Web Analytics
More
    Reklāma

    Bowers & Wilkins Zeppelin bezvadu skandas apskats

    Jaunākie raksti

    Bowers & Wilkins vārds droši vien zināms būs visiem. Šis ražotājs piedāvā skandas dažādās cenu kategorijās un Bowers & Wilkins vārds tiek arī saistīts ar tādiem dulliem izstrādājumiem kā Nautilus un Bowers & Wilkins 800-to sēriju.

    Bowers & Wilkins Nautilus

    Šoreiz gan ar Bowers & Wilkins Zeppelin mēs tēmēsim nedaudz zemāk, bet tāpat te ir runa par bezvadu skandu, kas maksā 700 eiro.

    Reklāma

    Šī nav mana pirmā reize ar Bowers & Wilkins Zeppelin, pirms vairākiem gadiem (kādiem aptuveni astoņiem), kad vēl Apple iPod bija aktuāli, ģimenē bija Bowers & Wilkins Zeppelin ar iebūvētu iPod dokstaciju. Tobrīd tas šķita pārākais verķis, bet nu mūsdienās dažādi bezvadu skaļruņi pieejami pat IKEA mēbeļu veikalā.

    Izskats un uzbūve

    Bowers & Wilkins pārlieku neaizraujas ar Zeppelin tehnisko spēju izklāstu. Zināms, ka Zeppelin izmēri ir 210 mm (augstums) x 650 mm (platums) x 194 mm (dziļums), ierīce sver 6.5 kilogramus.

    Pieslēgvietu klāsts ir faktiski neeksistējošs – te ir vieta elektrības vadam un it kā USB Type-C, bet šī pieslēgvieta paredzēta tikai servisa darbiem. Turpat aizmugurē atrodas arī ierīces atiestatīšanas poga.

    Zeppelin aizmugures virsējā daļā ir pogas skaļuma regulēšanai, mūzikas apturēšanai un arī savienojuma izveides poga. Savienojuma izveides poga būs vienīgā, kuru var nākties spaidīt, jo Zeppelin darbojas gan Wi-Fi, gan Bluetooth savienojumā, bet pats tas neprot pārslēgties starp šiem savienojumiem.

    Zeppelin stāv uz pamatīgas, liektas metāla pekas, tai apakšā ir mīksts, neslīdošs materiāls. Zeppelin priekšpusē pret metāla peku tiek spīdināta gaisma, kas ziņo par ierīces darbību, šis izgaismojums nav izslēdzams, ja darbināsim to Bluetooth režīmā. Ja skandu pieslēgsim Wi-Fi, tad no vadības lietotnes varēsim kontrolēt arī šo apgaismojumu. Priekšpusē arī redzams Bowers & Wilkins uzraksts, lai kāds nepārprot situācijas nozīmīgumu. Neesmu gan sekojis līdzi Bowers & Wilkins zīmola attīstībai, bet uz mana aptuveni 10-gadīgā zemo frekvenču skaļruņa ir daudz piezemētāks uzraksts “B&W”.

    Zeppelin potenciālajam pircējam noteikti ir jāņem vērā, ka ierīce ir liela un prasa to izvietot smukā vietā. Tā tev nav parastā JBL tumbiņa, kas mētājas somā vai tiek nomesta uz palodzes blakus tukšām skārdenēm un nokaltušam kaktusam. Vērtēju, ka Zeppelin uz plaukta vai skapīša vajag tik pat vietu, cik aizņem 55 collu televizors. Tikai tad Zeppelin izskatās brīvi un nepiespiesti novietots telpā.

    Iespējas

    Kā jau iepriekš noskaidrojām, Zeppelin ir bezvadu skaļrunis. Tas pamatā izmanto Apple AirPlay 2, Bluetooth aptX Adaptive un arī ļoti populāro Spotify Connect savienojumu. Zeppelin izmanto ne tikai Wi-Fi (tikai 2.4 GHz), bet arī Bluetooth savienojumu. Bluetooth savienojumā Zeppelin saprotas ar aptX Adaptive, AAC un SBC kodekiem. Apple AirPlay 2 režīmā Zeppelin prot sadarboties ar iPhone, iPad un iPod touch ar iOS 11.4 vai jaunāku versiju, Apple TV 4K un Apple TV (4th Generation) ar tv OS 11.4 vai jaunāku versiju un Mac vai PC, kam uzstādīta iTunes 12.8 vai jaunāka versija.

    Zeppelin izmanto arī Bowers & Wilkins Music lietotni, kas pieejama Android un arī iOS operētājsistēmām. Bowers & Wilkins Music lietotne darbojas arī kopā ar iPad, ar to arī šoreiz izmēģināju Zeppelin darbību. Zeppelin ir arī iebūvēts Amazon Alexa balss asistenta atbalsts.

    Teiksim kā ir – Bowers & Wilkins Music lietotne kopā ar Android 12 bija katastrofa. Bowers & Wilkins Music lietotne neprata atrast Zeppelin, bet tas arī nav nekāds noslēpums, jo Play Store atrodamās atsauksmes nebūt nav glaimojošas. Uzreiz pārmetos uz iPad, kur pēc pāris Zeppelin atiestatīšanas reizēm ierīce tika atrasta. Arī Kristaps ziņoja, ka viņam no iPhone lietotnes skaļruni izdevās atrast ar kādu trešo vai ceturto mēģinājumu.

    Zeppelin pamatā paredzēts izmantot kopā ar jau minēto Bowers & Wilkins Music lietotni, tajā ir iebūvēts Deezer, Qobuz un TIDAL atbalsts. Bowers & Wilkins Music lietotnē ir arī podkāsti un pat interneta radio. Pēdējo gan ieteiktu ignorēt, jo radio skanējums ir nožēlojams. Te gan vainojams zemais bitreits, kas ir radiostaciju vaina. Citiem vārdiem sakot, šis skaļrunis ir pelnījis atskaņot krietni kvalitatīvākus mūzikas avotus.

    Deezer, Qobuz un TIDAL spēj uz Zeppelin padot arī 24-bitu mūzikas straumēšanu, kas nav salīdzināma ar šaušalīgo interneta radio. Nez kāpēc Zeppelin kaut kā nepatika sadarbība ar TIDAL, un tika paziņots, ka esmu no šī straumēšanas servisa nobanots. Tā arī atpakaļ TIDAL netiku, bet te tieši vainot Zeppelin laikam nevarēšu. Iespējams, kaut kas cits ir vainojams TIDAL piekļuves liegumā.

    Zeppelin papildu iespēja ir Bluetooth savienojums, kad vēlies izmantot kādu citu mūzikas atskaņošanas lietotni, piemēram, YouTube Music. Te gan uzreiz jāsaka, ka Bluetooth režīms liks piecelties no dīvāna un paspaidīt Zeppelin aizmugurē esošo savienojuma pogu līdz tā sāks spīdēt zilā krāsā. Pēc tam gan Zeppelin pie viedierīces pievienojas ātri un bez niķiem.

    Zeppelin ļoti labi un pat teicami sadarbojas ar Spotify, te tiešām nav nekādu aizķeršanos un Spotify piedāvā gana augstu skaņas kvalitāti. Vienlīdz ērti Apple pasaulē ir izmantot Apple AirPlay 2.

    Skanējums

    Bowers & Wilkins pastāsta tikai to, ka Zeppelin spēj atskaņot no 35 Hz līdz 24 kHz. Zeppelin izmantotas divas 25 mm (1”) Double dome augsto frekvenču skandas, divas 90 mm (3 1⁄2”) vidējo frekvenču skandas un viena 150 mm (6”) zemo frekvenču skanda. Visas skandas vērstas leņķī uz augšu, kas ļauj skaņai daļēji atstaroties griestos. Kopumā tā ir pietiekami skaļa un sulīgi skanoša skanda.

    Skandu komplekta izvēle noteikti pārsit to, ko varam gaidīt no ikdienā ierastajām JBL Bluetooth tumbiņām, bet Zeppelin vislabāk skanēs tad, kad mūzikas baudītājs atradīsies tās priekšā. Daudzas citas Bluetooth tumbiņas ir ar 360 grādu skanējumu, kas dažkārt var būt visai vilinoši. Jāsaprot arī, ka Zeppelin nav akumulatora un to nevajadzētu izmantot ārpus telpām.

    Jāatzīst, ka Zeppelin skanējumu pamatīgi ietekmē izejas materiāls. Jau minētais interneta radio skan visai atbaidoši, bet TIDAL (Wi-Fi režīmā) piešķir Zeppelin pavisam citu skanējuma dinamiku. Bluetooth savienojumā arī jāsāk pētīt, ko tieši iebarosi Zeppelin – YouTube Music ir visai zems bitreits, te neko dižu gaidīt nevajag. Zeppelin ļoti veiksmīgi sadarbojas arī ar Spotify veidoto savienojumu un arī ar Apple AirPlay 2, kas būtu manas pirmās izvēles attiecīgi Android un Apple ekosistēmās. Un tad nevajag iesaistīt Zeppelin Music lietotni, pietiek ar Spotify vai citu lietotni viedtālrunī vai pat datorā.

    Radās sajūta, ka Zeppelin ir nedaudz izteikta skaņas virziendarbība – atrodoties pret Zeppelin, viss ir kārtībā, bet jau aptuveni 45 grādu leņķī uz sāniem pazūd vidi, paliek tikai bass un augšas. Bet ir iespējams, ka esmu vecs un kurls.

    Kopumā skanējums šķiet gana pieklājīgs gan klusāk skanot, gan arī pagriežot skaļāk. Radās sajūta, ka Zeppelin nedaudz par daudz forsē basus, kas piederētos kādai 100 eiro Bluteooth tumbiņai, nevis 700 eiro skaņas ierīcei. Izteiktie un uz ausi ne pārāk precīzie basi vismaz man ilgākā klausīšanās sesijā šķita nogurdinoši.

    Tā kā Zeppelin klausījāmies abi ar Kristapu, tad kopīgi nolēmām, ka Zeppelin skanējums ir aptuveni pielīdzināms Sonos, bet ar to atšķirību, ka salīdzināts tika ar aptuveni 300 eiro Sonos.

    Nobeigumā

    Bowers & Wilkins Zeppelin nav nekas unikāls, to pašu ideju par tīmekļa skandām ļoti veiksmīgi izmanto Sonos un citi ražotāji. Sonos lietotne ir daudz noslīpētāka, arī Sonos piedāvāto skandiņu izvēle ir plašāka.

    Manuprāt, visveiksmīgāk un arī skanējuma ziņā viskvalitatīvāk Zeppelin sadarbojas ar Spotify savienojumu vai Apple AirPlay 2 (proti, mūzikas straumēšanu no Apple ierīcēm) – te var izmantot pietiekami augstu skaņas kvalitāti, kā arī savienojums ar Spotify izveidojams bez citu lietotņu iesaistes.

    No Sonos tuvākais Zeppelin konkurents varētu būt 600 eiro Five modelis. Tam ir mitruma izturība, skārienvadība un arī iespēja pievienot var vadu kādu citu skaņas avotu. Nez kāpēc Sonos savās reklāmās pie Five klāt slēdz plašu atskaņotāju. Sonos Five tiek solīta studijas skaņas kvalitāte (visticamāk, te tiek domāts lineārāks skanējums, nevis uzsvērti basi), pastāv arī iespēja sapārot kopā divus Sonos Five, iegūstot iespaidīgu stereo skanējumu.

    Nevaru nepiesaukt arī Bluetooth tumbiņas, kas gan būs ar mazāk kvalitatīvu skanējumu, bet tās būs universālākas, tās nav jābaidās iznest no mājas un daudzas Bluetooth tumbiņas piedāvā 360 grādu skanējumu, un pat viedtālruņa uzlādi.

    Kopumā – Bowers & Wilkins Zeppelin ideja nav slikta, bet konkurenti piedāvā labāk nostrādātas lietotnes un zemākas cenas. Grūti salīdzināt Bowers & Wilkins Zeppelin un konkurentu skanējumu, jo no kaut vai tā paša Sonos šajā cenā nekas nav dzirdēts.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lauris
    23.03.2022 08:00

    Vienkārši interesanti – pašam ir Beolit 20, saprotu, ka šī ir stacionārā tumbiņa un jābūt labākai skaņai, bet ja mēs tomēr salīdzinātu šīs tumbas, kā ir ar skanējumu? Jo tāpat jau savu Beolit 98% izmantoju stacionāri :)

    ergo
    25.03.2022 12:34

    Ja cilvēks skaļruni sauc par skandu, tad kā lai šādu apskatu vispār ņem par pilnu? :D

    Kursors.lv
    25.03.2022 12:52
    Reply to  ergo

    Kas ir skanda, tavuprāt?

    Elektriķis
    25.03.2022 13:36
    Reply to  ergo

    Vai tos apaļos, melnos objektus, kurus iebūvē kastē, nesauc par skaļruņiem? Vismaz kādreiz tā tos sauca. Visu kopumu nosauca par “tumbu”, ko vēlāk latviskoja par “skandu”.
    p.s. Ar “cauruli” notika pretēja darbība, to tagad sauc par “trubu” :)

    25.03.2022 14:20
    Reply to  Elektriķis

    tumba ir rusicisms/barbarisms un skanda sarunvaloda/žargons. latviski tā ir akustiskā sistēma.

    Last edited 2 years ago by digitalk
    Biteme
    25.03.2022 16:22
    Reply to  digitalk

    pasīvā/aktīvā a.s.

    Sony
    31.03.2022 00:03

    B&W ir neiespējami pārspēt radiotehnikas s90

    Aigars Axx
    01.04.2022 16:45
    Reply to  Sony

    S90 bija labs ar pieejamību. Tas arī vienīgais pluss.

    Reklāma