Web Analytics
More
    Reklāma

    Lenovo ThinkVision S27i-10 budžeta klases monitora apskats

    Jaunākie raksti

    Ierasts, ka apskatiem tiek saņemtas dārgas un dažkārt arī bezjēdzīgi dārgas ierīces, ko ir nenoliedzami patīkami pabakstīt pāris nedēļas, bet vismaz Latvijā savu pircēju šādas ierīces diez vai atradīs. Šoreiz apskatam saņemts budžeta klases datora monitors Lenovo ThinkVision S27i-10, kas maksā aptuveni 170 eiro, tātad te runājam par mājas lietotājam vai mazam ofisam paredzētu datora monitoru.

    Skaidrs, ka par šādu cenu mums netiks piedāvāti nez kāda ultra augsta izšķirtspēja un augsts attēla atsvaidzes ātrums, bet ko tad tieši varam sagaidīt no šāda budžeta klases monitora?

    Reklāma

    Jāatzīmē, ka līdzvērtīgā cenā konkurenti nav snauduši, tiek piedāvāti desmitiem līdzvērtīgu ekrānu, tātad šoreiz klients ar savu maciņu varēs balsot par labāko izvēli. Ļoti dārgo monitoru apskatos bieži gadās, ka konkurentu nav vai tie ir labākajā gadījumā divi.

    Lētu monitoru pluss ir tāds, ka tos iespējams salikt vienu otram blakus, daudz nebēdājot par izmaksām. Protams, jāņem vērā nepieciešamība pēc diviem vai vairāk ekrāniem, vieta uz galda un datora videokartes izeju skaits.

    Tehniskā specifikācija

    • Izmērs: 27 collas
    • Izšķirtspēja: FHD 1920 x 1080
    • Malu attiecība: 16:9
    • Attēla atsvaidze: 60 Hz
    • Paneļa tips: IPS, matēts
    • Reakcijas laiks: 6 ms (typical) un 4 ms (extreme) gray-to-gray
    • Kontrasts: 1000:1
    • Gaišums: 250 cd/m2
    • Pieslēgvietas: HDMI 1.4, D-Sub, 3.5 mm austiņu
    • VESA sienas stiprinājums: 100 x 100 mm
    • Augstuma regulēšana: nav
    • Izmēri un svars: 61.19 cm x 22 cm x 44.35 cm, 4.7 kg
    • Cena: ap 170 eiro

    Izskats un uzbūve

    Pirmie iespaidi pēc izpakošanas par ThinkVision S27i-10 monitoru ir visai patīkami – par samaksāto saņemam tīri pieklājīgus uzbūves materiālus. Skaidrs, ka nekādas augstvērtīgās metāla detaļas te neredzēt. Man neliels pārsteigums bija ekrāna iestatīšanas pogas, kas izvietotas pret lietotāju, nevis kaut kur paslēptas. Cik tad mums bieži tās pogas nepieciešamas? Vien pāris reizes monitora lietošanas laikā.

    Lai arī reklāmas materiālos Lenovo ThinkVision S27i-10 monitoram tiek piedēvēts melns korpuss ar ergonomisku statīvu, tomēr uzreiz jāsaka, ka neko diži ergonomiska šī monitora kāja vis nav. ThinkVision S27i-10 monitors nav regulējams augstumā, attiecīgi to nāksies novietot uz grāmatām vai kā citādi piestrādāt, ja ekrāns atradīsies pa zemu pret lietotāja acīm. Neliela tirgus izpēte palīdzēja saprast, ka monitora augstuma regulēšana pieejama vien monitoriem, kuru cena ir aptuveni 30 eiro augstāka. Tātad regulējams kājas augstums ir meklējams vien cenā pie 200 eiro un vairāk. Te gan es runāju par līdzvērtīgiem 27 collu 1080p izšķirtspējas monitoriem.

    Vienīgā iespēja pieregulēt ThinkVision S27i-10 monitoru ir tā sagāzuma mainīšana. ThinkVision S27i-10 monitoru iespējams sagāzt uz atpakaļu par 22 grādiem un par 5 grādiem uz priekšu. ThinkVision S27i-10 monitora kāja arī neļauj to sarotēt vertikālā skatā, tad nāksies izmantot VESA stiprinājumu. Pati ThinkVision S27i-10 monitora kāja varēja būt mazāk ļengana un ar lielāku atbalsta laukumu, bet jau atkal – šajā cenā visi vai gandrīz visi monitori nevar lepoties ar pamatīgām kājām.

    ThinkVision S27i-10 monitora kājas aizmugurē ir sarkans plastmasas āķis vadu savākšanai vienuviet. Ideāli savākt vadus neizdosies, jo tie no monitora aizmugures nāk ārā patālu no monitora kājas, bet labāk šāds risinājums, nekā nekāds. Plastmasas āķis arī varētu nenoturēt vietā cietākus vadus. Vadus un pieslēgvietas nosedzošā panelīša/ vāciņa ThinkVision S27i-10 monitoram nav.

    Pieslēgvietu skaits ir standarta šajā cenu diapazonā – viena HDMI, viena D-Sub un 3.5 mm austiņu pieslēgvieta. D-Sub atbalsta grafiskās kartes ar iepriekšējās paaudzes analogo VGA spraudni un salīdzinoši jaunākas paaudzes DVI-I standartu izmantojot pāreju no DVI-I uz D-Sub. Komplektā iekļautais HDMI vads ir aptuveni 70 centimetrus garš, kas nozīmē, ka, visticamāk, nāksies piepirkt klāt garāku HDMI vadu, ja tāds jau nav saimniecībā.

    Kopumā nerodas sajūta, ka uz kaut ko būtu uzkrītoši taupīts. Ļoti gribējās redzēt iespēju ThinkVision S27i-10 monitoru regulēt arī augstumā. Atzīšos, ka es pats sev un saviem tuvajiem nepirktu un neļautu iegādāties datora monitoru bez iespējas to regulēt augstumā.

    IPS matrica

    Lenovo ThinkVision S27i-10 monitors nodēvēts par Near Edgeless FHD In-Plane Switching. “Near Edgeless” apzīmē plānas apmales, kas tādas arī ir – ThinkVision S27i-10 monitoram ir aptuveni 2 mm platas apmales ap ekrāna matricu, bet matricas melnā apmale vēl ir aptuveni 4 mm plata. “FHD In-Plane Switching” apzīmē 1080p jeb 1920 x 1080 punktu izšķirtspēju un izmantot IPS tehnoloģiju. Tiek solīts, ka katrs monitors ir iepriekš kalibrēts, lai iegūtu precīzu un saskaņotu krāsu gammu, pilnā atbilstībā ar Lenovo standartiem.

    ThinkVision S27i-10 monitors ir sertificēts arī TUV Eye Comfort standartu, kas nozīmē, ka, lietojot šo monitoru, tiek aizsargāta jūsu acis un veselība. ThinkVision S27i-10 monitors turpina arī ieviest dzīvē Lenovo enerģijas taupīšanas un vides aizsardzības idejas.

    ThinkVision S27i-10 monitora iestatījumu sadaļa ir visai patukša, bet monitors piedāvā aktivizēt zilās krāsas filtru. Tiek uzskatīts, ka zilā krāsa uzbudina, šī iemesla dēļ nebūtu ieteicams blenzt viedtālruņu un datoru ekrānos vismaz stundu pirms gulēšanas. Moderni tagad ir arī briļļu stiklus iegādāt ar jau esošu zilās gaismas filtru, turklāt brillēm šis zilais filtrs citiem nav redzams – smalko briļļu stikli nav tonēti dzelteni.

    Par ThinkVision S27i-10 monitora attēla kvalitāti viennozīmīgi ir grūti spriest – man būtu gribējies 27 collās jau redzēt augstāku izšķirtspēju vai vismaz redzēt platāku ekrānu, kas pārsniedz 16:9 malu attiecību. 21:9 UWFHD jeb 2560 x 1080 izšķirtspējas monitoru cenas sākas no aptuveni 200…220 eiro, bet par piemaksāto naudu iegūsti klāt gandrīz vēl pusi no otra blakus nolikta monitora. Ja specifikas vajadzības nespiež iegādāties divus blakus novietojamus monitorus, tad, manuprāt, mūsdienās 21:9 malu attiecība un par 1080p nedaudz lielāka 2560 x 1080 izšķirtspēja būtu noderīgāka un ērtāka gan filmām, gan vairākiem blakus izvietotiem operētājsistēmas logiem.

    ThinkVision S27i-10 monitora krāsu attēlojums ir pieklājīgs, tiek solīts, ka monitors prot attēlot 99% no sRGB krāstelpas. Lielākais klupšanas akmens varētu būt 250 cd/m2 spilgtums. Konkurenti līdzīgā cenā, ekrāna collās un aprīkojumā nereti piedāvā 300 cd/m2 spilgtumu. Jā, mēs ikdienā reti iestatām ekrānus to maksimālajā spilgtumā, bet dažkārt šāda iespēja lieti noder. It īpaši, ja atrodies labi izgaismotās biroja telpās vai sēdi ar muguru pret logu.

    ThinkVision S27i-10 monitors nebūs domāts spēlīšu entuziastiem, jo tam ir tikai 60 Hz attēla atsvaidze. Ja esi vecāka datora īpašnieks un ne tik prasīgu spēlīšu dzenātājs, tad gan ar ThinkVision S27i-10 monitoru varētu būt gana. 27 collās jau var visai labi just, ka ar 1080p izšķirtspēju kļūst par maz.

    Uzskatu, ka filmām ThinkVision S27i-10 monitors ir pietiekams, it īpaši, ja tās skaties tumšākā telpā. Nekādus dižus tā dēvētos IPS Glow un Backlight Bleeding defektus neredzēju, kas jau vien ir vērā ņemami šādas cenas monitoram.

    Nobeigumā

    Ikdienā nemaz nepamanām, cik ļoti datora monitors var ietekmēt ne tikai darba ražīgumu vai baudu no kāda kvalitatīva seriāla noskatīšanās. Datora monitora novietošanas nianses ar laiku mums var atriebties sāpoša kakla vai savilktu plecu muskuļu izpausmē. Un tās ir tikai biežākās problēmas no nepareizi un neērti novietota monitora. Šoreiz apskatam saņemtajam ThinkVision S27i-10 monitoram diemžēl nav iespējas to regulēt augstumā, kas varētu būt lielākā šī modeļa problēma. 27 collās konkurenti cenā zem 170 eiro arī nepiedāvā iespēju regulēt monitora augstumu, tikai ap 200 eiro 27 collu monitoriem parādās iespēja tos regulēt augstumā.

    Lenovo ThinkVision S27i-10 monitora pieslēgvietu klāsts ir atbilstošs cenai un konkurentu piedāvātajam. Iepakojumā atradīsi HDMI vadu.

    Vērtēju, ka ThinkVision S27i-10 monitora parādītais attēls ir savai cenai pat dēvējams par lielisku. Patīkami, ka ThinkVision S27i-10 ir visai plānas ekrāna apmales šajā cenu kategorijā, tas ļauj bez lielām problēmām blakus novietot divus šādus ekrānus. Man gan jāatzīst, ka labprāt nedaudz piemaksātu, pretī saņemot modernāku 21:9 ekrāna malu attiecību un lielāku 2560 x 1080 izšķirtspēju. Šādas malu attiecības monitori gan parasti nāk jau ar 29 collu diagonāli, to cenas ir ap 200 eiro bez augstumā regulēšanas iespējas vai ap 260 eiro ar iespēju regulēt ekrāna augstumu.

     

    Latvijā līdzvērtīgā cenā pieejams Hewlett Packard VH27 monitors ar to pašu 27 collu diagonāli, izšķirtspēju, līdzīgu IPS matricu. Bet Hewlett Packard VH27 piedāvā ekrāna augstuma regulēšanu, kā arī tam ir DisplayPort pieslēgvieta.

    Ja ir vēlme pēc augstākas WQHD 2560 x 1440 izšķirtspējas, maciņā nāksies piemeklēt vismaz 230 eiro par Philips 272B8QJEB/00 vai līdzīgu monitora modeli. Philips 272B8QJEB/00 uzreiz arī piedāvā ekrāna augstuma regulēšanu, DisplayPort pieslēgvietu un monitorā pat ir iebūvēti divi 2 W skaļruņi.

    Esmu liels labas cenas un ieguvuma attiecības fans, bet šoreiz jāatzīst, ka ar ThinkVision S27i-10 rodas nepilnības sajūta. Tomēr šim monitoram ir pārāk daudz apgraizītas nianses, kas man liktu vismaz izskatīt citus piedāvājumus. Tīri matemātiski par katru papildus iespēju (to pašu augstumā regulēšanu, izšķirtspēju u.tml.) var nākties piemaksāt klāt 40… 50… 60 eiro, kas veido +25%… +35% un vairāk procentus, bet neliela piemaksa nodrošinās ekrāna regulēšanu augstumā.

    Patika

    • tīri labs attēls
    • plānas (bet ne ļoti) apmales ap ekrānu
    • rūpnīcā kalibrētas krāsas

    Nepatika

    • 27 collām piederētos augstāka izšķirtspēja
    • augstumā regulēšanas neesamība
    • pilna priekšpuse ar pogām, tās ir gandrīz bez pielietojuma
    • visai čābīgs vadu menedžments, sarkanais āķis nav gana stingrs
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Muldis
    23.08.2019 11:22

    Kā reiz pirms pāris nedēļām saņēmu šo monitoru darbam. Uzstādīju un uzreiz atliku atpakaļ kastē. Jo nepatika izšķirtspēja priekš tik liela ekrāna, tā ir daudz par mazu. Un vēl lielāka problēma bija tā, ka tik liels ekrāns uz tik maza galda statīva nenormāli kustās, ja pakustas galds. Tā kāju un stiprinājums ir uztaisīts no kaut kāda galerta. Varbūt sienas stiprinājums to atrisinātu, bet tie jau ir papildus ieguldījumi.

    digitalk
    23.08.2019 15:44
    Reply to  Muldis

    nav izšķirtspēja par mazu, kā reizi tieši laikā. ērtāk, protams, būtu 16:10 (1920×1200).

    Muldis
    24.08.2019 08:42
    Reply to  digitalk

    Nē nē. Tieši tas 1920*1200 ir krietni par maz priekš tik liela ekrāna. Šobrīd lietoju 22” monitoru ar tādu pašu 1920*1200 un tur vis ir ok, bet uzliekot to 27” uzriez viss ir graudos. Tas ir tas pats ka man mājas dators ir pieslēgts pie 40” TV, no tāluma viss super, bet pieej tuvāk un saproti ka labāk skatīties no tāluma, tieši tas pats ar šo monitoru.

    digitalk
    24.08.2019 22:41
    Reply to  Muldis

    jā, jā. tieši tā ir pareizā izšķirtspēja uz 26-27″ ļoti daudziem lietotājiem, kuri nemīl sēdēt ar degunu monitorā vai kuriem ir jāsargā redze. ja tava darba specifika prasa vairāk un tavs darba devējs nav spējīgs samaksāt par QHD, tas nenozīmē, ka visiem jāmedī smalkie pikseļi.
    tas, ka stīvais Jobs (starp citu, kur viņš ir?) bija izgludināto fontu fanātiķis, nenozīmē, ka vienmēr jācieš no k’Retina koncepcijas.

    Reklāma