Web Analytics
More
    Reklāma

    Acer Chromebook 314 apskats – 25 000 šādu klēpjdatoru nonāk skolās Latvijā

    Jaunākie raksti

    Sāksim apskatu ar to, ka ChromeOS ir ChromeOS, šo operētājsistēmu pat nav jēgas mēģināt salīdzināt ar Windows vai macOS vai pat jebkādiem atvieglotiem Linux distributīviem. Principā tas ir Google Chrome pārlūks, kas pārveidots par datora operētājsistēmu un pa lielam nodrošina tīmekļa pārlūka iespējas. Protams, ir dažas pieejas, kā varam mēģināt apiet ChromeOS ierobežojumus, bet tās mēs šoreiz ignorēsim.

    Ja nezini, kas ir šis ChromeOS, vari izmēģināt ChromeOS Flex kopā ar gandrīz jebkuru datoru, ko iespējams iebūtot no USB. Es pats ik pa laikam palietoju ChromeOS Flex kopā ar teju 15 gadus senu iMac. ChromeOS Flex gan jāielādē ar Chrome pārlūku, bet ar Edge vai Firefox nevarēsi uzsākt ChromeOS Flex ielādi.

    Reklāma

    ChromeOS Flex pamet beta stadiju, var izmantot gandrīz visos datoros

    Apskatam šoreiz esam tikuši pie skolām paredzēta Acer Chromebook 314, kas noteikti ir sākuma līmeņa ChromeOS klēpjdators jeb Chromebook. Šobrīd Latvijas skolās nonāk vairāk nekā 25 000 tieši šādu Acer Chromebook 314.

    Ko varam sagaidīt no Acer Chromebook 314? Kādas iespējas Acer Chromebook 314 un ChromeOS paver ikdienai un darbam? Mēģināsim uz šiem jautājumiem atbildēt apskata tapšanas laikā.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Celeron N4500 (4 MB cache, 1.10 GHz – 2.80 GHz)
    • Videokarte: Intel UHD Graphics
    • RAM: 8 GB SO-DIMM LPDDR4
    • Ekrāns: 14 collas, 1920 x 1080, IPS, ComfyView
    • SSD: eMMC 32 GB
    • Pieslēgvietas: 2x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x USB 3.2 Gen 1 Type-C, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C, microSD līdz 128 GB un 3.5 mm austiņu
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth v5.0
    • Izmēri: 310 mm x 209.3 mm x 15.6 mm
    • Svars: 1.3 kg
    • Akumulators: 3-šūnu, līdz 11 stundā, faktiski puse no solītā, 45 W Type-C lādētājs
    • Papildus: 720p tīmekļa kamera
    • Programmatūra: ChromeOS
    • Cena: apskatam saņemtais modelis varētu maksāt ap 300… 400 eiro, bet publiski nav informācijas, cik šāds dators maksā un parastā veikalā to nevaram nopirkt

    Izskats un uzbūve

    Acer Chromebook 314 cena jau izsaka daudz, te neko daudz gaidīt nevajag. Un arī nesagaidām! Acer Chromebook 314 pilnībā veidots no plastmasas, bet nevienā mirklī nešķiet, ka plastmasa ir draņķīga. Kā jau vēsta nosaukums, Acer Chromebook 314 ir šobrīd aktuālajā 14 collu izmērā ar 16:9 malu attiecības 1080p izšķirtspējas ekrānu.

    Pieķersimies uzreiz pieslēgvietām, jo parasti ar tām lētajos klēpjdatoros veicas ne pārāk labi. Bet šoreiz Acer Chromebook 314 ir divas USB Type-C pieslēgvietas (viena nodrošina 10 Gbit/s datu pārraidi un otra – 5 Gbit/s), šīs abas pieslēgvietas tad arī tiek izmantotas datora uzlādei. Tāpat te ir arī parastās USB Type-A pieslēgvietas – katrā pusē ir pa vienai Type-A un pa vienai Type-C pieslēgvietai, kas ir ļoti ērti. Tāpat te atradīsi microSD atmiņas karšu lasītāju un 3.5 mm austiņu pieslēgvietu. Tādējādi tas ir ļoti labs pieslēgvietu komplekts, īpaši ņemot vērā ierīces cenu kategoriju.

    Abpus tastatūras izvietoti skaļruņi, tie šai cenai ir pieņemami vai pat labi, jo vērsti nevis pret galdu, bet uz augšu.

    Acer Chromebook 314 komplektā nekā diža nav – te ir tikai pats dators un USB Type-C uzlādes ierīce. Klēpjdatoru ir iespējams atvērt, bet cerams, ka skolā to neviens nedarīs. Ja nu vienīgi, lai ar skolotāja atļauju gūtu iespēju paskatīties uz datora iekšām. Te gan nekā daudz redzama vai maināma/uzlabojama nav.

    Neizskatās, ka te būtu kas uzlabojams

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Acer Chromebook 314 ir vienkārša tastatūra, bet tai nav izgaismojuma, kas, manuprāt, ir visai liels mīnus. Te gan jāpiebilst, ka klases telpām jābūt jēdzīgi apgaismotām, bet tāpat būtu gribējies redzēt izgaismotu tastatūru. Pret pašu tastatūru iebildumu nav, šo apskatu rakstu tieši ar Acer Chromebook 314.

    Skārienpaliktnis ir pat visai foršs, tas atrodas tieši vidū, nekādu sūdzību par skārienpaliktni nav.

    Ekrāns

    Acer Chromebook 314 ekrāns rada divējādas izjūtas. No vienas puses ekrānu var atmest vaļā par vairāk nekā 180 grādiem, tātad Acer Chromebook 314 varēsi turēt arī uz visai stāva klēpjdatora turētāja. No otras puses šis īsti nav IPS panelis vai arī ir ļoti švaks IPS panelītis. Vairāk rodas iespaids, ka skatos uz TN matricu. Bet te ir 1080p izšķirtspēja un pieklājīgs matējums, lai nekas īpaši neatspīdētu ekrānā.

    Acer Chromebook 314 ir visai vāji skatu leņķi, toties ekrāns ir gana spilgts. Diemžēl ChromeOS liedz veikt jebkādus ekrāna mērījumus ar kalibrēšanas rīku.

    Kopumā gribētos sacīt, ka ekrāns varēja būt labāks (labāki skatu leņķi) par šo cenu.

    Akumulators

    It kā tiek solīts, ka Acer Chromebook 314 akumulatora darbība varētu sasniegt 11 stundas, bet tā gluži nav. Mani novērojumi liecina, ka ar pietiekami spilgtu ekrānu un Wi-Fi 6 savienojumu Acer Chromebook 314 izdzīvos vien 5 stundas un aptuveni 40 minūtes. Šādai veiktspējai noteikti varēja vēlēties ilgāku akumulatora darbības laiku, bet šaubos, vai skolā tas būs noteicošais, jo tāpat Acer Chromebook 314 visu savu mūžu pavadīs pie elektrības vada.

    ChromeOS

    ChromeOS ir datoriņa spožums un arī tā posts. Man ir jāsaka, ka visu, ko mēs te darām Kursorā (atskaitot video, bet ar to nodarbojas citi), var paveikt ar ChromeOS iespējām. Ar ChromeOS veidoju šo rakstu, varu pielāgot attēlus, kā arī ChromeOS var bez problēmām izmantot, lai ierakstītu Kursora podkāstus.

    Cik paskatījos, tad ChromeOS ļauj izmantot Microsoft Office tīmekļa versiju un Microsoft Teams bez lieliem ierobežojumiem. Grūtāk būs ar dažādām specifiskākām lietotnēm, bet te atkal ChromeOS sper pretī ar Google Play Store un attiecīgi Android lietotņu integrāciju (ChromeOS Flex šo nedabūsi). ChromeOS vari dabūt iekšā visas vai gandrīz visas lietotnes, ko izmanto savā Android viedtālrunī, bet jāsaprot, kura ies un kura atteiksies pilnvērtīgi strādāt kopā ar peli un tastatūru. Te uzreiz uzstādītas ir arī Gmail, YouTube, Calendar, Messages un pāris citas Google lietotnes, ko izmantojam jau viedtālruņos.

    Lielākās problēmas rodas spēlēs, kā arī foto un video apstrādē. Jāņem arī vērā, ka skolām paredzētais Acer Chromebook 314 ir ar 32 GB eMMC atmiņu, kas ir lēna un niecīga ietilpības izmēros. Atļaušos lielākās nespējas norakstīt tieši uz 32 GB eMMC atmiņu un tās lēnumu, tāpat video apstrādei vismaz es nekādā veidā Chromebook neizmantotu. Foto lietas vari nodarīt ar Google Photos palīdzību (te ir pat atsevišķa Photos lietotne vai arī izmanto Google Photos tīmekļa pārlūka versiju).

    Chromebook visai ērti darbojas kopā ar Android viedtālruni – vari telefonu izmantot, lai ātri atslēgtu ChromeOS, kā arī savienotais viedtālrunis bez papildu darbībām izmantojams kā piekļuves punkts interneta iegūšanai. Messages lietotne ļauj uzreiz sūtīt ziņas. Turklāt, ja būsi jau Android viedtālruni pievienojis ChromeOS kādā citā datorā, telefona savienojums uzreiz sinhronizēsies ar jauno ChromeOS datoru, to nebūs atkārtoti jāpievieno.

    Spēles ir pieejamas no Google Play veikala, bet Acer Chromebook 314 ir nedaudz par vāju, lai darbinātu kaut Alto’s Adventure (izvēlējos šo, jo spēles vadība norit ar vienu skārienu, attiecīgi vienu taustiņu, arī pele te strādā). Spēle iet, bet tā ik pa laikam noraustās. Prasīgākas spēles varētu nedarboties, kā arī ir jāņem vērā, ka nemaz tika daudz Android spēļu nav, kas kaut cik jēdzīgi sadarbotos tikai ar tastatūru un peli bez skārienekrāna. Chromebook gan vienmēr var izmantot, lai spēlētu GeForce NOW vai kādu citu spēļu straumēšanas servisu.

    Ir arī pāris lietas, kas man nešķiet pieņemamas ChromeOS – darbvirsma (desktop) ir pilnīgi bez pielietojuma. Te nav ne logrīku (widgets), nedz arī kādas iespējas izvietot datnes uz darbvirsmas. Arī ChromeOS iestatījumi šķiet nožēlojami, jo maksimums, kas tiek parādīts, ir atmiņas aizpildījums. No 32 GB lietotājam pieejami aptuveni 14 GB, bet tos var papildināt ar microSD atmiņas karti.

    Par veiktspēju ir grūti ko spriest. Varu pateikt, ka pie atvērtām aptuveni 20… 25 Chrome pārlūka cilnēm jau datoriņš sāk pagurt, bet tādam atvērto ciļņu apjomam vajag arī brangāku ekrānu, lai tās visas saskatītu.

    Vismaz apskata tapšanas laikā par skolām paredzētajiem Acer Chromebook 314 ir pilnīgi nekāda informācija, kam tieši tie tiks izmantoti. Skolā sen neesmu gājis, nevaru iedomāties, ko tieši mācīs ar Acer Chromebook 314 palīdzību.

    Ja vēlēsies Chromebook piekļūt attālināti, vari izmantot remotedesktop.google.com, bet tas darbojas tikai kopā ar Chrome pārlūku. Skolotājiem, visticamāk, būs pieeja pie Chrome Enterprise administratora iespējām, kas gan prasa jau sākumā Chromebook uzstādīt ar attiecīgiem Chrome Enterprise iestatījumiem (pirmo reizi iestatot Chromebook var izvēlēties starp privātu un uzņēmuma pielietojumu).

    Nobeigumā

    Chromebook pasaulē ir ļoti pieprasītas ierīces tieši skolēniem un studentiem. Protams, ir jāņem vērā, ka Chromebook neizmantos programmēšanai vai kādas specifiskas lietas/pielietojuma padziļinātai apguvei. Chromebook ar ChromeOS ir interneta rakstāmmašīna ar YouTube un spēļu straumēšanu, bet nevajag piemirst Google Play lietotņu veikalu, kas Chromebook paver daudz plašākas iespējas.

    ChromeOS (droši vien uz vecāka dzelža uzlikts ChromeOS Flex) būtu perfekts risinājums senioram, jo te neko nevar sačakarēt. Sliktākais, ko vari izdarīt, ir izrakstīties no Google konta. Bet par to vari piekļūt ziņām un jaunumiem pasaulē – gan lasīšanai, gan video saturam. Gandrīz bez priekšzināšanām vari sazināties ar bērniem, samaksāt rēķinus un piekļūt interneta bankai, nebaidoties, ka ChromeOS būs aplipināts ar kādu ļaunatūru. Te arī nestrādās daudzas pikšķerēšanas vai datu šifrēšanas ļaunatūras.

    Acer Chromebook 314 ir pieejams neskaitāmās versijās, bet laikam šī ar 8 GB RAM un 32 GB eMMC atmiņu nebūtu tā, ko gribētos ieteikt mājas lietotājam. Protams, pie 25 000 iegādātu Acer Chromebook 314 32 GB eMMC atmiņa ietaupa veselu bagātību, bet mājas lietotājam droši vien foršāk būtu skatīties uz kādu Core i3 procesoru un īstenu, ērti nomaināmu SSD. Visādi citādi Acer Chromebook 314 ir tieši tāds vai pat labāks par to, ko biju no Acer lētā gala datoriņa gaidījis.

    Neatbildēts gan paliek jautājums, ko bērniem skolā paredzēts darīt ar Acer Chromebook 314, ko tieši bērni apgūs, vai Chromebook ar ChromeOS ir pareizā izvēle jau sastādītām skolas datorzinību apguves programmām. Toties Acer Chromebook 314 atbalsts no Google puses tiek solīts līdz 2030. gadam.

    Un noslēgumā gribētos nostaļģiski atcerēties paša skolas laikus, kad zīmēšana saistījās ar Microsoft Paint, prezentācijas ar Microsoft PowerPoint un dokumenti ar šī paša programmatūras ražotāja Word un Excel programmām. Ja mēs izaugām ar Microsoft, kas toreiz vinnēja iespēju nonākt mūsu prātos, tad mūsu bērni izaugs ar Google produktiem un pakalpojumiem. Nav gan arī tā, ka viens vai otrs programmatūras ražotājs būtu slikts, drīzāk stāsts par to, ka šādas lietas pēc tam prātā paliek uz mūžu. No otras puses raugoties, ja uzdevums bija par pēc iespējas mazāku naudu nopirkt pēc iespējas vairāk datoru, tad šādi Chromebook datori ir laba izvēle, jo 300-400 eiro vērtas Windows/Linux darbinātas ierīces būtu šausmas drausmas.

    P.S. Ja kāds skolotājs, kam jau ir tas gods pastrādāt ar šiem datoriem savā apmācību procesā, var publiski vai anonīmi nokomentēt savu pieredzi, lūgums uzrakstīt uz kristaps@kursors.lv. Pēc nepieciešamības papildināsim šo rakstu. Paldies!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    43 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pigors
    18.01.2023 12:44

    Perfekti. Vismaz vecākiem atkritīs vajadzība pirkt datorus.

    Usinss
    18.01.2023 16:13
    Reply to  Pigors

    Mani gan interesē. Visus 25K izdalīs, vai tomēr 10-15% paturēs rezervei, jo diemžēl ir tik neaudzinātas radības, kas šo tehniku iznīcinās nedēļas laikā. Mēs pandēmijas laikā izdalījām skolas portatīvos (kas paredzēts mobilajām klasēm). Daļa tika iznīcināti, jo ģimenē nav ieaudzināta attieksme pret svešu mantu utt. Un šeit vispār būs pamatskolnieki…

    Kursors.lv
    18.01.2023 18:32
    Reply to  Usinss

    Plus, vēl arī labs jautājums par to vai visas skolas būs gatavas nodrošināt stabilu bezvadu internetu kaudzei ierīču?

    Biteme
    18.01.2023 18:57

    Lokālo tīklu droši vien ka spētu. Bet kāpēc atvieglot skolēnu izklaidi?

    Usinss
    18.01.2023 19:39
    Reply to  Biteme

    OPENDNS dara brīnumus šajā jautājumā. Liedz VPN portus maršrutētājā un viss. Nekas sarežģīts un offline spēles uz Chromebukiem not fun…
    Par WiFi pieejamību- Mikrotiks ir izdarījis milzīgu darbu, katru gadu ziedojot skolām tehniku vairāku tūkstošu eur vērtībā. Viņi, cik zinu, pagaidām nav nevienam atteikuši.

    Edgars
    19.01.2023 20:39
    Reply to  Usinss

    Nav atteikuši, bet nespēj arī piegādāt iekārtas, dēļ pusvadītāju trūkuma pasaulē. Piegādi visu laiku atliek pa pāris mēnešiem. Bet vēl gaidām! Cerams viss izdosies!

    Bet par chromebojiem runājot
    Būs interesanti redzēt kārtējā ‘projekta’ iznākumu. :))

    kilometrs
    21.01.2023 23:59
    Reply to  Usinss

    Tehniku tiešām dod, bet vismaz manā skolā tās ir jau 4-6 gadus vecas ierīces (hAP AC, wAP AC, cAP AC). Un kā zināms, tad tieši WIFI ir Mikrotika vajā vieta, problēmas šo gadu laikā tieši ar bezvadu ir bijušas visu laiku. Beigās nonācu līdz secinājumam likt OpenWRT ar ko uz šīm vēl krietni spējīgajām ierīcēm bezvads sāk beidzot strādāt normāli. Jaunākie atherosa draiveri dara savu. Ātrumi reiz divi un divdesmit klienti pie viena AP turpina strādāt bez raizēm. Nemaz nerunājot par WPA3, kas iekš OpenWRT ir jau no 2018. gada, bet MT vēl joprojām vecākām ierīcēm neko neuzlabo bezvadu drošības ziņā.
    Žēl, ka ChromeOS neatbalsta WPA3, lai gan tiem aceriem ja nemaldos ir 802.11ax atbalsts, tas arī liekas absurds. Bet vari droši lietot WEP ar ChromeOS :D

    Edgars
    22.01.2023 16:01
    Reply to  kilometrs

    Taisnība. Arī pārsteidza, ka piešķir tikai veco tehniku. Vecos switch, vecos AP. Bet dāvinātam zirgam laikam zobos neskatās. Nevar jau baigi čīkstēt, jauki, ka vismaz kaut ko dod skolām un ka ir tāds dāsns uzņēmums. Tik tā iekšējā sajūta tizla, ka vēlies būvēt, ko jaunu, stabilu un fjūčurprūf, bet nekā. Būs vien jāsēž uz wifi5 tīkla.

    kilometrs
    25.01.2023 21:17
    Reply to  Edgars

    Tā jau dzelzis vēl ir labs, softā visa problēma. Nu ja nav 802.11ax, nekas traks. Meģināju gan dažādas 7.x versijas, gan vecās 6.x. Viskaitinošākā problēma, bija kad daži AP mēdza vienkārši nepieņemt bezvadu klientus, lai gan logi par neko neliecināja. Tie bija cAP AC. Restarts uz kādu laiku palīdzēja. Ja nolika blakus divus hAP AC, kas strādāja uz viena 2.4ghz kanāla, teiksim pirmā. Negāja īsti ne viens ne otrs. Ar OpenWRT bezvads iet daudz labāk arī tad, ja kanāli pārklājās. Mikrotika draiveri galīgi netiek galā ar interferenci. wAP AC mēdza “nomesties” no CAPSMAN servera. Visos gadījumos entās reizes resetoju. Mēģināju arī bez CAPSMANa. Dažādas SW versijas. Tas pats, tikai problēmas. Ja ir mazs tīkls ar viņiem un maz klientu – varbūt kaut ko tur var lietot. Daļa man zināmu uzņēmumu pāriet no Mikrotik uz citiem WIFI risinājumiem. Chromebookiem vajag labu WIFI tīklu, novecojušas iekārtas vai CAPSMANa sistēma, kas mūžīgi čakarējas neies cauri. Un 802.11k/r/v standarti, no kuriem svarīgākais būtu 802.11r priekš ātrā roaminga, arī ROS nav atbalstīts. OpenWRT ierīces CAPSMAN vietā var menedžēt ar OpenWISP, vajadzēs gan zināšanas Linuxā gan iemaņas OpenWRT/OpenWISP. Taču var menedžēt ne tikai WIFI, bet gan visu iekārtu. Pirms flešot OpenWRT var saglabāt ROS licenci, ja… Read more »

    Karlis
    26.01.2023 21:42
    Reply to  kilometrs

    Zilus brīnumus tu raksti. Pilnīgi neticās. Bet nestrīdos, jo situācijas un pielietotās metodes var ļoti izmainīt kopējo skatu. Lai veicās.

    Biteme
    18.01.2023 19:02
    Reply to  Usinss

    Nu nevajag taču veco labo #vissirslikti. Tāpat kā skolēni ir atbildīgi par bibliotēkas grāmatu, tad kas traucē prasīt no vecākiem materiālo atbildību par laptopiem? Nevajag pat depozītu – pietiek ja apzinātas nolaidības rezultātā vecākiem būtu jāsedz izdevumi, viņi paši pieaugtu un to pašu prasītu no atvases. Jā, vienmēr būs tie, kam vienalga, bet arī tiem var uzlaist virsū parādu piedzinējus. Un vienmēr būs bezcerīgie gadījumi – kā jebkur citur – bet procentuāli to būs gana maz, lai neliegtu bērniem izglītību.

    lasītājs
    24.01.2023 12:26
    Reply to  Biteme

    Traucē tas, ka pamatizglītība valstī ir obligāta un bez maksas. Līdz ar to, ja šis tiek pozicionēts kā mācību līdzeklis, valstij tas ir jānodrošina, pat tad, ja tas tiek apzināti iznīcināts. Projektam ir daudz zemūdens akmeņu, par ko publiskajā vidē neviens nerunā. Reāla jēdzīga mērķa šai tehnikai skolās nav, dārgs google informācijas meklētājs, kurš iegādāts par ESF covid19 krīzes atkopšanās naudu, skaisti finansējot no ES kāda uzņēmuma maciņu.

    oxeed
    18.01.2023 12:44

    Gandrīz visiem Chrome OS deviceim ir preinstalēts Linux. Protams bez UI, bet toties var paplašināt iespējas darboties ar šīm iekārtām.

    Vai pie mums Latvijā viņus var brīvi nopirkt?

    Biteme
    18.01.2023 13:10

    pie atvērtām aptuveni 20… 25 Chrome pārlūka cilnēm…cilvēkam būtu jāapmeklē kursi, lai apgūtu efektīva darba metodes. Ja gribās ko saglabāt vēlākai izmantošanai, ir jāizmanto grāmatzīmes, nevis jāatver tabs un jātur tas atvērts līdz brīdim, kad to ievajadzēsies.

    Kursors.lv
    18.01.2023 13:16
    Reply to  Biteme

    Viena lieta ir teorija, bet kas pavisam cits – reālā dzīve.

    Biteme
    18.01.2023 13:48

    Nuja – teorētiski tie tabi var ievajadzēties jau nākamajā sekundē, bet praksē – pēc mēneša vai nekad.

    Kursors.lv
    18.01.2023 13:55
    Reply to  Biteme

    Man pašam ir atvērtas (piepinotas) 10-15 lapas, kuras izmantoju ikdienā un tad vēl ir kādas līdz 15 lapas, kas ir atvērtas, lai veiktu tekošos uzdevumus. Tāpēc nemaz tik nereāli nav šādi atvērto lapu skaitļi.

    Biteme
    18.01.2023 14:39

    Ir cilvēki, kas zobus tīrot, atgriež ūdens krānu un tecina ūdeni visu tīrīšanas laiku.

    Dainis
    18.01.2023 19:55
    Reply to  Biteme

    Es tā arī daru. Tas pats, kad mazgājos dušā.

    KKTK
    18.01.2023 14:50

    Es saprotu tevi, man arī projektā ir indieši, kam ir atvērtas 40 lapas, lai izskatītos, ka pirms tam viņš baigi ir strādājis 🤭

    Karlis
    26.01.2023 21:44

    Zelta vārdi. Man pašam ir ap 100 tabu vaļā. Nelepojos gan.

    Usinss
    18.01.2023 16:15
    Reply to  Biteme

    Nu 10 atvērti tabi, tā ir norma aktīvā darba procesā… ir mirkļi, kad attopies pie 30 un 40 tabiem, bet tas intensīvi meklējot informāciju, sekojot saistītiem linkiem, resursiem. Tad lai nepazaudētu esošo lapu, ver vaļā jaunu cilni.

    Biteme
    18.01.2023 18:55
    Reply to  Usinss

    Jā, uz 16GB kastes intensīva darba laikā pašam uz laiku var būt desmitiem tabu, bet esmu ieradinājies regulāri pieglabāt tos, ko vajadzēs un aizvērt tos, kurus nevajadzēs tuvākās stundas laikā. Turklāt mūsdienās meklēšana ir tik ērta, ka Alt+D un vārds vai divi man ļauj atrast iepriekš apmeklētu lapu – parasti pat neglabāju saites uz lapām, lai neveidotos linku krājumi, kas arī ir jārevidē. Tai pat laikā uz ļoti maz RAMa man nav nekādu problēmu ar 1-2 tabiem, tikai būtiskais, kas ļauj fokusēties un neaizklīst pat darba lietās, nerunājot par prokrastināciju. Šeit drīzāk runa nevis par katra ieradumiem, bet vai uzdevumu veikšanai tiešām vajag daudz tabu. Es diezgan skeptiski izturos pret cilvēkiem, kas sēž aiz 3 monitoriem, salikuši logus tā ka tie visi redzami vienlaicīgi. Manuprāt, tas bija modīgi laikos kad cilvēks sekoja biržas indeksiem un manuāli deva rīkojumus pirkt vai pārdot. Mūsdienās ar virtuālajiem desktopiem un logu grupēšanu un ērtu navigāciju starp tiem izvietojums “viss ir redzams” vairāk ir ieradums vai izriet no sliktas apziņošanas sistēmas. Svarīgie procesi, kas prasa uzmanību, dod ziņu par sevi vizuāli vai ar skaņu – cilvēks taču nav sargsuns, kas sēž pie ķēdes un sargā vārtiņus) Jā, ir vēl lielās monitoringa istabas ar ekrāniem bet… Read more »

    Aigars
    20.01.2023 20:08
    Reply to  Biteme

    O jā. Sievai šāda mode atver N cilmes, ka rēgojas tikai pirmais burts. Rezultāta tā pat nevar operatīvi visu atrast un strādāt. 🤦🏻‍♂️

    Tivars
    18.01.2023 13:15

    Acer pats par sevi ir labs brends, n-tos gadus kalpo bez pretenzijām, atšķirībā no divām Toshibām, kurām bija problēmas ar skaņu un ātri degradējās baterija un Dell, kurš ik pa laikam uzkaras, ekrāna rādot sniedziņu un izdvešot elles skaņas “ZZZZZZZ”!

    geksis
    04.02.2023 18:44
    Reply to  Tivars

    interesanti. tās pāris toshibas un deli (kopā kādas 3) kas ir nonākušas manā lietošanā nav radījušas problēmas. Aceri paši par sevi ar itkā nav lūzuši, bet vismaz tie, ar kuriem ir sanākusi saskarsme parasti bijuši baigās bremzes, jo trotlingu neviens nav atcēlis un tas aceriem pārādās pat ikdienas lietošanas režīmā (bez pārmērīgas slodzes). Vismaz tie modeļi, ar kuriem esmu saskāries tik tiešām nedraudzējas ar dzesēšanu.

    KKTK
    18.01.2023 14:55

    Galvenais jautājusm, kas būs vajdzīgs skolā – vai Roblox iet normāli? Gan jau, ka jā (:

    Usinss
    18.01.2023 16:11

    SKumjākasi ir tas, ka IZM iet uz Microsoft365 pusi, skolo.lv integrācija ar ms teams utt. un te pēkšņi, nah, ņemiet vēl vienu sistēmu, veidojiet vēl vienus kontus visiem darbiniekiem un skolniekiem. Ziniet, tā lai jautrāk. Ne visi ar IT ir uz Tu. Izvēlējās protams švakāko iespējamo CPU… nu vajadzēja tomēr i3 kaut ko. Tad vismaz varētu ar laiku uz Linux pāriet, kad apniks šis eksperiments. Vēl, šis aparāts nu galīgi neiet kopā ar Skola 2030 uzstādījumiem, jo tās prasmes, kas jāmāk IT leitās nav izdarāmas Office online un pat ne google docs… Pagaidām, protams, šo dod pamatskolniekiem….

    Oxeed
    18.01.2023 18:09
    Reply to  Usinss

    Kas tieši neiet no skolo.lv un ko nevar izdarīt ar Google servisiem? Jūs jau lietojiet viņus skolās?

    Senais
    18.01.2023 18:37
    Reply to  Usinss

    Visdrīzāk, ka šie datori netiks lietoti datorklasēs, bet gan citām vajadzībām – informācijas meklēšanai, ziņojumu sagatavošanai, video apskatei, prezentācijām, u.tml. Šīm vajadzībām ar Google lietotnēm ir jau pietiekami + tiešsaistē var lietot MS Office 365 (iespējas ir pietiekamas). Janu nepietiek, tad vēl tiešsaistē ir pieejams WPS Office, arī LibreOffice un tepat Latvijā SIA ACCENCIO piedāvātais OnlyOffice (https://www.onlyoffice.com/). Attēlu apstrādei ir pieejams lērums dažādu tiešsaistes servisu, dažādu ilustartīvo materiālu veidošanai, piem., Canva.com un milzums līdzīgo servisu, mājas lapu izveidei – Wix, WordPress, Weebly, Finepage un arī Mozello.lv. Ja nu ir vēlme pastudēt programmēšanu – tad kaut vai Code.org (sākumam), Ideone.com, Tutorialspoint.com un, protams, arī W3schools.com!
    Problēma varētu būt gan tajā apstāklī, ka skolās var pietrūkt (droši vien jau trūkst) IT skolotāju. K.Šadurskis, būdams izlītības ministrs, pieņēma ļoti “tālredzīgus lēmumus attiecībā pret skolu direktoru vietnieku atalgojumu”, kas daļu vietniekiem IT jomā nostādīja situācijā, ka laba daļa darba jādara vispār bez jebkādas atlīdzības, kaut alga arī tāpat bija tālu no pieņemamā līmeņa, ņemot vērā, ka prasītas tiek zināšanas, prasmes un kompetences no 8 -10 IT profesijām (un ne tikai tās)! Rezultāts? IT skolotāju trūkums! Var paskatīties vakanču kartē – https://ej.uz/rf9h, kur nebūt nav visas skolas, kurās nav datorikas skolotāju vai arī to trūkst.

    RDA
    18.01.2023 19:09
    Reply to  Usinss

    Chromebook var ielogoties ar Microsoft365 kontu, tas ir gana vienkārši izdarāms centralizēti, tenanta līmenī.

    19.01.2023 11:18

    Ar 32 GB neko daudz neizdarīsi, bet būtu interesanti kā šāda ierīce izskatītos ar Linux virsū. Nebūtu pat slikta stratēģija skolām. Nebūtu OS ierobežojumu. Un par CPU pat nevajag tik ļoti vīpsnāt – pilnvērtīgu KDE Plasma desktopu pat Atom proči kaut cik pavelk. Protams, i3 būtu pilnīgi cita lieta!

    Biteme
    19.01.2023 12:07
    Reply to  Agnis

    Ar 32GB (pat ja brīvi ir tikai ~puse) darīt var daudz ko – lasīt, skatīties filmas, strādāt – jebko, kam nevajag lielu lokālo datu apjomu.

    Jānis
    19.01.2023 12:38

    Daudzas aplikācijas neiet bez interneta.
    Maz atmiņas.32 GB :DDD
    Lēns procesors.
    Nav pieejamas aplikācijas kā MS WORD, MS EXCEL utt.
    Ar printēšanu arī diezgan bad.pa taisno nevar izprintēt

    No plusiem: ilgi tur baterija, nav vīrusu :D

    Rezultātā iznāks bērns, kurš mācēs klikšķināt pa bildītēm :D

    Puika
    20.01.2023 05:10

    Skolā bieži lieto tiešsaistes lietotnes zināšanu un prasmju ātrai novērtēšanai un te šie datori lieliski aizstāj planšetes un mobilos telefonus. Lieliski noder google tiešsaistes dokumenti, kurus var ērti lietot visās skolēnam pieejamajās ierīcēs un īpaši palīdz google formas, kurās čaklākie talanti pamanās sniegt izsmeļošas atbildes ar saviem spriedumiem un atsaucēm uz resursiem. Tādā ziņā chromebook der lieliski. Protams, milzīga pateicība Mikrotik kompānijai, ar viņu aparatūru un programmatūru datortīkls funkcionē godam!
    Ļoti, ļoti pietrūkst skārienjutīgā ekrāna un aktīvā irbuļa atbalsts, lai varētu zīmēt, skicēt, rakstīt sacerējumus, rakstīt ķīmiskās reakcijas, zīmēt dažādu problēmu risinājumu skices, ievietot paskaidrojumus dažādu ierīču attēlos un parādīt secīgu uzdevumu risinājuma pierakstu. Šīs lietas daži skolēni dara uz normālām planšetēm vai portatīvajiem datoriem. Bieži nākas saskarties ar to, ka papīra formātā iesniegtie darbi tiek atstāti mājās, toties uz pdf formātu konvertēts skolēna darbs ir redzams klasesbiedriem, skolotājiem un vecākiem. Tāpēc šie chromebook apmierina knapu trešo daļu no skolēnu vajadzībām. Tajā virtuālajā linuksī uz chromebook ievilku snap pakotņu pārvaldnieku, kas ļauj izmantot xournal++, visual studio code, blender, inkscape un gimp. Freecad un xournal++ normālam startam ir nepieciešamas papildus pakotnes ar dažādām izmaiņām atsevišķos konfigurācijas failos.

    Jānis
    01.02.2023 13:49
    Reply to  Puika

    Varētu attīstīt diskusiju par teikumu – “Tāpēc šie chromebook apmierina knapu trešo daļu no skolēnu vajadzībām.” Varētu izveidot sarakstu ar skolēnu vajadzībām. Šiem chromebook varētu būt šādi izmantošanas veidi: 1.katram skolēnam personīgajā lietošanā (kādas ir skolēna vajadzības mācību procesam?), 2.datori glabājas skolā un skolēni paņem (saskaņojot, vai pēc skolotāja norādījum), kad konkrētā stundā nepieciešams (kādas šajā gadījumā ir skolēna vajadzības?). Programmēšanai un darbam ar kādām “smagākām, specifiskākām programmām” ir datorklases. Un atkal, kādas ir šīs programmas, lietotnes, vajadzības (mācību standarts).

    Dindāls
    23.01.2023 11:43

    Un kad nomirs uzlodētais eMMC, tad metīs ārā?
    Neticu ka ir paredzēts kaukāds kantoris kas uzkrās detaļas un no 2 sakomplektēs 1.

    lasītājs
    24.01.2023 12:35
    Reply to  Dindāls

    Kantoris nekāds nav paredzēts. Ir paredzēts tieši tas ko tu saki, 10-15% rezerve ierīču skaitā. Projekta ilgums 5 gadi, bojāto aizstāj ar jaunu no rezerves. Obligāts nosacījums datoru apdrošināšana uz pašvaldības pleciem. Lietotāju atbalsts uz pašvaldību vai skolu IT personāla pleciem. Par gudrībām ar dažādu Linux pakotņu integrēšana varbūt dažās entuziastu skolās notiks, bet realitātē tas noteikti nebūs vairāk par dažām skolām. Lielākajā daļā skolu, pat datorikas skolotāja vairs nav, nemaz nerunājot par kaut kādu lokālu IT personālu vai nodaļu. Kā jau minēju, projekts ir realizēts, jo varēja paņemt ESF naudu, šie datori nav iegādāti par valsts līdzekļiem.

    Dindāls
    28.01.2023 12:01
    Reply to  lasītājs

    Ok, skaidrs. Kur varēs savākt saplīsušos?
    Vai atkal metīs falšajā konteinerā un “vedīs uz Rīīīgu”?

    lasītājs
    02.02.2023 00:30
    Reply to  Dindāls

    Cik man zināms, bojātie datori jāatgriež piegādātājam. Faktiski jau datoru īpašnieks skaitīsies IZM nevis skola, vai pašvaldība.

    KrizdabzVisuNezin
    06.02.2023 11:44

    Nopirku šādu “šausmas drausmas” par nedaudz virs 400EUR.
    Lenovo ThinkPad E15 G2 15″FHD/R3-4300U/8GB/256GB SSD(M2)
    Manuprāt valsts ir notralinājusi naudu, ja tā patiešām chromebook pirkusi pa 400EUR gabalā. Lielos iepirkumos ir tādas cenas, kur pat vairumnieks tikai var noplātīt rokas.
    Kopumā tirgus situācija ir uzlabojusies, ja C19 laikā tiešām bija liels deficīts un pārcenoti lēti portatīvie, tad patreiz var par nelielu naudu atrast ļoti labus variantus. Un jā, tie ir jauni datori ar garantiju.

    Last edited 1 year ago by KrizdabzVisuNezin
    Kārlis
    24.11.2023 12:01

    Interesanti kā ir skolās ar Wi-Fi pārklājumu un stabilitāti, jo bez tā šie datori būs nelietojami.

    Ņemot vērā ka 90% mācību saturs tiek publicēts un tiek pueprasīts Microsoft Word, Excel, PowerPoint formātā, tad ar šiem datoriem būs pagrūti, varēs pamocīties ar online versijām, bet cik tas būs praktiski to laiks rādīs.

    Ja pārietu uz Google Docs, Sheets utt, tad visiem būtu vieglāk, ieskaitot tos bērnus kuriem jau ir savi datori un nevajdzētu ķēpāties ar MS Office.

    Galvenais jau būtu panākt, lai visiem tās iespējas un pieredze ar datoru būtu vienāda.

    Ja Covid pandēmija un mācīšanās no mājām atkārtosies, tad noteikti šie datori noderēs.

    Reklāma