Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS TUF Gaming VG27AQ monitora apskats – 165 Hz un 1440p skaistums

    Jaunākie raksti

    Šī trakā sēdēšana mājās noteikt nenāk par labu fiziskajai formai un arī viedtālruņu kameru testu iespējas ir vismaz kādu laiku bijušas drīzāk ierobežotas, toties visādi uz galda liekamie gadžeti ir izpētāmi no visām pusēm, palietojami ikdienā un nedaudz arī spēlītēs.

    ASUS ir gana liels vārds datorspēļu pasaulē ar savām ROG un mazāk dārgās TUF Gaming sērijas ierīcēm un aksesuāriem. Šoreiz pie mums nonācis gandrīz sagremojamas cenas TUF Gaming VG27AQ monitors, kas ticis pie videospēļu cienītāja pamata komplekta – monitoram ir pieklājīgi izmēri un izšķirtspēja, tam ir pieņemams pieslēgvietu klāsts un 165 Hz attēla atsvaidze.

    Reklāma

    Uzreiz godīgi atzīšos, ka sākotnēji līdz galam neizdevās izprast ASUS cenas veidošanu savam TUF Gaming VG27AQ monitoram, jo līdzīgu iespēju plakanie un pat liektie monitori 27 collās un ar gana augstu 144 Hz attēla atsvaidzi maksā sākot no aptuveni 325 eiro, bet tad pamanīju, ka neesmu savā meklēšanas sarakstā ieķeksējis Nvidia G-Sync un AMD FreeSync.

    Uzreiz gan jānorāda, ka cenā līdz 450 eiro atrodami arī 32 collu monitori ar līdzvērtīgām iespējām. Varam pieņemt, ka TUF Gaming VG27AQ ir pieklājīgs spēļu monitors, bet TUF Gaming sērijai vajadzēja būt nedaudz zemākās, konkurējošās cenās, augstās cenas un visādi pričindāļi klāt nāk ASUS ROG sērijai. Skatāmies, ko tad šodienas varonis prot.

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāna diagonāle: 27 collas, plakans ekrāns
    • Ekrāna izšķirtspēja: QHD (2560 x 1440), 16:9, 109 ppi
    • Paneļa tips: IPS, HDR10, Non-glare, 8-biti
    • Atjaunošanās frekvence: 165 Hz, Nvidia G-Sync Compatible, darbojas no 48 līdz 165 Hz (165 Hz darbojas ar DP, 144 Hz ar HDMI)
    • Reakcijas laiks: 1ms MPRT
    • Gaišums: 350 cd/m2
    • Kontrasts: 1000:1
    • Pieslēgvietas: 2 x HDMI (ver 2.0 ar HDCP 2.2), 1 x DisplayPort 1.2, austiņu pieslēgvieta
    • Iebūvēti skaļruņi: 2x 2W
    • Izmēri: 620 x (377~ 507) x 211 mm
    • Svars: 5.8 kg ar kāju
    • Pivot: ir, -90 ~ 90°
    • Swivel: -90 ~ 90°
    • Tilt: +33 ~ -5°
    • Augstuma regulēšana: 130 mm
    • Enerģijas patēriņš: ap 30 W (tipiskais pie 200 cd/m2 spilgtuma) un 65 W (max), testa laikā ofisa darbu režīmā 21 W
    • Komplektā: monitors + kāja, elektrības vads, 1 x HDMI 2.0, 1 x DP 1.2
    • Cena: raksta tapšanas laikā ap 450 eiro

    Izskats

    ASUS veidojis TUF Gaming VG27AQ neuzkrītošu – tam nav nekādu RGB LED gaismiņu, monitoru arī nepavada datora programmatūra, kā tas ir dārgākiem ASUS ROG sērijas modeļiem. Ražotājs izvēlējies visai agresīvi aprakstīt visus TUF Gaming VG27AQ monitora galus ar iespēju izrakstiem un funkcijas apzīmējošām ikonām. Ja pret pogu nozīmes ikoniņām diez vai kādam būs iebildumi, tad pret HDMI un DisplayPort logotipiem monitora priekšējā daļā noteikti kāds kurnētājs atradīsies. Ar to gan visa jautrība nebeidzas, arī monitora kājai ir specifikācija izdrukāta – zināsi, cik tieši grādus monitors sagāžams un paceļams.

    Vienīgais kaut cik pieņemamais izdaiļojums atrodas uz TUF Gaming VG27AQ kājas pamatnes – tur iezagusies sarkanā krāsa un arī kaut kādas kosmiskas zīmes.  Visa TUF Gaming VG27AQ monitora uzbūve veidota no plastmasas, bet pret to tiešām nav nekādu iebildumu. Plastmasa nedaudz vāc netīrumus un pirkstu nospiedumus, bet tad atkal – kurš materiāls nevāc.

    TUF Gaming VG27AQ kāja piedāvā ļoti plašas (faktiski maksimālas) atgāzuma, pacelšanas, pagriešanas un arī par 90 grādiem sarotēšanas iespējas. Vienlaikus kāja ir stabila, tā nav ļengana vai kā citādi nekvalitatīva. Te gan man jāsaka, ka no sienas vai galda aizmugures malas TUF Gaming VG27AQ atstāvēs visai patālu. Nav kritiski, bet nav arī izcili.

    TUF Gaming VG27AQ iepakojumā ir ekrāna daļa jau ir sastiprināta kopā ar monitoru, atliek vien pieskrūvēt kāju un novietot to uz galda. Šāda pieeja palielina iepakojuma izmērus, bet tas nav nekas traks. Ja vēlēsies TUF Gaming VG27AQ uzsēdināt uz citas kājas, nāksies meklēt rokā visparastāko tā dēvēto krusta skrūvgriezi, nekādas ātrās monitora atkabināšanas pogas te nav un droši vien arī nevajag.

    TUF Gaming VG27AQ vadība nodota četrām pogām un neliela izmēra džoistikam monitora labās puses aizmugures daļā. Tāpat zem šīm pogām ir neliels LED indikators, kas vēsta par TUF Gaming VG27AQ ieslēgšanu, bet šo LED var atspējot iestatījumos.

    Pieslēgvietu klāsts ir pieklājīgs – divas HDMI 2.0 pieslēgvietas un viena DisplayPort 1.2 pieslēgvieta. Monitoram ir arī austiņu pieslēgvieta un divi 2W skaļrunīši. No 450 eiro monitora gaidīju labākus skaļruņus, bet diez vai kāds TUF Gaming VG27AQ izvēlēsies tieši skaļrunīšu esamības dēļ.

    Iespējas un tehnoloģijas

    TUF Gaming VG27AQ ticis pie Nvidia G-Sync atbalsta ar 144 Hz, kā arī monitors prot sadarboties ar AMD FreeSync 2, tātad virs nav starpības ar kura ražotāja videokarti pārosi TUF Gaming VG27AQ kopā. TUF Gaming VG27AQ iebūvēta arī tā dēvētā virstaktēšanas iespēja, kas atļauj monitoram darboties ar 165 Hz, bet to nākas iespējot atsevišķi. Vienlaikus ar virstaktēšanu klāt nāk neliels tā dēvētais ghosting un blurring, bet konkrētajam monitora modelim tas neesot tik izteikts, to gandrīz nevarot pamanīt. Teikšu godīgi, ka to nebija iespējams pārbaudīt, jo man pie rokas bija tikai klēpjdators ar GTX 1650 videokarti un HDMI izeju.

    165 Hz režīms aktivizējams tikai kopā ar DisplayPort un viss, kas nepieciešams ir vien videokarte ar spēju 165 kadrus sekundē nodrošināt pie 2560 x 1440 punktu izšķirtspējas. Noteikti vari uzskatīt, ka 165 kadrus sekundē modernās spēlēs pie pilnas 2560 x 1440 punktu izšķirtspējas varēs parādīt tikai Nvidia RTX 2070 Super, AMD Radeon RX 5700 vai jaudīgāka videokarte.

    165 Hz režīms nāk kopā ar ASUS izveidotu ELMB-Sync, kas nozīmē Extreme Low Motion Blur. Turklāt TUF Gaming VG27AQ ir pirmais monitors, ka ELMB-Sync prot izmantot vienlaikus ar G-Sync vai FreeSync – iepriekš Extreme Low Motion Blur ar minētajiem atsvaidzes sinhronizācijas režīmiem nedarbojās vienlaikus.

    Uzraksts uz kastes vēsta, ka mums ir darīšana ar HDR monitoru, bet TUF Gaming VG27AQ nodrošina tikai 350 cd/m2 spilgtumu, kas nav pietiekams, lai demonstrētu HDR bildi. Minimums HDR parādīšanai ir ap 450 cd/m2, kamēr jau nopietnāki attēla HDR panākumi gaidāmi tikai pie ļoti augstiem pīķa spilgtumiem (ap 1000 cd/m2). Atļaušos uzskatīt, ka no HDR šajā monitorā ir tikai uzraksts uz iepakojuma.

    Ērta, pārdomāta saskarne

    Kā jau minēju, TUF Gaming VG27AQ nepavada nekāda programmatūra, nākas paļauties uz monitorā iebūvēto saskarni un pāris podziņām. Manuprāt, ASUS ir saviem spēlēm paredzētajiem monitoriem izveidojis vienu no sakarīgākajām, ja ne pašu labāko saskarni. Man patīk, ka spēļu režīmi un papildu vizuālie elementi ir atdalīti no pamata attēla iestatījumiem. Citiem ražotājiem nav tik plašas spēlēm paredzētās attēla pielāgošanas opcijas, kā arī tās nav atdalītas no krāsu un spilgtumu iestatījumiem.

    Spēlēm paredzētajā saskarnes sadaļā var iestatīt papildu tēmēkļa krustu, pulksteni, kadru skaita rādītāju un arī iespēju blakus novietot vēl otru ASUS monitoru, savienojot tos abus ar speciālu ASUS optisko rīku.

    ASUS ROG Bezel-Free Kit maģiski apvienos divus monitorus vienā veselumā

    Attēla kvalitāte

    Kā man laipni norādīja kādā no iepriekšējiem apskatiem, tad tīmeklī pieejams visai jēdzīgs bezmaksas rīks (EIZO Monitor Test), kas palīdzēs ātri un nesāpīgi izvērtēt vienkāršākos uz aci nosakāmos monitora parametrus un nespējas. Izgāju cauri šim rīkam, nekādus dižus iebildumus pret TUF Gaming VG27AQ ieraudzīt neizdevās.

    TUF Gaming VG27AQ skata leņķi ir ļoti labi, nekādu tā dēvēto bleeding arī neredzēju. Interneta dzīlēs atrodama informācija, ka TUF Gaming VG27AQ prot attēlot aptuveni 98% sRGB krāstelpas, bet ar Adobe RGB un DCI-P3 ir pavisam slikti – tās monitors attēlo zem 80%, kas ir drīzāk uzskatāms par vāju rādītāju.

    Kā jau iepriekš minēju, salīdzinoši nelielais ekrāna maksimālais spilgtums neļauj parādīt HDR saturu tā, kā pircējs to varētu sagaidīt. Faktiski rodas sajūta, ka HDR aktivizēšana nedod gandrīz neko.

    Spēlīšu dzenātājiem gan ar TUF Gaming VG27AQ būs ļoti labas attiecības, jo faktiskais monitora kontrasts iet par pāri solītajiem 1000:1. Pastāv arī iespēja aktivizēt ēnās esošās detaļas (ASUS Shadow Boost), kas varētu kaut ko dot tumšākās spēlēm, piemēram, Escape from Tarkov.

    Kopumā man ir jāsaka, ka arī ikdienas ofisa darbiem TUF Gaming VG27AQ ir piemērots un pat foršs ekrāns. Iespējams, dažs atkal kurnēs par tikai 109 ppi ekrāna punktu blīvumu, bet tomēr TUF Gaming VG27AQ ir pamatā spēlītēm paredzēts monitors, tāpēc 4K te meklēt nevajag.

    Nobeigumā

    ASUS TUF Gaming VG27AQ pārsteidz ar gana plašām iespējām spēļu entuziastiem, bet arī cena nav neko zema. Monitors prot pilnībā sadarboties ar Nvidia un arī ar AMD videokartēm (Nvidia G-Sync un AMD FreeSync 2). Vienlaicīgi izmantojams arī Extreme Low Motion Blur.

    Monitoram līdzi nāk nopietna kāja, kas regulējama pilnīgi visos virzienos. Te gan jāpiemin, ka šāda regulēšana nedaudz paspiež arī ekrānu prom no sienas un tuvāk acīm, kas ne vienmēr ir ideāli, ja tev ir mazāk izmēra (dziļuma dimensijas) galds. Toties kājai ir gana sakarīgs vadu menedžments, kas ļauj skatam gandrīz pilnībā noslēpt vadus. Pieslēgvietas gan nesedz nekāds vāciņš, bet to arī neprasās.

    Vienkāršajos vizuālajos testos neredzēju nekādas problēmas ar TUF Gaming VG27AQ attēlu, bet ar krāstelpu attēlojumu iet čābīgi.

    No konkurentiem varētu minēt jūtami lētāko AOC CQ27G2U/BK, kas ticis pie ļoti līdzīgām iespējām (2560 x 1440 izšķirtspēja, IPS matrica, HDMI + DP, 144 Hz, nav Nvidia G-Sync un AMD FreeSync), bet zemāka spilgtuma. Par ASUS jūtami lētāks ir arī Samsung S27R750QEU, arī šim monitoram ir līdzīga tehniskā specifikācija (2560 x 1440 izšķirtspēja, VA matrica, HDMI + miniDP, 144 Hz), kā arī Samsung S27R750QEU iespējams piebīdīt tuvāk pie galda malas. Līdzīgā cenā ar ASUS un ar gandrīz identisku tehnisko specifikāciju būs Gigabyte Aorus CV27Q.

    Interesanti, ka pats ASUS izvēlējies konkurēt ar sevi, piedāvājot liektu TUF Gaming VG32VQ ar gandrīz visām tām pašām īpašībām, kas ir TUF Gaming VG27AQ. Izpaliek vien 165 Hz, jo TUF Gaming VG32VQ maksimums ir 144 Hz.

    Kopumā es teiktu, ka TUF Gaming VG27AQ ir viens no jēdzīgākajiem spēlēm paredzētajiem monitoriem. Ja saklikšķini filtros visas TUF Gaming VG27AQ iespējas, tas kļūst par otro vai trešo lētāko šāda veida monitoru 27 collās. Protams, ir burtiski pāris lētāki TN matricas monitori ar līdzīgām iespējām (ASUS VG278QF un LG 27GK750F-B).

    Patika

    • Konkurētspējīga cena (ja ņem vērā visas iespējas un tehnoloģijas)
    • Nvidia G-Sync un AMD FreeSync 2 ar Extreme Low Motion Blur
    • Patīkams krāsu attēlojums
    • Pamatīga, regulējama kāja

    Ne tik ļoti patika

    • Vāji skaļrunīši
    • Drīzāk neizmantojams HDR
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Putniņš
    22.05.2020 14:15

    Varu piekrist, ka monitors patiešām ir lielisks. Tikai uzreiz pabrīdināšu, ka pircējam ir jābūt pārliecinātam, ka viņa mašīna spēs spēles renderēt augstos fps (>80), savādāk no šī monitora pat ne nebūs jēga, bet būs jācīnās ar overshoot tumšās ainās.

    Kopumā šis ir samērā daudzpusīgs monitors, ko var izmantot kā ofisa darbiem, tā arī nedarbiem virtuālajās arēnās. Augstais refresh rate ikdienā ir jūtams un lieliskā kustīga attēla rādīšana ir jūtama pat skatoties YT vai Netflix. No ofisa darbiem drusku krita uz nerviem, kad Fusion 360 grozīju renderus, tad FPS parauj līdzi refresh rate stipri zem 60Hz un var redzēt strobēšanos.

    Krotow
    22.05.2020 19:00

    Interesanti kas notiks ar ievada un starplīmeņu video kur tas mākslīgi ierobežots uz 30 FPS. Jā, viela pārdomām, ja gribas monitoru kas der gan spēlēm gan darbam.

    Reklāma