Web Analytics
More
    Reklāma

    Kādu viedtālruni izvēlēties skolēnam 2022. gadā?

    Jaunākie raksti

    Kad jāsāk rakstīt par skolēniem draudzīgajiem viedtālruņiem, ir skaidrs, ka draiskā vasaras, atvaļinājumu un brīvlaiku sezona iet uz beigām. Tas nozīmē, ka vecākiem laiks gādāt jaunas mugursomas, klades, penāļus un viedtelefonus. Šis nebūs stāsts par to, ko iesākt, kad garlaicības mākts pusaudzis cenšas izdīkt telefonu, bet gan praktisks ieskats, kā vecākiem neapjukt plašajā piedāvājumā. Patiešām, pandēmija ir pierādījusi, ka no statusa ierīces viedtālrunis skolēniem ir kļuvis par neatņemamu darba rīku, tādēļ “Dar’ man, tēvis, pastaliņas” šoreiz nomainīsim uz “Dar’ man, tēvis telefonu!”. Šajā rakstā koncentrēšos uz budžeta un vidējo klasi, kas visbiežāk arī nonāk jauno censoņu kabatās.

    Kā izvēlēties viedtālruni skolēnam?

    Es zinu, ka tehniskās specifikācijas pētīšana, ir gīku izprieca, kas aizņemtajiem vecākiem var šķist lieka laika tērēšana. Tomēr ir daži parametri, kas būtu jāņem vērā, lai jaunais viedtālrunis jau pēc trim mēnešiem nebūtu jānomaina.

    Reklāma

    Veiktspēja

    Šis ir departaments, kas cenas samazināšanas nolūkos cieš visvairāk. Tomēr arī šeit var atrast izņēmumus. Iesaku skatīties tādu viedtālruņu virzienā, ko darbina vismaz Mediatek Dimensity vai Qualcomm Snapdragon 6xx sērijas procesori. Pārējie, kas zemāki var neatbilst atvašu vēlmēm un būt neizturami lēnīgi mirkļos, kad tālrunis tiešām tiek izmantots skolai. RAM minimumam vajadzētu būt vismaz 4 GB, bet, jo vairāk, jo Android platforma kalpos labāk. Patīkami, ka nu jau arī vidējā klasē atrodami viedtālruņi ar digitālo RAM, kas resursus aizņemas no iekšējās atmiņas. Iekšējo atmiņu nevajadzētu mazāku par 64 GB, bet jāatceras, ka daļēji situāciju var glābt atmiņu kartes, kas budžeta un vidējā klasē vēl aizvien ir sastopamas.

    Un ja pavisam smalki vēlies pieiet šim aspektam, paskaties, kāda UFS atmiņa specifikācijā norādīta. Ideāli būtu meklēt UFS 3.x atmiņu, bet derēs arī UFS 2.2. Šis parametrs visai konkrēti ietekmē kopējo ātrdarbību. Un ja bērnam izdodas izdīkt arī bezvadu austiņas, tad vajadzētu skatīties viedtālruņa ar vismaz Bluetooth 5.0 virzienā.

    Uzbūves materiāli un izturība

    Budžeta un vidējā klasē visai bieži sastopami plastmasas korpusi. Kamēr briedums liktu izvēlēties premium materiālus (stikls, alumīnijs), tikmēr jāteic, ka jaunībai plastmasa piestāv. Tā ir izturīgāka par stikla aizmugurēm un parasti izskatās atraktīvāk par garlaicīgo stiklu. Turklāt Realme, Redmi un POCO visbiežāk komplektācijā iekļauj silikona aizsargmaciņu, tā kā būs jādomā tikai par ekrāna nesaskādēšanu.

    Svarīga arī mitruma noturība. Ja ap SIM kartes atvilktni redzama silikona josliņa, tātad par kaut kādu mitruma drošību jau ir domāts. Piemēram, POCO X4 Pro 5G un Redmi Note 11 tikuši pie oficiālas IP53 šļakstu aizsardzības, bet Samsung Galaxy A53 5G un Sony Xperia 10 IV (šis apskats vēl tikai top) jau pie pilnvērtīgas ūdens noturības. Protams, var skatīties arī mitruma un trieciendrošo CAT vai Blackview virzienā, tomēr tad jārēķinās, ka, lai iekļautos cenā, aizsardzība būs krietni atņēmusi veiktspējai un multimedijiem. Lai iegūtu gan drošību, gan netaupītu uz kamerām un veiktspēju, iesaku iegādāties “parastu” vidējās klases viedtālruni un to apbruņot ar triecienu un mitruma izturīgu maciņu. Katrā gadījumā, ar skolēnu tomēr vajadzētu izrunāt, ka tālrunis nav paredzēts žonglēšanai un peldēšanai.

    Ekrāns

    Lai ekrāns būtu saskatāms arī ārtelpās, iesaku meklēt AMOLED matricu. Ja tas tomēr nav iespējams, vajadzētu meklēt ekrānu ar vismaz 1080+ izšķirtspēju. Tā nodrošinās asāku attēlu un neradīs lieku slodzi jaunā censoņa redzei.

    Lai cik tas dīvaini arī neizklausītos, jo lielāks viedtālruņa ekrāns, jo mazāka slodze acīm. Tikai tad obligāti jāņem vērā izšķirtspēja. Piemēram, Redmi 10C saņēmis tikai 265 ppi (pikseļus uz kvadrātcollu), kas nozīmē, ka attēls būs neasāks un var radīt papildu slodzi acīm. Ideālā variantā jāmeklē ekrāns, kam pārsniedz 300 ppi.

    Iznākšanas gads

    Šis ir parametrs, ar ko var gan iegrābties, gan tikt pie džekpota. runa ir par vecākiem viedtālruņiem, kam cena jau noslīdējusi klasi zemāk. Piemēram, divus gadus vecajam Samsung Galaxy S20 FE cena nu svārstās ap 360 eiro, bet piedāvā flagmaņu veiktspēju, lielisku kameru sniegumu, pilnvērtīgu mitruma aizsardzību un pat bezvadu uzlādi. Tikai jāatceras, ka vecākiem viedtālruņiem būs īsāks programmatūras atbalsts un arī akumulatori deldējas, pat ja tie vienkārši stāv veikalu plauktos.

    Tagad gan ķeramies klāt reālu modeļu ieteikumiem. Lietošanas instrukcija šāda – ieteiktie tālruņi vairums pabijuši Kursora apskatos, tādēļ pat ja nav laika tos visus izlasīt, iesaku uzklikšķināt uz tiem, noskrollēt uz leju, kur vērtējuma tabulā var redzēt, kā novērtēti augstāk minētie parametri, kas palīdzēs izvērtēt skolnieka prioritātes, meklējot ierīci.

    Ko izvēlēties līdz 100 eiro?

    • Nokia 5710 XpressAudio – ir viens no interesantākajiem podziņtelefoniem, jo tā korpusā paslēptas arī bezvadu austiņas. Jā, šis īsti nav viedtelefons un jāizlīdzas vien ar telefonā uzstādīto Facebook aplikāciju un ikonisko čūsciņas spēli, tomēr tas varbūt nenovērsīs skolnieka uzmanību ar visādiem tik toku kārdinājumiem.
    • Realme C11 (2021) – jau uzskatāms par pilnvērtīgu viedtālruni, tomēr jārēķinās, ka tas nepavilks skolnieka izvēlētās spēlītes un kameras būs gandrīz neizmantojamas. Toties akumulators būs izcils un vecākiem sirdsmiers, ka atvase vienmēr būs sazvanāma.
    • Redmi 9a – ir vēl viens piemērs, kas spēj apkalpot tikai pašas pamatvajadzības. No otras puses, švakā veiktspēja neļaus aizrauties ar visādiem uz izglītību nevērstiem kārdinājumiem. Jau atkal akumulatoru darbība būs pārsteidzoši laba.

    Ko izvēlēties līdz 200 eiro?

    • Redmi Note 11 – šeit jau ir runa ir par AMOLED ekrānu, stereo skaļruņiem un iespaidīgu akumulatoru. Tiesa gan veiktspēja un saskarne nav salāgotas un ikdienas darbība ir lēnīga. Vienīgi iesaku skatīties lielākā RAM un iekšējās atmiņas virzienā, kas pārsniedz 200 eiro cenu.
    • Realme 9i – AMOLED ekrāna vietā izmanto IPS, toties saskarne ar procesoru saprotas daudz labāk un ikdienas darbība būs plūstošāka. Virtuālais RAM ļauj aizņemties papildu resursus no iekšējās atmiņas. Kameras nav pārāk izdevušās, toties akumulators ir iespaidīgs.
    • POCO M4 Pro – piedāvā 5G datu pārraidi budžeta klasē. Tiesa gan tam nevajadzētu būt izšķirošam parametram skolēnam. Ir gan stereo skaļruņi, gan ietilpīgs akumulators. Multimediju kvalitātes gan nav tās spicākās, bet cena prasa kompromisus.

    Ko izvēlēties līdz 350 eiro?

    • POCO X4 Pro 5G – ir visai atraktīvs viedtālrunis ar lielisku AMOLED ekrānu, skaļiem stereo skaļruņiem, iespaidīgu akumulatoru ar ātru uzlādi un pieklājīgām kamerām. Veiktspēja protams ir kompromiss, tomēr vairums skolēnu vēlmju tiks izpildītas.
    • Samsung Galaxy A52s 5G – cena nu grozās ap 300 naudiņām, kas to ieliek pat labākā pozīcijā par šī gada Galaxy A53 5G. A52s piedāvā labāku procesoru, tādu pašu, optiski stabilizētu kameru un IP67 mitruma aizsardzību. A53 atspēlējas tikai ar ietilpīgāku akumulatoru.
    • Xiaomi 11 Lite 5G NE – ir pagājušā gada modelis, kam vēl aizvien ir jaudīga veiktspēja, lielisks ekrāns un labas kameras. Eleganti plānā korpusa dēļ gan akumulators arī ir plānāks par konkurentiem, bet skaistums prasa upurus. Līdzīgs stāsts arī ar pagājušā gada dižpārdokli POCO F3. Tas ticis pie ietilpīgāka akumulatora un pārākas veiktspējas, bet uz kameru kvalitāti gan ietaupīts.

    Ko izvēlēties līdz 499 eiro?

    • Nothing Phone (1) – ir šī gada stilīgākais hīts, kas būs lieliska iPhone alternatīva par puscenu Android platformā. Pat ja neskatās uz stilīgajām aizmugures diodēm un premium materiāliem, viedtālrunis piedāvā lielisku ekrānu, pieņemamas kameras, pieklājīgu akumulatoru un pat bezvadu uzlādi, kas vidējā klasē ir retums. Diemžēl, komplektācija ir skopa un papildu aksesuāri (arī sienas lādētājs) būs jāpērk atsevišķi.
    • POCO F4 – piedāvā flagmaņu veiktspēju, izcilu ekrānu, skaļus stereo skaļruņus un dāsnu komplektāciju ar ļoti ātru sienas lādētāju. Saskarne gan nebūs visiem pa prātam, bet to es saku, kā pieaugušais. Būsiet pārsteigti, cik labi skolēni prot pielāgoties.
    • Sony Xperia 10 IV – mieru tikai mieru, šim apskats jau top. Xperia 10 IV lielākās priekšrocības ir tā relatīvi kompaktais izmērs, flagmaņcienīgā IP65/IP68 mitruma un putekļu noturība un iespaidīgā akumulatora darbība. Tomēr, kameru spējas un veiktspēja kopumā var pievilt. Jāatceras, ka Sony neko citu bez tālruņa komplektā neiekļauj.
    • Apple iPhone SE (2022) – iesaku tiem, kas meklē ļoti kompaktu viedtālruni, un kam jau ir kaut kas no Apple ekosistēmas. Pārējiem, par šo cenu Android piedāvā daudz labākus ekrānus, dažādākas kameras, ietilpīgākus akumulatorus un mūsdienīgākus dizainus.

    Nobeigumā

    Jo dziļāk mežā, jo vairāk malkas, tomēr ceru, ka vismaz daļēji atviegloju vecāku maciņatdarīšanas uzdevumu. Rakstot šo rakstu man arī radušās dažas atziņas, kas cerams palīdzēs vecākiem:

    • Nosakiet cenu, kādu esat ar mieru atvēlēt skolnieka telefonam.
    • Uzklausiet skolnieka vēlmes, lai saprastu, kuri specifikācijas aspekti jāņem vērā. Var gadīties, ka atvases vēlmes un vajadzības ir krietni pieticīgākas (lasi lētākas), kā pieaugušo.
    • Ja pusaudzis ir aktīvs, iesaku izvēlēties tālruni ar IP mitruma aizsardzību, MIL-STD-810 standartu, tikai jāņem vērā, ka veiktspēja un kameru darbība būs upurēta par labu aizsardzībai. Vēl viens variants – iegādāties “parastu” vidējās klases tālruni ar labāku veiktspēju un kamerām, un ietērpt to ūdens un triecienu drošā maciņā.
    • Izrunājiet lietošanas limitāciju, lai kārdinošās sociālo tīklu un spēlīšu aplikācijas ir bonuss, nevis traucēklis mācībās.

    Lai kā arī vecākiem gribētos sniegt savai atvasei tikai izglītībai vispiemērotāko viedtālruni, neaizmirstiet, ka limitēta izklaide arī ir daļa no bērna mentālās veselības. Galu galā, viedtālruņa pirkums var padarīt drūmo “Back to School” par aizraujošo “Back to Cool”.

    Vēlu izturību un stabilu nervu sistēmu jaunajā mācību gadā!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    24 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    19.08.2022 12:59

    Mana formula ir šāda – reku tev eur100 telefonam, kas nodrošina bāzes vajadzības. Pieliec klāt sapelnīto vai vecvecāku sadāvināto un pērc kaut vai jaunāko aifounu.

    Pigors
    21.08.2022 09:31
    Reply to  Biteme

    Piegājiens pareizs, kā arī iemāca sīci apdedzināties. Mans tā apdedzinājās ar Doogee. Tagad vismaz papēta atsauksmes, pirms kautko pērk.

    Armands Ozoliņš
    19.08.2022 14:30

    Tiek plānots līdzīgs apskats par to kādu pulksteni izvlēties pirmklasniekiem?

    Kristus
    19.08.2022 17:52

    varat lūdzu sagatavot apskatu kādu vibratoru izvēlēties pirmkursniecēm.. ja nemaldos pašapmierekļus ar te testē..

    Name*
    20.08.2022 11:05

    Casio F-91 sēriju var iegādāties. Laiku rāda un nebūs žēl, ja kaut kas notiksies, jo ir lēts. Un pats par sevi labs pulkstenis ar vēsturi.

    KKTK
    22.08.2022 14:17

    Pirms gada twitterī bija sašutūra tēva teksts, par to, ka sporta stundā, sklotājs lika novilkt sporta pulksteni. Sarkasmu ieslēdzot, es arī nesaprotu, kā ar šādu genocīdu radīsies olimpieši…

    Biteme
    22.08.2022 15:25
    Reply to  KKTK

    Sporta stundā nodarbības saturu un tempu nosaka pedagogs, nevis pulkstenis ko var lietot visos pārējos treniņos (ja treneris ļauj).

    p.s. nevajag lietot tādus vārdus kā genocīds, vai nu nesaprotot to nozīmi vai apzināti piemērojot sadzīviskām situācijām.

    Čiekurs
    19.08.2022 14:43

    Besī šitie raksti.
    Tu mierīgi vasarā relaksējoties, pašķirsti Kursoru un te pēkšņi viens gudrinieks iebliež ar rakstu pa tauri, stāstot, ka rudens atkal klāt.
    Sivēni.

    Kaspis
    19.08.2022 19:55

    Visas ir nejēdzīgas 6++ lāpstas. Šogad pirmklasniekam paņēmu xcover 5. Mazs un ērts. Kā arī cerība uz kkādu izturību.

    Kristaps
    20.08.2022 16:45
    Reply to  Kaspis

    xcover sērija plīst ta pat kā parastie(pēc pieredzes) Izkrita no 1 stava loga uz asfaltu un stikls saplīsa.

    Tas it kā gumijotais apvalks, rada ilūziju, ka telefons spēs izturēt vairāk, bet realajā dzīvē ir tikpat bezjēdzīgs, kā fake izplūdes uzgaļi automašīnām.
    Ja patiesi gribi lai kalpo arī pēc vairakiem kritieniem pa skolas kāpnēm ir jāskatās uz cat, ar tiem pat naglu var iedzīt, bet protams ir arī 2x biezāki…. Fiziku neapmānīsi! ;)

    Kaspis
    20.08.2022 17:34
    Reply to  Kristaps

    Cat ir mēsls no jebkura skatupunkta. Man redzeslokā ir vairāki. Kamera un veiktspēja būs vēl sliktāka par lētāko samsungu, mūždien nav sakari un ekrāni aiziet tāpat kā visiem.

    oppo
    20.08.2022 20:21
    Reply to  Kristaps

    varu tev arī catu parādīt, kuru pirmklasniece iznīcināja mēneša laikā.

    Kristaps
    22.08.2022 10:18
    Reply to  oppo

    Priekškam pirmklasniecei telefons?

    Tapat uz skolu ved, atved… Mājā vienu arī vēl nedrīksti atstāt pēc likuma un veselā saprāta.

    Biteme
    22.08.2022 11:34
    Reply to  Kristaps

    tavuprāt, kā lai bērns tiktokā ieliek video “čipšu paka 3 minūtēs”, iepriekš noskatoties “čipšu paka 4 minūtēs”?

    nukasirko
    20.08.2022 22:10

    slikums iedziļināties, bet pavirši salīdzinot līdz 200e pieminēto realme 9i un galaxy A13 iekš gsmarena, dodu priekšroku samsūdam… 163eur. Latvijā tomēr samsungi cieņā.

    rudzu rikas
    21.08.2022 19:37

    Kas notiek, ja skolnieks ierodas skolā ar podziņu telefonu. Automātiski kategorija nabags un lūzeris?

    kaspis
    21.08.2022 21:27
    Reply to  rudzu rikas

    diemžēl jā. tu vari stāstīt un audzināt par cilvēku cik vien vēlies. bet mazi bērni ir ļoti viegli ietekmājami. lielākās klasēs jau kāds ar stipru raksturu var pasūtīt visus dēt, bet ne pirmajās klasēs

    Roberts
    06.09.2022 13:34
    Reply to  kaspis

    Muļķības galvenais ir laicigi iemācīt kā kļūt par skolas bandas vadoni.
    Tātad ierodas ar podziņnieku bet pārskaita zobus tiem kas bully un viss ir kārtībā.

    Biteme
    22.08.2022 13:19
    Reply to  rudzu rikas

    Kāpēc tieši pogu telefons? Ko tas risina? Telefons kā tāds jau nav nekāds ļaunums, tāpat kā auto nav masu slepkavības ierocis – par tādu tas kļūst iestāžu bezdarbības rezultātā, kas pieļauj slikti apmācītu un nemotivētu auto vadītāju sēšanos pie stūres.

    Ja tik ļoti gribās būt atšķirīgams, vienlaikus atbilstot citām normām (turīgums), var taču iedot bērnam vintāžas Vertu vai citu nišas podziņtrubu, kas maksā gana daudz, lai varētu atcirst kautko par “dārgāks kā tavējais samsūds 2022”.

    Bērns jau tikai atdarina to, ko redz apkārt. Ja vecāku autoritāte ir mazāka, kā skolas biedriem – virsroku ņems ārējā ietekme. Atceros bērna klasesbiedrus no idejiskajām ģimenēm, kas par kabatas naudu pirka ārpakalpojumu “starpbrīdis ar klasesbiedra telefonu” un vecāki sapulcēs laimīgi stāstīja “mūsu bērni lieliski iztiek bez telefona”))

    hmmm :)
    28.08.2022 13:15

    Praktiski macībās telefons ir vajdzīgs ? vai tomēr var iztikt bez .
    Esmu no tās paaudzes kurš izauga bez telefona skolā un tāpēc nezinu vai vajag vai nē ! :D

    kaspis
    28.08.2022 17:48
    Reply to  hmmm :)

    arī ārpus skolas turpinās klases biedru saziņa watsapā. skolniekiem ir sava pieeja eklasei lai patstavīgi mēģinātu iebraukt mājasdarbos. protams vienmēr klasē ir vairāki vecāki kuri ne tikai bērnam apdala mūsdienu iespējas, bet arī paši neizmanto viedtālruņu iespējas. tad brīnās, ka netiek līdzi aktuālai informācijas par skolnieka gaitām, un lepni sapilcē paziņo ka viņi jau nebūs tie muļķi kuri atdos savus privātos datus googlei vai eklases izstrādātājiem :D

    hmmm :)
    28.08.2022 18:58
    Reply to  hmmm :)

    Bet principā jau to var arī datorā izdarīt , apskatīties e klasē , epats utt, saziņa watsappā jau arī var datorā. Datoru var vienkāršāk izkontrolēt :)
    Bet ir kāda lieta ko nevar izdarīt datorā , bet tikai telefonā ?

    Biteme
    28.08.2022 23:32
    Reply to  hmmm :)

    Nav tā, ka tikai telefonā, bety skaidrs ka pārpūlēt redzi daudz vieglāk ir ilgstoši izmantojot telefonu kā primāro rīku. Arī laptopa ekrāns nav medusmaize – nedabiska poza, pārāk tuvu acīm.

    Telefonā var apskatīties stundu sarakstu, cikos būs nākamais autobuss, epasts, vatsaps. Kaut ko stundām ilgi tur burties atļaus tikai vecāki, kam nerūp bērna redze. Kovida laikā skolēniem deva laptopus – ne visiem, bet kam nav un nav arī iespēju – esot doti. Ne jau lepnākie, bet tomēr.

    Reklāma