collu modeli, kas būtu bērniem daudz ērtāks risinājums. Lai Acer Chromebook 511 C734T būtu pavisam labi izmantojams, man prasītos pēc 8 GB RAM, bet diez vai tas būs kāds šķērslis mazo klašu skolēniem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    27 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gatis
    16.10.2023 14:25

    Liekas kaut kā aplami, ka bērnus jau no skolas sola radina pie google izstrādājumiem. Šādā datorā var bez problēmām darbināt gandrīz visas Linux versijas. Būtu daudz jēdzīgāk un interesantāk gan skolēniem, gan pedagogiem.

    Biteme
    16.10.2023 14:30
    Reply to  Gatis

    Pareizi būtu secīgi iepazīstināt ar izplatītākajām OS un kā informātikas gada darba tēmu piedāvāt tās salīdzināt no iespēju, trūkumu un perspektīvu viedokļa.

    Krotow
    16.10.2023 17:34
    Reply to  Gatis

    No pieredzes ar Celeron N4500 varu teikt ka tur jau Windows 8 kļūst slābans. Par 10 nemaz nerunājot. 11 šķiet tur pat nebija atbalstīts. Pareizi optimizēts Linux desktops tur kustas pavisam labi.

    Kursors.lv
    16.10.2023 21:07
    Reply to  Gatis

    Nu, bet mēs taču kaut kā izaugām ar Windows/MS Office :) Toreiz skolās datorklasēs vispār nekas cits netika piedāvāts.

    Tasesmues
    16.10.2023 15:01

    Tādam ir vieta gružkastē 🗑️

    Dimants
    16.10.2023 16:50

    Censoņas bieži saskaras ar mocībspēku datoru “kantainajiem logiem”, jo nevarot atvērt jaunāku un vai citu OS failu pielikumus.

    grh
    16.10.2023 19:28

    Kāpēc jāpērk būtu kādam tik pārcentots dators? Tā specifikācija galīgi neatbilst saturam. Reku LTT kanālā prezentēja 500usd datoru ar i5-1235u proci, nvme, 1440p ekrānu, daudz RAM un t.t.
    Ir kruta ar Google OS reanimēt vecus lūžņus ko bērnam var iedot iznīcināšanai, bet pirkt kā pilnīgi jaunus? Kāda ir pievienotā vērtība tiem ietaupītajiem 200e uz iekārtu? Beigu beigās pa 300e tu neko citu ar to datoru neizdarīsi kā tikai browsēsi webu un google sheets. Pa 500e + windows vai linux tu iegūsti aparātu ar kuru vari mācīties lietot pilna spektra programmatūru jebkurā universitātes fakultātē.

    Kursors.lv
    16.10.2023 21:09
    Reply to  grh

    Nu, 500 USD tomēr ir vairāk nekā šīs ierīces cena. Plus, ja tas ir iepirkums skolām, tad kādam ir jānodrošina arī šo ierīču apkalpošana. Diez vai tas LTT kanālā prezentētais aparāts tik lēts būs no Latvijā pārstāvētiem Acer konkurentiem.

    Plus, mēs jau esam runājuši, ka ChromeOS knapu dzelžu ziņā ir labāka izvēle nekā Windows.

    grh
    16.10.2023 21:55

    Es to saprotu, bet kaut kā greizi liekas, ka valsts iestādes met ārā i5-6000k, 8-16GB RAM, SSD portatīvos datorus un tad pērk šitos štruntus :(
    Protams, ka 500 ir lielāka cena nekā 300, bet ir jāsaprot, ka viss maksā tik cik maksā. Tu taču nepērc telefonu/datoru, sarindojot pēc cenas un ar domu – ka tik jauns.
    Es reāli nevaru iedomāties, kāpēc privātpersona varētu gribēt pirkt šo nevis FB/ss paņemtu lietotu kompi uz kura pat tas bērns var spēlēt aktuālās spēles uz vidējiem settingiem.
    Pie tam – cik tad ilgi šis chromebooks vilks savu dzīvi? Cik ilgi apdeitus spēs nodrošināt viņam un ātru veiktspēju?
    Es kā pilsonis labāk gribētu, lai valsts pērk nevis iespējami lētāko datoru, kas, iespējams, radīs bērnam alerģiju un aizstums vēl dziļāk telefona virzienā, BET nopērk saprātīgu iztikas minimumu. Nevēlos nevienu aizvainot, bet nu es piekritīšu citiem komentāriem, ka šādiem datoriem nav vieta veikalu plauktos kā jaunām precēm. Vairāk par 100usd viņam vērtība nav. Tā nav zaļa domāšana, ja šādi datori tiek ražoti.

    grh
    16.10.2023 22:01
    Reply to  grh

    varbūt tiek ierēķināts skolās tas, ka bērni viņus tāpat iznīcinās 2 gadu laikā un tad labāk ir ik pa 2 gadiem investēt 300e jauna datora iegādē nekā 500e. No tāda skatu punkta vēl saprotu to domu.

    Kursors.lv
    16.10.2023 22:57
    Reply to  grh

    Bet te nav runa par privātpersonām, bet gan valsts iepirkumu. Tie nav datori spēlēm. Būtu jāmeklē rokā iepirkumu dokumentācija, taču es pieņemu, ka te galvenais uzsvars ir uz produktiem, kurus ražotāji reāli var piegādāt uz Latviju prasītā daudzumā, laikā un pēc tam tos arī uzturēt. Gan jau tas vien izslēdz kaudzi konkurentu.

    Un atkal, kāpēc tāda skepse? Tīmekļa darbiem (kas, būsim reāli, vairumam no mums sastāda lielāko daļu darbu/izklaides) šāda ierīce der. Tālāk jau var diskutēt par korpusa materiāliem un displejiem, bet tad atkal cena.

    Rudolfs
    17.10.2023 09:02
    Reply to  grh

    Apskaties bildē cik datoru tur tiek iepirkts vienā reizē. Tur pat 10 eur sadārdzinājums rezultējās pamatīgā ciparā. Attiecīgi mums liekas varētu 100 eur piemest, bet tur jau rezultātā daudz skolēni paliktu bez datora.

    Trx450
    16.10.2023 22:42

    Biju ceļojumā uz Grimsby, UK. Kaut kàdā EX lietotas elektronikas veikalā nopirku Lenovu ChromeBook pa 85eur. Ražots 2022gada aprīlī. Vizuāli teicams.
    Nevajadzēja neko nonest priekš OS, jo Linux terminālis standartà ir iekšā. Blender, XAMPP, gimp, vs code, utt iet.

    Tasesmues
    17.10.2023 12:11
    Reply to  Trx450

    CEX?

    Krotow
    22.10.2023 00:39
    Reply to  Tasesmues

    .

    Last edited 6 months ago by Krotow
    Trimbdadūrs
    17.10.2023 12:35

    Atkal uzlodētie “SSD”, RAMi. Noteikti arī mikrokontrolieri ar kaukādu NDA/patentu/aizliegumu/etc.
    Šitādu pēc sīkākās problēmas var lietot kā landfill, bet mums visiem lūk jāpāriet uz elektromašīnām, jo CO2 esot lielā problēma!
    Tufta, priekš 7miljardiem jampampu!
    Katrā klasē iebūvēt galdā normālu kompi, un ja noplīst kāda detaļa – paņemt no vietējās noliktavas un nomainīt! Un to varētu iemācīt arī skolēnam kuram tas interesē.

    Krotow
    18.10.2023 18:06
    Reply to  Trimbdadūrs

    Nomainīt – tad jau mēslu ražotāju kompānijām profita nebūs :D

    Last edited 6 months ago by Krotow
    Fff
    18.10.2023 17:58

    Vai tas naff dargi???

    Ainars R.
    20.10.2023 06:52

    Kā Chromebook raksta latviešu burtus? Turot nospiestu “alt gr”? Vai ir iespēja rakstīt caur apostrofu?

    Trx450
    20.10.2023 09:01
    Reply to  Ainars R.

    Alt gr

    Ainars R.
    21.10.2023 23:13
    Reply to  Trx450

    Paldies! Entuziasms par Chromebook noplaka par 200%

    Krotow
    22.10.2023 00:36
    Reply to  Ainars R.

    Kas vainas AltGr latviešu burtu rakstīšanā? Tā ir ātrāk un nav jāčakarējas ar apostrofa uzspiešanu. Tieši šobrīd rakstu no Linux Mint ar AltGr.

    Tas gan nemaina faktu ka Chromebook idejiski sux.

    trx450
    22.10.2023 19:37
    Reply to  Krotow

    Varbūt ja katru dienu jāraksa latviešu valodā tas kaut ko ietekmē.
    Tikko notestēju , apastrofa arī strādā bez instalācijām.
    gan alt gr gan “

    Krotow
    22.10.2023 20:02
    Reply to  trx450

    Jaunajiem distro jau vairākus gadus kā iekļauts Latvian (apostrophe) izkārtojums, kur LV burtus var uzsist gan ar apostrofu gan ar AltGr. Man šobrīd arī tas uzlikts kā primārais. Praksē LV burti ar AltGr tomēr izrādījās ērtāk.

    Trx450
    23.10.2023 09:02
    Reply to  Krotow

    Šo gan nezināju

    Jānis
    21.10.2023 10:09

    Tiešām viss muļķīgākais šada modeļa izvēlē ir ekrāns 11″ Visi teksta dokumenti mazi buri bojā redzi. rezultātā būs kaudze ar briļļainiem bērniem ik gadu

    Biteme
    21.10.2023 10:45
    Reply to  Jānis

    Vai tad normatīvi vispār ļauj skolēniem skatīties 11″ ekrānā ilgāk par 10min no vietas? 45min. mācību stundai būtu jābūt normāli monitori.

    Reklāma