Web Analytics
More
    Reklāma

    Patriot PXD Portable SSD apskats – ļoti ātra un viegla ārējā atmiņa

    Jaunākie raksti

    Šobrīd, kad jau viss lielo vietu aizņemošais saturs (filmas, mūzika) tiek straumēts, un nekas neglabājas lietotāja datorā, ir visai loģiski, ka cilvēki metas atmiņu ātrdarbības, izturības un dažkārt arī drošības meklējumos. Šeit talkā nāk SSD tipa atmiņu ārējie cietie diski, kas ir jūtami dārgāki par HDD tipa rotējošajiem cietajiem diskiem, bet SSD nodrošina daudz lielākus ātrumus un mehānisko izturību pat tad, kad SSD tipa atmiņa nav nekā speciāli aizsargāta.

    SSD tipa atmiņas gadījumā visai pamatīgi cieš tāds svarīgs parametrs kā 1 gigabaita cena, kas ārējā HDD gadījumā mēdz būt pat zem 5 centiem pat 1 GB, kamēr SSD šī cena par vienu gigabaitu četrkārt lielāka. SSD gadījumā diemžēl arī ir datu atgūšanas problēma, ja kaut kas jūk un brūk paša ārējā diska uzbūvē. Datu atgūšana no SSD tipa atmiņas var sacīt, ka nemaz nepastāv.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Ietilpība: 1 TB (Patriot PXD Portable SSD pieejams arī ar 512 GB un 2 TB ietilpību)
    • Savienojums: USB 3.2 Type-C (10 Gbps)
    • NAND Controller: Phison PS5013-E13T
    • NAND Components: 3D TLC NAND
    • Izmēri: 103 x 31 x 9.8 mm
    • Svars: 37 g (bez vada)
    • Komplektā: USB Type-A un USB Type-C vadiņi, vada garums 32 cm
    • Cena: ap 135 eiro (500 GB) vai ap 180 eiro (1 TB) interneta veikalos. 2 TB versija Latvijā apskata tapšanas laikā nav atrodama

    Izskats un uzbūve

    Patriot PXD Portable SSD izskatās pēc palielas košļeņu paciņas, disks ietērpts zilganā, matēta alumīnija kārbiņā. Komplektā klāt ir divi USB vadi (Type-C uz Type-C un Type-C uz Type-A) attiecīgi jaunākiem un vecāka tipa datoriem. Uz iepakojuma tiek apgalvots, ka Patriot PXD Portable SSD darbosies ar līdz 1000 MB/s ātrumu, kā arī disks ir saderīgs ar Mac un Windows.

    Par Patriot PXD Portable SSD darbību vēsta neliels LED indikators, kas novietots blakus USB Type-C pieslēgvietai.

    Man visai labi patīk Patriot PXD Portable SSD garenā forma, to ir ērti ievietot kādā datorsomas kabatiņā, bet to nebūs viegli pazaudēt. Laikam jāsaka, ka Patriot PXD Portable SSD forma ir ļoti tuva pamatīgai USB zibatmiņas ierīcei. Patriot PXD Portable SSD izmēri ir aptuveni 10 x 3 cm, turklāt šis ārējais cietais disks sver 35 gramus, kas ir ļoti pieticīgs svars. Līdzvērtīgs Samsung produkts sver gandrīz divas reizes vairāk. Šī pat nav sūdzība, bet tomēr šķiet, ka samaksājot prasīto cenu varētu gribēties arī kaut ko svarīgāku rokās paturēt. Protams, mākslīgi radīt svaru šāda tipa ierīcei arī nebūtu īsti gudri.

    Līdzi iedotie vadiņi ir pietiekami gari (30 cm), lai tie būtu gana ērti lietošanā un nemanāmi apkārt nēsāšanā. Ir redzēti ārējie cietie diski ar tik īsiem vadiem, ka nākas pie galddatora uzkraut kaudzi ar grāmatām, jo citādi disks karājas vadā. Šeit, protams, nedaudz pārspīlēju, bet pārāk īss USB vads noteikti nav vēlams, ja vien tev nav ideāli tīrs darba galds ar vienu vienīgu klēpjdatoru uz tā.

    Tiek solīts, ka Patriot PXD Portable SSD ir trīs gadu ražotāja garantija, kas ir visai patīkama nianse. Patriot PXD Portable SSD pieejams tika vienā – zilganīgi sudrabotā krāsā. Citā gaismā ierīce var izskatīties arī nedaudz zaļgana.

    Ļoti ātra NVMe bāzes atmiņa

    Patriot PXD Portable SSD metāla kārbiņā slēpjas iekšā PCI Express 3.0 bāzes NVMe četru joslu atmiņa (PCIe Gen 3 x 4, NVMe 1.3 interfeiss). Phison PS5013-E13T kontrolieris pieskata 1 TB 3D TLC NAND atmiņu. Tiek izmantoti Phison ceturtās paaudzes LDPC (low-density parity-check) ECC algoritmi, lai būtiski celtu atmiņas kalpošanas uzticamību.

    Patriot PXD Portable SSD izmanto USB 3.2 Gen 2 savienojumu ar maksimālo teorētisko ātrumu 10 Gbps. Ar dažādiem USB ātrumiem mūsdienās ir visai sarežģīti. Tabula norāda, ka USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) nebūt nav pats ātrākais pieejamais USB savienojums, bet jāņem vērā, ka arī datorā jābūt atbilstošam USB versijas atbalstam. Turklāt USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) vēl īsti dabā nepastāv. Protams, pastāv, bet tās ir atsevišķas ierīces. Cik vēsta internets, tad tās ir burtiski pāris galddatoru mātesplates ar USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) atbalstu, kā arī daži pēdējos mēnešos iznākuši augstas klases biznesa un spēlēm paredzēti klēpjdatori.

    Specifikācija Vecais nos. Jaunais nos. Mārketinga nos.
    USB 3.2 nav USB 3.2 Gen 2×2 SuperSpeed USB 20 Gbps
    USB 3.1 USB 3.1 Gen 2 USB 3.2 Gen 2 SuperSpeed USB 10 Gbps
    USB 3.0 USB 3.1 Gen 1 USB 3.2 Gen 1 SuperSpeed USB

    Uzreiz pieminēšu, ka Patriot savam PXD Portable SSD nepiedāvā nekāda veida datu šifrēšanu – te nav iebūvētas dzelžu līmeņa šifrēšanas, kā arī Patriot nedod līdzi nekādu programmatūru, kas atbildētu par rezerves kopiju veidošanu vai datu sinhronizāciju. Ar programmatūras lietām ķēpa paliek pircēja ziņā. Piemēram, pie mums visai populārajai Samsung Portable SSD ārējo atmiņu sērijai (konkrētajā gadījumā T7 Touch) ir AES 256-bitu šifrēšana dzelžu līmenī un arī iebūvēts pirkstu nospiedumu nolasītājs ērtākai drošības mēru realizēšanai dzīvē. Par šiem priekiem gan nākas piemaksāt aptuveni 40 eiro.

    Veiktspējas testi un ātrumi

    Uzreiz pateikšu, ka Patriot PXD Portable SSD nav nekāds vēsais rīks, tas veiktspējas testu laikā uzrādīja aptuveni 43 grādu temperatūru, turklāt tā bija ierīces ārējā temperatūra, nevis pašas atmiņas temperatūra. Vienlaikus ar Patriot PXD Portable SSD pie mums sabija vēl viena šāda tipa ārējā atmiņa, kas testu laikā sasniedza knapus 34 grādus. Jāsaka, ka Patriot PXD Portable SSD uzrādītie 43 grādi jau vairs nav neko komfortabla temperatūra rokām, ārējais SSD uz tausti šķita visai karsts.

    Crystal DiskMark uzrādīja visai augstus datu pārraides ātrumus – 1062 MB/s sekvenciālajai nolasīšanai un 957 MB/s sekvenciālajam ierakstam. Šie dati ir ļoti tuvu tam, kas tiek reklamēts uz Patriot PXD Portable SSD iepakojuma. Random nolasīšana un ieraksts arī ir ar visai augstiem rādītājiem – attiecīgi 348 MB/s un 303 MB/s.

    AS SSD uzrādītie nolasīšanas un ieraksta ātrumi bija zemāki, īpaši zema bija sekvenciālā nolasīšana ar tikai 686 MB/s. Kāpēc tas tā ir – nemācēšu skaidrot. Uzreiz pēc Patriot PXD Portable SSD izlaidu arī vēl vienam SSD tipa ārējam cietajam diska šo pašu AS SSD testu, bet tur ātrumi tika uzrādīti korekti.

    Veiktspējas testi tika darbināti ar klēpjdatoru, kam ir Intel 10. paaudzes i9-10980HK procesors un 16 GB RAM, kā arī jaunākās paaudzes USB 3.2 Gen 2×2 (SuperSpeed USB 20 Gbps) pieslēgvieta. Nevajag piemirst, ka Patriot PXD Portable SSD ir tikai USB 3.2 Gen 2 (SuperSpeed USB 10 Gbps) savienojums.

    Nobeigumā

    Ārējās SSD tipa atmiņas, kas bāzētas uz PCI Express NVMe, vēl pirms gada bija gandrīz ekskluzīva lieta, bet jau šobrīd šāda tipa ārējie cietie diski ir gandrīz katram ražotājam, jo tie ir kompakti un ļoti ātri. Tāpat šāda veida tehnoloģijas ir mazāk trauslas pat bez speciālas aizsardzības.

    Patriot PXD Portable SSD piedāvā ļoti augstus datu nolasīšanas un arī ieraksta ātrumus, par šo vispār nav nekādu iebildumu. Vien jāatceras, ka arī datorā jābūt atbilstošai USB 3.2 Gen 2 (SuperSpeed USB 10 Gbps) pieslēgvietai. USB 3.2 Gen 2 (SuperSpeed USB 10 Gbps) pieslēgvieta šobrīd nav nekas super ekskluzīvs, bet pāris gadus vecā datorā to vari arī neatrast. Par laimi, Patriot PXD Portable SSD līdzi nāk arī parastais USB Type-A (vecais, labais, kantainas USB) vadiņš, bet tad jārēķinās ar krietni zemākiem datu pārraides ātrumiem.

    Ar savu 180 eiro cenu par 1 TB atmiņu Patriot PXD Portable SSD ir lētākā vai vismaz viena no lētākajām ļoti ātrajām USB 3.2 Gen 2 savienojuma ārējām atmiņām. Nedaudz lētāki piedāvājumi ir no Western Digital ar 540 MB/s solīto nolasīšanas ātrumu (My Passport 1 TB USB 3.1, aptuveni 165 eiro), Samsung arī ar ar 540 MB/s nolasīšanas ātrumu (T5 SSD, 1 TB, USB 3.1 Gen2, aptuveni 170 eiro) un Sandisk ar 550 MB/s nolasīšanas ātrumu (Sandisk Extreme, 1 TB, USB 3.1 Type-C, ap 175 eiro). Bet, kā var redzēt, cenas konkurenti ir uz pusi lēnāki.

    Ja vēlēsies atrast kādu līdzvērtīga ātruma ārējo atmiņu, tad jāskatās būs Sandisk Extreme Pro (1 TB maksā ap 220 eiro) virzienā, vai arī uz Crucial X8 Portable SSD (1 TB ap 175 eiro).

    No uzbūves viedokļa, ja tā šausmīgi sāk piekasīties, tad būtu gribējies, lai darbības laikā Patriot PXD Portable SSD ir nedaudz vēsāks, kā arī varēja vēlēties kādu nieku garāku USB vadu. Te gan jāsaka, ka ikdienas slodzē diez vai Patriot PXD Portable SSD šaušalīgi karsīs, jo minētās temperatūras virs 40 grādiem uzkāpa tikai pēc vairāku veiktspējas testu izlaišanas.

    Man arī īsti pie sirds neiet tas, ka Patriot PXD Portable SSD komplektā nav iekļauta nekāda datu šifrēšanas un rezerves kopiju veidošanas programmatūra. Protams, mūsdienās var piemeklēt daudzas un dažādas maksas un pat bezmaksas programmas šādiem darbiem, bet ne katram gribēsies to darīt.

    Patika

    • Ļoti kompakta uzbūve
    • Augsti solītie un arī faktiskie datu pārraides ātrumi
    • Komplektā līdzi dod USB Type-A un USB Type-C vadiņus

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • Slodzē karst
    • Ierīce varēja būt nedaudz smagāka, pamatīgāk būvēta
    • Vidēji īsi USB vadiņi
    • Nav līdzi nekāda veida programmatūra
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janis Upenieks
    22.09.2020 13:58

    Kāpēc tas ir mīnuss, kas līdzi nav nekāda veida programmatūras. Es to sauktu par izcilu plusu, ja nav jāinstalē visādas liekas programmas.

    1137
    22.09.2020 14:48
    Reply to  Janis Upenieks

    Varbūt Artis cerēja līdzi saņemt vismaz Office, varbūt kādu CAD softu….bet nekā! Un šo atmiņu nevar izmantot alus pudeļu atvēršanai – vajag pamatīgāku korpusu.

    First world problems….

    KKTK
    22.09.2020 18:21
    Reply to  Artis Ābols

    rsync ;)

    Jurčiks
    26.09.2020 10:36
    Reply to  KKTK

    vai robocopy windows pasaulē.

    janculis
    22.09.2020 19:45
    Reply to  Artis Ābols

    Onedrive. Vai jebkurš cits mākonis. Šāda veida risinājumiem parasti nav nepieciešama papildus sinhronizēšanas programmas. Būsim reāli, visvajadzīgākie faili vienmēr ir tie, ar kuriem aktuāli strādājam. Bet pastāvīgi sinhronizēt kaut ko uz ārējo disku ir pārāk čakarīgi, ja mākonis to fona pastāvīgi dara. Bet risinājumi, protams, ir:
    https://www.goodfirms.co/file-sync-software/

    ek ek
    22.09.2020 17:26

    Phison PS5013-E13T ir tā saucamais dram-less kontrolieris – attiecīgi diska rakstīšanas performance nav izcila.

    Krotow
    22.09.2020 17:33
    Reply to  ek ek

    Ārējam drazu apmaiņas diskam ar ko nēsā apkārt viskautko, tas varbūt arī nav tik kritiski. Kā iekšējos darba diskus šos lietot gan nevajadzētu.

    ek ek
    22.09.2020 17:42
    Reply to  Krotow

    Būtu interesanti, kā mainās ātrums par 2/3 aizpildītam diskam

    Krotow
    22.09.2020 17:46
    Reply to  ek ek

    Tas ir SSD bez ripām un gaidīšanas laika galvu raustīšanai/datu piegriešanai. Tāpēc nekas nemainīsies. Ātruma izmaiņas te atkarīgas no vienlaicīgi kopējamo datu apjoma. Bremze sāksies, kad ienākošie dati aizsitīs buferus. T.i. pilnai ainai pietiks vienā virzienā aizkopēt kādus 30-40 GB.

    Last edited 3 years ago by Jānis Baumanis
    ek ek
    24.09.2020 11:13
    Reply to  Krotow

    Par konkrēto eksemplāru – atradu info vāciski, ka rakstot vairāk par 25GB datu ātruums nokrīt līdz ~250 MB/s.
    https://www.hardwareluxx.de/index.php/artikel/hardware/storage/53276-patriot-pxd-m-2-pcie-im-test-kompakt-und-schnell.html?start=1

    Kārlis
    22.09.2020 20:13

    Pirms gada veikslā pajautāju ražošanas gadu lai pasaka HDD tipa rotējošajiem cietajiem diskiem! Atbildēja plus mīnus 2010gads, jo tajos gados saražoja tik daidz ka patreiz neesot kur likt! Vai tā patiešām ir nezinu! Pārgāju SSD patreiz problēmu nav

    Reinis Rozitis
    22.09.2020 22:28

    > Ja vēlēsies atrast kādu līdzvērtīga ātruma ārējo atmiņu, tad jāskatās būs ..

    Nu vēl variants ir vienkārši nopirkt arējo enclosuri (piemēram, LogiLink UA0346 ) un, ja ņemam tā paša ražotāja disku 1Tb Patriot P300 ), tad kopā sanāks kādus ~20-30 eur lētāk.

    (Ja ikdienai pietiek ar parasto 3.1 usb(c) un sata ssd un obligāti nevajag nvme, tad (šādi paškomplektēts) ārējās atmiņas pasākums sanāk vēl lētāks.)

    > Un šo atmiņu nevar izmantot alus pudeļu atvēršanai

    Nezinu kā nvme, bet Logilinka m2 satas enclosures versijas korpuss ir no alumīnija, attiecīgi var korķēt arī pudeles..

    Last edited 3 years ago by Reinis Rozitis
    Jānis Peniķis
    22.09.2020 23:14

    Par ļoti ātru laikam gan šo nosaukt ir pārāk skaļi. Samsung X5 ar thunderbolt3 pieslēgvietu un 500GB maksā tagad jau nedaudz virs 200 eur, bet lasīšanas un rakstīšanas ātrumi 2,5x lielāki būs. Pirms 2 gadiem gan paņēmu SanDisk extreme pro kā ārējo priekš iMac boot, tikko 1x pārbaudīju vai ir uzsilis. Faktiski apskata ierīce ir laba alternatīva DIY enclosure un viennozīmīgi tā vērta, lai konkurenti sarosītos.

    no name
    24.09.2020 20:35

    ideālākie no šī diska tipiem ir corsair mp 600 jo radiators

    no name
    24.09.2020 20:51
    Reply to  no name

    vispar ideālākias ir bacups uz ripojošā

    no name
    24.09.2020 20:53
    Reply to  no name

    man pieņemsim stāv bildes tonnām un mūzika us tā saucamā diskdziņa

    no name
    24.09.2020 20:57
    Reply to  no name

    ir sava failu sistēma

    no name
    24.09.2020 21:05
    Reply to  no name
    Reklāma