Web Analytics
More
    Reklāma

    “Philips Premium Airfryer XXL” 7,3L karstā gaisa fritera apskats

    Jaunākie raksti

    Pirms dažiem mēnešiem Kristaps iepazīstināja ar “Xiaomi Mi Smart Air Fryer” karstā gaisa friteri un pastāstīja, kādas iespējas šādas iekārtas vispār spēj sniegt. Kā apskatā var izlasīt, iespaidi bijuši ļoti labi, un tas kopumā ir lielisks palīgs virtuvē, kas ļaus pagatavot garšīgu ēdienu arī tiem, kuriem virtuvē abas rokas ir kreisās vai arī vienkārši vēlas ietaupīt laiku.

    Ņemot vērā, ka jau iepriekš biju dzirdējusi labas atsauksmes par karstā gaisa friteriem jeb aerogriliem un to, ka cepeškrāsnij beidzot vajag dot mazliet atpūtas, tika nolemts iegādāt “Philips Premium Airfryer XXL”. Tā tilpums ir 7,3 litri, kas ir divas reizes vairāk par “Xiaomi Mi Smart Air Fryer 3,5L” . Līdz ar to teorētiski arī veselu vistu nebūs problēmu pagatavot.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Svars: 8 kg;
    • Tilpums 7,3 litri;
    • Izmēri 43,3 cm x 31,2 cm x 31,5 cm;
    • Jauda: 2225 W;
    • Darba temperatūra: 40 – 200°C;
    • Funkcijas: tauku atdalīšanas tehnoloģija, Rapid Air tehnoloģija kraukšķīgumam, taimeris, automātiska izslēgšanās, skaņas signāls, siltuma saglabāšanas funkcija, ātrā uzsildīšana, iepriekš iestatītas ēdienu gatavošanas programmas, QuickQlean tehnoloģijai ātrai un ērtai ierīces mazgāšanai;
    • Materiāli: plastmasa, nepiedegošs pārklājums;
    • Modelis: HD9650/90

    Izskats, komplektācija, vadība

    “Philips Premium Airfryer XXL” ir viens no lielākajiem karstā gaisa friteriem, ja ne šobrīd lielākais pieejamais. Līdz ar to jārēķinās, ka tas aizņems pavairāk vietas, apmēram kā 1,5 kafijas automāti. Tā tilpums sasniedz 7,3 litrus, kas ļauj bez problēmām pagatavot veselu vistu vai, piemēram, 1,4 kg fri kartupeļu. Ražotājs norāda, ka ar ierīces palīdzību iespējams pagatavot ēdienu veselai ģimenei jeb līdz sešām porcijām.

    Pats friteris veidots no plastmasas. Iekšpusē esošais materiāls ir nepiedegošs un to ir ārkārtīgi viegli nomazgāt, kas mani patīkami pārsteidza. Savukārt ierīces apakšā atrodas gumijas kājiņas, kas gādā pa to, lai tā stabili turētos uz virsmas. Līdzīgi kā “Xiaomi Mi Smart Air Fryer” gadījumā, arī “Philips” karstā gaisa friterī augšpusē iestrādāts sildelements, virs kura atrodas ventilators, kas pūš karsto gaisu uz ēdienu.

    “Philips Premium Airfryer XXL” pamata komplektā ietilpst viens ēdiena paliktnis – sietiņš, kas liekams ēdiena trauka apakšā. Tas kalpo tauku atdalīšanai un gaisa cirkulācijai. Līdz ar to šāds komplekts vienā reizē ļauj pagatavot vienu ēdienu. Tas ir zināms trūkums, ja salīdzina ar to pašu “Xiaomi Mi Smart Air Fryer 3,5L”, kur komplektācijā ietilpst arī reste, kas ļauj maltīti gatavot divos slāņos un tādējādi reizē tikt pie diviem gataviem ēdieniem. Taču “Philips” gadījumā šo trūkumu, manuprāt, ļoti labi kompensē trauka izmēri.

    Ierīce aprīkota ar LED displeju, kam gar malām izvietotas mazākas pogas, ar kuru palīdzību var manuāli iestatīt gatavošanas laiku, temperatūru, arī izvēlēties kādu no piecām iepriekš iestatītajām gatavošanas programmām (frī kartupeļiem, gaļai, zivīm, veselai vistai un vistas stilbiņiem). Savukārt ar lielo grozāmpogu iespējams uzsākt ēdiena gatavošanu, kā arī pēc vajadzības pieregulēt gatavošanas laiku un temperatūru.

    Jāpiezīmē, ka atšķirībā no “Xiaomi Mi Smart Air Fryer”, “Philips Premium Airfryer XXL” nepiedāvā ierīces vadību veikt ar mobilās lietotnes palīdzību. Tiesa, ierīcei ir pavadošā lietotne, par ko plašāk mazliet vēlāk.

    Kādas iespējas sniedz “Philips Premium Airfryer XXL”?

    Ņemot vērā to īpašības un darbības principu, karstos gaisa friterus var uzskatīt par mini cepeškrāsni. Taču visa sāls, kāpēc tie šķiet tik pievilcīgi un ir lieliski palīgi virtuvē, slēpjas tieši ēdiena pagatavošanas ātrumā un, ko tur slēpt, nereti arī kvalitātē.

    “Philips Premium Airfryer XXL” aprīkots ar vairākām funkcijām, kas ļauj ātri pagatavot garšīgu, kraukšķīgu, bez liekām taukvielām un visādā citā ziņā baudāmu ēdienu. Kā tas tiek panākts?

    1. Ierīcē iestrādāta attaukošanas funkcija, kas atdala un savāc liekos taukus, samazinot to apjomu līdz pat 90%. Līdz ar to pagatavotais ēdiens ir veselīgāks.
    2. Būtiska nozīme ir iestrādātajai “Rapid Air” tehnoloģijai – tā rada septiņas reizes lielāku gaisa plūsmu, šādā veidā padarot ēdienu kraukšķīgāku.
    3. Vēl viena laba lieta ir silta ēdiena saglabāšanas funkcija – ēdienam atrodoties friterī, tas saglabāsies silts līdz 30 minūtēm, ļaujot to pasniegt ērtā laikā.
    4. Protams, liela nozīme ir arī ātrumam – “Philips Premium Airfryer XXL” ēdienu pagatavos vidēji 1,5 reizes ātrāk nekā parastā cepeškrāsnī. Tas, pateicoties tūlītējai uzsildīšanai un ātrās gaisa plūsmas tehnoloģijai.

    Ēdiena pagatavošana

    Ēdiena pagatavošana ar “Philips Premium Airfryer XXL” ir diezgan vienkārša un ļaus garšīgu ēdienu uzmeistarot arī pilnīgām neprašām. Būtiski, ka friteri iepriekš nav jāuzkarsē – to pēc ieslēgšanas uzreiz var sākt izmantot. Savukārt, kad ēdiens būs gatavs, ierīce ar skaņas signālu par to paziņos un automātiski izslēgsies.

    Pirmais eksperimentālais ēdiens, ko nolēmām pagatavot šajā frīterī, bija vistas spārniņi marinādē. Uzsmidzinājām mazliet eļļas, un traukā iekšā. Kā jau pirmajā reizē tas mēdz būt, nebija lielas pārliecības, ka viss izdosies un vista būs tiešām gatava. Taču nekādas vilšanās. Spārniņi uz šķīvja nonāca gatavi, kraukšķīgi, sulīgi, bet vienlaikus bez tās taukvielu čupas, kas parasti nāk līdzi, tos gatavojot uz pannas.

    Pēc šāda ēdiena, protams, gribas arī kaut ko saldu, tāpēc vēlāk friterī nolēmām izcept  saldētās bulciņas. Uzstādījām uz iepakojuma norādīto gatavošanas ilgumu un temperatūru un skatījāmies, kas notiks. Šoreiz gan secinājām, ka bulciņas bija apcepušās mazliet vairāk nekā gribētos. Tas nozīmē, ka, cepot šāda veida izstrādājumus ar “Philips Premium Airfryer XXL”, vēlams noņemt dažas minūtes nost no paredzētā gatavošanas laika. Par to pārliecinājāmies arī citās reizēs.

    Ļoti garšīgas izdevās lazdu riekstu šokolādes maizītes. Īsāku laiku ceptas, tās garšoja vēl gardāk.

    Citu dienu friterī pagatavojām fri kartupeļus. Lai tie izdotos vēl kraukšķīgāki, būtiski ir ik pa laikam tos apmaisīt. Teikšu kā ir, lai tiktu pie labiem fri, uz “McDonaldu” vairs nav jādodas!

    Ražotājs īpaši uzsver, ka “Philips Premium Airfryer XXL” iespējams pagatavot arī veselu vistu. Tā kā parasti cepeškrāsnī veselu vistu cepam apmēram 2,5 stundas, bija liela ziņķāre, par to, kā un cik ātri ar šo uzdevumu tiks galā “Philips” friteris. Apkaisījām ar garšvielām, virsū mazliet eļļas un likām traukā iekšā. Vista tajā cepās apmēram stundu, kas jau vien ir trekns pluss. Ik pa laikam apskatījāmies progresu, pagriezām vistu uz vienu, otru pusi. Gala rezultāts bija labs, varbūt nedaudz, nedaudz prasījās pacept ilgāk. Tiesa, vistas ārpuse bija ļoti kraukšķīga un izteikti varēja just, ka eļļas un tauku ir mazāk.

    Tā kā mūsmājās pica ir ļoti iecienīta, tad gribējās pamēģināt to uzcept “Philips Premium Airfryer XXL” friterī. Tajā ir vieta apmēram 20 cm diametrā lielai picai. Gatavojot no miltu maisījuma, sanāk apmēram četras šādas picas. Uzlikām uz sietiņa picas mīklu, sastāvdaļas, pa virsu uzsmidzinājām nedaudz eļļas un cepām 10 minūtes 200 grādos. Visos gadījumos rezultāts priecēja – pica nebija ne piedegusi, ne neizcepusies, bet vienlaikus tā bija stingra un sulīga. Kā no picērijas! Piezīmēšu, ka papildus standarta komplektam ir iespējams piepirkt klāt arī picas paplāti, kas ļaus varbūt vieglāk uzcept picu. Es ļoti labi gan iztiku bez tās.

    No ēdiena palikušie tauki, eļļa sakrājas trauka apakšā, uzskatāmi parādot vienu no fritera labākajām īpašībām – tauku atdalīšanu. Tāpat būtiski, ka ēdiena trauku un visas pārējās noņemamās daļas, ieskaitot sietiņu, iespējams ļoti viegli nomazgāt, pateicoties pretpiedeguma materiālam, ar ko tie pārklāti. Es mazgāju ar rokām, bet droši to var uzticēt trauku mazgājamai mašīnai.

    Eļļa un tauki no veselas vistas

    Vēl pie ēdiena gatavošanas vēlējos pieminēt, ka “Philips Premium Airfryer XXL” pamata komplektam iespējams piepirkt klāt dažādus aksesuārus, kas dos iespēju paplašināt fritera izmantošanu un ļaus pagatavot vēl vairāk ēdienu. Piemēram, picas paplāti, piederumus uzkodu pagatavošanai u.c.

    Mobilā lietotne – receptes dažādām gaumēm un ne tikai

    “Philips Premium Airfryer XXL” līdzi nāk arī pavadošā lietotne “NutriU”. Tiesa, tā nesniedz tik plašas iespējas, kā “Xiaomi Mi Smart Air Fryer” līdzi nākošā, ieskaitot ierīces vadību. Lietotne piedāvā daudz un dažādas receptes – gan pazīstamākas, gan eksotiskākas. Līdz ar to ikviens varēs atrast savām garšas kārpiņām labāko, pagatavot kādu nebijušu ēdienu un paplašināt fritera pielietojumu.

    Receptes var meklēt pēc ēdienreižu veida, produktu kategorijām vai, ierakstot meklētājā produkta nosaukumu. Atverot izvēlēto recepti, lietotājs var arī iepazīties ar maltītes uzturvērtību, kā arī pievienot personiskās piezīmes. Pagatavošanas gaita parādīta soli pa soli, to visu papildinot ar attēliem. Ja recepte iepatiksies, lietotājs to var arī saglabāt un lietotnē uztaisīt savu iecienītāko recepšu apkopojumu.

    Tāpat “NutriU” lietotnē atrodami noderīgi raksti par ēdiena gatavošanas knifiem, padomi, uztura plānošanas ieteikumi un visāda citāda lietderīga informācija, kas jāzina fritera lietotājam. Līdzīgi kā receptes arī šos rakstus iespējams saglabāt.

    Secinājums – lielisks palīgs virtuvē

    “Philips Premium Airfryer XXL” un karstā gaisa friteri kā tādi parāda, ka drīz cilvēkam vairs virtuvē pašam nekas nebūs jādara, jo ierīces visu izdarīs pašas. “Philips Premium Airfryer XXL” lietošana ir ļoti vienkārša, un ir jāpieliek gaužām maz pūļu, lai ātri tiktu pie gardas maltītes. Personīgi mani visvairāk uzrunāja ēdiena pagatavošanas ātrums, kvalitāte, veselīgums. Līdz ar to var teikt, ka friteris ir gandrīz pilnībā aizstājis cepeškrāsni.

    “Philips Premium Airfryer XXL” tilpums ir 7,3 litri, kas piemērotāks lielākai ģimenei, nevis divu cilvēku mājsaimniecībai. Tomēr manā gadījumā tas nemaz nav mīnuss. Ja pagatavotā maltīte paliek pāri, friterī to var ērti un ātri uzsildīt vai arī pagatavot vairākus ēdienus vienlaikus.

    Maltīte ar šo ierīci izdodas patiesi garda, ir patīkams kraukšķīgums, īpaši fri gadījumā. Vienlaikus ēdiena iekšpuse nav sausa, kā būtu sagaidāms, bet tieši pretēji – sulīga, ko ļoti labi varēja sagaršot gaļā un picā.

    Avots: Philips

    Salīdzinot ar Kristapa apskatīto “Xiaomi Mi Smart Air Fryer”, gribētos, lai “Philips” friteris būtu nedaudz viedāks. Piemēram, to būtu iespējams vadīt un kontrolēt ar lietotnes palīdzību. Tas, manuprāt, ir ļoti ērti tādā ziņā, ka nav pat fiziski jābūt blakus ierīcei un ēdienu var principā gatavot no citas telpas.

    Runājot par cenu un pieejamību, es izmantoju HD9650/90 modeļa “Philips Premium Airfryer XXL”. Tas pieejams daudzos populārākajos interneta veikalos (Philips.lv, Tet.lv, 1a.lv u.c.) un šī raksta tapšanas brīdī iegādājams cenu robežās no 299 līdz 350 eiro.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Normunds
    03.04.2023 19:38

    Pats ikdienā šo friteri izmantoju. Esmu ļoti apmierināts, bet ja runā par vieglu tīrīšanu, tad tās ir pasakas (tas, ko viņi norādījuši reklāmā):D:) Pamēģiniet pēc kāda laika notīrīt šo sildelementu…. Pašus piederumus arī liekam trauku mašīna.

    Mahmuds
    03.04.2023 21:10

    Jau kādu pusgadu izmantojam līdzīgu Philips katlu, tikai XL izmēru. 3 cilvēku ģimenei ir pietiekams izmērs. Ja grib veselu vistu gatavot, tā jāsadala gabalos. Citādi baigi OK, sieva pat kēksiņus cep.

    Last edited 1 year ago by Gints Samedovs
    Kārlis
    03.04.2023 22:49

    Pirmā bilde diezgan smieklīga – vista ir augstāka par “atvilktnīti” līdz ar ko ierīce nav aizverama un lietojama. Ja izdotos aizvērt – vista pieskartos sildelementam un sadegtu.
    Attiecīgi redzams kā mārketings pārspīlē ar ierīces veiktspēju.

    Last edited 1 year ago by Kārlis
    Alberts Kviesis
    04.04.2023 08:48

    Ir lietošanā: COSORI Air Fryer 1700W XXL 5.5L.
    Pirkts Amazonē. Ar visu piegādi būs ap 150 EUR naudām. Iesaku.
    Ir sanācis saskarties ar Philips Airfryer XXL. No lietošanas ērtuma – Cosori ir saprotamāks. Kaitina arī Philips sliedes – nevajadzīga funkcija, kas prasa vairāk vetas

    Oskars Pūris
    13.04.2023 16:27

    Paldies Albert, par norādi! Nopirkām Amazonē COSORI premium 5.5-Litre Air Fryer Model -CP158-AF. Nepilni 150 eur. Sieviņa vēl pie reizes piepirka klāt šim modelim paredzētus štruntiņus. Pagaidām liekas superkruta! Free kartupeļi bija gatavi ap 10 min! Mums elektriskā cepene tikai lai ieiltu izmantoja 10 minūtes! :D Liekas, ka šis būs bijis labs pirkums! Vēlreiz paldies par ieteikumu!

    Edgars
    04.04.2023 12:34

    Labs, labs šis verķis! Biju skeptisks sākumā. Bet kad sāku testēt. Laba izvēle. Friškas daudz labākas var pagatavot nekā makdonaldos. Veselu vistu cepu 1h20m. Patīk, ka kārtīgi izcepta un lec no kauliņiem nost. Vistas stilbiņi ap stundu. Bet, nu, ļoti gardi sanāk! Vienmēr kraukšķīga ādiņa. Principā visai sasaldetajai pārtikai, dārzeņiem un vistai super ierīce. Saldiem ēdieniem vēl neesmu izmantojis.
    Par ērto tīrīšanu varat aizmirst, ja nav trauku mašīna.
    Liels pluss, kad gribās ātri pagatavot un negaidīt cepeškrāsni.
    Noderīgs pirkums.

    KKTK
    04.04.2023 17:49

    Vai var dabūt iebūvējamo? 😁 Citādi kaut kā neiekļaujas fen-šui stilā, tie visi pusapaļie bumbuļi ar vadu.

    Krisjanis
    06.04.2023 14:01
    Reply to  KKTK

    Izskatās, ka nu ir pieejamas cepenes ar air fryer funkciju :)

    Oskars
    05.04.2023 09:40

    Sanāk tā pati krāsns vien ir? Tik mazāka un ar proporcionāli jaudīgāku gaisa recirkulāciju ka vienkāršākām krāsnīm, kas veicina kraukšķa veidošanos un ātrāku gatavošanu?

    Edgars
    12.04.2023 21:22
    Reply to  Oskars

    Tā varēt pat arī teikt. Ar ļoti jaudīgu gaisa recirkulaciju. Es tieši sāku domāt par to, ko @KKTK minēja. Izjaucot, ļoti vienkārša ierīce, kuru nebūtu grūti iebūvēt jau cepeškrāsnīs. Diezgan promitīva. Un pameklējot parādās jau cepeškrāsnis ar gaisa fritieri. Katrā ziņā, kad būs jāpērk jauna cepene, obligāti ņemšu ar šo funkciju. Savādāk katram verķim vajag vietu. Un negribās glabāt skapjos, vai glabāt rindiņā uz virtuves virsmas. Manuprāt, viss, kas saistīts ar cepšanu, jābūt vienā ierīcē.
    Nezinu vai iespējams ar to karstā spiediena katlu, bet ja vēl tāda fīča būtu cepenē, tad vispār bomba :)

    Taksofons
    13.04.2023 17:25
    Reply to  Edgars

    Man zināmajām cepenēm visām ir sildītājs ar propelleru, nevienai gan tas nesaucas par air faijer. Kulināro fiziku neapmānisi, ja vistas gabalam jācepas 200°C 1 h, tad nekāds sildīšanas un vēdināšnas gadžets to nepaveiks ātrāk. Fraijers ir cepeškrāsns very light edition ar tikai vienu funkciju un tikai priekš 4 pīrādziņiem. Ja ar to pietiek, lieliski.

    Oskars Pūris
    13.04.2023 16:23

    Paldies, Keitija, par apskatu! Nopirkām arī sev friteri, gan ne Philips 🫢

    Reklāma