Web Analytics
More
    Reklāma

    “Facebook” atklāj, kas vainojams pie sešu stundu ilgā lietotņu darbības pārtraukuma

    Jaunākie raksti

    Vakar, 4. oktobrī, lietotājus visā pasaulē pārsteidza “Facebook” un tai piederošo lietotņu – “Facebook Messenger”, “WhatsApp”, “Instagram”, “Oculus VR” darbības pārtraukums, kas ilga sešas stundas. Tas ietekmēja miljardiem cilvēku visā pasaulē, kā arī atstāja negatīvu ietekmi uz uzņēmumiem, kuri savus biznesa darījumus un saziņu veic caur “Facebook” un “Whatsapp”. Tāpat arī nebija iespējams pierakstīties tajos servisos, kur jāizmanto “Facebook” autentifikācija. Tagad problēma ir atrisināta, un zināms tās cēlonis.

    “Facebook” par šo visu, protams, ir atvainojies un informējis, ka darbības pārtraukumu radīja “kļūdainas maršrutētāju konfigurācijas izmaiņas”. Tas, savukārt, izraisīja saziņas pārtraukumus starp “Facebook” datu centriem. Sākotnēji tika izteikti pieņēmumi, ka problēma saistīta ar domēna vārdu sistēmas jeb DNS konfigurācijas kļūdu. Taču drīz vien šis minējums tika atmests, jo atklājās, ka daži DNS servisi it kā funkcionē, bet nereaģē.

    Reklāma

    “Facebook” inženierijas un infrastruktūras viceprezidents Santošs Džanardans (Santosh Janardhan) uzsvēra, ka darbības pārtraukums ietekmēja arī uzņēmuma iekšējos rīkus, sarežģījot centienus diagnosticēt un atrisināt problēmu. Piemēram, drošības inženieri fiziski nevarēja piekļūt ietekmētajiem serveriem, jo digitālie piekļuves risinājumi nestrādāja.

    Pa vidu tam izskanēja arī baumas, ka darbības pārtraukumu, iespējams, izraisīja “Facebook” sistēmas uzlaušana, nozogot 1,5 miljardu lietotāju datu. Uzņēmums šo pieņēmumu kategoriski noliedz un uzsver, ka nekādi lietotāju dati neesot apdraudēti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    19 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kristaps Ķēdis
    05.10.2021 14:46

    Ak, tāpēc man vakar spēle Gardenscapes pie fb logina gļukoja vakarā.

    ThinkGreen
    05.10.2021 15:51

    Virsraksts neatbilst rakstītajam – izlasīju un tik un tā netapa skaidrāks, kas ietekmēja šo servisu darbību – tur nekas nav atklāts. Jo vienīgais precizējums ir tik vispārīgs, ka neko neizsaka: “digitālie piekļuves risinājumi nestrādāja”

    FCBK
    05.10.2021 17:17
    Reply to  ThinkGreen

    Otrajā rindkopā ir paskaidrots, savukārt tas, ko tu citē, paskaidro kāpēc nevarēja fiziski iekļūt datucentros – jo tīkls, kas apvieno piekļuves sistēmas elementus, acīmredzot izmanto to pašu fizisko tīkla infrastruktūru, kuru pirms tam nogrāva ar konfigurāciju.

    ThinkGreen
    05.10.2021 17:26
    Reply to  FCBK

    Ok, pieņemts! Tik garš izklāsts ar dažādiem “sānsoļiem”, ka pazudu “maldugunīs” un palaidu garām rakstīto pamatiemeslu :)
    Diezgan reāli, ka patiesībā bija kāds cits iemesls, kuru apslēpa ar šādu ticamu paziņojumu. Taču tik ilgi nespēt atrisināt šādu problēmu… varbūt FB pieņēmuši darbā jaunu tīkla adminu, kurš sapinās meistarībā, tagad viņš visdrīzāk ir jau atlaists! :)

    Roberts
    05.10.2021 17:29
    Reply to  FCBK

    Vai tad ar cirvi nevar uzlauzt datu centra durvis ja sistema nelaiz ieksa ?

    Cirvis
    05.10.2021 19:26
    Reply to  Roberts

    DC ir drošības klases un tās paredz ne tikai vairākus barošanas avotus, mitruma un temperatūras režīmu, uguns dzēšanas līdzekļus, bet arī to, ka durvis nevar tupo izspert ar kāju kā tādā serčikā)

    Kaspars
    05.10.2021 17:21
    Reply to  ThinkGreen

    FB nekad nav atklājuši un neatklās patiesos dīkstāves iemeslus.

    Kristaps K.
    05.10.2021 22:05
    Reply to  ThinkGreen

    Atslēgvārds ir BGP protokols.

    Mārtiņš
    05.10.2021 17:36

    Nezinu, kas nebija kārtībā Facebook pusē, bet vakar Chrome diezgan skaidri pateica – DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN, un tas uzreiz vedināja domāt par problēmām domēnu vārda atrisināšanas ķēdēs.

    KādaStarpība
    05.10.2021 18:39

    15 min pirms šī, populārā darknet forumā bija ieraksts no anonimusa – šī ir demonstrācija tam, ka pasaulei ir jāpāriet uz decentralizētā interneta principu. Kas, protams, nav izdevīgs variants visiem izņemot gala patērātājus.

    Krotow
    06.10.2021 19:57
    Reply to  KādaStarpība

    Populāri varēja arī atsauci un prooflinku iedot :P

    osis
    05.10.2021 22:05

    Datu centru piekļuves sistēmas parasti ir autonomas, nepieslēgtas ārējam tīklam.
    Kā es saprotu šo ziņu, tad tika attālināti palaista kļūdaina konfigurācija, kas liedza attālinātu piekļuvi tīkla iekārtām un atjaunot ejošu konfigurāciju varēja tikai aizbraucot uz datu centru un fiziski ar vadu pieslēdzot datoru pie tīkla iekārtas un to salabojot.

    09.10.2021 23:34
    Reply to  osis

    Nu jā viņu jau noteikti ātri spēja noprast problēmu un nevarēja būt daudzas citas?

    Roberts
    06.10.2021 01:00

    Krastiņa
    Kādēļ kursors neraksta par ko šādu saistībā ar Facebook ?
    FB atnems uzreiz kādu bonusu ja stastisit par whistlebloweriem.
    https://m.youtube.com/watch?v=_Lx5VmAdZSI

    Vārds
    06.10.2021 01:04
    Reply to  Roberts

    Kāpēc būtu jāstāsta par traku un melīgu cenzūras fani?

    Roberts
    06.10.2021 01:06
    Reply to  Vārds

    Avots uz meliem ? Tad viņa visus nokopetos dokumentus publicitātes vārda sacerēja ? )

    digitalk
    06.10.2021 01:28
    Reply to  Roberts
    Muah
    07.10.2021 13:36

    Facebook datu centri nav kaut kāda serveru telpa trešajā stāvā vai kā pie mums – Rīgas robežās 15min braucienā sasniedzams. Faktiski tie ir izvietoti ļoti labus gabalus no civilizācijas un vēl lielākus gabalus no vietām, kur sēž kvalificēts personāls.
    https://baxtel.com/data-centers/facebook/news/facebook-s-huntsville-data-center-goes-online
    Reku karte. Ja speciālists, kurš var atjaunot BGP konfigurāciju, sēž LA, tad tur vajag labu laiku, lai nokļūtu līdz jebkuram tuvākajam datu centram.
    Uz vietas tur sēž tikai tehniķi, kuri var piespraust vadus, bet neko konfigurēt no tīkliem neprot.

    Reklāma