Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS VivoBook 15 X512 apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS VivoBook sērija sastāv no dažādiem gandrīz nesalīdzināmiem klēpjdatoriem – VivoBook Pro ir dārgākie un arī kvalitatīvākie sērijas datori ar gana jaudīgām videokartēm, tad ir 360 grādos atveramie VivoBook Flip klēpjdatori un lētākie klēpjdatori ar vienkāršu VivoBook nosaukumu.

    Nē, mēs neapskatām tikai un vienīgi vairākus tūkstošus maksājošus klēpjdatorus! Šoreiz kārta ir īstenam budžeta klases klēpjdatoram no ASUS apcirkņiem – ASUS VivoBook 15 X512U.

    Reklāma

    VivoBook 15 X512 klēpjdatoru cenas sākas no aptuveni 440 eiro, bet pieejamas arī dārgākas VivoBook 15 X512 versija ar jaudīgākām videokartēm, Intel 8. paaudzes Core i7 procesoriem un pat VivoBook datori ar 14 un 17 collu ekrāniem.

    ASUS izziņoja VivoBook 15 X512 sērijas klēpjdatorus šī gada sākumā CES 2019 norises laikā, lai arī cena ir gana zema, tomēr VivoBook 15 X512 datori tikuši pie ErgoLift eņģēm un NanoEdge ekrāniem ar šaurāku ekrāna apmali.

    Izmēģināšanai saņemtajam VivoBook 15 X512 ir Intel 8. paaudzes Core i5-8250U procesors kopā ar 8 GB RAM, 256 GB SSD un 1920 x 1080 izšķirtspējas ekrānu. Konkrētajam datoram iztrūkst tastatūras izgaismojums, kā arī šeit neatradīsim jaudīgāku diskrēto videokarti. Datora izmēri ir 357.2 mm x 230.4 mm x 19.9 mm un tas sver 1.7 kilogramus. VivoBook 15 X512 klēpjdatori pieejami Transparent Silver, Slate Grey, Peacock Blue vai Coral Crush (oranža) krāsās.

    Izskats un uzbūve

    ASUS VivoBook 15 X512 klēpjdators pilnībā veidots no plastmasas – viss korpuss un šasija ir gana augstvērtīga plastmasa, bet tomēr tā ir un paliek plastmasa. Laikam lielākais piebildums pret sudrabotas plastmasas datoriem ir to lietošanas ilgmūžība, ja skatāmies uz vizuālo nolietojumu. Parasti sudrabotā krāsa jau garantijas periodā noiet no vietām, kur ikdienā atbalstām plaukstas. Protams, nevaru apgalvot, ka šādi notiks arī ar VivoBook 15 X512 klēpjdatoru.

    Klēpjdatora korpuss šķiet pietiekami stingrs, tas pat ir pārsteidzoši precīzi salikts, nekas nekur nešķobās, nekrakšķ, rakstīšanai ir klusa, lai arī tastatūra nebūtu dēvējama par ideāli. Man ļoti patīk, ka VivoBook 15 X512 klēpjdatoram ir maziņš barošanas bloks, arī barošanas vada pievienošana pie datora šķiet labi pārdomāta, nerodas sajūta, ka pieslēgvieta grasītos izļurkāties tuvākajā laikā.

    Viens no lielākajiem VivoBook 15 X512 klēpjdatora plusiem ir ASUS ErgoLift eņģes. Faktiski runa te ir mazāk par eņģēm, kā par datora ekrāna daļas izvirzījumiem blakus eņģēm. Šie izvirzījumi paceļ VivoBook 15 X512 klēpjdatora aizmugures daļu par aptuveni 0.5 centimetriem, attiecīgi tastatūra ir nevis paralēli galdam, bet nedaudz pacelta aizmugurē. Rakstīšanai tas šķiet ērti, ja vien tu ikdienā neesi radis pie pilnīgi horizontāli novietotas tastatūras. VivoBook 15 X512 klēpjdatoru iespējams atvērt ar vienu roku, kas ir visai liels pluss šādas cenas datoram.

    Tastatūras taustiņi šķiet paķerti no aptuveni 2011. vai 2012. gada ASUS datoru modeļiem – tie šķiet nedaudz dīvaini darbībā. Rodas sajūta, ka zem tiem ir švamme apakšā, jo taustiņi slinki iet uzleju, un bez entuziasma nāk ārā. Jā, man pašam rakstu darbiem ir aptuveni 2013. gada ASUS 15 collu klēpjdators vēl ar Intel 4. paaudzes 22 nm Core i5 U procesoru. Mans opapiņš saņēmis gana ātru SATA SSD disku, kā arī maksimālu RAM apjomu, bet tas turpina darboties nevainojami. Akumulatoru nesen nodevu pārstrādei, vietā neko neesmu licis. Tieši ne pārāk ideālās tastatūras dēļ iegādāju vienu no pieejamākajām lielo ražotāju mehāniskajām tastatūrām.

    Labā ziņa – tastatūrai ir arī ciparu bloks, kas mūsdienās ir visai rets bonuss. Ciparu bloka taustiņi gan ir mazāki par pārējiem VivoBook 15 X512 klēpjdatora taustiņiem – tie ir aptuveni trīs ceturtdaļas no pārējo taustiņu izmēra. Otrais Enter pie ciparu bloka novietots tizlā vietā, tas ir pārāk mazs, tāpēc biežāk būs vēlme izmantot lielo Enter, bet tā vietā uzsitīsi pa [4], nevis trāpīsi pa Enter pogu.

    ASUS piedāvā ērtu veidu, kā atslēgt Fn taustiņu un izmantot F1-F12 funkciju taustiņus – jānospiež Fn kopā ar Esc.

    Skārienpaliktnis ir bez pogām, tas ir atsaucīgs, bet izmēros ne pārāk liels. Laikam jau esmu izlaidies, izmēģinot būtiski dārgākus klēpjdatorus, bet VivoBook 15 X512 gadījumā tomēr gribētos nedaudz lielāka izmēra un nedaudz precīzāk strādājošu skārienpaliktni.

    Ekrāns

    VivoBook 15 X512 klēpjdatoram ir tā dēvētais NanoEdge apmaļu ekrāns, kas gan nenozīmē, ka apmaļu nav. VivoBook 15 X512 klēpjdatora gadījumā sānu apmales ir aptuveni 5.7 mm platas, kas nav ne daudz, nedz arī ļoti maz. Augšējā apmale ir ap 8 mm plata, jo tur ir webkamera, bet apakšējais zodiņš ir tuvu pie 20 mm.

    Izmantotā ekrāna matrica VivoBook 15 X512 klēpjdatorā tiek dēvēta par “1920 x 1080 60 Hz Anti-Glare IPS-level Panel with 45% NTSC”. Mani visvairāk satrauc sadaļa “IPS-level”, kas nozīmē, ka notiek kaut kāda muhļīšanās ar izvēlēto paneļa tehnoloģiju. Mani novērojumi par VivoBook 15 X512 klēpjdatora ekrānu ir tādi, ka ekrāns rāda visai blāvas krāsas, kas drīzāk atbilst TN matricai, nevis IPS. Bet, vienlaikus no sāna skatoties, melnā krāsa nekļūst par sudraba krāsu, kā tas ir īstenu TN matricu gadījumā. Skatoties no apakšas jau atkal redzami TN matricai raksturīgie sudraba efekti krāsu vietā. Kopumā – nav ideāli, bet šī arī nav par tīru TN tehnoloģiju dēvējama matrica. Ikdienai, visticamāk, pietiek ar šādu ekrāna matricu, filmām – nu tā… ar piespiešanos.

    Skaļrunīši

    Ja runājam par filmām, tad jāsaka, ka skaļrunīši ir paliela vilšanās pat VivoBook 15 X512 klēpjdatora zemajai cenai cenai.

    VivoBook 15 X512 klēpjdatora skanējumu nomāc arī aktīvās dzesēšanas sistēma. Mazāk dzirdama ir ventilatora griešanās, vairāk traucēs gaisa svilpšana, kad tas iet caur datoru. Šķiet, ka te kaut kas nav nostrādāts līdz galam. Diemžēl dzesēšanas sistēma aktivizējas pat tad, ja būsi atvēris tikai pāris pārlūka cilnes, vienā no tām YouTube atskaņos mūziku.

    Pieslēgvietas

    VivoBook 15 X512 klēpjdators ticis pie plaša, bet ne ļoti izmeklēta pieslēgvietu klāsta – labajā pusē ir viena USB 3.0 pieslēgvieta un USB Type-C pieslēgvieta (bez Thunderbolt), kā arī pilna izmēra HDMI pieslēgvieta. Tur pat atrodas arī 3.5 mm austiņu pieslēgvieta un iespēja pievienot microSD atmiņas karti. Kreisajā pusē izvietotas divas USB 2.0 pieslēgvietas, kas liek nedaudz pakasīt galvu. 2019. gadā nebiju gaidījis divas USB 2.0 un tikai vienu USB 3.0 pieslēgvietu klēpjdatorā. Kur ir USB 3.1? Vai USB Type-C ar visu Thunderbolt…

    Akumulators

    VivoBook 15 X512 klēpjdatoram ir divu šūnu 37 Wh akumulators, kas nozīmē pieklājīgi ātru uzlādi, bet arī visai strauju izlādi. Akumulatora uzlāde aizņem aptuveni divas stundas, bet vismaz izmēģināšanai saņemtajam VivoBook 15 X512 patika ātri izēst akumulatoru – ar vienu uzlādi pat nepietika 4 stundu darbam.

    Veiktspēja

    Izmēģināšanai saņemto VivoBook 15 X512 klēpjdatoru darbina Intel Core i5-8250U procesors ar četriem kodoliem un astoņiem pavedieniem (1.60 GHz – 3.40 GHz, 15 W TDP). Datoram ir pieklājīgs 8 GB RAM (4 GB iebūvēti pamatplatē + viens RAM slots), bet diemžēl lēnākā komponente būs SATA SSD disks. Mūsdienās tā kā prasītos PCIe NVMe tipa atmiņu, kas arī būtu vismaz divas reizes ātrāka.

    Vispārīgajā sistēmas veiktspējas testā PassMark PerformanceTest 9.0 šis klēpjdators ar 3469 punktiem tikai nedaudz piekāpjas Lenovo ThinkPad E490 (3681.8 punkti). Toties VivoBook 15 X512 klēpjdators ir jūtami ātrāks par biznesīgajiem Dell Latitude 5400 (2868.8 punkti) un Dell Latitude 3400 (2838.8 punkti).

    Jāsaprot, ka ar VivoBook 15 X512 klēpjdatoru spēles mēs, visticamāk, nespēlēsim, un video apstrādes darbus dators paveiks ar vidēji lielām mocībām. Dokumentu rakstīšanai un tīmekļa pārlūkošanai, manuprāt, veiktspēja būs atliku likām. Tik vien kā ātrākas tehnoloģijas SSD tipa atmiņa gan noderētu.

    Citi sintētiskās veiktspējas testi:

    • Cinebench R20 (multi) – 1256
    • 3DMark Time Spy – 428
    • 3DMark Cloud Gate – 8443
    • 3DMark SkyDiver – 4419
    • Passmark PerformanceTest 9.0 – 3469
    • PCMark 10 – 3659
    • PCMark 10 (Battery: Modern office) – 3 h 46 min

    Programmatūra

    ASUS dod līdzi VivoBook 15 X512 klēpjdatoram Installation Wizard programmatūru, kas atbild par draiveriem un aparātprogrammatūras atjaunināšanu. Ir arī 30 dienu McAffee antivīrusa izmēģinājuma versija. Jāsaka, ka ASUS Installation Wizard programmatūra ir bezjēdzīga, jo visu jau iepriekš paveica Windows 10 atjauninājumi, Installation Wizard tik vien spēja kā parādīt, ka viss ir atjaunināts.

    Nekādas datu drošības vai akumulatora darbības pieskatošās programmas netiek piedāvātas.

    Nobeigumā

    ASUS ir papūlējies, lai VivoBook 15 X512 klēpjdators izceltos uz citu ražotāju fona – tas pieejams dažādās krāsās (pat pie mums tīmekļa veikalos pieejamas vai pasūtāmas visas VivoBook 15 X512 klēpjdatora krāsas), tāpat ļoti patika ErgoLift eņģu darbība un iespēja atvērta datoru ar vienu roku.

    NanoEdge apmaļu ekrāns rūpējas par VivoBook 15 X512 klēpjdatora kopējiem izmēriem, bet izcili plānas apmales vari te nemeklēt. Pats ekrāns ir kaut kāds TN un IPS matricu hibrīds ar TN krāsām, bet drīzāk uz IPS paneļa pusi vērtējamiem skatu leņķiem (ja skatās no sāna).

    VivoBook 15 X512 klēpjdatora vājākā komponente varētu būt SATA SSD disks, bet procesors un RAM atmiņa ir pieklājīgi. Varētu vēlēties, lai VivoBook 15 X512 klēpjdatoram būtu visas USB 3.x pieslēgvietas un varbūt pat USB Type-C ar Thunderbolt, bet faktiski saņemam divas USB 2.0 pieslēgvietas un USB Type-C bez Thunderbolt. Arī akumulatora knapi 4 stundu darbība šķiet par maz.

    Patika

    • Pieejama cena
    • ErgoLift datora pacelšanas sistēma
    • NanoEdge ekrāna apmales
    • Ātrs un gana moderns procesors

    Nepatika

    • Knaps akumulators
    • Divas senas USB 2.0 pieslēgvietas
    • Pabalējušas ekrāna krāsas
    • Dators ir visai smags
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uldis Kirsis
    20.09.2019 10:53

    …un cik tad ir dotā modeļa cena ? Nosauktais 440 eiro ?

    Artis Ābols
    20.09.2019 11:03
    Reply to  Uldis Kirsis

    Latvijā konkrēto modeli ar šādu procesoru (i5 8250U) nevar iegādāties. Pie mums ir i5 8265U CPU, kas maksā aptuveni 650 eiro. Par minētajiem 440 eiro var iegādāties Intel i3-7020U + 4 GB RAM.

    Šis arī ir iemesls, kāpēc nenorādījām precīzu cenu.

    Jānis Stirna
    20.09.2019 11:41

    Iegādājos pirms mēnešiem ~diviem, samaksāju ap 550 eiro un iekšās nāca i5-8250U, 8GB ram un 256GB ssd, virsū DOS.
    Baterija jā – brīnumaini sūdīga. Dators, ja salīdzini ar citiem 15,6 lapšiem, galīgi nav pasmags un ērti ikdienā nēsāju līdzi, izmēros ir salīdzinoši mazāks un displeja kvalitāte ir ok. Savām linux lietām viss performance ar galiem, windowsā raw bilžu editigā ar problēmas nav.
    Aizvakar izpeldēja cpu coolingam kaut kādas skaņas, nav sanācis gan apskatīties kas par iemesliem.
    Kopumā gan labs produkts, jo īpaši tajā cenu segmentā.

    Jānis Stirna
    20.09.2019 12:31
    Reply to  Artis Ābols

    Linkus te laikam nevar mest, bet 1a stāv pa 527 patreiz.

    digitalk
    20.09.2019 15:03
    Reply to  Jānis Stirna

    Linkus drīkst.

    Krotow
    20.09.2019 22:15
    Reply to  Jānis Stirna

    Newindows variantu varēja uzreiz tirgot ar kādu pieklājīgu Linux distributīvu uz borta. Ubuntu 18.10, Linux Mint 19.2 vai tml. Tad vismaz uzreiz var sākt strādāt. Varianti ar DOS uz borta jau pa gabalu māj ar sveicienu “Čau, pirāti!”.

    Andron MacBeton
    22.09.2019 21:43
    Reply to  Krotow

    Nu vel jau ir variants ka pērk students vai firma kurai ir VL.

    Andron MacBeton
    20.09.2019 21:21

    Un kur dzesēšana? Kur iekšas?
    Kāda jēga no šitāda “apskata”?

    Kursors.lv
    21.09.2019 08:20

    Uzskatu, ka šādas klases ierīcei tas nav nepieciešams.

    Andron MacBeton
    21.09.2019 11:59

    Varbūt tu arī uzskati ka mašīnām ar motoru zem 1,6l dzesēšana nav vajadzīga?

    Kursors.lv
    21.09.2019 12:03

    Nē, es uzskatu, ka budžeta klases mājas lietotājiem paredzētajiem datoriem tu saņem to par ko esi samaksājis un tev nav nekādu iespēju neko uzlabot. Ja apskata veidošanas gaitā nav redzamas kaut kādas būtiskas problēmas ar temperatūrām, tad nav īsti pamata par to atsevišķi runāt.

    digitalk
    21.09.2019 13:02

    tad jau uzreiz varēji apskatīt neizpakojot. pāris bildes no Asus mājaslapas un specene no iepakojuma kastes, teksts no preses relīzes.
    vai tā arī pasaki, ka Asus tev aizliedz taisīt korpusu vaļā.

    Kursors.lv
    21.09.2019 13:06
    Reply to  digitalk

    Tagad, kad uz brīdi troļļa vājuma laikā pie mums ir ieslēgta visu komentāru premoderācija, man bija ļoti jāsaņemas, lai apstiprinātu šo tavu agresīvi dirsīgo komentāru. Neviens mums neko nevar aizliegt, mēs paši izvērtējam, kad un ko iesākt ar testa ierīcēm. Es jau iepriekš skaidroju, kāpēc šoreiz izmantota tāda pieeja. Izvelc acis no savas pēcpusies, ieskrūvē attiecīgajos soketos un izlasi vēlreiz.

    digitalk
    21.09.2019 13:42

    jā, es redzu troļļa saniknotu “bloga” īpašnieku, kurš uzskata, ka mājas lietotājam jāēd ko dod. tas nekas, ka tieši budžeta klasē cilvēki nevar atļauties uzreiz nopirkt maksimālo komplektāciju, apgreids bieži vien ir ieplānota pirkuma sastāvdaļa. apskatā nav ne vārda, cik atmiņas var pielikt klāt, vai ir brīvi sloti, ka ir iespējams ielikt SSD+HDD. iespējas uzlabot ir, lai ko tur arī tu nedomātu.

    Kursors.lv
    21.09.2019 14:02
    Reply to  digitalk

    Rakstā ir minēts tas, ka viens RAM slots ir pieejams. Par SSD nomaiņas iespējām rakstu papildināsim.

    digitalk
    21.09.2019 15:10

    tad pie viena pierakstiet, ka slots ņem pretī līdz 8GB moduli.

    Kursors.lv
    21.09.2019 15:15
    Reply to  digitalk

    Paldies, izpētīsim šo jautājumu un papildus uzrakstīsim ierobežojumus.

    inga
    24.08.2022 19:21

    Esmu vīlusies

    3gadus nokalpoja un mātes plate nomira

    Reklāma