Web Analytics
More
    Reklāma

    Clean Air Optima CA509D gaisa attīrītāja apskats

    Jaunākie raksti

    Ar tīra gaisa noslēpumu jau cīnījāmies pašmāju Aranet4 apskata laikā – Aranet4 mērīja CO2 sastāvu gaisā, kā arī temperatūru un gaisa relatīvo mitrumu. Šodien apskatam ir saņemts ne tikai kvalitātes mērītājs, bet arī sava veida gaisa filtrs, kas gan netiks galā ar CO2, bet cīnās pret putekļiem un smakām.

    Uzreiz rodas jautājums, kur tad ir tas sliktais un filtrējamais gaiss? Visticamāk, te būs runa par dzīvokļiem pilsētu centros vai par mitekļiem netālu no kāda putekļus radoša objekta. Te laikam varu pasveicināt rīdziniekus, kuri mīt pie ostas un ikdienā cīnās ar ogļu putekļiem. Cik noprotu, pēdējā gada vai divu gadu laikā ogļu putekļu piesārņojums jūtami gājis mazumā.

    Reklāma

    Tāpat droši vien te būtu jāpiesauc dzīvnieku mīļi, kuriem visu laiku nākas cīnīties ar spalvām un citiem mazāk redzamiem gružiem, ko no āra atnes mīlulis. Mājdzīvniekiem arī pastiprināti no ķermeņa birst ādas daļiņas.

    Clean Air Optima CA509D gaisa filtra un attīrītāja gadījumā reklāmas materiālos tiek visai daudz runāts par smēķēšanas radīto smaku, kas gan nav diez ko reālistisks scenārijs, ja runājam tieši par aktīva filtra iegādi – civilizēti ļaudis telpās diez vai smēķē, bet tie, kuri guļ gultā un smēķē, diez vai skries palēkdamies uz veikalu pēc 359 eiro gaisa attīrītāja.

    Tehniskās nianses

    • Filtri: lielo putekļu un spalvu, HEPA H13 klases ar sudraba nano pārklājumu un aktīvās ogles filtrs
    • Troksnis: līdz 20 dB(A) Low 1 (klusais nakts režīms) / 49.5 dB(A) Middle 2 / 64 dB(A) Turbo 3
    • Izfiltrētais gaisa apjoms: līdz 365 kubikmetriem stundā, paredzēts telpām līdz 90 kvadrātmetriem
    • Enerģijas patēriņš: 78 W Turbo 3 / 32 W High 2 / 12 W Low 1 (klusais nakts režīms)
    • Filtru dzīvotspēja: līdz 2000 darba stundām
    • Izmēri: 37.4 x 20.1 x 59.4 cm
    • Svars: 5 kg
    • Cena: 359 eiro, filtru komplekta cena 59 eiro

    Izskats un uzbūve

    Clean Air Optima CA509D uzbūve ir visai vienkārša, kas ir laba ziņa, jo īpašniekam nebūs daudz jālauza galvu par ierīces apkopšanu. Gaisa filtra ierīce veidota no kvalitatīvas, baltas plastmasas, tā ir 60 cm augsta, 37 cm plata un 20 cm dziļa. Šie ir izmēri, kas aptuveni atbilst mazajam, lidmašīnas salonā ņemamajam čemodāniņam (ja vēl kāds šādu tilpumu atceras).

    Uz baltā korpusa ir visai uzkrītošs, apaļš melnas krāsas ekrāns ar izgaismotiem, gaišiem cipariem. Clean Air Optima CA509D ekrāns prot ziņot par trīs mērāmajiem parametriem – par daļiņu apjomu gaisā, gaisa temperatūru un arī relatīvo gaisa mitrumu.

    Visa Clean Air Optima CA509D priekšējā daļa ir atverama, aiz tās slēpjas vienkārši nomaināmi filtri. Man gan jāsaka, ka Clean Air Optima CA509D filtriem ir niķis krist ārā, ja ierīci ik pa laikam pārnēsā starp istabām, jo filtri nekā netiek nostiprināti. Tos vienkārši iestumj Clean Air Optima CA509D korpusā. Šis varētu būt neliels mīnuss, ja ikdienā nākas pārnēsāt ierīci starp vairākām istabām mājās vai ofisā.

    HEPA filtrs

    Gaisa filtra sānos ir skatam nedaudz noslēptas vertikālas atveres, pa tām tiek sūkts iekšā gaiss.

    Ierīces aizmugurē ir paredzēta vieta, kur ievietot pirkstus, lai Clean Air Optima CA509D būtu ērtāk pārvietot. Tāpat aizmugures daļā ir uz augšu vērsta atvere, pa to gaiss tiek iepūsts atpakaļ istabā. Gaisa iepūšana atpakaļ istabā vertikāli nozīmē to, ka netiek parauti gaisā uz grīda esošie netīrumi un putekļi. Tādējādi gaiss arī tiek efektīvāk maisīts istabā un attiecīgi arī labāk attīrīts.

    Ogles filtrs

    Clean Air Optima CA509D augšdaļā ir piecas vadības pogas, ar tām var regulēt ventilatora darbības ātrumu, aktivizēt gaisa jonizēšanu (faktiski gaisa jonizēšana ir aktīva pēc noklusējuma), ieslēgt aizsardzību pret bērneļiem (lasi, nobloķēt pogas) un iestatīt ierīces darbošanās laiku. Labā ziņa ir tā, ka Clean Air Optima CA509D jau no rūpnīcas nāk ar iespējotu maigāko gaisa plūsmas režīmu un aktīvu gaisa jonizēšanas iespēju, tāpēc neko dikti nenāksies aizrauties ar ierīces pieregulēšanu.

    Ko tieši ierīce spēj atfiltrēt?

    Tiek solīts, ka ļoti efektīva Clean Air Optima CA509D filtru sistēma attīra gaisu no sīkām daļiņām līdz 0.3 mikrometriem (0.3 µm) ar 99.97% efektivitāti. Makrodaļiņu skaits nosaka gaisa piesārņojumu ar daļiņām, kas ir pietiekami mazas, lai tās varētu ieelpot. Gaisā esošās daļiņas var negatīvi ietekmēt cilvēku veselību. 1999./ 2008. gadā Eiropas Savienībā tika noteiktas daļiņu PM10 (ar daļiņu izmēru aptuveni 10 mikrometri / 10 mikroni) un PM2.5 (ar daļiņu izmēru aptuveni 2.5 mikrometri vai 2.5 mikroni) robežvērtības. Vissvarīgākais PM10 cieto daļiņu avots, īpaši iekštelpās, ir tabakas dūmi. Turklāt PM2.5 rodas no skursteņiem, cepšanas, vārīšanas un putekļsūcēja.

    Tiek uzskatīts, ka ieteicamais relatīvais gaisa mitrums starp 40 – 60% un iekštelpu temperatūra – aptuveni 20 – 25 ° C.

    Aktīvās ogles filtrs efektīvi filtrē ķīmiskās vielas, cigarešu dūmus, gaistošos organiskos savienojumus, kā arī dzīvnieku spalvas un ādas daļiņas, pelējumu, virtuves smakas, krāsu radītos izgarojumus, formaldehīdu, benzolu, amonjaku, nikotīnu utt. HEPA filtrs ar nano sudraba pārklājumu attīra 99.97% gaisā esošo daļiņu līdz 0.3 mikrometriem (0.3 µm). HEPA filtrs ir visefektīvākais gaisa filtrs, lai novērstu cietās daļiņas gaisā, cigarešu dūmus un ziedputekšņus un alergēnus. Antibakteriālais nano sudraba pārklājums uz HEPA filtra novērš baktēriju un pelējuma rašanos.

    Mani novērojumi liecina, ka Clean Air Optima CA509D filtri savāc visu, kas ir pacēlies gaisā, sākot no kaķu spalvām un beidzot ar sīkiem puteklīšiem, kas visbiežāk nosēžas uz plauktiem sadzīves tehnikas un datoru ventilācijā.

    Vai manā dzīvojamajā platībā Clean Air Optima CA509D kaut ko deva? Ļoti grūti pateikt, jo bija sajūta, ka baltie, sīkie puteklīši kā bija, tā arī palika, mājsaimniecībā neviens nesmēķē, kaķa man arī nav (iepriekš pieminētās kaķa spalvas filtrā bija no iepriekšējā Clean Air Optima CA509D testētāja).

    Intelligent Particle Sensor (inteliģentais daļiņu sensors) pats mēra daļiņu apjomu, un ieregulē gaisa aprites tempu, atkarībā no gaisa kvalitātes. Ļoti izteikti Clean Air Optima CA509D sāka ārdīties, kad tika ceptas pankūkas vai zivis, tad tiešām gaiss tiek dzenāts visai pamatīgi pa istabu, cīnoties pret smakām.

    Clean Air Optima CA509D instrukcijā norādīts, ka viss līdz 75 PM2.5 rādītājam ir labi, 76 līdz 150 ir vidēji, kamēr virs 150 skaitās slikta gaisa kvalitāte.

    Skats caur ogles filtru

    Papildu iespējas

    Clean Air Optima CA509D ir pāris visai noderīgas papildu iespējas. Omīte rudenīgos vakaros šo ierīci diemžēl nevarēs izmantot par sildītāju, toties Clean Air Optima CA509D ir spēja nobloķēt pogas, lai bērni kaut kādus brīnumus nesadara. Bērnu aizsardzības režīms aktivējas ar Reset un Speed/Mode vienlaicīgu nospiešanu un paturēšanu.

    Man gan šī iespēja šķiet visai lieka, jo lielākā problēma ierīces uzbūvē varētu būt tās vienkāršā atvēršana. Mazāki bērni varētu Clean Air Optima CA509D atvērt bez lielas piepūles, par laimi ierīce pati izslēdzas, kad to atver. Bet tas neapsargās visai dārgos filtrus no sabakstīšanas ar mazajiem pirkstiņiem.

    Gulēšanas režīmā Clean Air Optima CA509D samazina jaudu un attiecīgi arī troksni, kā arī tiek aptumšots ekrāna izgaismojums.

    Clean Air Optima CA509D pats arī uzskaita savas motorstundas, kā arī paziņo par nepieciešamību mainīt filtrus. Filtru mūžs tiek vērtēts 2000 darba stundu garumā, kas ir ap diviem gadiem, ja Clean Air Optima CA509D izmantosi 4 stundas dienā.

    Nobeigumā

    Clean Air Optima CA509D droši vien būtu uzskatāms par vienu no visvienkāršāk apkalpojamajiem gaisa tīrīšanas filtriem. Te nav jālej iekšā ūdeni, pēc tam nav ūdens tvertni jāmazgā un jāuzpilda, kā tas ar gaisa mazgātājiem. Man gan ir klusa aizdoma, ka gaisa mazgātāji varētu būt klusāki un efektīvāki, kā arī ilgākā termiņā lētāki, jo tiem nav jāpērk jaunus filtrus – filtrēšana/ mazgāšana tiek veikta ar ūdens palīdzību.

    Visai pamatīgas pārdomas raisīja arī Clean Air Optima CA509D konstatētais 7 līdz 12 PM2.5 daļiņu piesārņojuma rādītājs, kas ir ļoti tālu zem 75, kas vēl tiek uzskatīts par tīru gaisu. Nevarētu sevi dēvēt par milzu tīrības piekritēju vai vismaz par tīrības praktizētāju. Jā, mājoklis tiek ar putekļu sūcēju uzkopts vismaz divas līdz trīs reizes nedēļā, kā arī ik pa laikam tiek slapji slaucīta grīda. Nedzīvoju ne Rīgas centrā, nedz arī pie kādas katlumājas skursteņa. Cik pats spēju iedomāties, tad lielākais šāda veida gaisa piesārņojums varētu būt vasarās, kad tiek turēti vaļā logi, un pa gaisu vējš nēsātā smiltis un putekļi no tālumā esošajiem laukiem.

    Droši vien citu dziesmu dziedātu, ja dzīvotu uz Brīvības/ Matīsa stūra, kur brauc tramvajs un auto plūsma ir visu dienu. Neapskaužu arī tos, kuri mīt pie TEC skursteņiem vai pie kāda aktīva būvlaukuma.

    Vai tieši tev ir nepieciešama gaisa filtrēšana? To laikam būs jāsaprot pašam, ņemot vērā pašsajūtu un mājokļa putekļainību. Protams, Clean Air Optima CA509D vairāk paredzēts cīņai pret smakām un sīkākām putekļu daļiņām, bet tās bez speciālām mērierīcēm noteikt ne vienmēr pats varēsi.

    Visdīvainākais šajā visā man šķiet Clean Air Optima mājaslapa ar 151 pozitīvu atsauksmi no visiem ierīces vērtētājiem. Atradu tikai vienu vērtējumu, kur bija gadījušās 3 zvaigznes no 5, bet tāpat tekstā filtru ierīce tika slavēta. Komentāri ļoti aktīvi saņemti laika posmā no 2017. gada novembra līdz 2019. gada februāra beigām, pēc tam līdz pat šodienai (27. oktobrim) nav saņemta neviena atsauksme.

    Patika

    • glīts, gana kompakts dizains
    • mazs, informatīvs ekrāns
    • daļiņu mērīšana un automātiska caurplūdes palielināšana pankūku cepšanas laikā

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • ļoti top-šop-veidīga mājaslapa ar tikai pozitīvām atsauksmēm
    • nejēdzīgi augsta cena ierīcei un nomaiņas filtriem
    • grūti izmērāma jēga no šāda filtra
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    10.11.2020 19:22

    Parastos putekļus šāds aparāts nesavāc. Cik saprotams, kaut kāda jēga ir ja dzīvo lielpilsētā ar pamatīgu smogu gaisā un tīrīšanas laikā logi ir aizvērti. Rīgas jaunajos rajonos un Mārupes pļavās dzīvojošajiem tā būs izmesta nauda.

    Pāvilostas bākas sargs
    14.11.2020 08:10

    Saprotu, ka vēl nemākat atrast tēmas par ko rakstīt, trūkst arī pieredzes IT, jo sevišķi dažādu PC komponenšu aprakstos…. Tomēr…. tomēr varbūt vajadzētu nedaudz pamācīties vai rakstīt par lietām par ko ir saprašana? Citādi ātri vien arī no Latvijas IT blogu top 15 izkritīsiet… no TOP 10 jau izkritāt. Atvainojos, ja kādu aizvainoju, bet ieteiktu padomāt par rakstīto un saucamajiem “testiem”

    Kursors.lv
    14.11.2020 10:02

    Par kādu tieši “Latvijas IT blogu” ir runa? :) Bet ja runājam nopietni, tad vari droši izlaist un nelasīt to ierīču apskatus, kuri tev neinteresē.

    P.S. Ja šis ir savdabīgs veids kā izteikt vēlmi pievienoties Kursora autoru kolektīvam, tad nekautrējies uz raksti man uz kristaps@kursors.lv pa tiešo un pastāsti par savām rakstīšanas spējām un jomām, kurās esi kompetents kvalitatīvi apskatīt produktus.

    Pāvilostas bākassargs
    14.11.2020 12:15

    Laikam netiku pareizi saprasts :) Nav vēlmes (vismaz pašlaik) pievienoties Kursora autoru kolektīvam. Raisa izbrīnu testos minētie modeļi, bet netiek sniegta plašāka informācija par tiem. Nav runa par to, ko var atrast ražotāju mājas lapās, oficiālajā dokumentācijā, bet kāds viedoklis kāpēc tas ir labāks par to vai ar ko tas atšķiras no tā. Subjektīvs viedoklis, bet tomēr autora viedoklis. Kā jau minēju – atvainojos, ja kādu aizskāru, aizvainoju, tas nebija mans mērķis, nodoms. Jebkurā gadījumā veiksmi kursora komandai!!!

    Kursors.lv
    15.11.2020 09:53

    Kādu “plašāku informāciju” par konkrēti ierīci vēlies izlasīt?

    Armands
    03.12.2020 09:07

    Sveiki , raksts labs , bet besz salīdzināšanas ar kadu citu protams ka jēgas mazas. Pats esmu lietojis Sharp firmas gaisa attīrītāju , jo gribēju tikt vaļā no paklāju putekļiem. Sharp jau sen jonizēja gaisu un principā Optimas shēma izskatās nošpikota no Sharp. toreiz gaisa attīrītājs labi tika galā ar saviem pienākumiem. Iegādājos toreiz to 2004 gadā un tam bija visas tās pašas iespējas kā optimai , un vēl klāt distances pults.Arī tagad raugos gaisa attīrītāja virzienā, vien izbrīns ka tai tehnikai ar attīstību nevienam nav kritušās cenas , tik pieaugušas.

    Kursors.lv
    03.12.2020 09:56
    Reply to  Armands

    Paldies! Šī ir pirmā šāda veida ierīce, ko testējam un vēl nebija pašiem savas praktiskas pieredzes bagāžas. Ja attīstīsim šo jomu tālāk un testēsim citus līdzīgus produktus, tad varēsim veikt arī kvalitatīvu salīdzinājumu.

    Armands
    03.12.2020 10:40

    Jūs esiet – es domāju kursors.lv , vienīgais tehniskais portāls kurs vēl palicis Latvijas degradētajā tehnisko mediju telpā. Cīnieties un ejiet savu ceļu , viss būs labi. Kurš tad rakstīs ja ne paši. Tikai ar darbību visam ir attīstība. Gaidu jaunus rakstus un vēlu veiksmi turpmāk.

    Kursors.lv
    03.12.2020 10:55
    Reply to  Armands

    Paldies! Kamēr mums būs lasītāju pulks, kas spēj un grib kvalitatīvi diskutēt par mūsu rakstīto saturu, tikmēr būsim arī mēs :)

    03.12.2020 10:01
    Reply to  Armands

    labāk izmantot “gaisa mazgātāju”, jonizators ar filtriem manuprāt rullē mazāk. pilsētas dzīvokļos ar radiatoru apkuri gaisa mitruma problēma ir tikpat aktuāla, kā putekļu daudzums no ielas. maksā +/- tikpat, cik šis brīnums.

    Reklāma