Web Analytics
More
    Reklāma

    Poco M4 Pro budžeta klases 5G viedtālruņa apskats

    Poco M4 Pro varētu būt visai jēdzīgs pirkums, bet citi Xiaomi un Poco modeļi arī ir turpat līdzās ar cenu.

    Jaunākie raksti

    Pats esmu visai liels varbūt ne gluži Xiaomi un Poco fans, bet vismaz Xiaomi (un pēdējā aptuveni pusgada laikā arī Poco) lietotājs. Atļaušos vismaz te ievadā Xiaomi un Poco sabāzt vienā maisā, lai arī ko šie abi kantori par sevi nedomātu un neteiktu. Šobrīd manā mājsaimniecībā uzticami kalpo jau padzīvojis Xiaomi Mi 9 (6 GB RAM + 64 GB), kā arī caur un cauri budžeta klases Poco M3 (4 GB RAM + 128 GB), kas nodots pamatskolniekam iznīcināšanai.

    Poco M4 Pro ir vienu pakāpi virs tā, ko varam iegūt no gandrīz divas reize lētākā Poco M3, bet vēl arvien var just, ka Poco ir budžeta zīmols. Nevajag piemirst, ka Poco M4 Pro varētu kādreiz kļūt par vienu no lētākajām iespējām tikt pie 5G internets, bet vismaz LMT apskata tapšanas laikā neatbalsta 5G izmantošanu Poco M4 Pro, 5G arī nav iespējams ar SMS palīdzību aktivizēt šajā viedtālrunī.

    Poco M4 Pro vēl arvien saņēmis visu, ko vien pircēja sirsniņa var iekārot – iepakojumā ir gan silikona koverītis, gan arī 33 W uzlādes ierīce un USB vads. Samsung un Apple derētu pamācīties.

    Smukākā puse ir aizmugure

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 11, MIUI 12.5
    • Ekrāns: 6.6 collu IPS, 1080 x 2400, 20:9 malu attiecība, ap 399 ppi, 105.2 cm2, ap 84.8% ekrāna un korpusa attiecība, 1 miljards krāsu, 90 Hz attēla atsvaidze, 450 cd/m², Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls
    • Procesors: MediaTek Dimensity 810 5G (6 nm), astoņi kodoli: 2x 2.4 GHz Cortex-A76 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55, Mali-G57 MC2 video apakšsistēma
    • RAM: 4 GB vai 6* GB
    • Atmiņa: 64 GB vai 128* GB, UFS 2.2
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.1 (A2DP, LE), NFC, USB Type-C 2.0, 3G/4G/5G
    • GPS: A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs sānā, žiroskops, stereo skaļruņi, IP53 mitruma un putekļu aizsardzība
    • Kameras: aizmugurē: 50 megapikseļu f/1.8, 26 mm (platleņķa) ar fāzes nobīdes autofokusu, 8 megapikseļu f/2.2, 119˚ (ultra platleņķa); video – 1080p@30/60 fps. Priekšā 16 megapikseļu f/2.5, 1080p@30 fps video
    • Izmērs un svars: 163.6 x 75.8 x 8.8 mm, 195 g
    • Akumulators: Li-Po 5000 mAh, 33 W ātrā uzlāde
    • Aptuvenā cena: ap 280 eiro

    * testa ierīcei

    Augstvērtīgs iepakojums

    Izskats un uzbūve

    Poco M4 Pro noteikti ir dēvējams par viedo ierīci, kurai izskats ir kā flagmanim, bet rokās var just, ka šis ir plastmasas viedtālrunis. Neuzmanīgam vērotājam šķitīs, ka Poco M4 Pro aizmuguri sedz kaut kāds viltīgs daļēji hameleona krāsojums, bet tā vis nav. Krāsojums ir ar pāreju un tas ir nedaudz sudrabots, kā arī tas dažādi atstaro gaismu, bet nekā glauna un inovatīva (piemēram, 10 plāni stikla slāņi interesantākai gaismas atstarošanai) te nav.

    No priekšpuses Poco M4 Pro visai veiksmīgi tēlo dārgākus viedtālruņus, bet te atradīsi tikai salīdzinoši vāju IPS ekrānu ar viedtālrunim nodevīgi blāvu 450 cd/m² maksimālo spilgtumu. Par ekrānu parunāsim nedaudz zemāk.

    Ekrāna apmales atbilstošas cenai

    Viedtālrunis ticis pie 3.5 mm austiņu spraudņa pievienošanas iespējas, īstiem stereo skaļruņiem un infrasarkano staru raidītāju, lai Poco M4 Pro varētu tēlot tālvadības pulti. Skanējums no skaļruņiem ir stipri viduvējs, bet tas mierīgi pārsit Xiaomi Mi 9, kas it kā bija flagmanis, bet tikai ar vienu mono skaļrunīti.

    Pirkstu nospiedumu lasītājs iebūvēts ekrāna ieslēgšanas pogā, kas ir normāla prakse budžeta klasē. Vari izvēlēties – ekrāna atbloķēšana ar pirkstu nospiedumu strādā uzreiz vai arī nospiedumu pārbauda tikai pēc pogas piespiešanas.

    Kopumā jāsaka, ka Poco M4 Pro rokā šķiet pamatīgs, jo tam ir lielas ietilpības akumulators un arī uzbūvēts savai cenai šis viedtālrunis ir gandrīz perfekti. Nevajag piemirst arī par mitruma un putekļu noturību.

    Ekrāns

    Var just, ka ir izdevies ietaupīt uz Poco M4 Pro ekrāna izmaksām – te izmantots IPS LCD ekrāns ar viedtālrunim vāju 450 cd/m² spilgtumu. Vidējā klase un flagmaņi jau dzīvojas pie 1000… 1200 cd/m² un pat ir to pārsnieguši. Tas nozīmē tikai to, ka Poco M4 Pro tiešā Saules gaismā būs grūti saskatīt. Ziemā šo ir grūti novērtēt. Sliktā ziņa – ekrāns no sāniem ļoti ātri sāk izskatīties pelēcīgs.

    No sāna skatoties zūd kontrasts, baltais kļūst sudraboti pelēks

    Labā ziņa, ka Poco M4 Pro ir 90 Hz ekrāns, pašā viedtālrunī iebūvētajā Game Turbo rīkā izskatās, ka atbilstošās spēlēs viedtālrunis ļauj ekrānam rādīt 90 Hz un spēlei darboties ar 90 kadriem sekundē. Nākas nedaudz parakties, lai aktivizētu ekrāna 90 Hz, pēc noklusējuma Poco M4 Pro darbojas ar 60 Hz.

    90 Hz darbojas atbilstošās spēlēs

    Ekrānu sedz Corning Gorilla Glass 3 aizsargstikls un rūpnīcā glīti uzlīmēta arī plēve, bet plēve ir neslidena un to būtu jāplēš uzreiz nost, lai normāli izmantotu viedtālruni.

    Pašiņu kameras caurums ir izkniebts ekrāna augšējās daļas viducī, bet tā tagad dara gandrīz visi ražotāji.

    Kameras izkniebums ikdienā netraucēs

    Saskarne

    Poco izmanto to pašu Xiaomi MIUI saskarni, kas pārsedz Android 11. Vai te gadās iesprukt arī kādai reklāmai? Ir jau labāk, bet gadās gan. Pārsvarā reklāmas lec ārā pāris Xiaomi integrētajās lietotnēs, piemēram, atmiņas tīrītājā. Es gan teiktu, ka reklāmas vairs nav uzmācīgas.

    Poco M4 Pro ir jūtami piedrazots ar reklāmas lietotnēm – te ir sešas nelielas spēles, Netflix, Booking.com, Poco forums un Poco veikals ar citiem ražotāja viedtālruņu modeļiem, Mi Credit, Mi Video, PUBG Giftbox un WPS Office. Atinstalēt var visu izņemot Mi Credit.

    Nez kāpēc Poco un Xiaomi iet ļoti grūti ar spēlēm paredzētā režīma jēdzīgu izveidi, esošajā izpildījumā tas nedod gandrīz neko. Svarīgākā un noderīgākā iespēja (automātiskā ekrāna spilgtuma regulēšanas izslēgšana) Game Turbo nav atrodama. Vari pieregulēt paziņojumu parādīšanu, redzēt kadru skaitu sekundē un ierīces temperatūru, bet citu noderīgu iespēju te nav.

    Pēc pilnas Poco M4 Pro atjaunināšanas var sacīt, ka saskarne gandrīz nebremzē, bet var just, ka viedtālruņa veiktspēja atsevišķās spēlēs pieklibo aiz 90 Hz ekrāna iespējām.

    Veiktspēja

    Poco M4 Pro izmanto MediaTek Dimensity 810 5G (6 nm) astoņu kodolu procesoru. Dimensity 810 spējas tīmeklī tiek pielīdzinātas Snapdragon 765G, tātad kalnus gāzt ar Poco M4 Pro nevarēs, bet Dimensity 810 ir jaunāks 6 nm tehnoloģijas procesors, kamēr Snapdragon ir aptuveni gadu vecāks un veidots 7 nm.

    Kaut kādā mērā Poco M4 Pro saskarnes ātrdarbības problēma varētu būt UFS 2.2 atmiņa, bet viedtālrunis uzrāda pieņemamus un pat labus ieraksta un nolasīšanas ātrumus (980 MB/s nolasīšana un 504 MB/s ieraksts). Šī gada flagmaņi uzrāda aptuveni 1800 MB/s nolasīšanu un ap 760 MB/s ieraksta ātrumus.

    Wild Life testā Snapdragon 888 (zinu, nav korekti salīdzināt) uzrāda aptuveni 4720 punktus, Dimensity 810 dod tikai 1229 punktus. Geekbench arī Snapdragon 888 ir 600 un ap 2100 punktiem, bet Dimensity 810 šoreiz ir tie paši 600 single core un 1804 punkti, daudz neatpaliekot multi core testā. Antutu testā Poco M4 Pro ir gandrīz 350 000 punkti, bet Snapdragon 888 te bez pūlēm mēdz sasniegt gandrīz 600 000 punktu.

    Kopumā gan jāsaka, ka Poco M4 Pro savai cenai ir gana žiperīgs un ikdienu patīkamāku dara 90 Hz iespējošana. Viedtālrunis gandrīz nemaz nesilst pat spēlēs, kas ir visai liels pluss.

    Akumulators

    Poco M4 Pro ir pamatīgs 5000 mAh akumulators, ar to viedtālrunis spēj nodzīvot gandrīz divas dienas, ja būsi atstājis to 60 Hz režīmā un nespēlēsi prasīgas spēles.

    Poco un Xiaomi pēdējā laikā viedtālruņos uzstāda pamatīgus 4500… 5000 mAh akumulatorus, kas ir ļoti patīkama nianse. Jā, ierīce kļūst smagāka, bet vienlaikus tā rokās šķiet pamatīgāka un nevajag piemirst arī darbības laiku ar vienu uzlādi.

    Vēlreiz smukā dupsīša krāsa ar visu 3.5 mm austiņu spraudni

    Katrs izmanto viedtālruni citādāk, bet pie manis Poco M4 Pro nakts laikā zaudēja 2% no enerģijas un 30 minūšu CoD Mobile spēlēšana noēda 6% enerģijas, bet CoD nav pati prasīgākā spēle un tā ir ierobežota pie 60 Hz.

    Uzlāde no dažiem procentiem līdz 100% aizņem aptuveni stundu un 10 minūtes, lai arī Poco sola, ka viedtālrunis uzlādēsies 59 minūšu laikā. Te arī norādīšu, ka Poco M4 Pro līdz tiek dots USB Type-C uz Type-A vads, nevis Type-C uz Type-C. Klēpjdatoru ar Poco M4 Pro lādētāju nepalādēsi.

    Komplekts

    Kameras

    Kameru jomā Poco M4 Pro nu nemaz nesniedz unikālas iespējas – viedtālrunim ir tikai 50 un 8 megapikseļu galvenās kameras, lai arī aizmugurē izskatās, ka būtu vismaz četras kameras. Kameras lietotne piedāvā 0.6x, 1x un 2x palielinājumu, bet vari arī iegūt lielākus digitālos palielinājumus. To gan neieteiktu, jo jau pie 4x attēls ir nebaudāms un pat pie 2x var redzēt, ka varbūt attēla palielinājumu vajag meklēt dārgākos viedtālruņos.

    Kameras lietotne ir ļoti vienkārša – te pieejami automātiskie foto un video režīmi, manuālais foto režīms un nakts režīms. Var arī iespējot pilnu 50 megapikseļu izmantošanu.

    8 megapikseļu ultra platleņķa kamera ir pieņemama, bet, salīdzinot ar 50 megapikseļu kameru, tā tomēr ir švaka. Sliktākā gaismā 8 megapikseļu platleņķa kameru vari pat nedarbināt, tur nekas labs nebūs. Turklāt šī arī nav makro kamera, parasta, vienkārša platleņķa kamera.

    Diemžēl var arī redzēt, ka pret Saules gaismu šai kamerai ir kādas pretenzijas. HDR režīms neko tur salabot neprot.

    Poco M4 Pro arī ļoti vājā apgaismojumā nebūs nekāda medusmaize. Zemāk salīdzinātas 1x kameras un nakts režīma iespējas. Nakts režīms varbūt arī izvelk kādu spilgtāku krāsu, bet attēls arī kļūst mazāk ass un dažkārt šķiet nedabīgs.

    2x digitālais palielinājums dod briesmīgu pļuru, nekas tur skaists nesanāk. Dažkārt 2x palielinājuma režīmā nez kāpēc ne pārāk pareizi darbojas autofokuss.

    Video tiek piedāvās 1080p ar 60 kadriem sekundē, 4K video šis viedtālrunis neļauj uzņemt.

    Kopumā jāsaka, ka biju no Poco M4 Pro gaidījis labāku kameras sniegumu. Briesmīgi vāji darbojas gandrīz nemanāmais HDR, kas citos viedtālruņos samoka krāsas, bet var saprast, kas ir fotografēts.

    Nobeigumā

    Manā skatījumā Poco M4 Pro ir ļoti saprātīgs viedtālrunis tiem, kuri nemeklē pašu ātrāko un skaistāko. Poco izdevies noturēt līmenī uzbūves kvalitāti, akumulatoru, tā uzlādi un iespēju klāstu. Pieklibo kameras un arī IPS ekrāns varēja būt kādu nieku spilgtāks.

    Par 5G izmantošanu Latvijā kopā ar Poco M4 Pro pagaidām nevaru neko spriests, bet vismaz LMT neļauj Poco M4 Pro aktivizēt 5G ar īsziņu. Nav arī zināmi nekādi operatoru plāni sakarā ar jaunu ierīču izmantošanu 5G tīklos.

    Jūtams Poco M4 Pro klupšanas akmens ir kamera, to ir grūti nodēvēt kaut vai par pieņemamu. Iespējams, ražotājs kaut ko mēģinās sakopt ar atjauninājumiem, bet kamerai šādi nebija jāstrādā. Vismaz gaišā dienas laikā vajadzēja no Poco M4 Pro izžmiegt jēdzīgas fotogrāfijas…

    Cenas un iespēju ziņā Poco M4 Pro varētu būt OnePlus Nord N10 5G konkurents. Nord N10 ir vecāks un, visticamāk, arī lēnāks. Līdzīgās cenās ir arī Poco X3 Pro un Xiaomi Mi 11 Lite. Var redzēt, ka Xiaomi un Poco pārņēmuši šo cenu kategoriju savā varā.

    Poco M4 Pro varētu būt visai jēdzīgs pirkums, bet citi Xiaomi un Poco modeļi arī ir turpat līdzās ar cenu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un uzbūve
    6
    Ekrāns
    5
    Programmatūra
    6
    Veiktspēja
    7
    Akumulators
    9
    Kameras
    3
    Cena
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rakso
    15.12.2021 07:41

    Ja Tev LMT 5G neiet, tad man bitei 5G jau kādu nedēļu strādā Rīgas un Jelgavas centrā. Lejupielādēt var ap 200-400 Mbits, bet augšupielādēt var ap 10-40 Mbits. Neko papildus neesmu konfigurējis vai sūtījis kaut kādas sms.

    15.12.2021 09:32
    Reply to  Rakso

    Kādu telefonu lieto?

    Rakso
    16.12.2021 13:03

    Mi 10T 5G

    Vakseris
    15.12.2021 11:25

    Man arī ar 2 Pfizer un vienu Moderna Rīgas centrā normāli ķer 5g.

    Muah
    15.12.2021 12:06

    IP53 rating nav paredzēts Latvijas klimatiskajiem apstākļiem.

    Ivars Indāns
    19.12.2021 20:21

    Interesanti, kādiem mērķiem telefonā izmantojiet 5G?
    Autoram: patestējiet arī tādas fīčas, kā žiroskops un ar to saistītā Street View veidošana.

    Biteme
    28.12.2021 11:27
    Reply to  Ivars Indāns

    >>Interesanti, kādiem mērķiem telefonā izmantojiet 5G?

    Palaist speedtest un iepostēt rezultātus ar sad face emoji – chek. Atzīmēties kā 5G telefonu īpašnieks – chek.

    Visam pārējam lieliski pietiek ar 4G
    ))

    Reklāma
    Poco M4 Pro varētu būt visai jēdzīgs pirkums, bet citi Xiaomi un Poco modeļi arī ir turpat līdzās ar cenu.Poco M4 Pro budžeta klases 5G viedtālruņa apskats