Web Analytics
More
    Reklāma

    MakeBlock mBot programmējamā robotiņa apskats

    Šis produkts uz apskatu saņemts no elektronikas, apgaismojuma un viedās mājas produktu tirgotāja Lemona electronic.

    Jaunākie raksti

    Kas tad īsti ir MakeBlock mBot? Man to gribētos dēvēt par jēdzīgu pie datora pavadīto laiku, jo MakeBlock mBot piedāvā ne tikai konstruktora tipa robotiņu, bet to pat bērns var programmēt ar MakeBlock Scratch programmu, kā arī pastāv iespēja programmēt robotiņu gluži kā Arduino ierīci.

    MakeBlock mBot tapis kā gana veiksmīgs Kickstarter pūļa finansēts projekts. Tas nodarbinās bērnus un jauniešus ne tikai pāris stundas pēc uzdāvināšanas, bet MakeBlock mBot aicinās bērnus atkal un atkal atgriezties pie programmēšanas. Protams, jāsaprot, ka ne visi uzreiz tā ņems un metīsies programmēšanā, tai tomēr nāksies nedaudz sagatavoties, bet YouTube ir pamatīgs video pamācību apjoms.

    Reklāma

    Pirmā saskarsme ar MakeBlock mBot

    MakeBlock paveicis lielisku darbu ar sava robota uzbūvi – te tiešām nav, kam piesieties. Robota pamatā ir krāsots, pamatīgs alumīnija rāmis, visas detaļas ir saprotami sapakotas. Robota pirmreizējā salikšana aizņems aptuveni 15 līdz 20 minūtes pieaugušajam, bērnam – līdz aptuveni pusstundai. Internetā atradu informāciju, ka ar MakeBlock mBot veiksmīgi tiek galā arī astoņus gadus veci bērni.

    MakeBlock mBot nāk visai izjauktā stāvoklī, kas arī ir pamatīgs pluss – bērns to pats saliks kopā, pēcāk tiks novērtēts paša ieguldītais darbs, un attiecīgi robots netiks nomētāts vai speciāli sabojāts.

    Sensoru un dzinēja pievienošana ir ļoti vienkāršota, visur izmantoti ērti spraudņi, neko nenāksies lodēt, locīt vai tīt ar izolācijas lentu. Visas pieslēgvietas ir glīti numurētas, vizuāli uzrādīto numerāciju arī būs jāizmanto vēlāk, kad tiksim līdz MakeBlock mBot programmēšanai.

    MakeBlock mBot iespējams darbināt ar četrām AA tipa baterijām vai AA akumulatoriem, bet robotu iespējams darbināt arī ar 3.7 V litija akumulatoriem, kas uzlādējami ar parasta USB vada palīdzību.

    Komplektā atradīsi arī tālvadības pulti, kas izmantojama, ja bērni vēlas uzreiz rotaļāties ar MakeBlock mBot, bet es teiktu, ka pulti vajadzētu paslēpt, ja vēlies, lai jaunā paaudzes tomēr paķimerējas ap MakeBlock mBot programmēšanu. Faktiski komplektā iekļautā pults padara MakeBlock mBot par mašīnīti, kas vadāma ar ne visai ērtu tālvadības pulti. Ja mājās ir vairāki MakeBlock roboti, tie visi būs vadāmi ar vienu pulti, jo pultis nav piekodētas katram robotam atsevišķi.

    Pētot interneta atsauksmes, atradu informāciju, ka MakeBlock ne vienmēr izdodas komplektā iekļaut identiski strādājošus dzinējus. Gadās, ka kāds no MakeBlock mBot neprot nobraukt taisni, jo dzinēji nestrādā identiski. MakeBlock mBot prot sekot uz baltas papīra lapas uzvilktai melnai līnijai, bet, cik lasīts, arī ar šo triku (sensoru) ik pa laikam var rasties problēmas.

    mBlock programmatūra

    Robota programmēšanai iespējams izmantot mBlock Scratch bāzētu programmatūru, visbiežāk tiekot izmantota mBlock Scratch 5.0 versija, bet var arī paspēlēties ar mBlock Scratch 3, kā arī MakeBlock mBot saprototies ar Arduino IDE, bet par šo nemācēšu sīkāk komentēt, jo MakeBlock mBot pie manis nesabija tik ilgu laiku, lai censtos apgūt vēl vienu vidi. Arduino aktivizēšana samazina jau iepriekš izveidoto koda daļu apjomu līdz minumam.

    Jāatzīst, ka mBlock Scratch 5.0 versija man kaut kā galīgi negribēja strādāt, bet mBlock Scratch 3 strādāja bez problēmām.

    Programmatūras uzstādīšana ir vienkārša – instalē mBlock un pēc tam uzstādi Arduino draiveri no Connect izvēlnes. Šajā mirklī nonākam pie visai neintuitīvas MakeBlock mBot daļas – ja vēlēsies robotu programmēt, nāksies tam mainīt aparātprogrammatūras (firmware) versiju. Tāpat būs jāmaina aparātprogrammatūra, ja pēcāk vēlēsies robotu vadīt ar pulti. Un tā atkal, un atkal. Aparātprogrammatūra maināma visai ātri, to var paveikt, pieslēdzot MakeBlock mBot pie datora ar USB vadu.

    Visu citu, kas saistāms ar MakeBlock mBot programmēšanu, iespējams paveikt ar Bluetooth vai USB vada savienojuma starpniecību.

    Protams, pieejama arī viedtālruņu lietotne. Tās pat ir vairākas – viena ir programmēšanai un viena ir paredzēta drīzāk spēlēm ar robotiņu, kad ir slinkums mācīties programmēt. Viedtālruņa lietotne programmēšanai ir nedaudz neērtāka par datora versiju.

    mBot programmēšana

    MakeBlock mBot programmēšana var izvērsties par ļoti atšķirīgu pieredzi dažādiem cilvēkiem. Patīkamā daļa ir tā, ka MakeBlock mBot programmēšana norit reālā laikā, nenāksies radīto kodu speciāli ielādēt robotā, kods tiks atjaunināts uzreiz. Mazāk patīkamā daļa ir tā, ka visai daudz informāciju nāksies meklēt forumos un YouTube – vienkāršākos MakeBlock mBot uzdevumus (piemēram, LED krāsu nomaiņu) iespējams aptvert paša spēkiem, bet dažādu sensoru darbību un koda paraugus gan, visticamāk, vismaz iesākumā būs jāmeklē forumos.

    Lielu jautrību radīs neliels skaļrunītis, kas gan nav gluži dēvējams par skaļruni. Angliski to dēvē par buzzer. Ar tā palīdzību MakeBlock mBot spēj atskaņot vienkāršas melodijas, populārākā droši vien būs policijas sirēna. Lai uzprogrammētu kādu sakarīgu melodiju, nāksies tiešām arī vismaz elementāri pārzināt notis, pretējā gadījumā MakeBlock mBot drīzāk izklausīsies pēc veca bārdas dzenamā aparāta.

    MakeBlock mBot ir tuvuma sensors un pat gaismas sensors. Noteikti vajag iepazīties ar MakeBlock mBot sensoru iespējām, kas arī aprakstītas zemāk minētajā mājaslapā. Piemēram, iespējams ar infraskaņas sensoru apturēt robotu, lai tas neieskrietu šķēršļos.

    mBot Infrared Remote pults arī ir nedaudz pielāgojama ar Scratch programmatūras palīdzību. Man gan jāsaka, ka pults darbība ne vienmēr ir ideāla – dažkārt pogu spiedieni netiek reģistrēti, dažkārt robots vienu piespiedienu iztulko kā divus. Tiek solīts, ka MakeBlock mBot prot saprasties arī ar bezvadu tastatūrām, bet šo nebija iespējas pārbaudīt.

    MakeBlock mBot ir īsteni programmējams robots, kas nozīmē, ka vari to ne tikai vadīt ar lietotnes palīdzību, bet vari noteikt, ko robots dara, kā tas reaģē uz sensoru sniegto informāciju.

    Tādiem iesācējiem kā man, ieteiktu uzreiz iemest aci MakeBlock komūnas forumā vai YouTube kaut vai lai vispār aptvertu MakeBlock mBot komplekta iespēju klāstu.

    Simple Programs sadaļā atradīsi tādas vienkāršas pamācības kā mūzikas atskaņošanu (Play Music), kvadrāta kustību (Move in a Square), apļveida kustību (Move in a Circle), kustību kopā ar mūzikas atskaņošanu (Singing and Dancing mBot) un citas iesācējiem paredzētas pamācības.

    Man gan nākas atzīt, ka ne visas MakeBlock mBot sniegtās programmu veidošanas instrukcijas ir saprotamas, rodas sajūta, ka programmēšanas paraugi dažkārt ir norauti pusvārdā, tāpēc, iespējams, dažos gadījumos ērtāk būs paņemt no forumiem jau gatavu programmas recepti. Vismaz iesākumā.

    Kādam vecumam robots būs piemērots?

    Neesmu veicis nekādu aptauju, bet radās sajūta, ka MakeBlock mBot tomēr ir drīzāk vismaz trešās klases skolēna līmeņa mantiņa, arī uz iepakojuma rakstīs “8+”. Droši vien vislielāko interesi par MakeBlock mBot izrādīs jaunieši ap 5. vai 6. klasi, kā arī stipri vecāki ļaudis jau ap 30 gadiem, kad dzīve vairs nav tik strauja, un parādās kāds brīvāks mirklis.

    Ja vēlies kādam dāvināt MakeBlock mBot, tomēr vismaz no kāda radinieka noskaidro, vai par šāda veida spēļmantu varētu būt interese. Ja dāvana paredzēta bērnam līdz 10 gadu vecumam, jārēķinās, ka visai bieži var rasties nepieciešamība procesā iesaistīties arī kādam no vecākiem. Protams, vecākiem nāksies ātri apgūt pāris MakeBlock mBot programmēšanas nianses.

    Aptuveni vērtēju, ka kaut cik piešauties pie robota programmēšanas var dažu stundu laikā, bet YouTube un forumus var nākties padarbināt.

    Cik noprotams, Arduino programmēšana jau ir pavisam cits līmenis, bet par šo nemācēšu neko izstāstīt.

    Nobeigumā

    MakeBlock mBot ir viena no tām apskatiem saņemtajām ierīcēm, ko nav iespējams izzināt pāris dienu vai pat stundu laikā, tas parada robotu gana pievilcīgu, bet jārēķinās, ka bērni var šādu dāvanu nenovērtēt, ja blakus nebūs neviens vecāks, kurš būs spējīgs parādīt robota darbības un programmēšanas pamatus. Šis arī varētu būt lielākais MakeBlock mBot mīnuss – robots var sākt krāt putekļus, ja tā programmēšanas apgūšana radīs problēmas.

    Apskatītā robotiņa cena ir nedaudz virs 100 eiro, robotiņu sērijā pieejami arī citi (dārgāki) roboti un arī papildu aksesuāri.

    Visai interesanta ideja ir MakeBlock mBot piegādāt izjauktā stāvoklī, salikšana aizņems aptuveni 10 līdz 15 minūtes, tāpat jārēķinās, ka komplektā nav iekļautas AA baterijas (nepieciešamas četras baterijas vai labi AA akumulatori robota darbināšanai). Komplektā nav arī komplektā līdzi dotās pults baterija CR2025.

    MakeBlock mBot iespējams papildināt ar papildu iegādājamiem aprīkojuma komplektiem. Ja mājās ir divi MakeBlock mBot roboti, vari tiem likt cīnīties vienam pret otru – sumo cīņu programma pieejama tīmeklī (robots mēģina viens otru izstumt ārā no apļa, kas novilkts ar melnu līniju).

    MakeBlock mBot programmēšana elementārā līmenī ir vienkārši aptverama, bet jau sarežģītākas darbības un vairāku sensoru vienlaicīga izmantošana ir gana sarežģīta. Ja vēlies kādam dāvināt MakeBlock mBot komplektu, labāk iepriekš noskaidro, vai par to būs interese.

    Patika

    • Kvalitatīvas detaļas, robots ir viegli saliekams
    • Gana plašs atbalsts forumos un YouTube
    • Paredzēts dažādu vecumu un sagatavotības līmeņu lietotājiem
    • Papildināms ar detaļu komplektiem

    Nepatika

    • Lasīts, ka ne vienmēr mBot dzinēji darbojas simetriski
    • Var izrādīties pārāk sarežģīts, bērns var ātri zaudēt interesi
    • Vecākiem jābūt gataviem palīdzēt bērniem
    • Komplektā nav iekļautas AA baterijas un pults CR2025 baterijas
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Muah
    19.09.2019 12:18

    Mi robot builder kit izskatās labāks par to pašu cenu,

    csc
    07.01.2020 11:07

    Par motoriem pavadīju daudz laika meklējot iespēju pielāgot pulsa laikus. Vispārtas ir viens no uzdevumiem bērniem likt tam nobraukt taisni – t.i.i atrast vajadzīgo katra motora ātrumu. Ar laiku tā novirze pieaug un risinājums ir triviāls – pasūtam jaunus motorus!
    Var sūtīt no Makeblocka bet labāk atrast ebajā un pasūtīt – tur tie maksā mazāk par eur, līdz ar to var atļauties pasūtīt kādu kilogramu.

    Bet vispār motoru ātrumu starpība piemīt visiem līdzīgajiem gadgetiem, ja vien nav elektronika pa virsu kas to pielabo pulsu skaitus. Daži cīnās ar uzdevumu specifiku, citi ar trašu ierobežotājiem

    Reklāma